Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Viborgs Borgmester på Herrens Mark

2. januar 2017 kl. 12:0626
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der var langt om længe en journalist i dagspressen der gav sig til at kigge på luftkastellerne i Viborg og hen over julen udvekslede jeg lidt emails med ham.

Artiklen kan nu læses i Politiken.

Jeg har undret mig rigtig meget over at ingen, mindst af alt Viborgs Byråd, har undret sig over det barmarksmirakel som Viborgs borgmester påstår er under opsejling, for vi er helt ude på Borgmester Brixtoftes marginaljorder.

Borgmesterens primære argument synes at være "Se blot Luleå".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men man skal være utrolig svagtsynet for at overse at Luleå, udover nogle ligegyldige datacentre, har et stort og kompetent teknisk universitet.

Hvis man kigger på Danmark er det ligeledes indlysende at erhvervslivet i og omkring Lyngby, Ålborg og Sønderborg nyder stor gavn af deres universiteter.

Kigger man rundt omkring i andre lande, kan man generalisere observationen til at at den bedste måde at få et højteknologisk lokalt erhvervsliv, er at bygge et stort teknisk universitet for mindst et kvart århundrede siden.

Med mindre regeringen har tænkt sig at skifte strategi fra jyske kompensationsmotorveje til jyske kompensationsuniversiteter, er der ikke umiddelbart nogen udsigt til at Viborg får et teknisk universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis Viborgs Borgmester havde argumenteret for at vi mangler endnu et teknisk universitet og mindst et dusin milliarder i teknologisk forskning, havde jeg stået 100% bag ham, men det har jeg ikke set ham nævne med et eneste ord, nogensinde.

Jeg betaler ikke skat i Viborg og derfor gider jeg ikke grave ned i hvor mange gaver Apple har fået af Borgmesteren og hvad luftkastellet på sigt kommer til at koste Borgerne i Viborg, men jeg håber at der er nogle forskere i kommunalpolitik og meget gerne også nogle journalister der er begyndt at føre regnskab.

phk

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
11. januar 2017 kl. 11:29

"... ikke umiddelbart nogen udsigt til at Viborg får et teknisk universitet."

Det er værd at bemærke at der i Foulum er en forskningsinstitution med tilknyttet forskerpark. Det er ganske vist med hovedvægten på landbrugsteknologi. Jeg kender ikke nærmere til de private virksomheder der er tilknyttet forskerparken, men jeg kan se at der er nogle få it-firmaer, til eksempel LandIT og FarmerNet, se f.eks. https://www.agropark.dk/index.php?action=text_pages_show&id=126&menu=114

"Jeg betaler ikke skat i Viborg og derfor gider jeg ikke grave ned i hvor mange gaver Apple har fået af Borgmesteren og hvad luftkastellet på sigt kommer til at koste Borgerne i Viborg"

Som jeg forstår skyldes Apples valg af Danmark en skatteteknisk konstruktion. En norsk kilde skriver "Danmark har valgt å legge seg på et lavt avgiftsnivå for kraftkrevende datasentre, med 0,5 øre pr. kilowattime (kWh). Til sammenligning ligger den norske avgiften på 12,39 øre pr. kWh." https://www.digi.no/artikler/danmark-vant-apple-med-norsk-vannkraft/215848

Man må gå ud fra at dette trick påvirker skattebetalingen i hele Danmark, - ikke blot Viborg Kommune. Det er uklart for mig hvilke yderligere konsekvenser det vil få. Man må gå ud fra at andre datacentre (blandt andre Google og Facebooks store datacentre) ville kunne udnytte konstruktionen. Kan den almindelige købmand i Slagelse med kølerdisk og fryser også udnytte konstruktionen, hvis han sælger overskudsvarme til naboen? Det ved jeg ikke. Kan man forestille sig at det påvirker skatteprovenuet i hele Danmark?

26
4. januar 2017 kl. 19:47

Jeg er nu glad for, at vi ikke hele tiden skal præsentere vores politiske ståsteder, men kan holde os til det saglige. Jeg har i øvrigt svært ved at se, hvor i artiklen PHK's politiske udgangspunkt er relevant. Hvorfor mon det er vigtigt for dig, David, at få fremhævet, at PHK's holdninger (ifølge dig) ligger på venstrefløjen.

Jeg må erklære mig selv som inhabil ift. at vurdere evt. manglende saglighed i PHK's udtalelser, men måske du vil være behjælpelig med at påpege dem?

Men jeg er enig med dig i at de begge snakker om politik. Den ene som en ål i eget bo, den anden som en ingeniør.

Mig bekendt er PHK i øvrigt en del af det private erhvervsliv, du antyder, at han er imod.

