Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Vi blev ikke klogere på Section 230 denne gang

18. maj kl. 19:4713

USA's Højesteret hørte i dette forår to sager, hvor sagsøgerne prøvede at begrænse rækkevidden af "Section 230", det hjørne af USAs love der holder "online platforms" fri for ansvar for hvad deres brugere uploader.

En af grundprincipperne i USA's Højesteret er dog, at de ikke udsteder "advisory opinions", dvs. sagerne skal have substans og dommen skal kunne gør en faktisk forskel.

Som alt andet i den juridiske lønramme, er der skrevet tykke bøger om hvad det betyder, men i sidste ende betyder det, hvad dommerne siger det betyder.

I denne runde slap YouTube og Twitter med skrækken, det lykkedes ikke sagsøgerne at overbevise dommerne om, at deres påstande og krav var substantielle nok, til at dommerne behøvede at tackle det svære spørgsmål der blev stillet - i denne omgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nemlig en vigtig detalje at sagerne kun var på "motion-to-dismiss" stadiet, dvs. hvor den ene part har prøvet at overbevise dommeren om at påstandene og kravene er så indlysende ubegrundede, at domstolen bare skal lukke sagen.

Dommene kan læses her:

https://www.supremecourt.gov/opinions/22pdf/21-1496_d18f.pdf

https://www.supremecourt.gov/opinions/22pdf/21-1333_6j7a.pdf

Artiklen fortsætter efter annoncen

Højesteret har sendt sagerne retur og med mindre en af parterne bliver bløde i knæene, må sagerne gå deres gang ved de lavere domstole, indtil de, evt. igen kommer for Højesteret, tidligst om et par år.

Spørgsmålet i sagerne er egentligt reelt nok:

Alle er enige om at Section 230 siger, at det er brugern der uploader, som er ansvarlige for lovligheden af det indhold de uploader og at Twitter, Google, FaceBook osv. ikke behøver sidde proaktivt og checke altsammen for overtrædelser af al mulig lovgivning, inden de viser det til andre brugere.

Men derefter hører enigheden op.  Der er f.eks ikke enighed om hvad platformene har pligt til at gøre når indhold bliver anmeldt som ulovligt, hvor hurtigt det skal gøre det osv. osv.

Men hvad så når disse platformes "recommendation algorithms" tager fat i ulovligt indhold, f.eks ISIS videoer, og promoverer dem overfor andre brugere, alene for at platformen tjener flere penge, men med den bivirkning, at de hjælper ISIS med at rekrutere fanatiske idioter ?

Jeg kan afsløre at teksten i Section 230 ikke kommer i nærheden af at nævne dén situation, bla. fordi loven er fra slut-halvfemserne og skrevet på foranledning af dial-up ISP'er som Prodigy, AOL, der var bekymret for at blive sagsøgt, hvis en mindreårig utilsigtet kom til at se billeder af nøgenhed.

Derfor er det er kun Højesteret kan afgøre om spørgsmålet er indenfor eller udenfor stregerne af teksten, og der er tydeligvis ikke noget indlysende svar på spørgsmålet, når sagen er nået til Højesteret.   Men der skal altså mere gods på sagen, før vi får svaret.

Når sager kommer for USAs Højesteret indsender gud og hver mand "Amicus Curia" (Lat: "Ven af retten") dokumenter, for at "hjælpe" dommerne med at dømme rigtigt.

I praksis er det mest lobbyorganisationer for store industrier og juraprofessorer der dyrker den hobby og ofte er indholdet så forudsigeligt at dommerne åbentlyst udtrykker foragt under den mundtlige procedure.

Et argument der dukker op gentagne gange i Amici's holdninger i disse to sager er "Tænk dog på Internettet!", sagt i samme tonefald og på samme måde, som når religiøse organisationer prøver at få "dem der" forbudt, med henvisning til "Tænk dog på Børnene!".

Den specifikke formulering der bruges er på formen "…{end|destroy|ruin} the [free|successful] Internet as we know it." som sidste ord, i sidste sætning i et afsnit og meningen er at lukke diskussionen ned:  "Der kan kun være en vej og det er vores!"

