Sponseret indhold

Manglende backup er en sikkerhedsbrist på mange SaaS- og SaaA-platforme

Det er vigtigt at tænke Backup og Disaster Recovery som en samlet løsning, også på cloudbaserede platforme, fortæller Martin Plesner-Jacobsen.

Backup og disaster recovery bør ifølge Martin Plesner-Jacobsen, Team Lead SE Nordics, Veeam, opfattes som to sider af samme sag.

Men for at forstå hvorfor det er så vigtigt, at virksomheder ser backup og disaster recovery som det samme, er det vigtigt at forstå forskellen på de to.

Som det ligger i navnet, er backup processen, hvor data bliver gemt og genskabes i det originale miljø, og disaster recovery er processen, hvor den gemte data bliver hentet tilbage. Det giver sig selv, at disse to processer bør spille sammen - men det gør de bare ikke altid.

Typisk er backup genskabelsen af data, hvis det bliver slettet eller ødelagt. Disaster recovery er genskabelsen efter et uventet nedbrud af en fysisk enhed eller hele datacenteret.

Når man kigger på målsætningen for de to processer enkeltvis, ses der et tydeligt misforhold.

En backup-proces skal arbejde kvantitativt med så meget data så hurtigt som muligt. Disaster recovery skal derimod arbejde kvalitativt med at bringe dataen tilbage i korrekt tilstand.

Det betyder, at hvis man ikke backupper data med henblik på recovery, kan man i sidste ende risikere at sidde tilbage med et virvar af data, som er blevet backuppet forskelligt.

»Mange køber et eller flere backup-systemer, hvor man kun har fokus på genskabelse af historisk data (RTO/RPO), men ikke datacenteret som en helhed,« fortæller Martin Plesner-Jacobsen.

Med den løsning bliver der ikke taget højde for, at server, disk-systemer eller hele datacenteret kan fejle.

Ofte ligger opgaven med disaster recovery i et andet projekt eller team, hvor man benytter systemer som disk-system-replikering, men her fokuserer man kun på, at systemerne skal kunne starte fra sidste kendte gode punkt og ikke historisk data.

Derfor er det vigtigt, at backup og disaster recovery bliver tænkt sammen allerede fra start - også når det gælder cloudløsninger.

SaaS og SaaA garanterer ikke nødvendigvis backup

I takt med, at flere virksomheder overgår til SaaS-løsninger, flytter it-chefer workloads fra lokale computere til cloudbaserede løsninger

Men mange SaaS- og SaaA-løsninger yder ikke backup af data.

»Vi oplever, at vores kunder fortæller, at deres SaaS- eller SaaA-løsninger stiller garantier på parametre som oppetid, men ikke på backup af deres data«, fortæller Martin Plesner-Jacobsen

Det er derfor en sikkerhedsbrist, mange virksomheder ikke selv er klar over.

Behovet for backup og disaster recovery er ikke kun noget, som opstår som følge af hackerangreb. Utilsigtede nedetider fra hostingudbydere eller oversvømmede datacentre kan resultere i tabte data.

»Du vil blive ramt af nedbrud. Spørgsmålet er, hvor hurtigt du kan komme op igen. Med en korrekt backup- og disaster recovery-løsning sparer din virksomhed værdifuld tid,« afslutter Martin Plesner-Jacobsen.

Kom til Infosecurity Briefing d. 2. november og hør Martin Plesner-Jacobsens oplæg om backup og disaster recovery

Se et kort interview med Martin Plesner-Jacobsen fra Infosecurity 2017. Her holdt han et oplæg om betydningen af backups efter et cryptolock-angreb.