Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Virksomhedsledere lukker øjnene for it-sikkerhedskrav

22. maj 2020 kl. 05:008
Virksomhedsledere lukker øjnene for it-sikkerhedskrav
Illustration: Privatfoto.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I 2017 blev Gitlab, en online remote collaboration-tjeneste til styring af kildekoder, ramt af en katastrofal sikkerhedshændelse, der resulterede i tab af produktionsdata.

Ingen onde hackere, ingen APT'er, bare en ganske almindelig, gammeldags, menneskelig fejl, hvor data blev overskrevet.

Heldigvis havde Gitlab sikkerhedskopier af hele deres 300 gigabyte store database. Altså indtil de forsøgte at gendanne den overskrevne produktionsdata, og det viste sig, at ingen af de fem implementerede backup- og replikationsteknikker fungerede - eller endda var opsat korrekt.

Næsten alle data gik tabt, og kunderne var vrede, triste og forvirrede. Burde en kode-samarbejdsplatform, der bruges af titusinder af slutbrugere, ikke udføre gendannelsestests?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og hvad med slutbrugerne; antog de alle bare, at tjenesten til at styre udviklingen af deres missionskritiske projekter ville have disse slags grundlæggende funktioner på plads?

Sikkerhed, privatliv, pålidelighed. Utroligt ladede og tvetydige termer, men en ting er sikkert: Hvad vi end laver i vores daglige liv, så vil vi have dem alle, vi vil have dem i går, og de har bare at være gratis.

Vi ved, hvordan vi sikrer os i dagligdagen

I de fleste situationer i vores daglige liv ved vi, hvordan vi kan sikre os sikkerhed, privatliv og pålidelighed, eller i det mindste ved vi, hvad de tre ord betyder.

Enten ud fra vores egne personlige oplevelser eller fra en person tæt på os.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kunne være at fjerne værdigenstande fra din bil, fordi du ved, at der ikke er noget, du kan gøre for at forhindre et indbrud, hvis nogen virkelig gerne vil ind i bilen.

Det kunne også være at sikkerhedskopiere dine filer, fordi du ved, at computeren i sidste ende vil gå i stykker. Eller det kunne være at investere i et alarmsystem, låse din cykel eller sørge for at have en ekstra nøgle til din lejlighed i dine forældres hus.

Alle disse eksempler er investeringer i den helt tætte eller nærmeste fremtid. De spiller en grundlæggende rolle i ens liv, idet de vejer risikoen op mod resultatet, når det kommer til personligt og fælles ansvar.

Men det gælder normalt kun, når det værste allerede er sket, og når vi eller nogen, vi kender, er blevet personligt påvirket og vi kan vurdere skaden direkte. Eksemplerne ovenfor kræver ikke de store begrundelser.

Du er ganske simpelt nødt til at fjerne dine værdigenstande fra din bil, fordi du ikke kan forvente, at nogen ikke bryder ind i den, hvis der er noget, der er værd at bryde ind for.

Du kan heller ikke forvente, at en ekstra nøgle dukker op ud af det blå, eller at filer magisk gendanner sig selv, når din harddisk til sidst går i stykker. At ræsonnere mod disse eksempler er intet andet end naivitet og bevidst uvidenhed.

»Vores framework tager sig af det«

Når det kommer til software og IT-arkitektur, ser situationen ud til at være vendt.

Organisationer og virksomheder glemmer normalt, at det at finde ud af kravene til, hvad de har brug for, er en del af de samlede omkostninger, og det fejes normalt ind under gulvtæppet eller overlades til en person, der er ansvarlig for at se på, hvad alle andre bruger.

Når man spørger ind til, hvordan disse organisationer reducerer risikoen for brud på sikkerheden, hvordan de overvåger systemer og hvordan de sørger for, at der er en tilgang til sikkerhed i flere lag, er svaret som regel en lyd et sted mellem en dæmpet hoste og en akavet pause, der ender med en lidt forvirret knytnæve i bordet og en besked om, at sikkerhed er 'af største betydning'.