Jeg har lagt mærke til at netop dét meme har bredt sig en del på det sidste, her er f.eks Bruce Schneier:

»Congress is currently [...] would destroy the free Internet as we know it.«

Med al den respekt jeg har for for Bruce Schneier, så gør det næsten ondt på mig, at høre ham argumentere på det niveau.

Set i det mest positive lys er "Tænk På Internettet" et "Vi ved hvad vi har, vi ved ikke hvad vi får" argument, fordi afsenden ikke kan se nogen mulig forbedring, som ikke vil gå ud over netop de attributter ved Internettet som afsenderen værdsætter, hvad enten det er udsigten til ufattelig profit eller for absolut privatliv og anonymitet elle rnoget helt andet.

Men det er i bund og grund stadig bare en lavpandet "Enten er du med os, eller også er du imod os" parole, om et komplext menneskerettighedsspørgsmål, hvor sort/hvide svar nærmest per definition er umulige.

Et samfund kan ikke fungere, hvis banditter i habitter kan slippe afsted med alt, bare de "glemmer passwordet" hver gang retssystemet kommer efter dem.

Men det kan heller ikke fungere, hvis journalister ikke kan beskytte deres kilder, eller hvis whistleblowere, hemmelige agenter og menneskeretsaktivister ikke kan flyve under radaren, når der er bæ nok på bræddet.

Og ingen ved deres fulde fem, kan acceptere en verdensorden, hvor halvdelen af befolkningen, på grund af det køn de er født med, bare må acceptere at leve hele livet i en lind strøm af perverse stodderes uterlige udgydelser.

Men for ca. halvdelen af jordens befolkning er "Internettet som vi kender det", der hvor man bombarderes af nedladende kommentarer, skældsord, lumre forslag, dickpicks og det der er værre, uden at politiet eller politikerne kan eller vil gøre noget ved det, stortset uanset hvor groft det bliver.

Så f**k "Internettet som vi kender det" og lad os i stedet få en seriøs debat om Internettet som det burde være.

/phk

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
20. maj kl. 23:33

Det er lidt besides the point. Uanset resten er er jeg 100% enig i afslutningskommentaren:Drop "Internettet som vi kender det" og lad os i stedet få en seriøs debat om Internettet som det burde være.

8
21. maj kl. 01:11

Drop "Internettet som vi kender det" og lad os i stedet få en seriøs debat om Internettet som det burde være.

Så langt de fleste her nok blive enige; men først må vi adskille Internettet fra WWW, hvor de "grimme" holder til. Internettet er det (som for de fleste af os) er uden for vores LAN og som ISP'erne styrer. Der må vi gerne hverdagskryptere og regeringer og hemmelige tjenester må (bør) bruge quantumsikre kryptering. Der må vi lærer ikke at lække personlige oplysninger og vænne os til at alt 'de facto' er public domain. På WWW derimod kan ingen regler håndhæves og al info skal tages med et kilo salt.

Jeg ved godt, at så enkel er adskillelsen ikke - grænsen flyder. Vi lærer mens vi lever, hvor grænsen mellem "skidt og kanel" går; men grænsen må være der. Personer, der ikke tåler mosten eller altid tror de har ret til at mene og skrive hvad de finder rigtigt, er der ikke andet forsvar imod end at beskytte sig, som man bedst kan.

Til en begyndelse burde emailprotokoller opdateres og brugerne lære at benytte filtre. Der er jo også snailmail vi smider ud ulæst. Når hullerne i "voresID" er lappet, bør det være godt nok til give adgang til et "quantumsikkert net", hvor vi altid kan vide, hvem vi har med at gøre. Det offentlige, banken og de firmaer vi handler med.

Sådan opfører de fleste ordentlige mennesker og firmaer sig nok allerede og resten kan vi ikke (næppe) regulere med rimelighed.

9
21. maj kl. 11:05

Så langt de fleste her nok blive enige; men først må vi adskille Internettet fra WWW, hvor de "grimme" holder til.

