Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Windows Phone: 8 grunde til at gennembruddet kommer nu

9. juli 2012 kl. 10:2117
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For fem år siden var Apple med til at ændre måden, vi bruger vores mobiltelefoner på. Man kan med rette sige, at Apple med lanceringen af iPhone (gen)opfandt mobiltelefonen og i høj grad udvidede rammerne for, hvordan vi både bruger vores mobiltelefon i privat øjemed og på arbejdet. Siden sommeren 2007 er udviklingen imidlertid gået stærkt, og i dag har 3 ud af 5 voksne danskere en smartphone, der er fyldt med alverdens apps.

Nu har Microsoft også endelig meldt sig ind i kampen om smartphone-markedet med præsentationen af Windows Phone 8. For mig fremstår det nye OS som et reelt alternativ til iOS og Android, og på nogle områder er Windows Phone 8 (WP8) sine konkurrenter overlegen. Børnesygdommene og de basale mangler er væk, men det reelle spørgsmål er, hvorvidt brugerne vil tage Microsoft til sig, eller om løbet er kørt?

Personligt mener jeg, at der er flere grunde til, at det er værd at kigge nærmere på WP8:

 1. Skærmen er i top.
  Windows Phone 8 understøtter enheder med enten 1280 x 720 pixels eller 1280 x 768 pixels, og det får en afsmittende effekt på både indhold og kvaliteten af de enheder, WP8 bliver tilgængelig på.

 2. Fleksibel lagerplads.
  WP8 understøtter microSD-kort, så man kan udvide lagerpladsen på telefonen og nemt flytte indhold til andre enheder.

 3. Fed brugerflade.
  Den var fed allerede i WP7 – nu er den bare endnu bedre.

 4. Indbyggede kort fra Nokia.
  WP8 har som standard Nokias eget Navteq-kort, der kan bruges offline – fx som navigation i bilen.

 5. +Dual-core = bedre performance.
  WP8 kræver en dual-core processor. Men systemet understøtter faktisk mere end to processorkerner, så mon ikke vi ser en Windows-mobil med multikerneprocessor?

 6. Lynhurtig browser.
  Browseren bliver ifølge Microsoft langt hurtigere til at indlæse og vise hjemmesider. Den afvikler JavaScript op til fire gange hurtigere end browseren i Windows Phone 7.5 og skulle efter sigende være hurtigere end browserne i både Android og iOS.

 7. Tæt integration til Windows 8.
  De to styresystemer får samme kerne, samme filsystem, samme multimedie-apps og den samme grafiske understøttelse. Ideen er, at applikationer og deres indhold kan fungere på alle platforme.

 8. Stærk business-integration.
  Som i Windows Phone 7 har Microsoft brugt en del krudt på at gøre deres mobilplatform til erhvervslivets foretrukne. I WP8 er sikkerheden forbedret yderligere, og det bliver muligt for it-administratorer at styre WP8-enheder via fjernadgang, ligesom man allerede gør på desktoppen. Endelig kan man gennem Hub-funktionen udrulle business apps fra centralt hold.

Indtil slutningen af 2010 var iPhones iOS og Googles Android efter min opfattelse de eneste seriøse platforme til smartphones, men i november 2010 kom Microsoft på banen med deres Windows Phone-platform, og dér trådte Microsoft i karakter som udfordrer. Med WP8 har Microsoft cementeret den position og præsenteret et spændende styresystem, der efter min mening rent udviklingsmæssigt er langt foran sine konkurrenter og rummer et stort potentiale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmålet er blot, om brugerne følger med? Det afhænger selvfølgelig ikke kun af rationelle facts, men på nogle punkter taler statistikken for WP8, der fx nåede 100.000 apps hurtigere end eksempelvis Android. Derudover forventer IDC, at Microsoft overhaler Apple i 2016 og når en markedsandel på små 20 procent.
Jeg har tiltro til WP8, men tør ikke spå om omfanget af successen – hvad siger I, skal vi skifte smartphonen ud?

God sommer

Victor

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
6. september 2012 kl. 20:51

Victor Keegan, det jeg hører dig sige, er "nørde nørde nørde, nørde nørde"... Kommer du ud? Mine børn omtaler telefoner som "iPhones", indbegrebet af en telefon i dag. Vi "nøjes" dog alle med en billig Samsung.

