Artiklen er sponseret af BEC.

Ny teknologi i BEC: Vibeke og Eddie er i våbenkapløb med de kriminelle

To kolleger fra BEC står i en gang
Vibeke Schmidt og Eddie Constantin Pedersen fra BEC arbejder hårdt for at sikre dine og mine penge. De er dedikerede til Anti Money Laundering i banksoftware og skal konstant være mindst et skridt foran de kriminelle. Illustration: Jeppe Carlsen.
Hvidvask og anden finansiel kriminalitet bliver stadig mere udspekuleret, men samtidig forbedres de it-systemer og algoritmer, der spotter dem. BEC har i de seneste år investeret et trecifret millionbeløb i it til bekæmpelse af hvidvask i banksektoren.

Millioner af transaktioner løber dagligt gennem et sindrigt system af filtre hos BEC Financial Technologies, designet til at afsløre mistænkelig adfærd i forbindelse med hvidvask af narkopenge, finansiering af terroraktivitet og ulovlig våbenhandel. BEC leverer finansiel it til den danske bankverden og har i løbet af de seneste 10 år mangedoblet sine investeringer i at bekæmpe hvidvask.

Utrolig vigtigt for bankerne og vores samfund

Vibeke Schmidt og Eddie Constantin Pedersen arbejder med hver sit aspekt af hvidvaskbekæmpelse, som fagfolk også ofte kalder ”anti-money laundering” (AML). Vibeke er specialist i at oversætte de komplekse juridiske regelsæt om sanktioner og finansiel kriminalitet til tekniske løsninger. Eddie er softwarearkitekt i KYC-teamet (know your customer) og arbejder med systemer til analyse af kundeadfærd for at afsløre kriminelle aktører, stråmænd og ulovlige overførsler.

»Det område vi arbejder med, er utrolig vigtigt for bankerne og for hele verdenssamfundet generelt,« fortæller Vibeke. 

Indenfor AML arbejder bankerne ikke som konkurrenter, men som samarbejdspartnere i bekæmpelsen af finansiel kriminalitet.

»Hvis man ikke overholder reglerne, risikerer man store bøder eller ligefrem at miste sin banklicens. AML har udviklet sig eksplosivt de seneste ti år med mange nye regler, stramninger på compliance området, som man skal holde sig ajour med. Det er vores opgave at oversætte alt dette til tekniske løsninger, der er brugbare for de banker, der anvender vores systemer. «

Våbenkapløb mod de kriminelle

Ifølge Eddie har digitaliseringen af banksektoren givet kriminelle nye muligheder, og deres metoder bliver stadig mere sofistikerede. Derfor opruster bankerne tilsvarende i et konstant kapløb, der kan sammenlignes med en avanceret katten-efter-musen-leg i det digitale domæne. De modeller, man udvikler til at identificere mistænkelig adfærd, bliver hele tiden mere avancerede. Man tjekker kunder og transaktioner på stadig flere parametre og placerer dem i forskellige kategorier, alt efter hvor stor en risiko de udgør. 

Two BEC-employees standing in hallway
Illustration: Jeppe Carlsen.

It-værktøjerne gransker kundernes adfærd og leder efter mønstre, f.eks. mistænkelig håndtering af kontanter eller hyppige overførsler til udlandet. I øjeblikket er BEC i gang med at udvikle og implementere en ny Financial Crime Prevention-platform i samarbejde med softwarevirksomheden SAS Institute og en platform til transaktionsscreening fra LexisNexis Risk Solutions.

Nyudviklet platform skal sammenholde adfærd

Samtidig optimerer BEC integrationen mellem systemerne, så de hurtigere og mere effektivt kan spore mistænkelig adfærd og sende alarmer til de bankmedarbejdere, som så efterfølgende håndterer og vurderer hver enkelt sag manuelt.

Om BEC

BEC Financial Technologies er en dansk full-service it-virksomhed, som er ejet af en række pengeinstitutter. BEC leverer it-udvikling og it-drift til en lang række finansielle virksomheder – blandt andre Spar Nord, Nykredit og Arbejdernes Landsbank. BEC har over 1.600 ansatte på hovedkontoret i Roskilde, i Herning og i Warszawa. I 2021 omsatte BEC for 2,3 milliarder kroner.

»Vi udvikler en event streaming-platform, der optimerer kommunikationen mellem vores centrale mainframesystem og vores øvrige systemer,« forklarer Eddie.

»Platformen sender ”alerts”, hvis der sker mistænkelige ændringer, f.eks. hvis en kunde skifter adresse til udlandet. Vores andre systemer kan så abonnere på advarslerne og sætte en analyse af kunden i gang.«

»Den nye platform komplementerer de eksisterende metoder, vi gør brug af, til at udveksle information mellem vores systemer. Nu kan data distribueres i realtid og konstant give os et friskt billede af situationen uden unødigt ressourceforbrug.

Tæt parløb mellem udviklere og forretning

Både Eddie og Vibeke fremhæver det tætte parløb i BEC mellem forretningsudviklere og tekniske udviklere som en stor gevinst i hverdagen. Vibeke, der er cand.merc. i finansiering og ekspert i finansiel kriminalitet og sanktionsscreening, er tæt på teknik og kode, selv om hun ikke selv programmerer. Omvendt har Eddie, der er datamatiker og datalog, efterhånden fået et indgående kendskab til bankverdenen og til de processer, hans it-værktøjer skal understøtte.

»Når vi arbejder med opgaver, har vi hele stack’en involveret, både forretningsudviklere, mainframe-, SAS- og Java-udviklere. Vi arbejder i et internationalt, distribueret team med kolleger både i BEC’s hovedkontor i Roskilde og i Polen. Vi har en flad struktur, og vi er gode til at have det sjovt, også når vi har travlt. Vi støtter hinanden, og man sidder aldrig alene med en opgave. Og så er vi i et konstant kapløb med de kriminelle – det er en stærk motivation for os,« siger Eddie Constantin Pedersen.

Debatten er slået fra på dette indhold