Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

WiFi-router - 802.11ac eller ej?

53 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg15. marts 2016 kl. 10:15
errorÆldre end 30 dage

Forandringens vinde blæser over det danske telemarked i disse dage, og det gælder også for Kviknet.

Vi har siden vi startede med at udbyde DSL anvendt TDC's white-label-produkt Bredbånd Basic, som giver mindre udbydere mulighed for nemt at komme i gang.

TDC håndterer al teknikken bag, lige fra modems og routere til transmissionsnetværk og peering-aftaler, og det eneste, vi som udbyder skal sørge for, er kundesupport og salg.

Bredbånd Basic er et robust produkt, og en af de store fordele har været, at vi kan tilbyde offentlige IPv4-adresser og fri trafik til samtlige brugere.

Et spadestik dybere

En af ulemperne ved Bredbånd Basic er derimod, at vi ikke har nogen indflydelse på transmissionsnetværket og derfor ikke kan tilbyde IPv6 uden TDC's hjælp, medmindre vi overlader det til kunden at sætte en tunnel op selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu er tiden derfor kommet til at tage et dybere spadestik i teknikken, og vi overgår derfor til TDC's eBSA (ethernet Bitstream Access) i større byer og omegn.

Ved eBSA står TDC for telefonlinie, DSLAM og en del af transmissionsnetværket, afhængigt af hvor tæt på kunden, vi vil koble os på, det såkaldte Point of Interconnect (POI). Vi står selv for resten - transmissionsnetværk, IP-adresser, IP transit og peering-aftaler.

Ved Bredbånd Basic kan vi vælge mellem at sende kunden et modem eller en såkaldt Homebox, dvs. en Sagemcom wifi-router fra TDC. En Homebox er et udmærket produkt i sig selv, og den understøtter 802.11ac.

Ved eBSA tilbyder TDC kun et modem - vi kan dog fravælge modem og sende kunden vores egen wifi-router med indbygget DSL-modem i stedet, hvis vi ønsker dette.

Vi har derfor gennem den seneste tid været på jagt efter en wifi-router med indbygget DSL-modem. Vi vil fortsat tilbyde vores kunder en ren modem-løsning, men til de brugere, der ønsker en wifi-router fra os, skal vi have et produkt, der minimerer vores support og gør vores kunder glade.

Hvad gør de andre?

Wifi-routere fra ISP'er er generelt noget skrammel. De er udvalgt efter laveste fællesnævner, og udbyderne fokuserer benhårdt på prisen.

En af de store leverandører af sådanne routere er Zyxel. De har mange features til prisen, og ligner således på overfladen et fornuftigt valg. Fullrate har brugt dem i mange år, og jeg har hørt rygter om, at flere af vores konkurrenter også tilbyder Zyxel-routere til deres kunder.

Fra min tid som udvikler af IP-telefonsystemer får jeg dog udslæt og nervøse trækninger, når jeg tænker på Zyxel, da stort set hvert eneste problem med teknologien dengang skyldtes Zyxel-routere med ALG-regler for VoIP.

Det er muligt, de er blevet bedre med tiden, og det er nok de færreste af vores kunder, der skal bruge VoIP. Men ikke desto mindre har vi besluttet os for at se, hvad markedet ellers har at byde på.

802.11ac eller ej?

En wifi-router med indbygget modem skal som minimum understøtte følgende:

 • ADSL2+
 • VDSL2
 • VDSL2 vectoring
 • Provisionering (så vi kan konfigurere routeren)
 • Remote management (så vi kan opgradere firmware, bistå med support og lignende)
 • 802.11b/g/n wifi
 • 100 Mbit/s switch med 4 porte

Vectoring er en teknologi, hvor man udnytter cross-talk i telefonkablerne til at øge kapaciteten, og hvis TDC aktiverer vectoring på en DSLAM, skal alle udbydere, der bruger DSLAM'en, have support for vectoring i deres kunders DSL-modems og DSL-routere.

Nice-to-have-features:

 • Gigabit-switch
 • Support for OpenWRT
 • 802.11ac wifi

Og her opstår vores dilemma. Hvor vigtigt er det med 802.11ac?

Det gør vores wifi-routere mærkbart dyrere, og det kræver dual radio, hvis det skal være brugbart, da en enkelt wifi-enhed uden 802.11ac-support ellers vil nedgradere hele det trådløse netværk til laveste fællesnævner.

Man kan argumentere for, at avancerede kunder selv har en wifi-router, de ønsker at bruge, og derfor bestiller en forbindelse med et modem i stedet, mens resten af kunderne er ligeglade.

Til gengæld kan man også argumentere for, at 802.11ac på nuværende tidspunkt vil gøre en positiv forskel for de kunder, der bor i en etageejendom, hvor frekvensrummet er mættet af 802.11n-netværk.

Inteno - en interessant kandidat

Vi har den seneste uges tid haft en DG200 AL-AC wifi-router fra svenske Inteno til test her på kontoret. Routeren understøtter samtlige features, vi ønsker os, og den er født med det OpenWRT-baserede open source styresystem iopsys.

Routeren har en indbygget gigabit-switch med tilhørende WAN-port foruden det indbyggede DSL-modem. Den er udstyret med dual radio wifi, og foreløbige tests af det trådløse 802.11ac-netværk bekræfter os i, at det er et godt sted at give en smule mere for at få det bedste.