Jeg kan godt følge din tankegang, men jeg tror ikke det er en produktiv skelnen.

For det første er "HTTP det nye TCP" - med alle de idiotier og problemer det medfører.

Men for det andet og mere vigtigt, så er det fundamentalt ikke teknisk problemer, det er et (antal) politisk(e) problem(er) og den slags har aldrig teknologiske løsninger.

(Men der kan bestemt gøres ting fra politisk hold, også på protokolniveau.)

Et af de allerstørste problemer handler om Jurisdiktion, dvs. hvilken domstol bestemmer og hvor bestemmet den.

EU's GDPR har således styrket privatlivet over hele jorden, fordi det for de fleste udbydere er meget billigere at følge EU's krav for alle, end at sortere brugerne.

Lidt på samme måde som Californiens krav til bilforurening i praksis forbedrer luften i hele USA, fordi det ikke kan betale sig at lave to slags biler.

Men hvad sker der, hvis EU's, USA's og Kina's lovgivning ikke har noget fælles superset ?

F.eks når USA's lovgivning siger at alle "aliens" må og skal totalovervåges, mens EU's GDPR siger at EU's borgere har en ret til privatliv ?

Hvilken domstol bestemmer så over et nominelt USA'nsk firma's datacenter i Nordafrika, når det behandler EU borgeres personoplysninger ?

4
19. maj kl. 15:30

hvor halvdelen af befolkningen, på grund af det køn de er født med, bare må acceptere at leve hele livet i en lind strøm af perverse stodderes uterlige udgydelser.

Jeg gætter på at du mener kvinder i den fertile alder.

De besidder den seksuelle magt og, som andre i magtpositioner, er de særligt udsat for chikane. F.eks. fra de mænd som er nederst i det seksuelle hierarki (incels).

5
19. maj kl. 16:10

Der er ikke nogen "seksuel magt."

Der er heller ikke noget "seksuelt hierarki".

Der er kun mennesker af begge køn, der selv vælger hvem de vil og ikke vil være sammen med, sexuelt og på anden vis.

At kvinder, sexuelt og på anden vis, går i en stor bue udenom de hankøn der nægter at acceptere, at kvinderne har samme menneskerettigheder som alle andre, er helt forståeligt.

At disse hankøn derefter opfinder alle mulige fantasikonstruktioner som "seksuel magt", "seksuelt hierarki" og kalder sig selv "incels", understreger bare at de er så emotionelt afstumpede, at de ikke engang kan forestille sig, at det er dem selv der er problemet.

Og derfor er det, iflg dig, OK at de chikanerer kvinder.

Det er det dummeste, ikke mindst se i et darwinistisk lys, jeg nogensinde har h

6
20. maj kl. 23:30

Det synes jeg nu ikke var det phk skrev!? Han omtalte da tværtimod chikanen mod 'den ene halvdel af menneskeheden' på en meget lidt flatterende måde.

3
19. maj kl. 11:18

Jeg er seriøst overrasket over hvor lidt online medier og i sidste ende politiet gør overfor grove trusler m.m. Det sker desværre alt for mange gange og ja det vil være en tsunami at starte på - og man vil aldrig nå enden - men forhåbentlig kan det afskrække nogen, hvis nogen kender nogen, som har måtte betale ved kasse et - eller er det bare for utopisk? Dog fornemmer jeg at flere og flere modtager en "kedelig" regning fra politiet, da de sendte upassende billeder, når de skrev med en potentiel date eller lign. - (straffelovens paragraf 232) Dermed mener jeg, at den eksisterende lovgivning og teknologiske muligheder faktisk er ok.

13
23. maj kl. 00:21

Jeg er seriøst overrasket over hvor lidt online medier og i sidste ende politiet gør overfor grove trusler m.m. Det sker desværre alt for mange gange og ja det vil være en tsunami at starte på - og man vil aldrig nå enden - men forhåbentlig kan det afskrække nogen, hvis nogen kender nogen, som har måtte betale ved kasse et - eller er det bare for utopisk?

Jeg tror det er utopisk. Politiet tager sig kun i meget begrænset omfang af "tager pengene, men sender aldrig varen"-personer/firmaer.

