Artiklen er sponseret af Nykredit.

Fra studerende til scrummaster for Nykredits største udviklingsprojekt: "Jeg bliver aldrig færdig"

18. august 2020 kl. 08:49
Fra studerende til scrummaster for Nykredits største udviklingsprojekt: "Jeg bliver aldrig færdig"
Illustration: Kåre Viemose.
Kristine Bang er på få år gået fra studerende til scrum master hos Nykredit. Hendes team skal udvikle et af Danmarks største it-projekter - Den Ny Realkreditplatform. Projektet tegner historien om en stor it-arbejdsplads med mange muligheder og frihed til at arbejde i mange retninger. Kristines filosofi inkluderer eksempelvis kaffekopper, Lego og flyvende fisk.

Kristine Bangs team sidder delvist i Polen og delvist i Aalborg, hvor flere arbejder hjemmefra for tiden. For at skabe et stærkt team holder de løbende forbindelsen via video og beskeder i Teams.

Store, fede flyvende fisk.

Det er det syn, der møder dig på det berømte Pikes Fiskemarked i Seattle i USA, hvor de ansatte kaster fisk til hinanden. Det ligner mere leg, spas og fjolleri end arbejde – ved første øjekast – men fiske-kasteriet i Seattle, som har stået på siden 1986, er i dag blevet til en hel ledelsesfilosofi: Fish Philosophy.

»Grundideen er, at det skal være sjovt at gå på arbejde,« forklarer Kristine Bang, der har taget filosofien til sig i sit daglige arbejde som scrum master hos Nykredit.

»Man skal være til stede for de mennesker, man arbejder sammen med. Man skal lytte til dem; fastholde blikket. Man vælger også selv sin attitude til arbejdet. Hjælper din attitude dit team eller dine kunder?« spørger hun retorisk.

Blå bog: Kristine Bang

  • Uddannet cand. scient i informatik ved Institut for Datalogi på Aalborg Universitet.
  • Lavede et kandidatprojekt om UX hos Nykredit og blev efterfølgende ansat som forretningsudvikler.
  • Efter et halvt år stoppede den daværende scrum master i hendes team. Hun overtog jobbet og har arbejdet i den stilling lige siden.
  • Underviser i scrum to gange om året

Men hvordan passer fiskefilosofien ind i hendes team, der skal programmere komplicerede systemer til realkreditlån? Systemer, som benyttes af bankfolk i hele landet til at rådgive deres kunder, når de skal købe hus eller omlægge lån.

»Essensen er, at det bliver nemmere at få løst problemer, når vi giver plads til, at det skal være kreativt at arbejde her. Når man føler, at ens teamleder er nærværende, og når man har det sjovt med kollegaerne, så øger det chancen for, at man går på arbejde med et smil,« forklarer Kristine Bang.

Hun understreger, at det, at hun kender sit team godt, også betyder, at hun ikke har noget imod at bede om en ekstra indsats.

»Jeg kender teamet og har ikke noget imod at steppe up og spørge, om der er nogen, der kan arbejde over, når der er en deadline. Der er altid nogen, der siger, at de godt kan blive lidt længere.«

Skaber et nyt fundament

Opgaven, som Kristine Bang og hendes team er i gang med, hedder ”Ny Realkredit Platform” – og det er en omfangsrig øvelse, der skal forbedre de værktøjer, man bruger i landets banker, når kunderne skal optage eller omlægge et realkreditlån.

Om Ny Realkredit Platform

Et af de største danske it-projekter i den finansielle sektor. Bygges af Nykredit i et tæt samarbejde med Totalkredit og de tre datacentraler, der understøtter de 53 banker i Totalkredit-samarbejdet.

Målet med den nye platform er at effektivisere processen med at udstede realkreditlån, så den kan udføres langt hurtigere.

Platformen er ikke en egentlig platform, men en række it-byggeklodser – API’er – som integrerer realkredit i pengeinstitutternes rådgivningsprocesser via datacentralernes nye boliguniverser. Platformen bygger på den måde fundamentet for at kunne udvikle fremtidige digitale selvbetjeningsløsninger til kunderne.

»Vi skal understøtte de løsninger, de har i hele 53 forskellige pengeinstitutter, og samtidigt skabe et fundament for at give lån, som er mere effektivt end de nuværende løsninger, så det er nok et af de største it-projekter i hele den finansielle sektor,« vurderer hun.

Selve processen kræver, at der via API-løsninger hentes oplysninger om blandt andet ejendomsvurdering, tinglysning og servitutter, som ligger hos mange forskellige myndigheder.

De lån, der udstedes, har alle forskellige størrelser, rentesatser og bidragssatser, og der kan være tale om alt fra helt nye realkreditlån til refinansiering, tillægslån eller andre former for omlægninger. Undervejs er der selvfølgelig en omfattende lovgivning, der skal tages hensyn til.

Så er banen – og opgavens størrelse - ligesom kridtet op.

»For at få alle detaljerne med skal der koordineres med de syv andre teams, med fagpersoner og med produktejeren. På den måde er det både et stort og et kompliceret projekt,« siger Kristine Bang.

Der er otte forskellige teams, der arbejder på forskellige dele af opgaven. Kristine Bangs team består af syv personer i Aalborg, tre i Polen – og så produktejeren hos Nykredit i København.