Vi holder til i et iværksætterhus, hvor der er mange kontorer og ditto trådløse netværk, og ved 802.11ac måler vi ca. 150 Mbit/s mellem to wireless klienter, mens 802.11n lider en smule under interferens og ikke kommer helt så højt op. Vi hælder derfor kraftigt til at vælge 802.11ac-modellen til vores kunder, selv om den koster lidt mere.

Hvad siger læserne - er 802.11ac vigtigt, eller er det stadigvæk for nyt til at gøre en rigtig forskel?

53 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
53
19. november 2019 kl. 13:15

Der er nok også en god chance for, at vi er til stede på coax

Det er I — jeg har prøvet :)

Linjen (jeg mistænkte routeren) var dog for ustabil (uanset kabel/WiFi, bridge/routing, forskellige computere). Ikke på en måde, som man mærkede ved alm. surf, streaming eller download, men SSH- og IRC-forbindelser blev tabt flere gange i timen.

Men efter skift til VDSL2 har I leveret klippestabilt internet til mig i mere end to år, og når bare de 84 Mbit er stabile, så kan jeg godt "nøjes" med det :)

52
19. november 2019 kl. 13:01

Men der er også mulighed for coax fra YouSee i området, så det er nok dér folk er flyttet til.

Der er nok også en god chance for, at vi er til stede på coax - vi dækker hele landet på YouSees coax, dog undtaget adresser hvor antenneforeningen har lavet en eksklusivaftale med YouSee.

På coax-nettet kan man sætte routeren i bridge mode, men der er desværre ikke understøttelse af IPv6 endnu, og offentlige IP-adresser leveres vha. 1:1 NAT - så det er en smule anderledes end på DSL og fiber.

49
19. november 2019 kl. 12:32

Tak for svar, Yoel.

Jeg vil tro, du kører med vectoring i dag. Om du kan få VPlus kommer an på dæmpningen på kablet, men VPlus og den nuværende vectoring-profil burde kunne sameksistere på samme central. Kablet skal dog tilkobles i et VPlus-kompatibelt liniekort i DSLAM'en.

Jeg læste lidt (markedsførings)materiale om VPlus, og det ser ud til det (VPlus forudsætter vist vectoring).

TDC NetCo har godt nok gravet hele mit nabolag (Vigerslevvej/Folehaven i Valby) op for at lægge fiber i jorden, men selv her et par måneder efter at de har forladt området er min "adresse ikke en del af deres fiberudrulning lige nu", så jeg ser meget frem til et kommende blogindlæg om VPlus fra dig :)

Den hastighed, som min linje trainer med, er faktisk sjovt nok steget siden jeg sidst var logget ind i routeren (det er flere måneder siden). Jeg får nu noget, der ligner 84 Mbit ned og 24 Mbit op. Det synes jeg er ret interessant.

48
19. november 2019 kl. 10:56

Bruges der ikke i forvejen vectoring, når fx jeg har ~70 Mbit/~19 Mbit på min VDSL2 fra jer? Og hvis det er tilfældet, vil VPlus så ændre noget?

Jeg vil tro, du kører med vectoring i dag. Om du kan få VPlus kommer an på dæmpningen på kablet, men VPlus og den nuværende vectoring-profil burde kunne sameksistere på samme central. Kablet skal dog tilkobles i et VPlus-kompatibelt liniekort i DSLAM'en.

Tillægsspørgsmål: Taler vi her om en fuld CPE med router, switch osv., eller er der (også) tale om et rent modem?

Der bliver tale om en WiFi-router. Vores nuværende WiFi-router, DG200, kan dog sættes i bridge mode med WiFi slukket, og så er det for alle praktiske formål en passiv mediekonverter ligesom et 1-ports modem.

TDC er dog også på vej med et VPlus-modem, vi kan sende til kunderne, men vi forventer først, de er klar engang efter nytår.

46
18. november 2019 kl. 13:43

Vi kigger p.t. på at anskaffe en CPE, der understøtter VPlus, som på DSL giver hastigheder op til 300 Mbit/s downstream. Genexis har en CPE, som snart er klar, så jeg tænker, vi tager en gennemgang af det her på version2.dk, når det er.

Det ser jeg MEGET frem til! :)

Bruges der ikke i forvejen vectoring, når fx jeg har ~70 Mbit/~19 Mbit på min VDSL2 fra jer? Og hvis det er tilfældet, vil VPlus så ændre noget?

45
17. november 2019 kl. 21:14

Jeres beslutning i 2016 - Inteno DG200 - var bare rigtig, flot og forudseende.</p>
<p>Den kører fortsat, anno 2019, ret godt.

Jan, det er jeg rigtig glad for at høre. Da jeg skrev blogindlægget, var jeg meget i tvivl, men den efterfølgende debat var med til at forme beslutningen i den rigtige retning.

I dag anvender vi stadig DG200, og vi har haft et godt og langvarigt samarbejde med Inteno, der i mellemtiden er blevet til Genexis. Vi kigger p.t. på at anskaffe en CPE, der understøtter VPlus, som på DSL giver hastigheder op til 300 Mbit/s downstream. Genexis har en CPE, som snart er klar, så jeg tænker, vi tager en gennemgang af det her på version2.dk, når det er.

44
17. november 2019 kl. 20:03

Jeres beslutning i 2016 - Inteno DG200 - var bare rigtig, flot og forudseende.

Den kører fortsat, anno 2019, ret godt. Den er samtidig i en helt anden liga, end de modem'er etc, som vi har haft igennem bl.a. Stofa. Og, så kan den modsat de andre ISP-løsninger vi har prøvet, customiseres - dvs. at der ikke er begrænsninger.

