Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Velkommen tilbage fra ferie...

Af Poul-Henning Kamp27. juli 2020 kl. 16:4730
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er dukket en ny "sag" op mens du har været på ferie.

Bestyrelsen og Ledelsen vil have to sårbarheds-audit og to planudkast (med budget) for A) det tilfælde at Trump bliver genvalgt eller B) nægter at afgive magten i USA.

Den politiske industri i Washington DC er begyndt at forberede sig, bla. med "Wargames" øvelser og deres konklusion er at "det fredelige magtskifte" fra en præsident til den næster mest hænger på traditioner og god opførsel og ikke ret meget på love og regler.

Hvis Trump bliver genvalgt på en eller anden måde, vil han, som alle andre "second termers" se det som en total validering og et blankomandat til at fortsætte sin facistide politik og en all-out handelskrig med EU om beskatning af Apple, Facebook, Google, Amazon osv er en overhængende risiko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis Trump "bare" nægter at afgive magten, vil USA i perioden 2. november mindst indtil 20. januar befinde sig i en borgerkrig.

Hvad er planen ?

Hvad koster den ?

phk

30 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
30. juli 2020 kl. 23:58

Ingen borgerkrige i nyere tid er startet uden en hel del fanatiske følgere som er bevæbnede - begge dele er opfyldt i USA's tilfælde.

Det er jeg ikke sikker på du har ret i.

For det første tvivler jeg stærkt på antallet af fanatikere. De der er, er temmeligt overeksponerede.

For det andet, kræver en borgerkrig tunge våben, og dem er der heller ikke så mange af igen.

Derimod er der masser af håndvåben, hvilket gør det svært for nogle få fanatikere at få momentum ved at have våben, mens andre ikke har.

27
30. juli 2020 kl. 14:22

Hvorfor er det ikke mange der skriver om scenarie A)?

Hvis Trump "bare" nægter at afgive magten, vil USA i perioden 2. november mindst indtil 20. januar befinde sig i en borgerkrig.

Taber Trump, så bliver han et meget ensomt menneske i 2½ måned.

Jo han har sikkert en masse supportere, men han kan ikke slippe afsted med en eneste executive order, for der vil ikke være nogen, som vil følge dem.

Samtlige republikanske politikere vil straks tage afstand til ham, specielt hvis han ikke anerkender valgresultatet.

Måske der vil blive optøjer, men det kommer næppe til at måle sig imod hvad Cornona'en har gjort.

24
29. juli 2020 kl. 12:58

HW uden USA er nu ikke helt så gloomy som det kunne lyde. Der bliver lavet fysiske chips og processorer i EU.

ST Micro designer processorer og har to fabs i Italien samt tre i Frankrig. GlobalFoundries har en moderne fab i Dresden, og der er en større flok firmaer der lever af chip og processor design over hele EU.

Hardware design er derfor stadig en disciplin på mange europæiske universiteter - bl.a. DTU - og ingeniørerne bliver også aftaget af mange danske firmaer (der er stadig en pæn mængde ASIC udvikling i DK - der bliver bare ikke snakket så meget om det).

Processorer til PC der kan konkurrere direkte med AMD og Intel er dog en anden sag - vi må nok finde os i en lidt lavere ydeevne uden dem.

23
29. juli 2020 kl. 10:34

Vi nedlægger forbindelsen mellem EU og resten af verden. Går tilbage til legacy hardware og lignende. Ud over Linux og Unix, kan tidligere version af windows stadig benyttes indtil der kommer en afløser.

Og så er der lige det der med design og produktion af processorer og chips i EU. I øvrigt findes vel ikke mange universiteter i EU hvor man kan lære om hardware udvikling.

I øvrigt kan det vel godt tage mindst 5 år af producere en processor og chips fabrik, så vi kommer vel til at med legacy hardware i mindst et årti eller to.

21
28. juli 2020 kl. 16:18

Jeg mener ikke borgerkrigsscenariet er særlig sandsynligt.

Nu kan vi så diskutere præcis hvad definitionen på en borgerkrig er, men jeg tror faktisk det er det mest sandsynlige udkomme.

