Artiklen er sponseret af 3Shape.

3D-værktøj og AI scanner og analyserer dit tandsæt på 15 sekunder

3D-værktøj og AI scanner og analyserer dit tandsæt på 15 sekunder
Illustration: Jeppe Carlsen.
Tandplejen er under digitalisering. 3D-scannere, avanceret billedbehandling og modellering er rykket ind på tandklinikker verden over. Danske 3Shape har været med på hele turen og er på tyve år vokset fra de to stiftere til over 2000 medarbejdere over hele verden. Og det hele er først lige begyndt.

Christos Apostolopoulos er softwareudvikler hos 3Shape og digitaliserer tandplejen

Der er ikke mange tilbage, der først skriver en kladde i hånden, derefter skriver rent på skrivemaskine og så får grafikeren til at sætte det hele flot op på et lysbord for til sidst at gå til trykkeriet og få trykt 100 flyers. Det er også de færreste, der manuelt konterer bilag i bøger med debet- og kreditkonti tegnet ind på linjerede sider for ved årets afslutning at aflevere bøgerne til revisoren til endelig regnskabsafslutning.

Digitalisering har grundlæggende forandret vores rutiner ved skrivebordet, og de fleste er enige om, at forandringerne i det store hele er til det bedre. Nu er digitaliseringen så kommet til tandlægestolen.

Mange trin – og fejlkilder - fra bideskinne til tandprotese

Hvis man nogensinde har fået lavet en bro eller en krone hos tandlægen, så er man inde i processen: Først skal der tages en afstøbning af patientens tandsæt. I praksis foregår det ved, at patienten i et stykke tid bider sammen om en skinne i et blødt materiale, der så tager form efter tænderne. Denne form sendes nu til en tandtekniker, der laver en gipsafstøbning af patientens tandsæt. Herefter kan man gå i gang med fremstille f.eks. en krone eller en tandprotese. Den skal så retur til tandlægen og monteres i munden på patienten – hvis den altså passer.

For i denne som alle andre processer er der fejlkilder. Tandteknikeren kan simpelthen have målt forkert, protesen eller formen kan være blevet beskadiget under transport eller der kan være gået noget galt, da patienten bed sammen om skinnen. Og så må både tandlæge og patient på den igen. Den proces kan være både tidskrævende og dyr – og kan involvere indtil flere mere eller mindre hyggelige tandlægebesøg undervejs.

3D-model af mundhulen på 10-15 sekunder

Tandsæt og scanner - med de to ingredienser har du en 3D-model af tænderne på sekunder

Danske 3Shape producerer scannere og software, der gør den proces noget mere overskuelig: Ved hjælp af en lille 3D-scanner kan tandlægen på 10-15 sekunder få et 3D-billeder af hele tandsættet op på sin skærm. Billederne fra scanningen sendes så digitalt til laboratoriet, der ud fra scanningen laver en 3D-model af den tandprotese eller den krone, der skal bruges. I softwaren kan laboratoriet også sikre sig, at protesen passer. Nu kan 3D-modellen af tanden gøres til en fysisk tandprotese i noget, der minder om en CAD-proces, og protesen sendes til tandlægen, der monterer den i munden på patienten. I princippet ville modellen også kunne 3D-printes, hvis man finder et egnet materiale til det. Patienten skal med andre ord gabe over en hel del mindre, når processen digitaliseres.

Sikrere, mere præcist og meget hurtigere

Set fra tandlægens perspektiv er der dog mindst ligeså mange åbenlyse fordele, fortæller Christos Apostolopoulos, der er softwareudvikler hos 3Shape:

»Vi har en algoritme, der på baggrund af scanningen detekterer alt, hvad der er i munden. Her er for eksempel en tand. Det er en hjørnetand. Her er en anden hjørnetand, og her er en kindtand. Herfra kan tandlægen så sige: ”Her skal der laves en tandretning.” eller ”Her skal der laves en krone.” Så ved tandlægen præcis hvilken tand, der skal rykkes på, da scanning allerede har analyseret alt, hvad der er i munden. Også hvis der skal fremstilles en ny tand, så ved tandlægen allerede nøjagtig, hvordan den skal laves for at passe sammen med de andre tænder. Det transformerer hele din kliniske proces. Det bliver sikrere og mere præcist, og så går det meget hurtigere, så der er penge at spare,« siger Christos Apostolopoulos.

20-30 kæber om dagen gør tandlægen træt

Den teknologi er allerede i drift hos tandlæger over hele verden, og det er en væsentlig del af baggrunden for 3Shapes succes og høje vækstrater. Men det er kun begyndelsen. AI skal kunne opdage og fange ting, før vi selv kan ved at implementere maskinlæring for at gøre arbejdsdagen mere effektiv på klinikker og laboratorier:

Så nemt er det at scanne et tandsæt med 3Shape

»Den menneskelige hjerne har begrænset kapacitet. Hvis du kigger på 20-30 kæber om dagen på din skærm, så begynder du på et eller andet tidspunkt at blive træt. Så er idéen med den kunstige intelligens her at hjælpe tandlægen ved at sige ”Måske skulle du kigge lidt her eller der. Jeg har mærket et område op – ser det rigtigt ud eller skal der iværksættes behandling?” Og det er en del af det, jeg og mit team laver.«

»Vi sidder og laver de algoritmer, der kan analysere, hvad der er på billedet. Er det kun tænder, eller er der tegn på et eller andet? Det kan også være, at en tand ser meget nedslidt ud, men patienten ikke endnu har mærket noget til det. Så vores software ser på, hvad der egentlig er i den her mund, og om der er noget, der kræver behandling eller anden ekstra opmærksomhed,« fortæller Christos Apostolopoulos fra 3Shape.

Fremtiden skal kun lige til at begynde

3Shapes software, kunstige intelligens og maskinlæring er cloudbaseret. Det betyder at tandlægen – udover scanneren – kan nøjes med en laptop og en internetforbindelse, selvom det kræver meget store og komplicerede beregninger at få ’mening’ ud af de millioner af trekanter, et 3D-billede udgøres af. Det betyder også, algoritmen har et enormt datagrundlag i form af mange hundrede tusinder af tænder og kæber at lære ud fra. Så i denne galakse og i en ikke så fjern fremtid behøver måske ikke at gå til tandlægen for at få konstateret ”nul huller”. Indtil da er det stadig at læne sig tilbage og ”bare slappe af og gabe højt.”

3Shape: Changing lives through cutting edge technology

3shape

At 3Shape, we change the future of dentistry by developing innovations that provide superior dental care for patients. Our Portfolio of 3D scanners and CAD/CAM software solutions for the dental industry includes the multiple award-winning 3Shape TRIOS intraoral scanner and market-leading scanning and design software solutions for dental labs. Is innovation a part of your DNA?

Let's change the future of dentistry together: careers.3shape.com

Debatten er slået fra på dette indhold