Vi har f.eks. nedsat strømforbruget fra 11-13W til 6W, ved at slukke for wifi OG enable forskellige strømbesparende kontakter. Og, routeren har nu kørt lige så hurtigt og upåklageligt i 2 måneder, efter vi gjorde dette !!!

Jeres betænksomme og professionelle løsning, beror også på en ægte transparans i Fiberboksen (noget som Stofa ikke kunne finde ud af - eller ikke gad at rode med).

Alt i alt er Inteno'en super. Vi bruger dog ikke dens Wifi, da vi har en wifi-løsning bestående af 2 Asus-Routere indstillet som Access-Points, med roaming enabled ... som giver os hurtig Wifi på hele matriklen. (Alle vores PC'ere + TV-enheder er samtidig kablet ... således at vores wifi ikke belastes af for mange enheder).

43
3. maj 2016 kl. 17:35

Wikipedia har nogle gode artikler om emnet:

MIMO: https://en.wikipedia.org/wiki/MIMOBeamforming: https://en.wikipedia.org/wiki/Beamforming

Citat fra den første:

At one time, in wireless the term “MIMO” referred to the use of multiple antennas at the transmitter and the receiver. In modern usage, “MIMO” specifically refers to a practical technique for sending and receiving more than one data signal simultaneously over the same radio channel by exploiting multipath propagation. <strong>MIMO is fundamentally different from smart antenna techniques developed to enhance the performance of a single data signal, such as beamforming and diversity.</strong>

Her er en artikel der beskriver historien bag beamforming og WIFI, herunder hvorfor beamforming ikke dur i 802.11n: http://www.pcworld.com/article/2061907/all-about-beamforming-the-faster-wi-fi-you-didnt-know-you-needed.html

Og nej de blander ikke MIMO og beamforming sammen, det er to forskellige ting der begge udnytter flere antenner.

42
3. maj 2016 kl. 11:39

Multipathing i WIFI kontekst er også benævnt MIMO og er brugen af flere antenner til at modtage og sende flere samtidige signaler.

Beamforming i WIFI kontekst er brugen af flere antenner til at retningsbestemme signalet via konstruktiv og destruktiv intereferens, således at signalet forstærkes ved modtageren og dæmpes andre steder.

MIMO funger ved mindste fællesnævner, således at hvis klienten er 2x2 og routeren 3x3, så får du 2x2 hastighed.

Beamforming kan udnytte ekstra antenner, således at en 3x3 eller 4x4 router kan udnytte de overskydende antenner til at forstærke signalet til en 2x2 klient.

Beamforming er enkelt at forstå. Tag to antenner og send nøjagtig samme signal. Der opstår nu et intereferensmønster, således at der nogle steder er konstruktiv intereferens hvor bølger mødes i fase, og andre steder er destruktiv intereferens hvor bølgerne mødes i modfase. Ved at ændre på fasen mellem de to antenner kan man styre intereferensmønsteret, så det sikres at modtageren befinder sig på en bølgetop.

Du skal bruge en router der er nyere end 1-2 år for at have beamforming. Den router vi sælger (Inteno) fik først featuren for et halvt år siden via en software upgrade. Det var Broadcom der ikke havde en firmware med featuren før da, så tvivler på at andre producenter har haft funktion i meget længere tid.

41
2. maj 2016 kl. 10:27

Multipathing er ikke en feature men et RF fænomen hvorved signaler bliver reflekteret, absorberet, hakket i stykker osv. Multipathing var før i tiden i en rigtig dårlig ting, da et signal kunne ankomme i forskellige faser og derved nulle hinanden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Multipath_propagation

Har egentlig googlet det lidt og det er vildt hvor mange artikler der findes som ikke beskriver beamforming korrekt. Beamforming er en DSP process ja, men DSP´en kan kun ændre på signalets amplitude, fase osv. Beamforming kan ikke ændre på antennens karakter. Så hvis dit ap har en omnidirektionel antenne, vil signalet bliver spredt efter antennens karakteristika. Givet ja, Xirrus og Ruckus laver såkaldte beamforming adaptive arrays, men det er ikke noget som man ser blive brugt ret tit da usecasen er ret begrænset.

https://documentation.meraki.com/MR/WiFi_Basics_and_Best_Practices/Beamforming_on_MR_Access_Points

Kig forbi https://www.cwnp.com/ og køb et par bøger. Man kan lære ufatteligt meget om RF :-D

40
1. maj 2016 kl. 20:55

Sorry Dennis, men beam forming og multipath er to forskellige features. Begge features udnytter flere antenner men det er ikke dermed det samme. Beam forming er en forbedring af multipath.

Læs mere her: http://www.quantenna.com/beamforming.html

Alle nyere macbooks har 3x3 MIMO.

39
1. maj 2016 kl. 20:36

Når i snakker 802.11ac skal i altså bide mærke i om det er Wave1 eller Wave2 udstyr. Der er kæmpe forskel. MU-MIMO kom først i Wave2 f. eks.

@Baldur... Beamforming har intet at gøre med at koncentrere signalet, hvor har du fået det fra? Beamforming er en udnyttelse af multipathing, som ellers er en dårlig ting. Men i 11.n og ac udnytter man det ved hjælp af fase forskydning så signalerne når frem i den korrekte fase. Dette betyder at signalet f. eks kan opnå den dobbelte amplitude ved hjælp af beamforming. Og 11.n har skam beamforming, det blev ratificeret i 2008 :-D

Og alt den snak om 3x3 osv. har intet at sige i virkeligheden. Gå i den nærmeste PC pusher og tjek hvad de gængse netkort kan. De kan nemlig ikke mere end 2x2 og de færreste understøtter 11.ac og da slet ikke wave2 11.ac.

