AI-værktøjer er nu så modne, at de er blevet en essentiel del af Microsofts forretningssoftware Dynamics 365 Business Central. Og udviklingen foregår i Lyngby. Her har teamet bag udviklet og netop udgivet en opdatering med featuren ”Copilot”, som anvender AI for at assistere Business Central-brugerne med opgaver lige fra produkttekster, fremtidige likviditetsberegninger og estimeret salgs-forecast.
På det danske kontor sidder 350 udviklere og arbejder på blandt andet produktet Dynamics 365 Business Central, der er en af Microsofts softwareløsninger rettet mod små og mellemstore virksomheder med fokus på styring af varelager, finanser og talknuseri. Danmark har været hovedkvarter for den udvikling, siden Microsoft i 2002 købte danske Navision.
Copilot tager rattet på seneste release: AI og dataanalyse
Produktchef Jannik Bausagers afdeling er teamet bag opdateringen til Business Central, og Copilot løb med opmærksomheden.
»Vi har netop annonceret Copilot i Business Central, hvor vi bruger Azure OpenAI Service til eksempelvis at generere tekster til produkter. En bruger kan nu baseret på en vares attributter som farve, produkttype og andre faktorer få genereret en tekst, som nemt kan bruges på en webshop. På den måde får vores brugere mulighed for at få produkter hurtigere på markedet med gode uddybende beskrivelser af deres produkter,« siger Jannik Bausager.
Se videoen af Copilots AI i aktion her: https://www.microsoft.com/en-us/videoplayer/embed/RWZdAr
Copilot tilbyder interaktiv, AI-drevet assistance på tværs af flere forretningsfunktioner. Den assisterer med salg, service, markedsføring og kan også hjælpe med supply chain-styring. Dynamics 365 Copilot er integreret AI, så denne opdatering kommer i alle Dynamicsinstallationer.
»Desuden har vi investeret en del tid i en avanceret dataanalyse og har netop integreret en nem måde at analysere data med subtotaler, grupperinger og pivottabeller, som man kender fra Excel, og som kunderne efterspurgte,« siger Jannik Bausager.
Illustration: Jeppe Carlsen.
Investeringen i OpenAI giver helt nye muligheder for udviklerne
»Kernen af Business Central er at hjælpe virksomheder med at styre deres økonomi og varelager, så derfor er der et stort fokus på finansområdet. Og netop finanserne får et løft med den kunstige intelligens, som hele Microsoft er ved at finde god anvendelse til på tværs af forretningen og derfor også i Business Central,« siger Jannik Bausager.
Microsoft har siden 2019 investeret i og samarbejdet med OpenAI.
»Med AI er vi i stand til at komme med nogle endnu mere kvalificerede forecasts for fremtiden. Vi bruger det eksempelvis til at fortælle en bruger, hvordan virksomhedens likviditet vil se ud i fremtiden baseret på tidligere pengestrømme, eller til at forudsige fremtidige varebehov baseret på tidligere salg. Med Azure OpenAI Service får vi nogle helt nye anvendelsesmuligheder og kan levere et endnu bedre produkt,« siger Jannik Bausager.
Microsoft udarbejder en releaseplan, så du altid kan holde dig orienteret om kommende features.
Releaseplanen ligger offentligt tilgængeligt her
Ideer og input kommer alle vegne fra.
Se selv listen af ideer til Business Central, som ligger åbent for alle
Det danske kontor er en smeltedigel
Jannik Bausager sidder som produktchef for Dynamics 365 Business Central-applikationen og sætter den globale retning for softwaren. Han mener, at placeringen i Danmark bidrager positivt til udviklingen af produktet, og at det rette team i sig selv er en styrke.
»Det, vi bidrager med, er vores internationale forståelse. Selvom vi er i Danmark, så bygger vi ikke alene til danskerne. Vi er et internationalt team, som udvikler til hele verden, og vi har en god indsigt i de enkelte lande takket være vores team,« siger Jannik Bausager.
Microsofts udviklingscenter i Lyngby består af ca. 350 medarbejdere, hvoraf hele 70% har international baggrund og 50 forskellige nationaliteter. Business Central er den største udviklingsafdeling i Lyngby.
Illustration: Jeppe Carlsen.
Microsoft har åbent 24/7 på GitHub
De seneste to år har Business Central haft kildekoden til deres Business-solution frit tilgængelig på GitHub, hvor partnere kan byde ind med ideer og konkrete kodestumper. Det er en god måde for både Jannik Bausager og udviklingschef Peter Christensen at trykteste nye ideer.
»Vi tilbyder vores partnere at komme med forslag til vores Business-solution, så de kan bidrage til produktet. På GitHub er der en mulighed for at dele kode og foreslå ændringer til vores software. Og hvis det er en god idé, og koden er solid, så bliver det grundigt testet og kommer til gennemsyn med henblik på udgivelse,« siger Peter Christensen.
»Vi skal følge trends, som vi ser i fremtiden, og vi skal tage inspiration ind fra vores community, som repræsenterer en masse kunder og partnere. Vi har fællesmøde en gang om ugen, hvor vi vurderer topideer og nye tiltag på idélisten. I dag har vi mere end 6.000 forslag på listen, og vi har leveret på 26% af alle ideer indtil videre. Vi bruger inputtet til at se, hvad der er populært og få en fornemmelse for, hvad der er vigtigt i den videre udvikling af produktet.«