»Der er arbejde nok til os i flere år,« konstaterer hun med vanlig nordjysk tørhed.

Sammen – hver for sig

Kristine Bang er ret bevidst om, at teamet ikke bare skal arbejde sammen, men også lære hinanden at kende som mennesker. Derfor sker det jævnligt, at de spiser middag sammen, går en tur eller bare har hyggelige brætspilsaftener.

Om Nykredit og Totalkredit

Nykredit er en bank og et realkreditinstitut – men adskiller sig fra andre finansielle virksomheder på et særligt punkt: Nykredit er ejet af en forening af kunder.

Nykredit er Danmarks største udlåner – næsten halvdelen af alle danske boligejere har boliglån gennem Totalkredit, der samarbejder med 53 pengeinstitutter rundt i hele landet. Totalkredit har været en del af Nykredit siden 2003 og fungerer som en selvstændig virksomhed i koncernen.

Der er 3.515 medarbejdere i Nykredit, heraf cirka en tiendedel i udviklingsenheden Digital, Change & IT.

I hverdagen er holdet ganske vist delt mellem Aalborg og Polen, men de følger alligevel hinanden hele dagen lang.

»Vi kender hinanden så godt, så vi skriver alt i Teams. Både arbejdet – og det uformelle. Når vi logger på om morgenen, skriver vi en note. Hvis vi skal hente børnene tidligt, skriver vi det, og så sørger vi for video-forbindelse ved alle møder,« fortæller Kristine Bang. Hun synes video forbedrer kvaliteten af møderne bl.a. fordi folk afbryder hinanden mindre.

»Vi spænder ret bredt, både aldersmæssigt, og halvdelen har familie derhjemme – men vi er alligevel ret tæt forbundet. Da en af vores polske kollegaer sagde op for noget tid siden, endte det faktisk med at blive ret emotionelt.«

Programmering i par

Teamet arbejder med pair programming, hvor den ene sidder og programmerer, og den anden kommenterer. Det er en sjov måde at lære noget nyt. Det fungerer ret godt, og generelt er målet at få opbygget et bredt hold, hvor alle personer kan løse alle opgaver, forklarer Kristine Bang.

Hver 10. uge mødes hele holdet i København til PI Planning, hvor man i to døgn arbejder sammen med de syv andre teams. Her drejer det sig om at få aftalt de næste mange opgaver, og selv under corona er PI Planning blevet afholdt med stor succes - dog her via Teams.

»Vi har et kæmpe fysisk board, hvor vi bruger snore til at vise afhængighederne på tværs af de mange teams og opgaver. Vi laver hand-shakes, så alle afhængigheder er på plads. Det er meget intenst, men det ender altid med, at man har meget godt styr på, hvad man skal lave de næste ti uger.«

Lærerigt at lære fra sig

Kristine Bang kom ind i Nykredit, allerede mens hun studerede, og har undervejs fået stadigt større ansvar.

Det startede, da hun læste til cand. scient. i informatik, hvor hun evaluerede brugervenligheden i Nykredits produkter. Det gik så godt, at firmaet ansatte hende som forretningsanalytiker direkte efter uddannelsen.

»Det var utroligt lærerigt at gå fra teori til praksis på mit første agile team. Det betød også, at jeg gradvist voksede sammen med mit team.«

Efter blot et halvt år stoppede teamets scrum master, og det betød, at hun fik nye ansvarsområder, men hun ser stadig sig selv som en aktiv del af holdet.

»Jeg bruger min viden til at hjælpe med analyse og tests. Som scrum master er man ikke ”bare” teamleder. Man bidrager selv, og jeg arbejder løbende på at blive bedre.«

Hun underviser selv i scrum-metoden et par gange om året, og det er med til at gøre hende selv bedre til jobbet, synes hun.

»Det at lære fra sig er meget lærerigt. Når du selv skal formulere det mundtligt, så forstår du det selv bedre.«

Som en del af undervisningen skal kursisterne bygge en model af deres produkt i Lego. Det er selvfølgelig en abstrakt øvelse, men forløbet viser sig i utrolig høj grad at udløse de samme udfordringer som med de rigtige sprints.

»I første runde glemmer udviklerne tit at sikre sig en god kontakt til deres product owner. Man kan også nemt være for selvsikker og tro, at man kan nå at bygge fem Lego-huse, mens man kun bliver færdig med 2 eller 3. Det lærer en, hvor vigtigt det er at sætte realistiske mål, og hvor afgørende god kommunikation er,« siger Kristine Bang.

Gør dem selvstændige

Kristine Bang understreger, at hun aldrig bliver færdig som scrum master.

»Du når aldrig slutdestinationen. Jeg arbejder løbende med at gøre teamet mere selvstændige, så de også selv tager teten,« understreger Kristine Bang.

Hun har nu været i gang i fem år som scrum master og har fået smag for jobbet og de mange facetter, det kræver:

»Jeg elsker at have med mennesker at gøre. At koordinere. At være problemløseren. At afskærme teamet, så de får ro. At holde mig i baggrunden, når der er brug for det. Det handler egentlig om at være en tjenende leder, som hjælper holdet til at præstere,« opsummerer Kristine Bang.

<

p>
Bliv klogere på karrieremulighederne indenfor it, digitalisering og processer i Nykredit

Debatten er slået fra på dette indhold