I store enterprise miljøer ser man ca. en forbedring på 10-15% ved at benytte 11.ac AP´er, da de har en bedre beamforming og airtime fairness. Dette giver mere airtime til alle klienter. Men hjemme hos hr. og fru. Jensen betyder det nada!

38
24. marts 2016 kl. 20:44

Hej Jens

Nu er det altså baseret på erfaringer med vores 3x3 AC routere - de har næsten lige så lang rækkevidde på 5 GHz som på 2,4 GHz og det er med 80 MHz kanalbredde. Dertil er hastigheden langt højere på 5 GHz indtil at man når ud i yderkanten af rækkevidden.

Beamforming betyder at routeren koncentrerer signalet i én retning på bekostning af andre retninger. Den samlede sendestyrke er den samme. Derfor bliver signalet i retningen af klienten kraftigere, ligesom med en retningsbestemt antenne. Det virker også når der skal modtages, hvor beamforming betyder at routeren bliver mere følsom for signaler fra den korrekte retning og mindre følsom for alle andre retninger. Dermed bliver den mindre følsom for støj. De to ting tilsammen hjælper med at opveje den større dæmpning ved 5 GHz.

Min erfaring er at en centralt placeret router kan dække et hus eller lejlighed med 5 GHz. Hvis du derimod placerer routeren i et hjørne af huset, så har du problemer i det modsatte hjørne specielt ved 5 GHz.

Ved lejligheder er det specielt udtalt at 5 GHz AC med 3x3 MIMO virker væsentligt bedre end 2,4 GHz. Der er simpelthen ikke problemer med forstyrrelser fra naboerne. Det skyldes flere kanaler at vælge imellem kombineret med den naturlige dårligere rækkevidde ved 5 GHz også betyder mindre forstyrrelser fra naboer. Og med beamforming så har du rækkevidde nok til at dække lejligheden alligevel.

Det er derfor jeg mener at en 802.11a/n router er forældet. Den gamle standard har ikke beamforming og det gør en enorm forskel. I vores routere kan man slå beamforming til og fra, og det er som dag og nat. Dertil kommer naturligvis meget højere hastighed ved 802.11ac.

37
24. marts 2016 kl. 18:00

Den nuværende generation har typisk 3x3 MIMO med beam forming og 80 MHz kanalbredde. Det betyder meget større rækkevidde på 5 GHz. Næsten ligeså lang rækkevidde som på 2,4 GHz (men kun næsten). Det betyder også højere hastighed længere fra basen. Og så betyder det mindre forstyrrelser fra naboen.

Baldur, det er vist noget forsimplet...

5 GHz signalet har noget sværere ved at gennemtrænge f.eks. en mur end 2,4 GHz har. Der skal mere end beamforming og 3x3 MIMO til.

Forsimplet illustreret så vil der være bedre signal på 2,4 GHz på den anden side af muren, selvom den er 2 mursten tyk, ifht. signalstyrken på den anden side af muren med 5 GHz og en mur der kun er en 1 mursten tyk.....

Jo lavere frekvens, des bedre gennemtrængning. Du taber nogle dB signalstyrke, hver gang signalet skal igennem et objekt (3 dB svarer til en halvering af signalet). Er objektet metal er der som regel ingen gennemtrængning, hvorimod f.eks. mursten, måske dæmper 1 dB eller 2.... Læg dertil (baggrunds)støj osv. Det er derfor at en "bred" kanal, f.eks. 80 MHz ofte ikke er mulig. Ved 80 MHz kanalbredde skal der være meget lidt støj, ellers falder modulationen (Du kan f.eks. ikke opretholde fuld modulation). Falder modulationen, så falder båndbredden også. Så er det måske smartere at bruge en smallere kanalbredde, for så at kunne opretholde en høj modulation.

Jo højere modulation og jo større kanalbredde, des flere muligheder for dårligt WiFi. Desværre er folk vant til at WiFi bare spiller. Med det nye AC udstyr, skal der død og pine køres fuld skrald på alle tangenter og så er det at folk begynder at opleve problemer. Det er der så mange der har svært ved at forstå. Den gamle WiFi router kørte jo fint ;-)

36
20. marts 2016 kl. 15:47

Din antagelse er korrekt 802.11an dækker over 802.11a og 802.11n på 5 GHz. Det jeg mener er at hvis man har en 5 GHz router som kører fint så er gevinsten ved at gå til 802.11ac begrænset, hvis man skal have ny router så er det klart at man vælger 802.11ac.

35
20. marts 2016 kl. 11:55

hvis man er leverandør så leverer man et modem og så må folk finde ud af at vælge router selv (det er min personlige holdning).

... og det er derfor vi også giver mulighed for at vælge et modem i stedet for en router. Men for mange af vores kunder, som ikke er teknisk mindede, er det en dårlig løsning, da de så skal nøjes med en kablet forbindelse eller en kombination af modem og en gammel, outdated router med dårlig wifi-understøttelse (og hvis man går op i den slags, er WAF-faktoren ikke så god ved flere bokse - jo færre enheder, jo bedre).