Nokia'er er dem der ligger i køkkenskuffen til reserve. Løbet er kørt,

17
26. juli 2012 kl. 13:44

Har brugt Windows Phone siden starten og har følgende stikord. Super driftssikker Opdateringer kommer når du har brug for dem Hurtig Nyskabende UI Integration til virkskomhedsapplikationer! De grundlæggende funktioner i Windows Phone afløser behovet for en række apps som brugere af andre OS er tvunget til at hente.

Jeg kan godt se at det virker forlokkende med en Android telefon, måske helt indtil den ikke virker mere. Hvad gør du så? Afventer en opdatering - ja hvornår kommer den så? Og hvorfra skal du afvente den? Et kig i flere forum for Android brugere, har overbevist mig om at det ikke er blot oplevelsen ved køb der er vigtigt, men hvad sker når den nu ikke virker mere - for det gør de øjensynlig tit.

12
10. juli 2012 kl. 00:58

Hvis Ja : Så forstummer al tale om Androids såkaldte mangler og fejl. Hvis Nej : Prøv det, og vær klar til at revurdere kritikken af Android. I øvrigt kan man også læse et par tests hos Version2´s US søstersites, og i øvrigt blev Samsung Galaxy S2 (forgængeren) kåret til verdens bedste smartphone i Barcelona af en enig verdenspresse. Hvorfor blev den mon det, hvis Android er så dårlig, som mange danske skribenter gør den til ?

18
26. juli 2012 kl. 23:13

Hvis Ja :
Så forstummer al tale om Androids såkaldte mangler og fejl.
Hvis Nej :
Prøv det, og vær klar til at revurdere kritikken af Android.

Helt enig, det er en fantastisk telefon (det var SII'eren også).

Konen er for to uger siden gået fra en iPhone og er meget glad for skiftet.

Utroligt rart med

 • et intelligent tastatur (swiftkey - dem der ikke har prøvet det ved ikke hvad de går glip af). Den har læst de 9000 SMSer vi overførte fra iphonen til samsungen og kan forudsige stort set alle de sætninger hun kan finde på at skrive. For første gang nogensinde har hun slået ordforslag til.

 • en intelligent telefon der holder skærmen tændt så længe man kigger på den

 • en intelligent vejviser der bare er langt bedre end hvad der findes på iphone. Udover at kunne udtale alle danske vejnavne i navigationen kan den sku også advare lidt før man skal af et tog og give mundtlige instrukser hen til stoppestedet hvor man skal på næste bus

 • facebook, gmail og andre mere eller mindre standardapps er (efter hendes udsagn) langt bedre på Android end de tilsvarende på iphone.

Det eneste der udfordrede min ikke-tekniske kone var den kunstige skelnen mellem 'startmenu' og 'hjemmeskærm' som man har på Android. Hun var vant til (og fint tilfreds med) iphonens enkle (=fattige) koncept med en hjemmeskærm hvor hvert program er et ikon og det eneste ikonerne kan er at vise et lille tal og man kan gemme ikonerne væk i mapper. Og jeg må indrømme at det kan jeg faktisk godt se, hvor meget jeg end elsker Androids rigere muligheder.

11
9. juli 2012 kl. 23:03

Sådanne nogle bloggere præcis som dig, som omtaler produktet - det skaber også gennembrud.

9
9. juli 2012 kl. 15:38

Jeg har nu haft en Nokia Lumia 900 i små 14 dage, og jeg er en anelse skuffet. I min naivitet og tiltro til Microsoft og Nokia, troede jeg faktisk jeg ville få en telefon der som min. kunne hvad min "gamle" HTC med Android kunne; dvs. rig mulighed for tilpasninger af brugergrænsefladen/lyden som consumer samtidig med en stærk integration til andre MS produkter. Bevares, men mail klient sparker da max. i fht. tilsvarende for Android, men telefonen føles bare ikke som "min".

Et simpelt eks. er ringetonen; her skal den overholde en masse krav (se evt. her: http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/howto/wp7/start/create-ringtones.aspx), hvor jeg blot på min Android kunne vælge en MP3 fil - voila. Samme med SMS tone og andre indstillinger. Det er bare for - ja - besværligt!

Dette bliver bestemt ikke gjort bedre af Microsoft satsning på Zune; det er næsten lige så forfærdeligt som iTunes var til i* enheder.