I virkeligheden bruges it- og udviklings-framework, og deres sikkerhedserklæringer samt anbefalinger på hjemmesiden kopieres til formelle requirement-dokumenter hos virksomhederne.

Når man spørger ind til, hvordan visse angrebsscenarier ville blive opdaget og reageret på, er svaret normalt kort:

»Vi bliver ikke ramt af den slags angreb, fordi vores software-framework tager sig af det. Ikke at vi har testet det eller har set på, hvordan disse angreb ville se ud, så vi kan genkende dem senere.«

Det er i det øjeblik under mødet, at smil bliver til nervøse trækninger.

Du får, hvad du betaler for

God sikkerhedsarkitektur, der er modstandsdygtig over for angreb eller misbrug, er først og fremmest baseret på en række krav og baseret på, hvad der kunne ske nu og i fremtiden - derefter udfylder man forventningerne i overensstemmelse hermed og ikke omvendt.

Det er for let at vælge en tilfældig feriedestination og derefter klage over, at hotelværelset ikke ligner billedet i brochuren.

Desværre vil de fleste virksomheder basere deres krav på de produkt- eller tjenesteydelser, der findes på markedet, snarere end at se på deres egne forretnings- og sikkerhedskrav.

Og i modsætning til, at du måske bliver nødt til at lide på den elendige hoteldestination i en uge, når du drikker den spanske frostvæske, som hotellet kalder vin, så har det meget større konsekvenser sikkerhedsmæssigt, når det kommer til produkter og tjenester, hvis de eksempelvis indeholder oplysninger om os selv, vores liv, eller når de repræsenterer en virksomheds liv eller død.

»Vi antog, at ...«

Den første sætning, der vender tilbage igen og igen, når vi taler med virksomheder og spørger dem om brud på sikkerheden både i fortiden og fremtiden er: »Vi antog, at«.

Vi antog, at hostingudbyderen ville patche softwaren for os hver uge. Vi antog, at telekonferencesystemerne, vi havde fået installeret og konfigureret af vores leverandør, havde fået ændret standardadgangskoden.

Vi antog, at vi ikke var et mål, og nu er vores intellektuelle ejendom stjålet. Vi antog, at vi havde sikkerhedskopier. Vi antog, at dette ikke ville ske, fordi det aldrig var sket før.

Og hvad ville softwareverdenen være uden dens foretrukne falske ækvivalens-erklæring: »Dette andet firma, der er større end os, købte det, så hvis det er godt nok for dem, er det godt nok for os.«

Det lyder måske velkendt og endda uskadeligt, men det er desværre stadig en af de mest brugte metoder for virksomheder, der skal udvikle eller købe software eller IT-tjenester. Og desværre også en af de grundlæggende årsager til brud på sikkerheden.

Mottoet i 1970’erne og 1980'erne var: 'Ingen blev fyret for at købe IBM'. Du kan erstatte IBM i dag med Microsoft, Amazon, Google og flere andre giganter, når det kommer til konstruktion og vedligeholdelse af IT-tjenester.

Jeg siger ikke, at man ikke bør bruge disse virksomheder, men at vælge en af disse it-giganters tjenester vil ikke på magisk vis sikre ens egen virksomhed datasikkerhed.

Det samme gælder, hvis man køber noget af en ven eller et familiemedlem. Det handler om at være i stand til at definere sine specifikke behov ud fra den brede vifte af tilbudte tjenester.

Desuden, jo mere funktionalitet en tjeneste har, som du ikke bruger eller glemmer, desto større angrebsoverflade og flere muligheder giver du en potentiel angriber, og desto flere kræfter skal du selv bruge for at sikre, at ingen vil udnytte eller misbruge disse muligheder.

Er skaden sket, kan man nemt forudsige, hvordan overraskelse og forundring bliver vævet ind i fremtidige pressemeddelelser. Uanset om det har været et målrettet hack eller et tilfældigt opgraderingsuheld. Det lyder som regel noget henad, at 'det var et yderst sofistikeret angreb' eller 'en hidtil ukendt situation'.