34
19. marts 2016 kl. 20:37

hvis man har en 802.11an router så behøver man ikke smide penge efter en 802.11ac router

Bare lige for at sikre imod misforståelser:

Vi har følgende WIFI standarder i almindelig brug:

802.11b: 11 Mbit/s på 2,4 GHz 802.11g: 54 Mbit/s på 2,4 GHz 802.11a: 54 Mbit/s på 5 GHz 802.11n: 150, 300 eller 600 Mbit/s på 2,4 GHz eller 5 GHz. 802.11ac: nyeste standard der udelukkende kører 5 GHz

802.11n er lidt noget rod idet standarden supporterer både 2,4 og 5 GHz men mange routere implementerer kun 2,4 GHz. De relativt få routere der implementere 802.11n på 5 GHz har som oftest også 802.11a og omvendt så har en router med både "n" og "a" support stort set altid 5 GHz support på "n".

Så med 802.11an mener du en router der kører 802.11a samt 802.11n på 5 GHz.

Det er lidt uheldigt at man ser betegnelser som "802.11abg" som udtryk for "802.11a + b + g" da "802.11ac" ikke betyder "a + c". Den hedder "ac" fordi man nåede til "z" og startede forfra ved "aa".

Nok om det - jeg er stærkt uenig i at en a+n router er tilstrækkelig i dag. Den er faktisk temmelig forældet. Der er sket kæmpe fremskridt med AC standarden og udviklingen går fortsat stærkt. Det største problem er at du kan forvente at en router købt dags dato er forældet om 6 til 12 måneder. Derudover kan det være svært at se om routeren har det nyeste, da det hele blot kaldes "ac".

Den nuværende generation har typisk 3x3 MIMO med beam forming og 80 MHz kanalbredde. Det betyder meget større rækkevidde på 5 GHz. Næsten ligeså lang rækkevidde som på 2,4 GHz (men kun næsten). Det betyder også højere hastighed længere fra basen. Og så betyder det mindre forstyrrelser fra naboen.

Den næste generation som kommer i løbet af få måneder har 4x4 MU-MIMO og 2x 80 MHz kanalbredde. Det betyder at den kan kommunikere med flere klienter simultant på samme frekvens. Den kører beam forming i to ellere flere retninger samtidig. Og den kan effektivt nå op på ægte gigabit i throughput, dvs. hvis du opholder dig i samme lokale som routeren, så kan dit trådløse netværk faktisk være lige så hurtigt som net på kabel. Jeg vil dog mene at kabel stadig har en fordel i forhold til latency, pakketab og jitter.

33
19. marts 2016 kl. 18:23
 1. hvis man skal vælge ny router så er det HELT KLART 802.11ac man vælger
 2. hvis man har en 802.11an router så behøver man ikke smide penge efter en 802.11ac router
 3. hvis man er leverandør så leverer man et modem og så må folk finde ud af at vælge router selv (det er min personlige holdning).
32
16. marts 2016 kl. 13:06

Gad vide hvornår I får mulighed for at levere via SE-fiber? Så vil jeg da meget krafigt overveje at slippe af med sofanet. Det er da kun gået ned af bekke siden SE og stofa blev lagt sammen, så det ville virkeligt være rart at få en kompetent ISP til at stå for linien igen.

Du skal næppe regne med det kommer til at ske. SE har smidt alt for mange penge ud på fiber til at de kan få forretning ud af det, hvis de skal sælge wholesale. Det samme gælder for de andre fiberselskaber. Det er muligt at vi se en konsolidering, som f.eks. Sydfyns Intranet der har lavet aftale m/Stofa/SE.

Jo flere adresser fiberselskaberne når ud til, jo større chance er der for at TDC ikke længere kan blive pålagt at åbne sit net. På sigt kan man derfor forestille sig at TDC lukker for adgang til deres net for andre selskaber. I kraft af krav om højere hastigheder, kan kobberet på et tidspunkt ikke følge med. Dør xDSL nettet ud, så vil TDC kun have fibernet (DONG) og COAX net tilbage og dermed ikke længere være markedsdominerende.

31
16. marts 2016 kl. 12:23

Vi har lidt samme udfordring i dag, hvor vi skal kommunikere klart ud, at vores rene modem-løsning ikke indeholder en wifi-router.

En lidt, måske lidt for, kreativ løsning på dette. Jeg går ud fra at der er prisforskel (?) Hvis ikke, så glem resten nedenfor...

Lad prisen for første måned være ens. Så vælger de fleste sikkert at at få den "fulde kasse" med wifi, til fuld-normalpris, ud fra devisen, "hvorfor vælge noget begrænset, når det koster det samme som all-inclusive?".

Dem som kun vil have en modem-løsning, skal så lige læse det med småt, hvor der står at differencen modregnes måneden efter.

Hvis nogen vælger en modem-løsning, men i virkeligheden havde behov for wifi-pakken, kan de jo så kontakte support for at få bytte udstyr. Differencen kan jo så ikke returneres i måned 2, da de jo nu har fået "den dyre hardware"

30
16. marts 2016 kl. 10:13

Jeg synes, denne tråd har bekræftet os i, at vi under alle omstændigheder skal gå efter en router med 802.11ac-understøttelse, også selv om ikke alle brugere nødvendigvis forstår fordelen up front - det vil give os mindre support-bøvl, og brugerne bliver mere tilfredse. At Inteno-routeren så også har gigabit ethernet og et open source OS gør den bestemt ikke ringere.

Alt andet lige vil en enkelt enhed være nemmer at supportere, og at den så har diverse ekstra features er jo kun en fordel for dem som kan bruge dem.