Mvh Jacob

25
4. januar 2017 kl. 18:24

Politiken glemte nogle ting i PHK's titel - han er ikke kun IT mand - han er også en meget politisk person - og med holdninger der ligger på venstrefløjen. Imod alt der minder om vækst og det private erhvervsliv.... og også imod alt USAnsk, store firmaer/cloud ifht. privacy.... synes de holdninger går ud over hans saglighed ifht. datacentret - han er ikke bedre end borgermesteren - de snakker begge om politik.

24
4. januar 2017 kl. 16:24

Da vores lille lokale skole skulle lukkes, der mente vores kære V-borgmester, at folk fra Odense var vilde efter at flytte herud på Lars Tyndskidsmark, og hvis ikke kunne vi sælge vores huse som:- TADAA! Sommerhuse. Yep!

Skolen genopstod som friskole. Men vores busser kører ikke ret meget. De kørte som skolebusser. Og V-borgmesteren har fået 4 ruter ud af de 2, der var engang... Men de er køres af Arriva!

Sidst jeg skulle til noget fysioterapeutisk træning, kørte det pludselig privatiseret, og en enten blev man ikke hentet, kom forsent eller de kunne ikke finde adressen. Det var prøvet før, og sidst kostede det kommunen en milion.

Men Venstre ved bedre!

Det er jo dybt godnat at chauffører fra Kerteminde eller Nyborg skal køre i Nordfyn. Desuden var der dataproblemer- forbindelsen til Flextafik og udbudsvinderens central- tilbage til chaufførene gik i ged mere end ofte!

Det gik da kun ud over borgerne- og de børn med "særlige behov", der også blev kørt.

Helt ærligt: Jeg bliver spurt om et vejnummer i Søndersø af chaufføren? Jeg bor ude i en nordfynsk flække! Hvor skulle jeg vide det fra? Jeg gik til fys i 16 uger, og folk skiftede tit! Nogen gik desuden til varmtvandstræning om tirsdagen!

Jeg var ikke særlig tilfreds med privatiseringsudbuddet, som det vist fremgår.

Mvh Tine

23
4. januar 2017 kl. 12:10

@Peter

Jeg skal ikke kunne sige hvad det koster i alt for hallerne, men bare jord-entrepanør arbejdet er i flere hundre millioners klassen, hallerne i alt må være i fler-milliard klassen i sig selv.

22
3. januar 2017 kl. 22:32

.... i en grad, så man ikke behøver forholde sig til fakta? For det er vel det, irritationen omkring borgmesterens udmeldinger drejer sig om

men skyder du ikke forbi målet, når du slet ikke forholder dig til, om borgmesteren har hold i sine gyldne løfter?

Fuldstændig enig Anne-Marie.

Der er vel næppe nogen der synes at det >ikke< er en god idé med det datacenter. Og selvfølgelig skal en borgmester da være visionær og fremme i skoen og man kan da også kun sige "Godt gået" til Viborg. Men ligefrem efterfølgende at gå helt i selvsving >uden< at forholde sig til nogen som helst tilgængelig fakta, der må jeg bare sig som PHK, at det er sgu da enormt dumt af borgmesteren og jeg forstår til fulde PHK's ordvalg og synes det er fint at Politiken netop trykker det.

Det er desværre blevet sådan i Danmark at man er begyndt at give køb på realismen, fordi man død og pine skal have den politisk korrekte JA-hat på i dag. Hos borgmesteren i Viborg har JA-hatten desværre fjernet alt fornuft og erstattet den med tom luft....

21
3. januar 2017 kl. 11:58

Tilbage for et lille års tid siden hed det i alle medier:"Amerikanske Apple står bag "årets bedste erhvervsnyhed", siger handelsminister Mogens Jensen. Apple investerer 6,3 milliarder i et nyt datacenter ved Viborg. Arbejdet skal indledes om to år og ventes at stå færdig i 2026."Alle var ved at falde i svime over de mange penge ... Jeg vil gætte på, at den største del af dette beløb går til elektronik mv. produceret i Østen (servere, netværk, køling). Er der ikke nogen byggekyndige, der har et bud på, hvad det reelt koster at bygge nogle haller på ialt 166.000 m2? Og så er der jo tidshorisonten - de starter jo med meget mindre og regner først med at være fuldt udbygget i 2026.

20
3. januar 2017 kl. 11:31

Ressourcestærke og innovative IT-professionelle inviteres hermed til at tage udfordringen op.

Der kan jeg ikke være med, Martin Bøgelund, men jeg tager alligevel hatten af for dit forfriskende og tankevækkende indlæg, som der kan være meget rigtigt i.