Selv hvis Biden&Co får et "landslide" er der stadig en masse facister, racister og hjernevaskede Fox/Sinclair-seere der har vejret morgenluft, og mellem alle de andre konspirationsteorier finder de såmænd nok også plads til en om "valgfusk".

Der er mange eksempler på at når det virkelig strammer til, så gør nøglepersoner det rigtige - f.eks. lader være med at udløse en atomkrig pga. fejlagtige signaler fra satellitter

Jeg kan varmt anbefalde denne bog:

http://2020commission.com/

Så er der scenariet hvor det udstyr vi har bliver ved med at virke, men alle forsyninger fra og leverancer til USA stopper. Dvs. alle cloud services (Office 365, Salesforce, AWS, Azure, Google osv), alle hardware-leverancer, internet-forbindelser som routes via USA. Det er et klassisk (omend stort) disaster/recovery scenarie,

Og det er nok der danske virksomheder burde starte...

20
28. juli 2020 kl. 16:12

Hvis bestyrelsen først kommer med den opgave nu er vi / firmaet / landet prisgivet. 3-6 måneder er MEGET kort tid til at genvinde kontrollen over sit systemlandskab. De insourcing projekter jeg har hørt om havde tidslinjer på ca 5 år.

Hvis noget i IT har tidslinier på 5 år, kan man næsten altid gøre det på under den halve tid ved at sparke alle konsulenterne og rådgiverne ud :-)

Ja, der er formodentlig nogen der får travlt de næste par måneder, jo længere de venter med at begynde, jo travlere får de, men det er der jo ikke noget nyt i.

18
28. juli 2020 kl. 11:39

Hvad koste det? Hvis ikke situationen løses voldsomt hurtigt:

Jeg tror omkostningen vil være total. Med dette mener jeg, at den nuværende samfundsstruktur vil lide en så voldsom overlast ved borgerkrigstilstande i USA, at nye modeller skal udarbejdes for at give mening.

Og hvad er planen?

Alle NATO lande vil have en interesse i stabilitet, og jeg tror derfor kun det er et spørgsmål om (kort) tid før en række lande stiller op, og støtter (med styrker) den præsidentkandidat der styrer USA´s atomarsenal. Derefter vil USA være et diktatur, men alle deltagere vil formentlig kommunikerere i overflod hvorfor netop dette IKKE er tilfældet. I Danmark vil enhedslisten og SF være de eneste der stiller spørgsmålstegn til "løsningen".

17
28. juli 2020 kl. 11:28

er de faste elementer i sådan en risikovurdering.

Sandsynligheden for genvalg af Trump er nok større end risikoen for dit borgerkrigs-scenarie: Godt nok er Biden forud i alle svingstater, men der kan ske meget inden November. Og de beskidte tricks er kun lige begyndt. Mit gæt er at det er 50/50 om han bliver genvalgt.

Jeg mener ikke borgerkrigsscenariet er særlig sandsynligt. Der er mange eksempler på at når det virkelig strammer til, så gør nøglepersoner det rigtige - f.eks. lader være med at udløse en atomkrig pga. fejlagtige signaler fra satellitter, selv om ordrerne var krystalklare om hvordan der skulle reageres. Jeg tror på at der nok skal være en passende mængde Secret Service agenter, som eskorterer den orange herre ud af Det Hvide Hus - med eller mod hans vilje. Så kan der blive noget spredt ballade rundt omkring, men ikke noget der for alvor sender hele USA ud i en regulær borgerkrig.

Så er der konsekvenserne. I "worst case" hvor al IT-infrastruktur baseret på udstyr med amerikanske komponenter går i sort, så er det ikke realistisk at en it-tung virksomhed kan fortsætte. Det er et dommedags-scenarie, og hvis ikke du allerede er biodynamisk landmand og 100% selvforsynende, så må du hellere se at blive det. I det scenarie overlever virksomheden ikke, når der kun er max. 6 måneder til at forberede det.

