Very cheap Enigma machine for you, my friend
Jeg er meget beæret over at blive inviteret ind som blogger i Version2. Jeg vil starte med kryptering som jo er en slags kusine (eller grandtante) til programmering, hvor det jo ellers gælder om at skrive kode som både computer og andre kan læse.
Efter Anden Verdenskrig brændte briterne deres computere og solgte de tyske Enigma-krypteringsmaskiner til genbrug. Men hvorfor er det spændende at høre om til en Deloitte-konference anno 2019?
Jeg var så heldig at kunne deltage i Digital Agenda 2019, som Deloitte arrangerede i starten af marts, og som altid bugner af lækker mad, kendis-foredrag, inspirerende talks (og derudover selvfølgelig talks, der skal sælge Deloittes produkter).
Her var det især keynote speaker Simon Singhs fortælling om Enigma-krypteringsmaskinen og perspektiverne til i dag, som jeg ser på i dette indlæg.
Fra eksponentiel til etik
Ved sidste års konferencer var alt eksponentielt, og skak-legenden Garry Kasparov underholdte om, hvordan skakcomputeres kraft var vokset eksponentielt. Nu udstyret med Machine Learning og et sæt skakregler er den på 4 timer blevet væsentligt bedre end de gamle hard-coded skakcomputere, som jo slog Kasparov i 90’erne.
På en måde var dette tilbageskuende foredrag det mest interessante sidste år, idet man oplevede historiens vingesus. Vi går fra en computer for 20 år siden, der egentlig ikke burde have slået Kasparov (men han var stresset, lød forklaringen), til en computer, der i den grad stikker af, fordi den nu kan spille mod sig selv og lære af det.
I år var var alt kunstig intelligens og dataetik, intet var længere eksponentielt, og kønsbalancen noget bedre balanceret end sidste år blandt oplægsholderne. Men det var igen en tilbageskuende videnskabskommunikatør, Simon Singh, der efterlod det dybeste spor hos mig. Han er oprindeligt teoretisk fysiker, men har i mange år skrevet bøger om naturvidenskabelige emner som kryptering, big bang og Fermats sidste sætning. Til Digital Agenda var det meget passende 'The Code Book' (på dansk: 'Kodebogen'), der var udgangspunktet.
De perspektiver, der er til nutidens efterretningsvæsen og landes udnyttelse af data, er skræmmende taget i betragtning at nærmest alle lande i dag besidder muligheder for både kryptering, efterretninger og spionage.
Dronning Elisabeth I vs. Queen Mary of Scotland
Foredraget startede i 1500-tallet, hvor Queen Mary of Scotland, der var i fangenskab, prøvede at starte en revolution blandt de engelske katolikker. Men den protestantiske dronning Elisabeth I fik opsnappet koden, der var en forholdsvis enkel substitutionskode, og hendes lingvister kunne ved simpel optælling af tegn forudsige, hvilke bogstaver det var hun brugte, og dermed hvad budskabet var. Hun blev hængt i 1587.
Enigma og de 200 W’er
Små 400 år senere havde tyskerne en stærk ubådsflåde og kunne kommunikere ved hjælp af radiosignaler og deres Enigma-krypteringsmaskine.
Singh havde taget en rigtig Enigma-maskine med til foredraget af den type, som tyskerne brugte til ubådskommunikation, og som briterne lærte at afkode under Anden Verdenskrig. Tysk skrift og en afslebet plet, hvor hagekorset havde siddet, gav en foruroligende fornemmelse for, at det ikke er SÅ længe siden endda.
Det er fascinerende, hvordan den virker, og fascinerende at følge med i afkodningen, der blandt andet kom fra en besked, hvor en tysk officer havde tastet 200 W’er (som en slags afledningsmanøvre), kombineret med en af de første computere, der blev designet af blandt andre Alan Turing.
Sælger krypteringshardware med indbygget spionage
Da krigen endelig var ovre, var det dog ikke sådan, at briterne åndede lettet op. Næsten al den teknologi, de havde udviklet, blev hemmeligholdt, og computerne blev destrueret, i modsætning til i USA, hvor man arbejdede videre med computerne til kommerciel brug.
Enigma-maskinerne blev solgt som 'ubrydelige' kodemaskiner til mange lande rundt om i verden. På den måde fik Storbritannien snablen i efterretninger fra en række lande, der troede, de kommunikerede sikkert.
Man kan sige, at hvis det viser sig, at Kina gennem blandt andet Huawei har gjort det samme med deres elektronik for at få fat i vores data, har de haft de ypperste læremestre fra Storbritanniens militærstrateger.
Og mon ikke der også sidder nogen i 'den frie verden' og lytter med? Det skulle være sært andet, hvis man ser historisk på det.
Læs mere:
- Simon Singh, The Code Book, kan købes på engelsk eller lånes på dansk på biblioteket.
- En Enigma-maskine kan ses på blandt andet ENIGMA-museet på Østerbro i København.
- Simon Singh, 'Big bang', kan købes på dansk.
