Zombiesessionslogning og straksmisbrug
Denne uge har haft mange emner, men et af dem er den nye sessionslogning, logning af internettraffik. Justitsministeriet havde indkaldt til møde, og det gik ikke stille for sig.
Selv nød jeg at følge en masse livetweets fra Jakob Willer, Christian Panton m.fl. og der kommer flere og flere stemmer der råber vagt i gevær.
Eksempelvis denne som opsummerer problemet i en nøddeskal.
http://m.b.dk/?redirect=www.b.dk/nationalt/di-nu-gaar-soeren-pind-for-vidt&
> Det er »et helt ekstremt skridt at overvåge alle danskeres internettrafik,« mener Dansk Industri, efter at regeringen vil hastegenindføre og udvide den overvågning, som EU-Domstolen for halvandet år siden erklærede ulovlig.
Ja, lad mig lige skære det helt ud i pap
regeringen vil hastegenindføre
og udvide den overvågning
som EU-Domstolen for halvandet år siden erklærede ulovlig.
WOT! Det er jo tåbeligt at vores justitsminister, ministeriet og regeringen vil indføre noget som er ulovligt - igen! Derfor har logningen nu også fået et fortjent øgenavn fra Bitbureauet, Zombiesessionslogning, for det er åbenbart en zombie der ikke er til at slå ihjel..
Sidebemærkning, er det virkelig politik som politik skal være, at man blot gentager og gentager noget dumt til det en dag bliver vedtaget?
Lad os lige opsummere:
Logningen er ulovlig, EU siger NEJ, JM og regeringen vil sikkert så tvivl om dette, yada yada yada.
Mere vigtigt, Logningen er ikke brugbar, var det ikke tidligere og vil heller ikke være det nu. Der er flere eksempler på dette, og flere politikere ved det faktisk godt.
Logningen står ikke mål med overgrebet, langt størstedelen af dem som dermed overvåges er helt almindelige danskere, dvs gående mod 100% alt efter hvad kategori af kriminalitet vi taler om, er uskyldige danskere.
Samtidig ved vi at logningen er ekstremt dyr - specielt for udbydere, men omkostningen kommer til at ramme os allesammen. Selve indsamlingen koster kassen, store millionbeløb og har været gennemgået og beskrevet i mange år!
Der kommer også andre uhensigtsmæssigheder ind, som at direkte forbindelser mellem to udbydere, som giver god teknisk mening, måske ikke vil kunne logges - og må derfor droppes, eller fordyres. Det giver også høje krav til at starte mindre netværk, som vi ellers kan have glæde af til borgere langt fra byer osv. Svagere konkurrence og mindre frihed til selv at starte initiativer er sjældent godt for forbrugere.
Straksmisbrug
Jeg bliver også særligt bekymret hvis dette hastes igennem uden behørig evaluering og tankevirksomhed. Årsagen til denne bekymring er det misbrug af data vi ser igen og igen, med alle de nuværende løsninger og digitaliseringen i Danmark.
Sådan hårdt konkluderet har vi nu gentagne gange set at data som indsamles med et formål ender med at blive misbrugt til andre formål - som ikke overhovedet relateret til det oprindelige.
Misbrug er således her defineret som, brugt til andre formål end det oprindelige. Faktisk kan man vel også tale om misbrug af love, for visse love bliver OGSÅ allerede misbrugt - endda af det offentlige danmark. Her tænker jeg eksempelvis på begrebet totalkontroller hvor politi laver en såkaldt totalkontrol i samarbejde med SKAT, eller hvor politi tilfældigvis går med Skat ind - på områder hvor politiet ikke selv alene må gå ind.
NB: når vi taler misbrug, og jeg specielt nævner politi og skat er det ikke tilfældigt. Der er brådne kar overalt, men at vi fra ministre, regering, og myndigheder oplever ulovligheder og misbrug - ja, så er jeg FANDME ikke meget for at udvide deres beføjelser!
Et andet eksempel, som jeg vil mene er parallelt til sessionslogning er, Skat indsamling af informationer om flypassagerer og ulovlig overdragelse af disse til PET. Sagen rullede her i slutningen af 2015, men havde været i drift i mindst ni år.
Jeg gentager, PET har ulovligt opsamlet data i ni år! Er det en myndighed vi stoler på? HVIS det efter måske 1 år viste sig at være super duper, så BURDE man kunne argumentere for at det værktøj skal under kontrol, for beviserne for virkning er der vel ... eller
Jeg fandt en rimeligt tilfældig artikel om emnet frem, og guddødme om ikke vores allesammens sheriff at nottingham, Søren Pind er nævnt, med:
> Justitsminister Søren Pind (V) fremlagde i oktober et lovforslag i Folketinget, der skal give PET lovlig og automatisk adgang til booking- og passageroplysninger.
Kilde: https://politiken.dk/indland/ECE2921026/pet-og-skat-havde-ulovligt-samarbejde-i-ni-aar/
Det er her jeg så vælger at trække begrebet straksmisbrug frem, for hvis holdningen hos vores justitisminister ved opdagelse af ulovligheder er straks at lovliggøre det uden yderligere overvejelser - så er det en ekstremt farlig situation.