Så min umiddelbare dom for Windows Phone er: super til arbejdspladsen - en sand "business" phone; til den private bruger - go for Android.

Fik jeg nævnt skuffelsen over, at den helt nye Lumia 900 telefon ikke kan opgraderes til WP8? Denne er en EPIC FAIL fra Microsoft/Nokia. Bad karma.

10
9. juli 2012 kl. 19:15

Fik jeg nævnt skuffelsen over, at den helt nye Lumia 900 telefon ikke kan opgraderes til WP8? Denne er en EPIC FAIL fra Microsoft/Nokia. Bad karma.

Den største forskel på at være Android-bruger og WP7-bruger er så, at man som Android-bruger går meget op i at få den næste firmware. Jeg har trykket refresh et utal af gange for min Samsung Galaxy S i håb om at få løst mine problemer. Med min Lumia er det mere "nå, er der en opdatering? Fint, den installerer jeg nok en dag". Hvorfor? Fordi telefonen er tilbage til at være en telefon og ikke at opføre sig som en Windows-pc i 1990'erne.

Der er helt sikkert et marked for dem, der ikke orker at slås med Android og kan leve uden den nyeste hardware og software, så længe det de har, virker. Det er dem, Windows Phone har størst mulighed for at få fat i. Det gælder både brugere, som opgiver de andre platforme, og brugere som skal købe den første smartphone.

Jeg går heller ikke længere særlig meget op i apps, fordi WP7 faktisk har en browser, der virker, i modsætning til min Android-telefon.

13
10. juli 2012 kl. 09:57

@Jesper

Den største forskel på at være Android-bruger og WP7-bruger er så, at man som Android-bruger går meget op i at få den næste firmware. Jeg har trykket refresh et utal af gange for min Samsung Galaxy S i håb om at få løst mine problemer. Med min Lumia er det mere "nå, er der en opdatering? Fint, den installerer jeg nok en dag". Hvorfor? Fordi telefonen er tilbage til at være en telefon og ikke at opføre sig som en Windows-pc i 1990'erne.

Men en WP telefon er jo netop som at bruge en gammel win95 PC.. Sløvt og ustabilt.

Klart at man som WP bruger ikke installerer opdateringer. Der kommer jo ikke nogen... ;)

Der er helt sikkert et marked for dem, der ikke orker at slås med Android og kan leve uden den nyeste hardware og software, så længe det de har, virker. Det er dem, Windows Phone har størst mulighed for at få fat i. Det gælder både brugere, som opgiver de andre platforme, og brugere som skal købe den første smartphone.

Uden at kunne sige noget med sikkerhed så vil jeg tro at langt de fleste der ikke har haft en smartphone før vil gå efter en iPhone. Det er trodsalt den mest kendte.

Jeg går heller ikke længere særlig meget op i apps, fordi WP7 faktisk har en browser, der virker, i modsætning til min Android-telefon.

Browseren på min android telefon virker væsentlig bedre end den browser der var på den WP telefon jeg brugte som arbejdsmobil tidligere. Det er trodsalt en IE der er at finde på WP mobilerne og så kan de fleste nok tænke sig til hvilket helvede det er man oplever når man forsøger at bruge nettet.

5
9. juli 2012 kl. 12:35
 1. Skærmen er ikke et OS, irrelevant for Android/Ios/WP8 diskussioner.

 2. Android har understøttet microSD-kort længe! Apple's kunder køber lykkeligt Apple's lappeløsninger når de bliver kaldt features og hedder noget med "i".

 3. Brugerfladerne på ICS og iOS er også fede. At kalde ikoner noget andet er ikke et salgspunkt.

 4. Android har det bedste kort, iOS er lige gået med i krigen. Netadgang er endnu mere udbredt i morgen og offline muligheden mindre og mindre relevant dagligt - and there's already an App for that...

 5. Dualcore er standard.

 6. "Browseren bliver ifølge Microsoft..."

 7. Fint. Lad os så tilgå filsystemet uden Zune programmet.

 8. Meget tæt på det egentlige salgspunkt, som er:

 9. Tæt integration med Microsofts salgsafdelings kontakter, mind-share/monopol, løbende aftaler og kontrakter indenfor business segmentet. Nu mangler vi bare en reel business case for en tablet, som indtil videre er, og er kendt som, en personlig gadget.