Dog savner jeg lige at få præciseret, om din holdning er, at .....

Som borgmester og ansvarlig politiker er han naturligvis forpligtet til at få applesiner og turbaner til at mødes, så snart der lader til at være mulighed for det.

.... i en grad, så man ikke behøver forholde sig til fakta? For det er vel det, irritationen omkring borgmesterens udmeldinger drejer sig om - at han (muligvis) blæser fordelene ved projektet op - enten mod bedre vidende, eller fordi han ikke har sat sig ind i tingene på forhånd?

At man så kan udtrykke kritik af dette i meget forskellig sprogbrug er jo rigtigt - men skyder du ikke forbi målet, når du slet ikke forholder dig til, om borgmesteren har hold i sine gyldne løfter? Eller er din pointe netop, at hvis man er visionær borgmester, så er det ens pligt at få gang i projekterne, fakta eller ej?

Så selvfølgelig er han som borgmester nødt til at vove pelsen, se muligheder fremfor begrænsninger, og tage tingene ét skridt ad gangen.

Indbefatter dette efter din mening ligefrem, at man lyver/forskønner for at få sine visioner igennem? For mig at se er det tvært imod netop med til at fremme politikerlede og øge mistilliden i samfundet, når politikere og andre indflydelsesrige personer den ene gang efter den anden afsløres i at "fifle" med kendsgerninger for at kunne virkeliggøre deres visioner.

Ikke at jeg vil påstå, at det er tilfældet her - det kan vi jo først med sikkerhed vide om en del år. Men når PHK så stærkt går ud og skyder borgmesterens regnestykker ned, så gør det i hvert fald indtryk på mig, og jeg synes ikke, at det i sig selv er en undskyldning for at løbe om hjørner med offentligheden, at man har nogle visioner, man gerne vil dyrke. Jeg foretrækker ærlige politikere - det må vi så håbe, at Viborgs borgmester er - og så må vi vente og se, hvem der har ret.

18
3. januar 2017 kl. 11:12

Ligesom at det jo nu næsten med sikkerhed er afklaret, at Apple bliver leverandør af fjernvarme til Viborg

For fuldstændighedens skyld må vi lige nævne at det er de involverede politikeres vurdering. Det hænger lidt på en afgørelse fra Skat omkring afgiftsfritagelse af den varme luft som Apple donerer.

Så det borgmesteren burde gøre, var at tie stille med meningsløse tal og så bare glæde sig over at det giver aktivitet, fjernvarme, en god nabo til universitet m.v.

Helt uenig.

Sure gamle mænd der siger at ting ikke kan lade sig gøre, har vi nok af, og den adfærd mener jeg ikke har gjort os rigere.

Den gode Torsten Nielsen kunne jo have sat sig tungt på kommunekassen med en knortekæp i hånden, og meldt ud at nu vil han bare holde øje med at Apple ikke tager vores penge og nasser på vores infrastruktur, og at det iøvrigt havde været bedre hvis Apple var kørt hurtigt forbi kommunen og havde lagt deres milliardinvestering et andet sted, for den slags bryder vi os ikke om i Viborg kommune.

Som borgmester og ansvarlig politiker er han naturligvis forpligtet til at få applesiner og turbaner til at mødes, så snart der lader til at være mulighed for det.

Og så iøvrigt ikke budgettere ud fra at Rom kunne bygges på én dag.

Så selvfølgelig er han som borgmester nødt til at vove pelsen, se muligheder fremfor begrænsninger, og tage tingene ét skridt ad gangen.

At udvikle en kommune er en opgave uden deadline. Det er en proces, og ikke et projekt. Og derfor stopper det ikke med at "... Apple byggede sit datacenter, og Viborg kommune levede lykkeligt til sine dages ende". Jeg synes selv det er alletiders at der ses ud over en 4-årig valgperiode her - det er noget jeg ofte savner, som jeg hører andre savne, og som for en gangs skyld lader til at forekomme her.

Til visse sure gamle mænds store forargelse - med kraftig anvendelse af negativt ladede tillægsord, så man rigtig kan markere sin følelsesmæssige afsky for manden (og had til Apple?), fremfor sin rationelle tilgang til opgaven.

Flot. Voksent. Visionært. Not!

Viborg kommune har fået skrabt et stort byggeprojekt til sig, en ny arbejdsplads, en forskningspartner i grøn energi (både på modtager- og leverandørsiden), og en storforbruger af infrastruktur (strøm- og dataforbindelser).