Jeg formoder, at sandheden i disse udsagn afhænger af øjnene, der ser, hvis der ikke var nogen krav, og der ikke blev udført nogen validering. Hvis du ikke forventer noget, er alt en overraskelse.

At købe er let, vedligeholdelse er svært

Det er nemt at lægge penge på bordet og købe noget internationalt - uanset om det er et stykke software, en service eller et hus. Det meste software, der anvendes af virksomheder i dag, er endda gratis.

Men ligesom med ethvert hus, gratis eller ej, så er vedligeholdelsen og det at være i stand til at se ud over i dag, dér, hvor tingene normalt begynder at gå galt. Malingen skaller af, der er mug på væggene, låsene er rustne, og vinduerne har ikke været i stand til at lukke i de sidste ti år.

Det svarer til at miste overblikket over, hvilke data, der er tilgængelige for andre på nettet, eller overblikket over, hvor du gemmer dine data.

Det er ikke at patche software i rette tid. Det er ikke at vide, hvor dine IT-leverandørers ansvar slutter, og hvor dit eget begynder.

Alt dette lyder trivielt og ligetil, men hvis ulven kan puste din dør omkuld, som var den lavet af strå, så starter the blame game og tidligere antagelsers spøgelser kommer frem for at hjemsøge én.

En streg i sandet

Den eneste rigtige måde at styre forventningerne på, når det kommer til it-produkt- eller serviceindkøb eller udvikling af disse, er konstant engagement. Fra udvikling til nedlukning og til at undgå data rot.

Og heri ligger problemet.

Sikkerhedsrådgivere arbejder ikke gratis, og virksomheder er tilbageholdende med at investere i partnerskaber til at hjælpe dem med denne del af ligningen.

Virksomheder bruger meget tid og projektstyring på, hvor lang tid udviklingen af projektet skal tage, hvad det skal koste, hvor meget funktionalitet kunden bad om, og hvornår tidsfristen er.

Når det kommer til validering af information security og afprøvning af summen af alle dele, kommer de fleste virksomheder dog ikke længere end user acceptance testing og de er bange for at enhver form for test i produktionen vil resultere i problemer.

Men hvis en test ikke kan udføres i produktionen med nærmest ingen reelle slutbrugere, hvordan kan man så forvente, at den har nogen modstandskraft mod reelle angreb?

Og ikke kun det, hvis dit flagskibsprodukt eller -tjeneste virkelig er så vigtig for dig, så vil du sandsynligvis bruge lidt tid og kræfter på redningsbåde og sørge for, at de passer på dækket, før du begynder at bygge skibet.

Og nej: Ikke at have testbrugerkonti i produktionen burde ikke være en blokerende faktor, da der også er krav til den del.

Stil de ubehagelige spørgsmål

Så på det næste møde, hvor du deltager, og hvor I taler om behovet eller kravet om et nyt IT-produkt eller -tjeneste:

Spørg om, hvad det vil blive brugt til.

Spørg om, hvem der bruger det nu og i fremtiden.

Spørg om, hvor længe I skal bruge IT-produktet eller -tjenesten, og hvornår I har det næste møde som dette.

Spørg om, hvad der vil ske, hvis den givne leverandør bliver insolvent eller forsvinder, og hvordan listen over risici skal se ud.

Hvis du ikke er en beslutningstager, kan du i det mindste påvirke beslutningen, og din stemme skal høres - enten under et møde eller på skrift.

Og hvis du synes, at du er for lille en fisk og ikke kan påvirke noget større end dig selv, så prøv at sove på et hotelværelse med en myg …

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
24. maj 2020 kl. 02:24

Jeg er i hvert fald ikke så bekymret for at nogen sletter alt fa vores master git repo. Vi har jo mange kopier af repositoriet.

... Men er de alle sammen synkrone med master?

Det mareridt at merge to grene med hinanden, hvis to forskellige personer har rettet i den samme fil - især hvis de tager ikke afsæt i samme grundversion.

