Kunstig Intelligens i dag
Som forsker og foredragsholder oplever jeg på klods hold, de intuitioner og opfattelser folk har om kunstig intelligens i dag. Mere end ofte er disse opfattelser baseret på en overdreven menneskeliggørelse af kunstig intelligens, ideer hentet fra film - for ikke at tale om helt basal, menneskelig frygt for det ukendte og uforståelige.
Men vi er i Danmark nødt til at ryste disse fordomme og fejlopfattelser af os, og tage kunstig intelligens alvorligt, så det kan blive udnyttet bedst muligt: som et vigtigt værktøj til at opnå fordele på både virksomhedsplan og samfundsplan, og man bør starte allerede i dag.
Der tales tit om konkurrencedygtighed på en række felter som alle kan opfattes som udløbere af den digitale revolution. Kunstig intelligens er bare ikke indtrådt på sin retmæssige plads endnu som et vigtigt værktøj hertil, og det skyldes i høj grad at beslutningstagerne rundt omkring i de danske virksomheder, organisationer og offentlige institutioner, opfatter kunstig intelligens som noget man skal forholde sig til i en mere eller mindre fjern fremtid – ikke noget man skal eksekvere i dag.
Men dette er helt galt afmarcheret, og det vil koste dyrt at være sent ude, da de som formår at tage teknologien til sig vil kunne opnå konkurrencemæssige fordele som kan ryste det marked de befinder sig på. Det skal hver virksomhed og organisation forholde sig til, og det skal vi i Danmark forholde os til i en international konkurrencesituation.
En svag brise af politisk medvind
Ved en paneldebat om indvirkningen af kunstig intelligens på fremtidens arbejdsmarked, debatterede jeg for nyligt emnet med blandt andet Ida Auken, som er stifter af SIRI-kommissionen, og her kunne jeg tydeligt fornemme at man ikke bare ser firkantet på hvordan jobsikkerheden påvirkes for bestemte grupper, men også på hvordan vi sikrer at Danmark høster alle de fordele som kunstig intelligens potentielt kan give os.
Denne begyndende, politiske medvind og indsigt er et vigtigt skridt, men det går stadig alt for langsomt. Derfor vil jeg i mit første indlæg her på Version2 gerne råbe de danske ledere og beslutningstagere op og opfordre dem til at forholde sig mere aktivt og mindre afventende til de udviklinger og muligheder vi ser komme allerede i dag. I mine kommende indlæg vil jeg fokusere på de konkrete forretningsapplikationer af kunstig intelligens, som jeg ser vinde indpas i dag, men lad mig allerede nu sige et par ord om fællesnævneren: Data!
Som et fremstående, digitaliseret samfund, har vi i Danmark allerede akkumuleret anseelige mængder data i vores datavarehuse, og en udfordring der tit diskuteres er hvordan vi udnytter denne data bedre. Kunstig intelligens kan gøre underværker her og give meget praktiske og konkrete fordele. Kort sagt kan kunstig intelligens løsninger lære af denne data og drage helt nye, forretningskritiske og værdifulde konklusioner. Derved kan den forudse hvilke kunder der er risiko for at miste i fremtiden, opdage svindel, skræddersy digitalt indhold til den enkelte bruger eller kunde, og meget mere.
Big Data og kunstig Intelligens
Jeg tror selv meget på den moderne definition af ”Big Data”, som ikke nødvendigvis er at der arbejdes med helt enorme mængder af data, men i stedet at der er tilstrækkeligt store mængder af data, til at man kan træne kunstig intelligens- og machine learning løsninger til at skabe værdi på den baggrund. Dette er ”Big Data”, men igen betyder termens ordlyd at mange beslutningstagere overvurderer præcis hvor meget data der kræves, før man kan begynde rejsen imod at operationalisere sine data.
Ser man på lederen af ”DABAI” (Danmarks hidtil største satsning og initiativ til at blive kyndige inden for Big Data), så har man netop også en profil som Anders Kofod-Petersen, som er professor i kunstig intelligens – dette er ikke en tilfældighed, og efter selv at have haft mulighed for at tale med Anders om visionen for DABAI, er jeg ikke i tvivl om sammenhængskraften i at Kunstig Intelligens er nøglen til at vriste Big Data guldægget åbent.
Havde du aldrig hørt om DABAI? Projektet er støttet af Innovationsfonden med godt 45 mio. kr. til et samlet budget på 117 mio. kr. Den beskedne opmærksomhed og omtale satsningen har fået, er i mine øjne igen blot et udtryk for at vi mangler at sætte den praktiske, datadrevne udnyttelse af kunstig intelligens på dagsordenen – på virksomhedsplan såvel som på landsplan.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.