6
9. juli 2012 kl. 13:10

Skærmen er ikke et OS, irrelevant for Android/Ios/WP8 diskussioner.

Selve skærmen er ikke et relevant argument, men det er den skærm-opløsning som OS'et understøtter vel.

Android har understøttet microSD-kort længe! Apple's kunder køber lykkeligt Apple's lappeløsninger når de bliver kaldt features og hedder noget med "i".

Ja, Android har længe haft understøttelsen af hukommelseskort, men det har iOS ikke ...hvilket i dette tilfælde så gør dette til (endnu) en grund til at se nærmere på WP8 frem for iOS.

Brugerfladerne på ICS og iOS er også fede. At kalde ikoner noget andet er ikke et salgspunkt.

Det er så en smagssag ;) Men korrekt, "ikonerne" hedder noget andet i både WP7 og WP8 ....men de har så også en del mere funktionalitet i sig end de statiske ikoner man ser i både iOS og Android - og det er helt klart et salgspunkt til fordel for WP.

Android har det bedste kort, iOS er lige gået med i krigen. Netadgang er endnu mere udbredt i morgen og offline muligheden mindre og mindre relevant dagligt - and there's already an App for that...

Offline maps gør min bankbog glad....især når jeg er på rejse i udlandet hvor mobildata gerne afregnes i tocifret beløb pr. megabyte. Selvfølgelig er der allerede offline-kort apps derude - men hvor mange af dem tilbyder gratis offline kort til hele verden?

Fint. Lad os så tilgå filsystemet uden Zune programmet.

Ja, det vil være lækkert - det er klart en fordel som Android pt. har i forhold til både iOS og WP.

4
9. juli 2012 kl. 11:55

Jeg har haft en telefon med Windows Phone 7.5 i ½ år og er vildt begejstret for OS'et og kan kun anbefale det til andre og det bliver kun bedre med WP8. Jeg har tidligere prøvet telefoner med både Symbian, iOS og Android og brugeroplevelsesmæssigt og i forhold til "UI lækkerhed" er de andre allerede blevet overhalet af WP7 - og med WP8 kommer funktions- og tekniksiden også op i gear (som minimum på højde med nyeste iOS og Android versioner). Eneste udestående er nu blot at få App-udviklerne med, så der kommer flere apps til WP - i øjeblikket stopper mange når de har en iOS og/eller en Android app...men det kommer forhåbenligt når WP8 og Windows 8 udkommer til efteråret.

2
9. juli 2012 kl. 11:05

Af dine otte punkter er det vel reelt kun pkt. 7, der for alvor segmenterer Windows Phone lidt anderledes, og tilføjer funktionalitet, som de andre ikke allerede har haft i årevis. Så kan man spørge sig selv, om det er nok ... Hvis man vil konkurrere på smartphone-markedet anno 2012, skal man efter min mening adressere de to ting, der for alvor vil få folk til at skifte: pris og batteritid. Halv pris og dobbelt batteritid i forhold til konkurrenterne, så tror jeg, man vil se et skred.

Men grundlæggende er det fint med konkurrence. Windows Phone får ekstrem opmærksomhed i disse måneder trods skuffende salgstal. Udbredelsen ligger vel p.t. på linie med linux på desktoppen? Og linux på desktoppen bliver jo rutinemæssigt dømt ude hvert år.

Så jovist, Microsoft får da givetvis "cementeret sin position som udfordrer", som du så fint får formuleret. :)

3
9. juli 2012 kl. 11:52

@Martin prisen er, som jeg ser det, netop en af de parametre som Windows Phone spiller på. F.eks. men Lumia 610, som jo er kommet ned i et mere fornuftigt prisleje uden at gå på kompromis med basis funktionerne

1
9. juli 2012 kl. 11:03

Jeg ved ikke med andre, men 2016 og tiltro til windows 8 er to ting som virker lidt lige som sætningen "lav skat i Danmark" det er ikke rigtigt noget som ser muligt ud... Men lad mig overraske. Apple og Android sidder så tungt på det og dem som ikke går den vej, vælger at benytte alt andet end Windows... Har prøvet Windows 8 i flere uger og det er da godt nok noget af en joke på desktop, men jeg er heller ikke så meget til Toys 'r us/BR ;-)