Og den leg kan du nu lave med alle kopier, før du har en ny master som i alle sammen kan arbejde videre med.

6
23. maj 2020 kl. 18:26

Du skriver: "Det meste software, der anvendes af virksomheder i dag, er endda gratis." Det svarer ikke til min erfaring. Hvis det er rigtigt er det interessant. Findes der research der understøtter dette?

5
22. maj 2020 kl. 16:51

"Og hvad med slutbrugerne; antog de alle bare, at tjenesten til at styre udviklingen af deres missionskritiske projekter ville have disse slags grundlæggende funktioner på plads?" Nu tager du selv fat i gitlab. Men lige gitlab er et lidt dårligt eksempel. For git repositories har man jo (næsten) altid en lokal kopi af. Jeg er i hvert fald ikke så bekymret for at nogen sletter alt fa vores master git repo. Vi har jo mange kopier af repositoriet.

4
22. maj 2020 kl. 16:29

Nu skriver du at "Næsten alle data gik tabt", det er altså ikke korrekt. De kom ganske rigtigt til at slette deres database (ups), og der var ingen backups. Det lykkes dog i sidste ende at genskabe stort set alle data, ved at kombinere data fra deres staging miljø med data fra et LVM snapshot.

Se eventuelt deres postmortem:

<strong>Data loss impact</strong></p>
<p>Database data such as projects, issues, snippets, etc. created between January 31st 17:20 UTC and 23:30 UTC has been lost. Git repositories and Wikis were not removed as they are stored separately.</p>
<p>It's hard to estimate how much data has been lost exactly, but we estimate we have lost at least 5000 projects, 5000 comments, and roughly 700 users. This only affected users of GitLab.com, self-hosted instances or GitHost instances were not affected.

3
22. maj 2020 kl. 15:42

Nu har jeg berøringsflade med fly og på et af mine kurser for at blive certificeret til at må pakke et fly fik vi følgende huskeregel om antagelser.

Den virker bedst på engelsk.

Never ASSUME because:

you make an ASS out of U and ME.

2
22. maj 2020 kl. 13:39

I artiklen nævnes der mange af de klassiske eksempler af virksomhedsledere, der ikke vil indse, at der skal lægges vægt på et for dem uinteressant område - selvom de godt kan forstå at selvom de ikke har haft indbrud, så har de stadig en forsikring.

Måske har dette også at gøre med manglende forståelse og især manglende overskud til at jonglere en bold mere, som er en tung og klistret bold kaldt IT-sikkerhed.

Det kunne være interessant at høre, hvordan virksomhedsledere kunne hjælpes til at forstå deres behov, forstå omkostningerne, får et helhedsbillede som går et par år frem i tiden og giver sandsynlighedsbaserede gæt på, hvilke områder bør sikres.

En anden ubelyst faktor i virksomhedsledernes interesse for IT-sikkerhed er ikke at kunne se de økonomiske forlemper i at investere tid og penge i IT-sikkerhed.

Mindre til mellemstore virksomheder arbejder for at kunne overleve og blive overlevelsesdygtigt på den virksomhedsøkonomiske side i det lange løb - at kunne tilbyde en arbejdsplads selv om 10 år - og kan ikke se sig ud af at skulle hyre dyre udviklere, devops engineers, sikkerheds-konsulenter og specialister, blot for at sikre sig mod noget, de aldrig har oplevet før eller slet ikke kender nok til.

1
22. maj 2020 kl. 13:17

Der er desværre virksomheder som aktivt fravælger sikkerheds- og tilgængeligshedstiltag som nævnte, fordi det bliver anset som en unødvendig udgift for virksomheden. Hvorfor gøre driften 10% dyrer når det kører fint, som det er nu?

I denne slags virksomheder ender man desværre også ofte med at blive fyret hvis man kræver at tingene bliver gjort ordentligt, eller stiller for mange kritiske spørgsmål.

Det er en fryd at arbejde med de virksomheder som gerne vil hjælpes, og kan se det langsigtede perspektiv, men der er desværre uhyre langt imellem dem.