Gad vide hvornår I får mulighed for at levere via SE-fiber? Så vil jeg da meget krafigt overveje at slippe af med sofanet. Det er da kun gået ned af bekke siden SE og stofa blev lagt sammen, så det ville virkeligt være rart at få en kompetent ISP til at stå for linien igen

29
16. marts 2016 kl. 08:39

Os som godt kan finde ud af at installere og sætte en openwrt-box op er ikke noget problem for dig som isp, men dem som piller uden at have en ide om hvad de laver kan blive et problem, medmindre I kan reflashe boksen udefra i nødstilfælde.

Inteno-routeren kommer som nævnt med to software-partitioner. Hvis brugeren holder sig til at overskrive den ene, kan man altid gå tilbage til den anden ved at anvende reset-funktionen. Men hvis brugeren overskriver begge to, er vi nødt til at have boksen ind forbi til reparation. Jeg tvivler på, det bliver et problem i praksis.

Jeg synes, denne tråd har bekræftet os i, at vi under alle omstændigheder skal gå efter en router med 802.11ac-understøttelse, også selv om ikke alle brugere nødvendigvis forstår fordelen up front - det vil give os mindre support-bøvl, og brugerne bliver mere tilfredse. At Inteno-routeren så også har gigabit ethernet og et open source OS gør den bestemt ikke ringere.

28
15. marts 2016 kl. 23:08

Eftersom man har en lille skov af den slags kasser i huset så vil jeg også kigge på strømforbruget.

27
15. marts 2016 kl. 22:21

Der er mange her på sitet, der tidligere har klaget over, at ISP'ens router spionerer på deres trafik, er fuld af softwarefejl og i det hele taget udgør en latent trussel.

Helt enig. Og jeg er en af dem som brokker mig. Har kun et modem hængende på min fiber. Resten er mit eget grej.

Ved at anvende en router med et open source-OS kan vi forsøge at imødegå disse issues. Vi gemmer ikke softwaren eller implementationen væk, men lader brugerne pille det fra hinanden og kigge os over skulderen, hvis de ønsker det. Mange er ligeglade, og fred være med det - routeren virker alligevel. Men de, der ønsker at få kontrollen tilbage, kan få det på denne måde.

Helt enig. Og din indgangsvinkel kan jeg rigtig godt lide.

Os som godt kan finde ud af at installere og sætte en openwrt-box op er ikke noget problem for dig som isp, men dem som piller uden at have en ide om hvad de laver kan blive et problem, medmindre I kan reflashe boksen udefra i nødstilfælde.

Det er jo ulempen ved at give adgang til en masse muligheder. Os der (forhåbenligt) har styr på dem giver ingen problemer. Flertallet som ikke tør pille, eller måske heller ikke engang kigger er heller ikke noget problem. Men den lille gruppe som ikke kan lade være med at slå et søm i en kolort uden at ødelægge begge dele samt hammeren, er ikke rare at skulle håndtere, da det som regel samtidig er dem som råber højest. Jeg har prøvet det :-(

25
15. marts 2016 kl. 21:31

Hvorfor skulle det være et problem med hackable hardware? Det er vel at sørge for at det er klart for enhver at hacker du routeren, stopper supporten.

Der er mange her på sitet, der tidligere har klaget over, at ISP'ens router spionerer på deres trafik, er fuld af softwarefejl og i det hele taget udgør en latent trussel.

Ved at anvende en router med et open source-OS kan vi forsøge at imødegå disse issues. Vi gemmer ikke softwaren eller implementationen væk, men lader brugerne pille det fra hinanden og kigge os over skulderen, hvis de ønsker det. Mange er ligeglade, og fred være med det - routeren virker alligevel. Men de, der ønsker at få kontrollen tilbage, kan få det på denne måde.

24
15. marts 2016 kl. 21:14

I kunne give brugerne muligheden. Personligt vil jeg helst have en løsning kun med modem, så jeg kan vælge bedst mulig router indenfor mine parametre. Problemet med at levere en hackable router (openWRT) til kunderne er support.

Hvorfor skulle det være et problem med hackable hardware? Det er vel at sørge for at det er klart for enhver at hacker du routeren, stopper supporten.

Jeg kan ikke se det er værre end hvis jeg køber en PC og lægger linux på den. Så gider de mange forhandlere heller ikke snakke med mig efterfølgende. Men det er selvfølgelig en ting som skal kommunikeres ud til brugerne, uden at skræmme de almindelige brugere.

23
15. marts 2016 kl. 19:52

Den router du foreslår ser rigtigt fornuftig ud, gå med den. Personligt for mig ville ac WIFI og Gigabit Ethernet være et must. Jeg sidder og kigger på det skrammel Telenor sender ud til erhvervs-bredbånds kunder, og ryster på hovedet ("Technicolor", hvor herre bevares, bare navnet....).

22
15. marts 2016 kl. 16:38

Det kommer vi fortsat til at gøre - man kan vælge en ren modem-løsning, eller man kan vælge en wifi-router med indbygget modem.</p>
<p>Vores dilemma står mellem om wifi-routeren skal køre 802.11n eller om den også skal have support for 802.11ac - og her virker det som om, 802.11ac kunne være et godt valg til alle, selv om den er en smule dyrere for os.

Med mit kendskab til jeres firma, så er valget nemt. Mange af jeres kunder vil sikkert bo i et område hvor der er nok af 2,4 GHz udstyr, både wifi, men også andet som ikke kan ses med alm. sw-tools, microovne, sound-links oma.