Efter årevis af tilløb er man begyndt at tage sig lidt af "skjult-abonnements"-afpresning.

Svindel i form af inkassotrusler, som afsenderen udmærket ved, der ikke er grundlag for (Parkeringsselskaber mfl.) bliver nok aldrig rigtigt forbudt.

10
21. maj kl. 21:01

Dog fornemmer jeg at flere og flere modtager en "kedelig" regning fra politiet, da de sendte upassende billeder, når de skrev med en potentiel date eller lign. - (straffelovens paragraf 232)

Har YouTube nogen styr på hvem uploaderen er, og hvilket land de befinder sig i, og hvilken betydning har den amerikanske lovgivning i Kina, Rusland, eller andre lande der ikke er underlagt FBI og USA's lov?

På et eller andet tidspunkt får YouTube måske en form for automatik der identificere anmeldte ulovlige film, men i dag kan det være svært, da der oftest er skåret i dem, så filmens navn, skuespillernes navn mv. er klippet bort. Der ses også, at filmene er spejlvendte, og der kan være byttet om på afsnit.

11
22. maj kl. 07:52

Har YouTube nogen styr på hvem uploaderen er, og hvilket land de befinder sig i

Spørger du seriøst om Google tracker deres brugere i hoved og røv ?!

(Har lige opdaget at den infame "spis resten af indlægget bug" klipper ved det sidste danske tegn.)

12
22. maj kl. 11:59

OT:

(Har lige opdaget at den infame "spis resten af indlægget bug" klipper ved det sidste danske tegn.)

Bravo! Hvor fandt du den?

1
18. maj kl. 23:57

Det er fristende at mene: "gå tilbage til 'kryptering er ulovlig'", med de begrænsninger det giver. Men meget af det vi bruger nettet til idag, virker (sådan da) kun, hvis vi har kryptering.

Man kunne også forbyde 'sociale medier', der jo er der, skidtet foregår. Så opgiver vi ytringsfriheden - det går heller ikke.

Så er der 'Store Now Decrypt Later' problematikken; hvis man ikke bruger nettet til materiale men "lang" gyldighed, er et lille hjørne af problemet (måske) afskaffet.

Man vil gerne kunne finde manualer, leksika og anden public domain info på nettet; det må kunne lade sig gøre.

"It works for me pal" er kun nok, til man har haft meningsfuld skade. Så spørgsmålet kunne være: "Bør vi forbyde resikabel adfærd på nettet?". Jeg er ikke sikker.

2
19. maj kl. 09:59

Det er fristende at mene: "gå tilbage til 'kryptering er ulovlig'"

Det tror jeg egentlig kun galninge mener, f.eks despoter som vi ser dem i Rusland+vasalstater, religiøse sekter osv.

Ligesom kemi, kernefysik, skydevåben og genmanipulation er kryptering en "dual-use" teknologi og opgaven er at optimere lovgivningen til at maximere det gavnlige udbytte og minimere den skadelige anvendelse.

Med kernefysik har man historisk trukket grænsen helt ude i den ene side mens stort set intet forhindrer folk i at lave genmanipulation i køkkenvasken. Skydevåben er sådan lidt la-la i civilizerede lande.

Jeg kan sagtens forestille mig en verden hvor "standardkryptering" er tilladt for alle, men hvor de virksomheder der leverer den service skal kunne besvare en dommerkendelse. Folk og virksomheder med særlige behov, kan få tilladelse til at bruge enhver kryptering de har lyst til, men underlagt begrænsninger så retssystemet ikke sættes ud af kraft - lidt i stil med hvordan fyrværkeri er lovgivet i Danmark.

Det største problem i min optik, er at alle med forstand på kryptering, i stedet for at engagere sig i politik og arbejde på et fornuftigt lovgrundlag, sidder med korslagte arme og insisterer på fri skydning i det muntre køkken for alle, hvorved de overlader lovskrivningen til politikere uden teknologisk indsigt og særinteresser som politiet, religiøse lobbyister og efterretningsv