Artiklen er sponseret af Systematic A/S.

Microservices giver overblik på slagmarken

22. april 2021 kl. 11:48
Microservices giver overblik på slagmarken
Illustration: Systematic.
Systematic er gået all in på microservices i udviklingen af det nyeste produkt i sin kommando- og kontrol produktsuite, SitaWare. Og rejsen fortsætter – Systematic har indledt jagten på flere udviklere med erfaring på området.

Systematic leder efter flere udviklere, der blandt andet skal arbejde med deres SitaWare, der hjælper soldater til bedre overblik, samarbejde og kommunikation. På billedet er SitaWare Edge, der understøtter den enkelte soldat i kampzonen.

»Som udvikler i Systematic bliver du udfordret hver dag. Det du lavede i går, er ikke nødvendigvis, det, du skal lave i næste uge,« fortæller Senior Systems Engineer Thomas Larsen.

»Når vi introducerer en ny feature, fokuserer vi på, hvilken teknologi der mest hensigtsmæssigt vil kunne løse opgaven. Derfor møder du som udvikler hele tiden nye teknologier, som du skal sætte dig ind i«.

Thomas Larsen er del af udvikler-teamet bag det nye produkt i SitaWare-suiten, der er bygget udelukkende på den nyeste cloud-baserede teknologi herunder microservices arkitektur i et Kubernetes og Docker miljø.

»Lige nu er vi 30 udviklere i teamet, og vi sigter efter at udvide gruppen til omkring 40 personer. De fleste af dem i Danmark,« fortæller han.

»Når vi introducerer en ny feature, fokuserer vi på, hvilken teknologi der mest hensigtsmæssigt vil kunne løse opgaven. Derfor møder du som udvikler hele tiden nye teknologier, som du skal sætte dig ind i,« fortæller Senior Systems Engineer, Thomas Larsen, som er del af udvikler-teamet bag det nye produkt i SitaWare-suiten.

Kommando og kontrol

Microservices fik tildelt en hovedrolle, da Systematics Defence-afdeling i januar 2020 tog hul på udviklingen af det nye SitaWare produkt, der er del af SitaWare kommando- og kontrol produktsuiten.

SitaWare hjælper soldater til bedre overblik, samarbejde og kommunikation på alle taktiske niveauer:
SitaWare Edge understøtter den enkelte soldat i kampzonen, SitaWare Frontline anvendes af mobile enheder, f.eks. kampvogne, mens SitaWare Headquarters bruges af de militære ledere i hovedkvarteret.

Det nye SitaWare produkt er en udvidelse af sidstnævnte og giver officererne det helt store overblik via integration af en række eksterne datakilder.

Nyeste teknologi

»Vi har netop færdiggjort den første kundevendte version af SitaWare, der er udviklet til at håndtere mange datakilder og store datamængder f.eks. fra streaming,« fortæller Project Manager Claus N. Bendtsen.

»Modulet kan både transformere og udstille data visuelt over for brugerne i f.eks. et dashboard og eksponere data til andre systemer. Vi bruger microservices og microservice arkitektur for at sikre skalerbarhed og robusthed og for at brede det ud i et stort Kubernetes cluster«.

Orkestreret miljø

Ifølge Thomas Larsen, bliver Containerisation generelt mere og mere udbredt.

»Mange af vores kunder ønsker at køre applikationerne i et orkestreret miljø. Med Docker containere og Kubernetes får du nogle fordele i forhold til deployment, redundans, failover, health checks m.m. Det giver god mening, når man kigger på cloud-lignende teknologier og microservices. En microservice laver én ting, og den ene ting laver den godt. Hvis en instans går ned, sørger orkestreringssystemet for at starte en ny op«.

Ifølge Thomas Larsen er det en af de klare fordele ved microservices.
Man kommer tæt på at kunne levere fuld oppetid. Hvis en service går ned, kører applikationen videre, mens det kun er et specifikt funktionsområde, der er utilgængeligt indtil fejlen rettes.
Desuden har udviklerne en relativt simpel kode og enkle snitflader at arbejde med. Og microservices er forholdsvis lette at teste, verificere og implementere.

Systemaic har indledt jagten på flere udviklere med erfaring indenfor microservices.

Ansvar og opgradering

Ifølge Claus N. Bendtsen gør microservice-konceptet det også nemmere at fordele ansvaret for et system på enkeltpersoner og teams, i modsætning til at arbejde med en monolit.
Her kan det være svært at definere præcist, hvem der har ansvaret for bestemte dele af systemet.

Desuden kan man lave en meget mere finkornet opgradering af et system.
Hvis man opdager en fejl, kan man afgrænse den præcist og sende en ny, testet version til kunden med sikkerhed for, at udviklernes testmiljø er 1-til-1 identisk med kundens miljø.

»Du kan være sikker på, at det hele er identisk på binært niveau, både det du har i dit udviklingsmiljø, spundet op i din Docker Container, det du har i dit testmiljø og det, der kører ude ved kunden,« forklarer Claus N. Bendtsen.

»Lige nu er vi 30 udviklere i teamet, og vi sigter efter at udvide gruppen til omkring 40 personer. De fleste af dem i Danmark,« fortæller Thomas Larsen, Senior Systems Engineer.

Udfordret hver dag

Han og Thomas Larsen er enige om, at man som udvikler i Systematic bliver udfordret hver dag.

»Vi er altid på udkig efter nye teknologier. F.eks. trækker vi mere end 20 teknologier ind for at levere den bedste løsning i det nye SitaWare produkt, «forklarer Thomas Larsen.

Claus N. Bendtsen uddyber:

»Det handler ikke kun om at kode en klump og sende data fra A til B. Du skal også tænke på drift, robusthed og skalerbarhed. Tag bare det aspekt, at løsningen er distribueret. Det betyder f. eks., at man skal tænke over, hvordan man opsamler logfiler for microservices, når man reelt ikke ved, hvilken af noderne i driftscenteret, de kører på. Den opgave løser vi med nogle specielle tools. Det samme gælder data-distributionen. I realiteten ved du ikke, hvilken node eller hvilken instans af din service, som data rammer. Det håndterer dit Kubernetes cluster og din load balancer. Alt det stiller væsentligt større krav til udvikleren, sammenlignet med en klassisk client/server løsning«.

Læs mere om dine karrieremuligheder hos Systematics her.

Vil du vide mere om dine karrieremuligheder?

Illustration: Systematic.

Systematic arbejder lige nu fokuseret med microservices i udviklingen af deres nyeste produkt. Derfor har Systematic indledt jagten på flere udviklere med erfaring på området.

Find dine karrieremuligheder hos Systematics her Apply now

Debatten er slået fra på dette indhold