En del af kunderne vil sikkert have en (muligvis ikke-) erkendt oplevelse hvis i nøjes med en .11n wifi-router, så derfor skal i gå ud med en .11ac. Så kan I ikke vælge den forkerte til en given kunde, kunden kan ikke vælge den forkerte og I er med til at fordele belastningen af frekvenserne lidt.

Rart at se at man også kan få en ren modem-løsning, hvis man selv ved hvad man gør.

/Lars, der kun kan se eget 2,4 GHz accesspoint, så her er der nok plads nok

21
15. marts 2016 kl. 15:24

Over 80% af mine brugere insisterer på at have en gammeldags bordtelefon her på arbejdet, det har jeg personligt heller aldrig helt forstået :)

Vanens magt er stor, men man skal nok heller ikke underkende, at lydkvaliteten på SIP med A-law codec er noget bedre end på almindelig GSM - hvilket kan have en betydning, hvis man lever af at tale i telefon.

Men det er slet ikke nødvendigt med en fysisk telefon til 3-4.000 kr. - i vores call center har vi investeret i nogle rigtig gode headsets (Jabra Evolve 80) med active noise cancellation, og så kører vi ellers med softphones på medarbejdernes PC'er. Det fungerer fint :-)

19
15. marts 2016 kl. 14:56

Kan telefon-app'en, du bruger, overstyre GSM-kald, så telefonen melder optaget hvis der er nogen der ringer på dit mobilnummer, mens du taler via SIP?

Det er Androids std. Telefon app, den samme som du benytter til GSM, som man kan sætte flere SIP abonnementer op i, jeg har i øjeblikket en gratis udbyder, der getonsip.com, vyke og en Astrerisk hos en kammerat. Det der er det smarte er at jeg har samme kontakter og jeg har sat den op så jeg kan vælge hvad vej jeg vil ringe ud, mobil, eller de 3 sip klienter. Jeg kan ikke huske det men jeg tror at hvis du taler over SIP så ryger GSM kald på VoiceMail efter et stykke tid, men jeg mener at jeg kan skifte mellem gsm og sip, men det sidste må du ikke hænge mig op på.

16
15. marts 2016 kl. 14:17

Personligt tænker jeg i tid, dvs. Det kan være at alt mit udstyr ikke understøtter ac, men det gør det på et tidspunkt, så i stedet for at skulle tage stilling hvornår noget er godt, så vil jeg vælge det bedste, altså ac modellen, da den er indenfor de rammer i har sat for jer selv.

15
15. marts 2016 kl. 14:01

Jeg er klar over at en ISP gerne vil sælge telefoni, men de løsninger jeg ser rundt omkring binder folk til gammelt udstyr. Hvis jeg var ISP ville jeg finde en løsning ala det jeg kører. Folk render jo rundt med deres mobil og er jo altid på.

Vi har selv fravalgt at sælge fastnet-telefoni til private af den simple årsag, at det er et døende marked, og mobilmarkedet har vi foreløbig holdt os ude af.

Tidligere var det sådan, at SIP via wifi var ustabilt, og at det eneste, der duede til trådløs tale var DECT, der kunne håndtere hand-over fra en sender til en anden. Men efterhånden som wifi med 802.11n og 802.11ac er blevet bedre, er det muligt, at det faktisk fungerer godt nok. Kan telefon-app'en, du bruger, overstyre GSM-kald, så telefonen melder optaget hvis der er nogen der ringer på dit mobilnummer, mens du taler via SIP?

14
15. marts 2016 kl. 13:13

Jeg har en frygtelige masse gammel gear fra jeg rodede med SIP, men efter jeg fik min sidste smartphone en OnePlus One har jeg kun kørt SIP fra den, så WiFi/routere med indbygge ATA og ATA og IP telefoner stå i en kasse oppe på loftet for jeg bruger dem ikke. Jeg har altid min mobil ved hånden så hvorfor have alt det udstyr stående. Og jeg benytter Android's standard telefon app som SIP telefon. Og den virker lige godt på mit WiFi som på 3G+/LTE. Jeg forstår ikke hvorfor, men min gamle smartphone som er en Huawei model gammel :) den håndtere ikke SIP særlig godt. Jeg har et rimelig bluetooth headset som rækker det meste af mit hus.

Jeg er klar over at en ISP gerne vil sælge telefoni, men de løsninger jeg ser rundt omkring binder folk til gammelt udstyr. Hvis jeg var ISP ville jeg finde en løsning ala det jeg kører. Folk render jo rundt med deres mobil og er jo altid på.

13
15. marts 2016 kl. 12:39

Hvad med en FRITZ!Box?De er meget udbredte i Tyskland og opfylder tilsyneladende alle krav.

12
15. marts 2016 kl. 12:04

Problemet med at levere en hackable router (openWRT) til kunderne er support.

Jeg er enig i, at der måske vil være nogle corner cases, hvor en bruger har bricked sin router og har brug for hjælp - men da Inteno-routeren har 2 separate firmware-partitioner, vil man som regel kunne nulstille den til den sekundære partition, hvis man har ødelagt firmwaren på den første.

Selvfølgelig kunne vi låse routeren, så kunden ikke kan ændre firmware, indstillinger etc., men dybest set tror jeg ikke, det er et problem. Dem, der gerne vil pille selv, ved som regel hvad de laver, og dem, der ikke vil pille, lader være, selv om de har muligheden.

Da iopsys er baseret på OpenWRT, vil mange plugins til OpenWRT virke out-of-the-box på routeren selv med standard-firmwaren.

