Vision - billigt til salg
Så er den gal igen. Et offentligt IT-system er forsinket og budgetterne er igen overskredne. Aktørerne har vi lissom også set før: CSC og Skat.
Denne gang er omkostningerne ved forsinkelsen dog endnu mere tydelige end vi er vant til. Systemet er hjørnestenen i den fremtidige offentlig gældsinddrivelse.
I Politiken fra den 24 januar fremgår det at EFI systemet, der skulle have været idriftsat i 2009, er helt nødvendigt for at det offentlige kan inddrive de svimlende 72,9 milliarder som der er ude at svømme.
Således burde det være relativt nemt at beregne systemets "cost of delay". Hvad koster det samfundet måned for måned, hvor systemet stadig ikke er i drift? Hvilke renter løber der på og hvilke offentlige services bliver beskåret, fordi der mangler penge i kassen? Hvilke fordringer bliver endnu sværere eller sågar måske helt umulige at inddrive, fordi der går så lang tid fra restancens opståen, til den bliver forsøgt kradset ind?
Her følger et fempunktsprogram, der måske kunne være til lidt inspiration, hvis der skulle være nogle embedsmænd og politikere der endnu ikke har givet helt op, og oprigtigt ønsker at stoppe det utrolige spild af skatteborgernes penge vi igen og igen er vidner til.
1. Find en bedre måde at lave kontrakter på: Giv juristerne til opgave at finde en måde at indgå aftaler, som sikrer at projektet har en ligeligt fordelt risiko mellem leverandør og kunde og animerer til samarbejde, istedet for den kamp der finder sted idag, hvor de to parter står overfor hinanden som antagonister. Det findes faktisk fremsynede jurister der har nogle bud på dette.
2. Udvælg leverandører på andet end pris og undgå dem der ikke kan levere. Sæt evt. at andet hold jurister til at finde ud af, hvordan det kan gøres indenfor de eksisterende regler. For selvfølgelig kan det lade sig gøre. Det er nu engang ikke røde blyanter, vi skal have til den billigst mulige pris. Sørg først og fremmest for at få op løst for den helt uholdbare situation, hvor en række store leverandører, som mest minder om Dinosaurer, igen og igen påtager sig opgaver de ikke kan løse.
3. Forlang bedre kvalitet fra starten. Myten om, at det ikke er muligt at lave IT-systemer der ikke er fulde af fejl skal udryddes og der skal være et større incitament til at levere ordentligt kvalitet, end til at overholde en ligegyldig milepæl. Dårlig kvalitet koster altid og er ikke noget man kan ofre for at levere hurtigere.
4. Dekomplicér opgaven. Man har ofte på fornemmelsen at IT-branchen har en overvægt af folk, der ser det som deres fornemste opgave at gøre ting mere komplicerede, end de behøver at være. Det er en uskøn blanding af folk der tror, at man kun kan få et godt system, ved at have skrevet hver eneste lille detalje og krølle ned i en omfattende kravspecifikation, og IT- og Enterprise arkitekter, der hjernevasket på fine konferencer afholdt af Oracle, Microsoft og IBM, tror at man absolut skal anvende den nyeste (næppe afprøvede) teknologi, som de omtalte firmaer har en kæmpe interesse i at promovere.
5. Sikkerhed for levering. Sørg for at den situation, hvor et system ikke leveres simpelthen ikke kan opstå, ved at have masser af del-leveringer og reel idriftsættelse af dele af den færdige løsning i hele projekt-forløbet. Således at kunden hele tiden kender den reelle status på projektet og dermed undgår den alt for ofte sete situation, hvor det en måned før deadline bliver bekendtgjort at "det er nødvendigt med 6 måneder og x millioner mere før systemet kan blive klart". Denne model giver også mulighed for rent faktisk at lære noget undervejs, så det kan sikres at systemet rent faktisk kommer til at fungere hensigtsmæssigt i relation til de arbejdsprocesser det skal integreres med.
Lyder det svært? Det er det bestemt.
Er det muligt? Det er det bestemt også.
Det praktiseres idag af talrige IT-virksomheder, der faktisk er nødt til at levere til tiden og til kundernes tilfredshed for at overleve.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.