Og i stedet for at bede Jantepolitiet om straks at trække stavene, kunne man jo kigge med iværksætterøjne på den konstellation, og spørge om man mon ikke kunne skabe noget mere og noget bedre nu, end før Apple lagde sit center i kommunen.

Og det behøver ikke munde ud i Shangri-La fra dag ét, men må gerne ses som en trædesten til endnu flere og gode tiltag.

Jeg ønsker ikke at deltage i denne blog-posts visions-limbo. Jeg er mere til målsætnings-højdespring, men det vil være kedeligt hvis Torsten Nielsen skal være eneste deltager.

Ressourcestærke og innovative IT-professionelle inviteres hermed til at tage udfordringen op.

17
2. januar 2017 kl. 23:48

Ja, jeg spærrede også øjnene op i går. Omgangsformen plejer at være en lidt anden hos Politiken. Men jeg kan godt se det, man kan ikke rigtig nøjes med det sædvanlige akademiske diplomati – der skal ligesom mere til at trumfe dét ego dér. Det var sjovt.

16
2. januar 2017 kl. 22:45

Hvis der er noget vi mangler herhjemme så er det journalister der har nosser nok til at kalde en spade for en spade, og en løgner for en løgner!

13
2. januar 2017 kl. 18:17

Tak for nuancering, Morten Borg - gode supplerende oplysninger.

12
2. januar 2017 kl. 18:15

I North Carolina var der masser af arbejdsløse at tage af, i Viborg/Midtjylland bliver det nok svært at finde 2500 arbejdsløse bygningsarbejdere. I stedet henter man nok østeuropæere ind og de bor ikke på hotel og spiser ikke på restauranter i Viborg.

Grundlæggende enig, og jeg synes også "vores" borgmester (som i parentes bemærket bare er en uheldig standin for Søren Pape) er ude i hampen og snart burde have mundkurv på.

Ikke desto mindre, er alle jeg har set i gang ude ved byggeriet indtil videre lokale entreprenører, vagtfolk m.v. - så uanset hvor meget, så kommer det til at give lokal aktivitet de næste knap 10 år. Ligesom at det jo nu næsten med sikkerhed er afklaret, at Apple bliver leverandør af fjernvarme til Viborg - noget der er prisværdigt eftersom vi pt. er 100% afhængig af naturgas og har haft et kuldsejlet projekt med varme fra undergrunden.

Så det borgmesteren burde gøre, var at tie stille med meningsløse tal og så bare glæde sig over at det giver aktivitet, fjernvarme, en god nabo til universitet m.v.

10
2. januar 2017 kl. 16:11

"An impact assessment commissioned by Facebook found that its data center in Lenoir, Rutherford County over three years created 2.600 direct jobs and has resulted in the addition of 4,700 jobs across North Carolina (including the 2600 direct jobs).

Jeg vil tror, der bliver meget færre nye jobs i Viborg end i North Carolina. I North Carolina var der masser af arbejdsløse at tage af, i Viborg/Midtjylland bliver det nok svært at finde 2500 arbejdsløse bygningsarbejdere. I stedet henter man nok østeuropæere ind og de bor ikke på hotel og spiser ikke på restauranter i Viborg. I øvrigt er der rod i citatet. Lenoir ligger ikke i Rutherford County, det ligger i Caldwell County. Datacenteret der er ejet af Google, ikke Facebook. Facebooks datacenter ligger i Forest City, Rutherford County.

9
2. januar 2017 kl. 14:50

LOL !!! Konge bemærkning :-)

Tja, i hvert fald hvis man vil håne en lokalpolitiker - det skal nok øge lysten og kreativiteten ude i lokalpolitikken. I mine øjne burde Politiken afholde sig fra at bruge den slags citater - de bidrager sgu ikke med ret meget.

Forstår simpelthen ikke behovet for at tale ned til hinanden hele tiden, men hey, det er jo in her i Trumps tidsalder.

7
2. januar 2017 kl. 13:52

Sådan lidt overoptimistiske i vurderingen af effekten af egen politik og dermed også deres evner?

Jeg synes nu ikke, at borgmesteren i Viborg er mere fantast end de politikere som Folketinget er fyldt op med.

Når det er sagt, så tror jeg ikke på at der er arbejdspladser i det byggeri udover opførelse og alm. vedligeholdelse af bygningerne. Måske en lille stigning i aktiviteten indenfor hotel og restauration, men der bliver ikke bygget et nyt Bella Sky hotel i Viborg.

Alt vil blive håndteret remote og de personer som står for den daglige drift on-site - er dem som kom med det billigste tilbud, så jeg gætter på en østeuropæisk dialekt i den engelske udtale, campingvogne og hyret i Irland.