11
15. marts 2016 kl. 11:41

"rart" at se andre har haft samme erfaring mht. til Zyxel og VOIP :) Havde store problemer med det leverandør leverede Zyxel udstyr: Telefoner kunne ikke trække IP, startede ikke op via POE, hele krydsfelter der smed fiberlinket, osv. Problemet blev løst med en stak gamle Cisco Catalyst fra før krigstiden, men telefonerne har ikke slået en prut forkert siden skiftet...

10
15. marts 2016 kl. 11:35

Jeg er klar over at en ISP gerne vil lave end ens løsning for til alle for ikke at have for meget at lave support på, jeg ville hellere have delt det op mellem modem og Switch/WiFi router, så man selv kan bestemme hvis man ikke ønsker ISP'en Low Level kombi produkter eller noget der passer til resten af ens gear.

Det kommer vi fortsat til at gøre - man kan vælge en ren modem-løsning, eller man kan vælge en wifi-router med indbygget modem.

Vores dilemma står mellem om wifi-routeren skal køre 802.11n eller om den også skal have support for 802.11ac - og her virker det som om, 802.11ac kunne være et godt valg til alle, selv om den er en smule dyrere for os.

8
15. marts 2016 kl. 11:25

Min ISP sender mig et ringe kombinations modem/wifi router. Det er bare ringe. Så jeg lader den kun levere internet til mit lan og har købt en god Xiaomi Mi WiFi Router Dual Band 2.4GHz 5GHz 1167Mbps 802.11ac Broadcom 4709C 1TB disk. Jeg købte den i Kina på anbefaling, ikke fordi jeg havde brug for 1TB disk, men sådan blev den solgt. Nu kan efterhånden alt mit gear både 1Gbps på kabel og 802.11ac og 5Ghz, så det irritere mig grusomt at jeg skal købe ekstra udstyr for udnytte moderne udstyr. Forøvrigt er alle deres routere baseret på OpenWRT. Men så vidt jeg ved koncentrere de sig om det kinesiske marked.

Jeg er klar over at en ISP gerne vil lave end ens løsning for til alle for ikke at have for meget at lave support på, jeg ville hellere have delt det op mellem modem og Switch/WiFi router, så man selv kan bestemme hvis man ikke ønsker ISP'en Low Level kombi produkter eller noget der passer til resten af ens gear.

Det er bare min mening.

7
15. marts 2016 kl. 11:15

Hvad med at lade kunden bestemme?
Tilbyd en router uden ac og en med. Og lad så også kunden betale for differencen mellem de to modeller.

Det er et udmærket forslag - men jeg tror omvendt også, at mange kunder (almindelige brugere) ikke kan gennemskue forskellen, og hvis de så vælger den billige model uden ac, vil nogle af dem klage over wifi-forbindelsen uagtet at de kunne have valgt premium-udgaven og fået en bedre forbindelse.

Vi har lidt samme udfordring i dag, hvor vi skal kommunikere klart ud, at vores rene modem-løsning ikke indeholder en wifi-router.

Derfor hælder jeg lidt til, at vi tilbyder 802.11ac-routeren til samme pris som 802.11n-routeren og så accepterer, at vores overskud på kunden på sigt bliver reduceret med 5-10 %, mod at kunden får en bedre oplevelse og forhåbentlig vil være mere tilbøjelig til at anbefale os til andre.

6
15. marts 2016 kl. 11:14

De færreste kunder ved hvad forskellen er. De vil bare have billigt internet der virker. Det inkluderer det trådløse netværk.

5
15. marts 2016 kl. 11:03

Hvad med at lade kunden bestemme? Tilbyd en router uden ac og en med. Og lad så også kunden betale for differencen mellem de to modeller.

Fullrate kørte i flere år med to forskellige routere: En uden WiFi og en med WiFi. De opkrævede så differencen (godt og vel), hvis man som kunde valgte modellen med WiFi.

Generelt kan jeg rigtig godt lide den valgfrihed, det giver. Så kan man selv sammensætte løsningen, som man vil — og har man lidt mere plads i budgettet, kan man opgradere.

Det er også fedt, at I (vil) tilbyde(r) en ren modem-løsning.

4
15. marts 2016 kl. 10:59

I kunne give brugerne muligheden. Personligt vil jeg helst have en løsning kun med modem, så jeg kan vælge bedst mulig router indenfor mine parametre. Problemet med at levere en hackable router (openWRT) til kunderne er support.

Jeg bor i hus, og kører begge dele (2.4/5.8), men jeg kan også se naboer på alle kanaler. Men tror mest mit udstyr kører 2.4 selvom det er konfigureret til begge dele.

I lejlighed er det klart at 5.8GHz skal være være der fra starten, eller som en option. Det meste nyere udstyr kører fint 5.8GHz. Vil nok anbefale 2x SSiD, eller et hack der delayer svar når man scanner efter net på 2.4, så 5.8 svarer først og får klienterne. Har hørt at Cisco gør det for at få klienter op på 5.8 hvor der er plads.

2
15. marts 2016 kl. 10:44

.. som er det interessante, end lige specifikt AC.

Imo så skal man i hvert fald være varsom med at bruge samtlige 160MHz som AC tilbyder, da man dermed risikerer samme æterforurening på 5GHz som på 2,4GHZ.

Omend den kortere rækkevidde og beamfolding heldigvis råder noget bod på det.

1
15. marts 2016 kl. 10:26

Som beboer i en etageejendom, så er det super vigtigt med ac, hvis man vil streame mere end en .mp3 fil. Film er tæt på umuligt at få et stabilt flow uden ac her hvor jeg bor