Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Virksomhedskort fra din private bank = bortvisningsrisiko

11. august 2017 kl. 10:2612
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Min kollega er udstyret med et Mastercard fra virksomheden. Virksomhedens bank er samme bank som min kollegas private bank, og banken har været så flink at lade PIN-koden være den samme som min kollegas private kort i banken. Så slipper man jo for at huske endnu en kode. Men det gik pludselig op for mig, at det giver en risiko for den ansatte.

Hvis man bruger virksomhedens Mastercard til private indkøb, så kan det være bortvisningsgrund. Har man et godt forhold til sin arbejdsgiver, så finder man jo nok en løsning, men hvis der allerede er gnidninger, så kan man altså blive fyret uden opsigelsesvarsel. Det er naturligvis en sag, som man skal tage med sin fagforening, men retspraksis er ret klar: Lignede sager er blevet tabt ved både by- og landsretten. "Beløbets størrelse har ingen betydning," siger min jurist.

Hvis ens private kort ligner ens virksomhedskort til forveksling og hvis koden er den samme, ja, så er risikoen større for, at man uforvarende kommer til at bruge virksomhedskortet. Det samme gælder, hvis man benytter viftefunktionalitet.

Så hvis du har et virksomhedskort, der ligner dit private kort, så gør lige dig selv den tjeneste at markere det ene kort med en stor fed sprittusch; så du ikke er i tvivl - heller ikke en sen aftentime efter en våd aften på et mørkt værtshus, hvor du betaler sidste omgang. Og overvej om du skulle slå viftefunktionaliteten fra - som minimum på virksomhedskortet.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
14. august 2017 kl. 10:58

Man kan åbenbart få firmakort med personlig hæftelse. Det vil gardere mod bortvisningssituationen, men det vil til gengæld være en øv-situation, hvis virksomheden går konkurs, før den har betalt dine udlæg.

10
13. august 2017 kl. 09:11

Hvor ligger fejlen i det ?

Jeg har altid taget det som en beskyttelse imod fluesmækkeren eftersom tallene ikke er mast ind i kortet men kun påtrykt

9
12. august 2017 kl. 06:57

Man skal altid bruge tusch eller dymo på nye kort. Ved en fejl er Internet PIN også kaldet cvv2 trykt på selv helt nye kort. Så det skal skjules / fjernes.

8
11. august 2017 kl. 21:42

Min private bank tilbyder, flere forskellige billeder til ens kort, så man kom jo på den nemme måde se forskel

7
11. august 2017 kl. 17:35

Pudsigt nok talte jeg med en kollega, som rejser en del og derfor har firmakort. Da han kom hjem kunne han ikke forstå at pin-koden ikke virkede... indtil det gik op for ham at han var i gang med at bruge firmakortet. Heldigvis havde kreditkortene forskellige pin koder, så han indså fejltagelsen før der skete et uheld.

Men som Ole skriver havde situationen jo været en anden hvis han havde valgt samme kode på de to kreditkort.

De virker jo som en overreaktion, at en medarbejder fyres, hvis han ved et uheld kommer til at bruge firmakortet privat - og det burde vel opdages i forbindelse med rejseafregningen.

På den anden side bør der vel også være procedurer, der mindsker risikoen - ex. benyttede mange af os jo tidligere af en 'kuvert-løsning' til et rejseforskud. I dag ville noget tilsvarende vel være en 'firma-pung'...?

6
11. august 2017 kl. 17:14

Firmakort burde have en anden farve end privatkort.

Evt. med firmalogo.

5
11. august 2017 kl. 14:24

Mit firmakort har præget firmanavnet ind i kortet, det har mine private da ikke..

Det brude da være til at holde styr på...

4
11. august 2017 kl. 13:13

Det er et princip arbejdsgiverne har arvet fra SKAT. Det er nemlig ulovligt at sammenblande privat og virksomhedens økonomi. Problemet er grundlæggende at de penge der benyttes fra virksomhedens kort ikke er beskattet. Det kunne man så klare ved at overføre fejlkøbet til medarbejderens A-indkomst. Det ændre bare ikke ved at det skattemæssigt ikke er lovligt at sammenblande.

3
11. august 2017 kl. 12:09

Hvor mange sager har prosa registeret hvor en medarbejder er blevet fyret for at købe en ost i netto privat på det forkert kort ?

2
11. august 2017 kl. 12:04

Lad os nu få det personlige ansvar i højsædet!
Firmabilen skal have olie og benzin og du må ikke benytte kortet til din private dyt. Mastercardet MÅ ALDRIG kunne postuleres brugt privat ved en fejl. At nogle bruger telefon og email til både arbejde og fritid, er en doven holdning. Fritid varer som regel længere end jobbet og alt privat der er på firma hjælpemidlerne er pist væk når jobbet slutter - Tænk! Tænk lidt ud af boksen - Når det personlige ansvar mister værdi eller kan puttes lidt væk i dovenskab, så sker der ting som f.eks. en af vore markante virksomheder har i 12 år benyttet et giftigt kemikalie - helt uden at vide det! Sig mig hvor er det personlige ansvar?

1
11. august 2017 kl. 10:53

Jeg har aldrig forstået den tilsyneladende udbredte praksis med at sammenblande arbejdspladsens ressourcer med private ditto: Folk der bruger arbejdspladsens e-mailadresse til privat korrespondence og logins, som bruger arbejdspladsens mobiltelefon til privat kommunikation - og måske ligefrem også køb af sms-billetter og tilsvarende? - som bruger samme password på tværs af private tjenester og arbejdspladsens.

I mine øjne er ovenstående praksis med samme pin-kode for privatkort og arbejdsgiverkort en variant over samme uprofessionelle skødesløshed, og at komme tusch på kortet er bare symptombehandling, selv om jeg medgiver, at den kontaktløse betalingsform bidrager til at forplumre billedet. Man kan efter min mening med god ret stille spørgsmålet, om arbejdsgiverkort nogensinde bør være kontaktløse. De bør kun bruges med omtanke og det er noget, som den kontaktløse betalingsform bidrager til at undergrave.