Så jeg tilslutter mig koret.10.000 arbejdspladser er ønsketænkning på linje med at jeg drømmer om den helt store gevinst i det spanske julelotteri (400 mio euro).

6
2. januar 2017 kl. 13:44

...og ville ikke kunne kende forskel på en harddisk og en solid-state disk, om de så ramte ham i hovedet. Borgmesteren aner simpelthen ikke hvad han taler om. Og det er du velkommen til at citere mig for«, skriver Poul-Henning Kamp.

LOL !!! Konge bemærkning :-)

5
2. januar 2017 kl. 13:32

Fra artiklen:

"Apple har brugt lang tid på at undersøge området, og når de har udvalgt os, så må det være fordi, de mener, at der er mulighed for erhvervsudvikling."

Nu er Apple jo ikke just et altruistisk foretagende, så de vælger vel næppe en lokation ud fra om det medfører erhvervsudvikling for den pågældende provinsby eller ej, men udelukkende ud fra om det er en god forretning for dem.

4
2. januar 2017 kl. 13:19

Udover de basale vedligeholdeses opgaver som strøm og ventilation o.lign., kan jeg heller ikke helt se hvordan det skulle skabe det store i jobs, og kender man Apple ret, kan man være helt sikker på de vil presse prisen helt helt i bund, hvis de da ikke bare ansætter nogle, fra nogle af de fattigere EU lande istedet, der kan arbejde til en langt lavere løn, end hvad de lokale virksomheder kan levere.

Med så mange servere stående der alle er ens, og fuldt automatiseret, får "it-folkene" jo bare en liste over lokationen på de servere de den dag skal skifte diske o.lign på, det kræver jo ikke ligefrem højtuddannede personale, bare folk der kan læse en simpel guide og følge det step for step uden at tænke selv, hvis de skal uddannes i noget Apple specifikt, foregår det nok online, som med alt andet Apple træning/certifcering.

Ser man på deres oplag for luleå for en "Data Center Technician":https://www.facebook.com/careers/jobs/a0I1200000JXdWMEA1/

  • Basal Linux kendskab, basal SQL/python/shell script kendskab
  • Kunne finde ud af forbinde til lights-out/out-of-band konsol.

Ikke ligefrem noget videre imponerende.

3
2. januar 2017 kl. 13:18

Hvis Viborgs Borgmester havde argumenteret for at vi mangler endnu et teknisk universitet og mindst et dusin milliarder i teknologisk forskning, havde jeg stået 100% bag ham, men det har jeg ikke set ham nævne med et eneste ord, nogensinde.

Tillad mig forsigtigt at påpege, at der er indgået et forskningssamarbejde med Aarhus Universitets satellit i Foulum (hvor også Apples datacenter skal ligge) omkring vedvarende energi.

Bevares, det er ikke milliarder til forskning og et nyt teknisk universitet - men den teknologiske udvikling og de arbejdspladser der spås at følge med, læner sig dermed ikke nødvendigvis op ad IT.

Så tak for tippet - jeg vil da holde øje med om den gode Torsten, der er "min" borgmester, skal rykkes lidt i ørerne. Vi har jo bl.a. et meget dyrt hul i jorden i Kvols, som vist ikke er betalt endnu, netop pga. bygning af luftkasteller og stort indkøb af fugle på taget.

2
2. januar 2017 kl. 13:11

".... hvor mange gaver Apple har fået af Borgmesteren ........."

Lad os håbe, at det modsatte ikke også er tilfældet.

Jeg indrømmer, at jeg ikke har læst den 85 siders rapport, som Viborg læner sig op ad, men som modvægt til Luleå er jeg da lige faldet over denne passage (side 77):"An impact assessment commissioned by Facebook found that its data center in Lenoir, Rutherford County over three years created 2.600 direct jobs and has resulted in the addition of 4,700 jobs across North Carolina (including the 2600 direct jobs). The number of full time employees employed to operate the Apple and Facebook data centers are 60-70 people so the main effect on employment and economic activity has been during the construction The low number of employees needed to operate the data centers has led to criticisms from locals highlighting that they only replace a fraction of the jobs, which have been lost." https://kommune.viborg.dk/acadre/Dagsorden/Files_1061_6003829/6003829-11-01-2016%20-%20Bilag%2001.01%20Analyse%20til%20underst%C3%B8ttelse%20af%20investeringsfrememstrate%E2%80%A6.pdf

Lige umiddelbart lyder 10 000 jobs noget langt fra denne historie. Men vi krydser da fingre...

1
2. januar 2017 kl. 12:30

...for at du gjorde 1. januar lidt sjovere. Selv om det i grunden ikke er spor sjovt...