XGS-PON - Fremtidens fiber?
For nogle uger siden spurgte jeg læserne, om der er et marked for XGS-PON, som gør det muligt for os at levere en symmetrisk 2,5 Gbit/s-forbindelse via fiber til en række adresser i de større byer.
Blandt andre påpegede Poul-Henning Kamp, at der kunne være en use case for fotografer og andet godtfolk, som har brug for kortvarigt at kunne maxe forbindelsen ud, når der skal uploades billeder til Dropbox, SFTP-servere hos kunder og lignende.
Dertil kommer, at behovet før eller siden vil følge udbuddet - og derfor har vi i dag lanceret et 2,5 Gbit/s-produkt, som kan bestilles på de adresser, hvor TDC Net har rullet XGS-PON ud.
Der er p.t. tale om ca. 25.000 adresser i København, Odense, Århus og Aalborg.
Modsat vores øvrige produkter, der også er rettet mod helt almindelige brugere, er der denne gang tale om et produkt for specialisterne - til dem, der ved hvad de laver, og som bare gerne vil have lov at styre så meget som muligt selv.
Derfor skal man selv stille med en router med en 2,5 Gbit/s WAN-port, og der følger altid en fast, offentlig IPv4-adresse og et delegated /48 IPv6 prefix med.
Når vi målretter produktet mod de avancerede brugere skyldes det blandt andet, at man skal være meget opmærksom på TCP's bandwidth delay product, som sætter en grænse for den øvre båndbredde på en enkelt TCP-session.
Det betyder i praksis, at jo længere væk, serveren i den anden ende af forbindelsen står, jo større buffers skal man bruge for at opretholde den samme hastighed - og jo større glæde får man af at bruge flere samtidige TCP-sessioner.
Fokus på lavere latency
I takt med at slutbrugernes forbindelser er vokset i hastighed, er kravene til lavere latency ligeledes steget.
Hos Kviknet er vi i sidste uge kommet på den store internet exchange Netnod i København og i Stockholm - og vi er i fuld gang med at etablere peeringer, så vi kan udveksle trafikken med indholdsudbyderne så lokalt som muligt med lavere latency til følge.
Dermed er vi til stede på de to største IX'er i Danmark, NL-ix og Netnod.
På den korte og mellemlange bane vil vores trafik blive udvekslet efter følgende mønster:
- Netflix, Youtube og Akamai: Caches i vores eget net
- Lokal dansk trafik: Netnod og NL-ix
- Østgående og nordgående trafik: Netnod
- Sydgående og vestgående trafik: NL-ix
- Trafik til TDC's net: Direkte peering via Albertslund
- Øvrig trafik: Via transit-forbindelser fra GlobalConnect
Derudover arbejder vi på at få et jysk point-of-presence, så trafik mellem kunder på de jyske fibernet ikke behøver runde Tåstrup, men kan routes tættere på kunden. Det er dog et projekt, der ligger lidt længere ude i fremtiden - for at det rigtig giver mening, skal vi også have lokale peeringer med de øvrige ISP'er på fibernettene.
Et nyt looking glass
I 2017 lancerede vi første version af vores looking glass.
Det har fungeret fint, men jeg nåede aldrig i mål med at gøre BGP routes tilgængelige, før andre gøremål tog min tid, og for nylig satte jeg derfor en af vores medarbejdere i gang med at finde et bedre alternativ derude.
Han fandt frem til hyperglass, så vi har lanceret en ny version af vores looking glass baseret på netop dette.
Hyperglass er p.t. i beta, og af sikkerhedsgrunde er det installeret på en maskine for sig selv. BGP-routes kommer fra en lokal instans af Bird, som er sat op som passiv modtager af route updates fra vores edge-routere i Tåstrup.
Hyperglass er skrevet i Python, og vi har sat en Nginx op som reverse proxy foran, så vi kan få HTTPS-support på websitet med et certifikat fra Letsencrypt.
Men tilbage til XGS-PON - motorvejen er åbnet, og det skal blive interessant at se, hvordan brugerne tager imod muligheden for en fordobling af den i forvejen høje hastighed på fibernettet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.