Artiklen er sponseret af Nykredit.

Gådeknuser splejser gammel kode med ny kode

8. december 2021 kl. 14:46
Gådeknuser splejser gammel kode med ny kode
Illustration: Jeppe Carlsen.
Med over 200 forskellige softwaresystemer, en ældre beregningsmotor og en helt ny realkreditplatform er Nykredit et eldorado for it-begavede gådeknusere. Nyuddannede Oskar Schiøtz teamer op med seniorudvikler Mark Metzler og knækker it-nødder dagen lang.

For Oskar Schiøtz går der en lige linje fra drengeværelset i Greve og til posten som softwareudvikler hos Nykredit.

Helt siden drengeårene har han nemlig været bidt af en gal gåde og svære sudoku-lignende udfordringer. Og spørger man ham, er det næsten det samme, han laver i dag, når han som udvikler graver sig ned i det kæmpestore kodeværk hos pengeinstituttet Nykredit på Kalvebod Brygge i København. Den væsentligste forskel er, at han i dag har fast arbejde med sin passion i fokus.

»Ja, er det ikke fantastisk? På en måde leger jeg jo bare videre og gør det, jeg altid har elsket,« siger han og fortæller, at det først var i 3g, han fik øje på lighederne mellem gådefulde grublerier og programmering som disciplin:

»Jeg opdagede, at programmering triggede det samme i mig, som gåderne og hjernevrideropgaverne fra drengeværelset. Fra da af var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle være programmør, og jeg var sådan set heller ikke i tvivl om, at det gerne måtte gå stærkt,« fortæller Oskar, der af samme grund droppede alle tanker om både sabbatår og udlandsrejser efter gymnasiet.

I stedet meldte han sig under fanerne på DTU, hvor han de næste tre år studerede softwareteknologi. Og selvom han med egne ord kommer fra en familie med alenlange akademiske uddannelser, valgte han at stoppe, da bachelorgraden var i hus. Ikke mindst fordi Nykredit fristede med et job, hvor udfordringerne på det nærmeste stod i kø.

En smule gådefuldt

Dermed landede Oskar Schiøtz i et team med syv andre udviklere og to testere. Sammen skulle de videreudvikle ”Mortgage Calculations”, der er et af de største programmer i pengeinstituttets nye realkreditplatform, NRP. Der var mindst to ingredienser, som Oskar Schiøtz rigtig godt kunne lide.

»For det første anede jeg jo knap nok, hvad et realkreditlån var, da jeg startede for et år siden. Så det har været en stejl, men herlig læringskurve,« siger han og fortsætter:

»For det andet, så prioriterer pengeinstitutter sikkerhed og driftssikkerhed meget højt. Det betyder, at de holder fast i en række gennemprøvede programmer, som f.eks. er skrevet i Java og C#, og altså er af ældre dato. Når du kommer ind som ny mand, og skal finde hoved og hale i nye og ældre programmer, kan det godt være en smule gådefuldt og på den måde minde ret meget om de fritidssysler, jeg i forvejen har brugt masser af tid på.«

Bygger bro mellem nyt og gammelt

Mark og Oskar lærer af hinanden hver dag.

For Oskars kollega, Seniorudvikler Mark Metzler, er tilføjelsen af en ung passioneret problemknuser til teamet lidt af et scoop. Den slags folk vil man gerne have mange flere af, siger han:

»Vi er jo konstant på jagt efter nye talenter, der brænder for matematik og for komplekse problemstillinger i det hele taget. Gør de det, er grundsubstansen i orden, og så skal vi nok lære dem de nødvendige kodesprog,« siger han og peger på sit eget team som eksempel. Her er nyeste medarbejder en nyuddannet matematiker, der ikke bare er skarp, men som også er tidligere Danmarksmester i programmering for studerende.

Teamet har ansvar for drift og udvikling af den såkaldte beregningsmotor, der ud fra hundredvis af parametre som afdragsfrihed, løbetid osv. beregner det mest optimale lån for en given kunde. Det gør den cirka 100.000 gange om dagen. Pointen er her, at beregningsmotorens 500.000 linjer er skrevet tilbage i 1996 i C-kode og efterfølgende moderniseret med C++.

Så Mark og Oskar og deres øvrige kolleger skal altså kunne håndtere forskellige sprog fra forskellige tider, og samtidig få dem til at tale ubesværet sammen.

Det er en udfordring, men en spændende én af slagsen, siger Mark Metzler:

»Banken benytter cirka 200 forskellige softwaresystemer, hvoraf en stor del kalder beregningsmotoren, og vi skal så supportere dem alle ved hjælp af forskellige API’er. Dertil kommer et stort arbejde med at udvikle nye systemer som f.eks. den nye realkreditplatform, som Oskar og hans team arbejder med.«

»Ingen gaffatape her«

»Vi er som pengeinstitut nødt til at kunne håndtere og beregne på gamle lån, som kunderne af forskellige årsager ikke vil omlægge. Derfor bibeholder vi de gamle systemer, men trækker samtidig alt det, vi kan, over på nye,« siger Oskar og fortsætter.

»Det betyder, at vi har et miks af programmer, som tilsammen udgør en god og stabil løsning, men som også er meget komplekst og udfordrende at arbejde med,« siger han og nævner, at de ledende chefer heldigvis har en it-faglig forståelse.

Det betyder bl.a. at udviklerne får de ressourcer, der skal til, for at holde de ældre programmer kørende, og at kunne gennemføre refactoring, når det er nødvendigt. Men det er ikke altid en selvfølge.

»Der er en hel del steder, hvor koden nærmest holdes sammen med gaffatape, fordi der ikke er de fornødne ressourcer. Men sådan er det heldigvis ikke her. Her er der forståelse for, at det kan være nødvendigt at tage et program ud for at genopbygge det og dermed sikre, at det kører problemfrit i fremtiden,« siger Oskar Schiøtz.

Foreningen kan mærkes
Men adgangen til ressourcer og systemernes generelle kompleksitet var ikke det eneste, der overraskede Oskar Schiøtz, da han som 22-årig fik job i et pengeinstitut:

»Jeg vil ikke afvise, at jeg var en smule fordomsfuld, da jeg startede. Jeg havde nok en forestilling om, at et pengeinstitut var en lidt mere gammeldags og konservativ størrelse, og at det hele handlede lidt mere om at ”tjene penge”, end det faktisk gør,« siger han.

Oskar oplever organisationen som et levende sted med en god atmosfære og meget stor hjælpsomhed fra kollegernes side.

»Ingen har det totale overblik over hele programmet eller over alle programmerne. Men sammen løser man gåderne én for én, og det er faktisk en kæmpestor tilfredsstillelse at løse opgaven som et hold,« lyder det fra Oskar Schiøtz.

Nykredit søger erfarne udviklere lige nu - Vil du med på holdet?

I Nykredit kan du være med til at udvikle løsninger til boligejere og bankkunder i hele Danmark.

Nykredit leverer solide og sikre digitale oplevelser – og den opgave er der knap 500 kolleger, der sætter strøm til i Nykredits digitaliseringsenhed ’Digital, Change & IT.

Læs mere om ledige stillinger indenfor udvikling hos Nykredit her

Debatten er slået fra på dette indhold