Jeg ville have foretrukket Søren Pind sige, "Vi har stoppet denne ulovlige indsamling, og iværksat en undersøgelse og evaluering om dette værktøj er proportionalt og skal indføres."
Ligeledes hører vi nu med Zombielogningen partiet DF være i medierne og kræve at Pind straks tænder for logningen igen. Vel og mærke det DF som vi kender som knaldskaller der formentlig gerne ville misbruge en hel masse data, og som er varme fortalere for DNA register. Det vil være nemmere at fange og smide de brune og sorte undermennesker ud, forstås det mellem linierne i det racerene DF.
Jeg ved en del ikke er glade for at jeg her fremhæver DF, trækker politik ind over. Det jeg således vil bede jer allesammen om er at overveje at give jeres sessionslog til jeres værste modstander ... og det er for mig DF der står som de VÆRSTE at give hånds- og halsret over vores internet sessionslog!
Jeg kunne også have brugt Socialdemokratiet, som er virkeligt slemme til automatisk at stole KUN på politi, og ikke rigtigt tage tid til at evaluere om noget er proportionalt.
Så hvordan der overhovedet kan overvejes så drastiske indgreb i vores brevhemmelighed er mig en gåde. Hvordan kan man overveje at indføre noget så problematisk - og haste det igennem?
Bemærk: Justitsministeriet lægger op til at opsamle meta-data, afsender, modtager osv. Det er formentlig ikke omfattet af brevhemmeligheden, fordi denne omhandler indholdet. Jeg mener dog at vi med den foreslåede opsamling, registrering, og behandling af meta-data i så høj grad får et detaljeret og tydeligt billede af kommmunikationen at vi bør genoverveje brevhemmeligheden.
Opsamling af alle sessioner med internetkommunikation vil i mange tilfælde være mindst lige så indgribene som at opsamle indholdet af kommunikationen. Case in point, droneangreb hvor folk myrdes er i høj grad udelukkende baseret på meta-data.
Faren ved meta-data
En anden fare ved meta-data er misidentifikation, altså at den forkerte borger mistænkes for ulovligheder. Det er noget vi kender til i mange sager omhandlende ophavsretslige sager, piratkopiering.
Problemet opstår specielt når der kommer NAT (Network Address Translation) ind i billedet. NAT benyttes på så godt som alle de netværk vi som almindelige borgere benytter. Det betyder at vores laptop, tablet, telefon får en intern IP-adresse (192.168.1.123) som når vi sender ud på internet bliver til en ekstern IP adresse som 185.129.62.62.
Så opsamlingen af sessioner med logningen vil opsamle den eksterne IP adresse, og de andre informationer, altså 185.129.62.62. Men der er ingen 1 til 1 relation mellem den eksterne adresse og de personer som har benyttet netværket bagved.
Min største frygt er at politiet/PET grundet tidspres, få resourcer og for stor tiltro til logningen - "det ER jo dig som har den IP" - vil anklage de forkerte. Lyder det utroligt, er du sikker på at politiet KUN vil anklage og fængsle de skyldige, altså der hvor det kan bevises. HA! Så behøver vi kun snakke om CSC-hackersagen, hvor den danske JT blev dømt 6 mdr og fik plet på straffeattesten og Warg fik 3,5år!
Politiet vil med logningen få et redskab der vil virke dårligere end fokuseret indsats! Det emne er sådan set hele omdrejningspunktet af filmen A Good American, hvor William Binney forklarer at det ikke hjælper blot man gøre høstakken større.
https://da.wikipedia.org/wiki/William_Binney
Sidebemærkning, NAT som vi kender det fra hjemmet er også ved at komme som CGNAT Carrier Grade NAT, hvor der er måske flere tusinde kunder bagved en NAT boks hos udbyderen. Det gør sådan set blot problemet værre, men lad den nu ligge - det er ikke sååå udbredt endnu.
Konstruktive råd
Nu er det jo ofte sådan at man kritiserer noget, og glemmer at være konstruktiv.
Samtidig vil politikere jo gerne være handlekraftige, selvom de så ofte igen og igen blot gør problemerne værre ved at handle forkert.
Så mit råd til JM og Søren Pind er at de i denne sag lytter OG evaluerer. Det betyder i første omgang at de STRAKS kaster tidsplanen for denne logning i skraldespanden - det er useriøst ikke at lytte i lang tid og så haste det igennem.
Dernæst så tænk på hvad målet med logningen ville være?
OG tænk så lige med en sort hat på, bare lige i fucking fem minutter! Hvor kan forbrydere undgå denne logning, hvordan kan den misbruges - kan man lave et alibi med logningen?, hvordan kan kriminelle hos udbydere (ansatte EL hackere) misbruge data - sælge dem som i Se&Hør/IBM sagen.
Eksempel, hvis biblioteker er undtaget, og det står i loven, og folk ved det, og folk kan agere på det, hvorfor fanden tror I så ikke at forbrydere kan agere på dette?
Så JM bør tage kritikken alvorligt og ikke bare buldre derudafmed100kmitimen. Det er afpresning, og bringer minder om Østtyskland i fortiden hvor man opsamlede test-ark fra skrivemaskiner og dufte på glas! Danmark skal ikke være en politistat!
PS og nu vil jeg så vende min opmærksomhed tilbage til FOSDEM, som varmt kan anbefales.
