Vi har kun set begyndelsen på Teams-bølgen
Efter et helt år på hjemmearbejdspladsen og med ufatteligt mange møder på Teams, Zoom og Skype vil mange sikkert tænke, at i samme øjeblik, de har fået to vaccinationsstik, så slukker de for videomøderne og tager tilbage til storrumskontoret.
Men de tager fejl.
I hvert fald, hvis man spørger Anders Libach Johansen, der er Lead Architect hos Atea.
»Det værktøj, der ubetinget har haft mest vind i sejlene hele det seneste år, er selvfølgelig Teams,« konstaterer han uden tøven.
Det er kravet om at arbejde hjemmefra, der har fået brugen af værktøjet til at eksplodere.
Men selvom vi nu alle har lært at slå mikrofonen fra og også husker at 'række hånden op', når vi vil sige noget, så er det et værktøj, der slet ikke bliver udnyttet til sit fulde potentiale, mener han.
Værktøjer, der øger produktiviteten
»Når man først dykker ned i Teams, så er det virkelig undervurderet. Det tilbyder en masse kollaborative funktioner, hvor brugerne både kan deltage i stormøder – og arbejde videre i mindre fora. Men det afgørende er, at Teams også kan benyttes til at skabe indhold sammen – og det er først her, at man virkelig løfter produktiviteten,« understreger Anders Libach Johansen.
Han påpeger, at mange virksomheder også er for restriktive og holder fast i gamle vaner, fordi de er usikre på, om de nye værktøjer kan styres rent sikkerhedsmæssigt.
»Der er altid nogen, der frygter, at indhold lavet i kollaborative værktøjer pludselig er tilgængeligt for gud og hvermand. Derfor begrænser de en masse muligheder i værktøjerne. Men slutresultatet er jo bare, at medarbejderne ikke længere har optimale muligheder for at udføre deres arbejde. Man risikerer, at en pæn del af de penge, firmaet har betalt for produktet, reelt går til spilde.«
Han peger på, at hvis ledelsen udstikker nogle retningslinjer, så kan værktøjerne konfigureres, så man både har styr på sikkerheden og giver folk mulighed for at arbejde effektivt.
Samtidig minimerer man risikoen for, at medarbejderne finder på alternative løsninger, der kan mindske sikkerheden.
»Vi har for eksempel været ude hos en stor offentlig forvaltning, hvor der stod servere under skrivebordene, fordi IT-afdelingen ikke kunne følge med, og fordi den var for restriktiv.«
»Man skal bare huske, at den slags løsninger udgør en risiko på samme måde, som hvis medarbejderne køber adgang til en server hos den lokale IT-forretning nede på hjørnet,« understreger Anders Libach Johansen.
Printede Excel-ark bliver stadig båret rundt
2019- Atea, Lead Architect 2008-2019 Venzo, IT Architect 2005-2008 Norriq, Systems Consultant 2004-2005 SP&P, Systems Consultant 1998-2000 Roskilde Handelsskole
Et andet værktøj, der efter hans mening får for lidt opmærksomhed, er Microsoft Power Platform.
»Folk ved ikke, hvad de skal bruge det til, hvilket er en skam.«
Han har netop brugt værktøjerne i Power-paletten – der inkluderer automatisering og Business Intelligence til at digitalisere og forsimple arbejdsgange hos en kunde.
»De havde en arbejdsgang, hvor der til hvert projekt – og dem var der mange af – skulle laves et tilhørende budget i Excel, som så blev printet og båret rundt i organisationen til godkendelse. Vi fik forbundet de forretningsgange med Power-værktøjer, så de relevante godkendelser blev indsamlet automatisk.«
»De slap grundlæggende for en masse unødvendigt besvær og spildtid,« konkluderer Anders Libach Johansen.
Glad for flade strukturer
Anders Libach Johansen er en af de mange, der er selvlært i IT-branchen.
»Jeg har altid syntes, at teknik var spændende, og jeg var en af dem, der både har skilt og samlet computere derhjemme.«
Han fik fart i IT-karrieren i en opstartsvirksomhed, hvor han fik mulighed for både at vokse med opgaven og for at arbejde på tværs af mange roller. Det gav indflydelse på arbejdet, og det har lige siden været afgørende for hans jobvalg.
»Jeg har en klar præference for at arbejde i flade strukturer uden for meget rigiditet. Og egentlig har jeg undgået store organisationer. Det var faktisk lidt min frygt, da jeg blev ansat i Atea.«
Men da han blev headhuntet til jobbet i Atea, var det afgørende for ham, at han fik et indblik i, hvordan man arbejder i organisationen.
Og selvom han til hverdag arbejder i Ateas Consulting-afdeling med 3-400 kolleger, så føler han ikke, at han drukner.
Tværtimod føler han sig godt forankret i sit eget team.
»Vi er struktureret i mindre teams med 10-20 mand – i mit tilfælde Cloud Productivity – med de værktøjer, der har en samhørighed i Microsoft-paletten. Jeg arbejder meget på tværs af teknologier, men det helt afgørende er, at jeg føler, at jeg er med til at sætte retningen,« fortæller Anders Libach Johansen.
Fra brødkniv til motorsav
Det er også ude hos kunderne, at han føler, at han kan gøre en forskel. Nogle gange spørger kunderne efter én løsning – men har i virkeligheden brug for en anden.
Og så er der nogle IT-afdelinger, der ikke er fulgt med tiden.
»Nogle steder hænger de fast i en forståelse af, at man ruller software ud i en eller anden release-cyklus, og så sker der ikke noget i de mellemliggende år. I værste tilfælde hænger de stadig fast i en gammel version, som de ikke vil opgradere.«
»Men det er både usikkert og ineffektivt. Der kommer hver uge nye funktioner til, som understøtter måden, vi arbejder på nu og i fremtiden. Så hvis man kører med fem år gamle programmer, er det lidt som at arbejde med en brødkniv, hvor man egentlig burde opgradere til den motorsav, der ligger i de nye udgaver,« mener Anders Libach Johansen.
Ikke nok at trykke 'install'
Han understreger, at det ikke er hensigtsmæssigt, hvis firmaerne bare tænker, at nu installerer de Office 365, og så kører det bare.
Det vil i sidste ende betyde, at virksomhederne ikke udnytter det fulde potentiale.
»Det at købe licensen er den mindste ting,« siger Anders Libach Johansen.
»Det handler om at kunne udnytte de mange muligheder i pakkerne, og det er måske netop Ateas force, at vi er store nok til både at besidde den konsulentviden, der gør, at man får bygget de rigtige løsninger – og den adoption, der gør, at medarbejderne lærer at udnytte alle mulighederne.«
Læs mere om Atea her. Danmark er et af de mest digitaliserede samfund i verden. Det fundament skal vi værne om og udvikle. Ikke for digitaliseringens skyld, men for den frihed og det udbytte det kan skabe for vores samfund. Vi vil være med til at sætte den offentlige sektor i stand til at levere endnu bedre velfærd, og vi vil sammen med det danske erhvervsliv skabe innovation og vækst. På den måde er Atea med til at gøre det samfund, vi skal give videre til de næste generationer, endnu stærkere.
