For fem år siden var Apple med til at ændre måden, vi bruger vores mobiltelefoner på. Man kan med rette sige, at Apple med lanceringen af iPhone (gen)opfandt mobiltelefonen og i høj grad udvidede rammerne for, hvordan vi både bruger vores mobiltelefon i privat øjemed og på arbejdet. Siden sommeren 2007 er udviklingen imidlertid gået stærkt, og i dag har 3 ud af 5 voksne danskere en smartphone, der er fyldt med alverdens apps.
Nu har Microsoft også endelig meldt sig ind i kampen om smartphone-markedet med præsentationen af Windows Phone 8. For mig fremstår det nye OS som et reelt alternativ til iOS og Android, og på nogle områder er Windows Phone 8 (WP8) sine konkurrenter overlegen. Børnesygdommene og de basale mangler er væk, men det reelle spørgsmål er, hvorvidt brugerne vil tage Microsoft til sig, eller om løbet er kørt?
Personligt mener jeg, at der er flere grunde til, at det er værd at kigge nærmere på WP8:
Skærmen er i top.
Windows Phone 8 understøtter enheder med enten 1280 x 720 pixels eller 1280 x 768 pixels, og det får en afsmittende effekt på både indhold og kvaliteten af de enheder, WP8 bliver tilgængelig på.Fleksibel lagerplads.
WP8 understøtter microSD-kort, så man kan udvide lagerpladsen på telefonen og nemt flytte indhold til andre enheder.Fed brugerflade.
Den var fed allerede i WP7 – nu er den bare endnu bedre.Indbyggede kort fra Nokia.
WP8 har som standard Nokias eget Navteq-kort, der kan bruges offline – fx som navigation i bilen.+Dual-core = bedre performance.
WP8 kræver en dual-core processor. Men systemet understøtter faktisk mere end to processorkerner, så mon ikke vi ser en Windows-mobil med multikerneprocessor?Lynhurtig browser.
Browseren bliver ifølge Microsoft langt hurtigere til at indlæse og vise hjemmesider. Den afvikler JavaScript op til fire gange hurtigere end browseren i Windows Phone 7.5 og skulle efter sigende være hurtigere end browserne i både Android og iOS.Tæt integration til Windows 8.
De to styresystemer får samme kerne, samme filsystem, samme multimedie-apps og den samme grafiske understøttelse. Ideen er, at applikationer og deres indhold kan fungere på alle platforme.Stærk business-integration.
Som i Windows Phone 7 har Microsoft brugt en del krudt på at gøre deres mobilplatform til erhvervslivets foretrukne. I WP8 er sikkerheden forbedret yderligere, og det bliver muligt for it-administratorer at styre WP8-enheder via fjernadgang, ligesom man allerede gør på desktoppen. Endelig kan man gennem Hub-funktionen udrulle business apps fra centralt hold.
Indtil slutningen af 2010 var iPhones iOS og Googles Android efter min opfattelse de eneste seriøse platforme til smartphones, men i november 2010 kom Microsoft på banen med deres Windows Phone-platform, og dér trådte Microsoft i karakter som udfordrer. Med WP8 har Microsoft cementeret den position og præsenteret et spændende styresystem, der efter min mening rent udviklingsmæssigt er langt foran sine konkurrenter og rummer et stort potentiale.
Spørgsmålet er blot, om brugerne følger med? Det afhænger selvfølgelig ikke kun af rationelle facts, men på nogle punkter taler statistikken for WP8, der fx nåede 100.000 apps hurtigere end eksempelvis Android. Derudover forventer IDC, at Microsoft overhaler Apple i 2016 og når en markedsandel på små 20 procent.
Jeg har tiltro til WP8, men tør ikke spå om omfanget af successen – hvad siger I, skal vi skifte smartphonen ud?
God sommer
Victor

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.