Så er der scenariet hvor det udstyr vi har bliver ved med at virke, men alle forsyninger fra og leverancer til USA stopper. Dvs. alle cloud services (Office 365, Salesforce, AWS, Azure, Google osv), alle hardware-leverancer, internet-forbindelser som routes via USA. Det er et klassisk (omend stort) disaster/recovery scenarie, så man skal planlægge efter at etablere eget datacenter til de mest nødvendige funktioner, have indkøbt hardware på forhånd, fundet et sted det kan være, trukket kommunikationsforbindelser til vigtige partnere, og være klar over hvilke funktioner der kan håndteres manuelt - og hvor mange flere man skal ansætte til at gøre det. Også gerne have bygget sine kritiske funktioner så de er testet af og kan køre den dag alt går ned (formentlig omkring nytår). Det bliver rigtig dyrt - alle gevinsterne ved at have outsourcet og cloudificeret sine IT-services går fløjten. Plus at man må forvente et kraftigt produktivitetsfald og manglende omsætning fordi alle dine kunder vil være ramt på samme vis. Et fuldstændrig grebet-ud-af-luften estimat: IT-budgettet skal 20-dobles i 6 måneder og 10-dobles i 2-5 år, og man skal være forberedt på en omsætningsnedgang omkring 70-100%, afhængigt af hvor dine primære markeder ligger.

Og det er i øvrigt ikke kun IT, der er masser af andre leverancer (råvarer og serviceydelser) fra USA som vil stoppe. Dem skal de andre afdelinger også i gang med at planlægge efter.

Jeg tvivler på at mange bestyrelser vil sige "bare gå igang" på baggrund af sådan en kalkule, aktionærerne vil gå amok over at kaste så mange penge efter et langt-ude scenarie.

16
28. juli 2020 kl. 11:14

Hvis bestyrelsen først kommer med den opgave nu er vi / firmaet / landet prisgivet. 3-6 måneder er MEGET kort tid til at genvinde kontrollen over sit systemlandskab. De insourcing projekter jeg har hørt om havde tidslinjer på ca 5 år.

Men når det er sagt tror jeg at første skridt er at lave en reel risikovurdering, måske med udgangspunkt i hvad en klog russer har sagt om sit eget lands ledelse: En despot må enten alierede sig med folket mod eliten eller med eliten mod folket. Da Trump kun har allieret sig med knapt halvdelen af folket vil jeg antage at eliten bakker ham op. Diskret, men ubetinget. Med til eliten regner jeg ledelserne i Big Tech. Så selv med en fuld-skala handelskrig mod Europa er risikoen for at et firma bliver afskåret fra deres cloud af politiske årsager et stort nul, for hvis det sker for bare et enkelt firma, vil de 3 store miste deres forretningsgrundlag i Europa. Både Tyskland og Frankrig har power og vilje til at opbygge alternativer med (mere eller mindre skjult) statsstøtte. Ikke overnight, men ret hurtigt. Hardware vil der være største udfordring, men da det kun er kineserne der kan levere chips, så er det et problem vi deler med USA. Så faktisk er den største udfordring for USA om det her er et wake-up call for virksomhederne om det virkelig er så smart at lægge al sin IT på en andens computer?

Mht en eventuel "borgerkrig" i USA kan enkeltfirmaer ikke gøre noget, men resten af verden - desværre med Kina i spidsen - vil være nødt til at blive enige om nogle tiltag der isolerer USA i ø-drift, mens resten af internettet (inkl europæiske filialer af US cloud providers) kan køre videre.

15
28. juli 2020 kl. 11:06

Det vil være hårdt - men jeg tror det vil være sundt for os at mangle alt det amerikanske. Meget af det er alligevel ikke godt, og teknologisk er de mindst 40 år bagefter. Der findes ikke meget godt fra USA.

14
28. juli 2020 kl. 10:22

RISC OS er britisk, og vedligeholdes stadig, selv om Acorn Computers, der i sin tid lavede det, ikke findes længere. Det kører bl.a. på Raspberry Pi.

13
28. juli 2020 kl. 10:03

Men vi kommer ingen vegne uden gode venners hjælp, og lige nu virker vi til at have gode og stabile naboer.

Det er jo netop fordi der er en fælles interesse i det. Begge parter får noget ud af det. F.eks. hele årsagen (anden diskussion) til at fortsat EU medlemskab er vigtigt.

Det ændrer dog ikke på at prioriteter og interesser forandres. Og netop i forhold til USA, Kina og Rusland som vi (direkte og indirekte) er ganske afhængige af i forhold til teknologi, varer og energiforsyning, så vil det da være af stor interesse at vi til hver en tid selv vil kunne supportere de systemer som vores samfund benytter, også i detaljen.

12
28. juli 2020 kl. 09:52

Derfor har jeg også altid været fortaler for at vi i Danmark, skal kunne det meste selv.

Nok en kende ambitiøst. Vi kan gøre meget, f.eks. ved at ganske forsyningskæder, deres skrøbelig og længde. Og det bør vi.

Men vi kommer ingen vegne uden gode venners hjælp, og lige nu virker vi til at have gode og stabile naboer. Måske er de en kende tunge at danse med, men stabilitet og kontinuitet behøver ikke være en ulempe, når resten er verden er i oprør.

11
28. juli 2020 kl. 09:48

Her er et scenarie:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jul/27/trump-loses-election-what-happens-possibilities

Kort fortalt:

  • tre afgørende stater har demokratisk guvernør, men republikans domineret parlament.
  • det er ikke usandsynligt, at stemmeoptællingen bliver kaotisk, initielt pegende på republikans sejr, men efterhånden svingende imod demokratisk.
  • republikanerne bruger dette og deres deres flertal til at sende røde valgmænd, og guvernørerne sender som modsvar blå valgmænd.

Nu står vi med et valgmandskollegie, som skal tage stilling til, hvem som er de legitime og udslagsgivende repræsentater. Regn ikke med højesteret, og hvis Kongressen stadig er blå og Senatet rødt, så bliver der "fest".

10
28. juli 2020 kl. 09:43

... stole på andre mennesker, med andre værdier, andre prioriteter og andre strategier end ens egen.

Det er vel sagen i en nøddeskal.

Et sådan forhold virker kun sålænge der er fælles interesser, og det dermed har en værdi for begge.

Derfor har jeg også altid været fortaler for at vi i Danmark, skal kunne det meste selv. Vi skal selv hoste vores egne offentlige og private løsninger. Vi skal selv kunne supportere produkterne som benyttes, og vi skulle også helst selv kunne udvikle produkterne selv.

Det sidste har vi desværre tabt for længe siden, da vi har valgt at outsource rigtig mange brancher, eller danske teknologier og produkter simpelthen er udkonkurreret af udenlandske. Det gælder IT, elektronik, beklædning, transportmidler, og mange andre ting.

Vi bør prioritere at have en vis "inhouse" viden om alt som er nødvendigt for at vores samfund kan fungere. Derfor bør f.eks. håndværks uddannelser aldrig blive forældede... Kan du f.eks. komme i mesterlære som skrædder eller skomager?

Det giver nok ikke mening at skulle genopfinde alting, men vi skal have kildetekster, tegninger, reservedele og viden, så vi kan køre i "ø-mode".

9
28. juli 2020 kl. 09:38

Så meget kan han slet ikke styre.

Trump eksisterer ikke ligefrem i et tomrum, nærmest tværtimod; det er ikke kun i Moskva, at man går og storgriner i skægget, det er der også flere, som går og gør i Amerika.

Så han er ikke problemet, han er symptomet. Havde man ikke haft ham, så havde man været nødt til at opfinde ham. Og Biden? Tja, onde tunger vil vide, at han skal prise sig lykkelig for at der ikke at tale en almindelige valgkamp, for så ville han falde igennem. Det må være trist at skulle vinde på "trods alt ikke helt så slem, som ham den anden".

Problemerne har dybe rødder, og flere af dem er systemiske. Det land er i dyb krise, en dyb nok krise til, at man ville have afskrevet stort set ethvert andet land i samme situation, men det land har en evne til at hive sig selv op ved nakken, selvom det kun hænger i det sorte af neglene, så måske.

Kender nogen et OS som ikke har rod i US?

Ja, det er historisk interessant, som englænderne satte enhver form for forspring over styr lige efter krigen, ved at hemmeligstemple alt. Snak om en kortsigtet strategi.

Men der er større problemer. F.eks. er det træls at være en lille nation, hvis fremtidige luftforsvar baserer sig på jagerfly med indbygget killswitch placeret i Det Hvide Hus.

Eller at dollaren er reserve-valuta. Sikke et fint lån, som du har der; det ville være trist, hvis der skete noget med den bank, som du har lånet i, så den pludselig ikke længere kunne cleare international betalinger.

Bare for at nævne to.

Selv hvis demokraterne og Biden rider på en blå tsunami ind i begge kamre og præsidentboligen, så er der god grund til at overveje, hvilken kurv, som vi lægger vores æg i på længere sigt.

En god første anledning til at få gjort noget, er dommen over Privacy Shield og de andre særordninger for data til Amerika. Men det er kun en spæd start; der står et stort arbejde foran os. Hvis ikke man forstår vinket med en vognstang, når den suser lige forbi ens øre, så er man godt nok på den.

PS: Og nej, svaret er ikke Kina. Det vil være, som at gå fra et destruktivt forhold med en dysfunktionel partner og lige i armene på en, som er værre.

8
28. juli 2020 kl. 09:15

Er opgaven scopet til det interne produktionsapparat, eller skal der medtages sårbarhed overfor afsætning, i ikke mindst det amerikanske marked?

5
28. juli 2020 kl. 06:17

Min pointe er at de fleste nulevende OS'er har amerikanske aner - også de russiske - jeg ved ikke med kinesernes. Det er ikke grund nok til ikke at stole på dem (de USanske) - fordi man er uenig med Twitler - det er de fleste inkl Don T. Så meget kan han slet ikke styre.

4
27. juli 2020 kl. 23:25

Hvis koden er fri (og man stoler på sin oversætter), så er det vel ligemeget at Linux har designmæssige aner tilbage til New Jersey?

Jeg tror ikke der er nogen overlevende nær-mainstream styresystemer der ikke har amerikanske aner, men hos Datahistorisk Forening kan du sikkert finde nogle gamle kontrolprogrammer der aldrig har set den fjerne side af atlanten.

3
27. juli 2020 kl. 22:42

Kender nogen et OS som ikke har rod i US? UNIX-familierne (inkl. BSDM Linux) er derfra. Cutler familierne er derfra (DEC, Windows). Man kan selvfølgelig lade være med at hjælpe dem og håbe at listen er så lang at DOC ikke når hertil. Vi har større problemer tættere på: BREXIT, "Danmark's Rige's Grundlov" fx.

2
27. juli 2020 kl. 20:06

...at HiTech industrien i USA er langt mere bekymret for situationen end vi er.

I tilfælde B vil min antagelse være at topledelsen ville tage på "ferie" til et land hvor virksomheden er veletableret og drive den derfra... og kernemedarbejderne ville følge med. Hvorvidt det vil være EU, Schweitz, Australien, Korea eller Japan er ikke til at sige men det vil hverken være Kina, Rusland eller Sydamerika.

Tilfælde A er langt mere problematisk for det er en lovlig og demokratisk regering som fører en handelskrig mod andre, det vil de enkelte virksomheder selv vurdere hvordan de vil håndtere.

Den korrekte strategi i A er at planlægge migrering væk fra software og hardware som er fra USA men at få nogen "seriøs" bestyrelse til at overveje det (i DK) er utopi. De fleste vil nok sige at "det er kun 4 år så vi rider stormen af".

1
27. juli 2020 kl. 18:26

På spidsen: Med Trump ved roret er der reelt kun én option:

  • Homesource alt US-kontrolleret software på en eller anden måde, erstatte, forke, skrive fra scratch etc.
  • Backup on-premises & på EU kontrollerede datacentre (Bør allerede være i stand).
  • Cloudservices migreres væk fra US selskaber/US software (Bør allerede være i stand)
  • Sikre at vi har nok "gamle/atypiske" maskiner, uden Advanced Management etc. som gør at de kan lukkes ned fra US - Så vi kan tilgå de data vi har, når vi har brug for det (Hvem smider alt gammelt hardware ud - Hvornår er hardware for gammelt til at blive brugt til noget?).

CP er skrevet i Word i Windows på en Intel-bestykket PC som af uforklarlige årsager ikke kan boote mere... Vi kan ikke nå vores bankforbindelse, de har mistet deres frontend/CRM som er MS-baseret/hosted... Alle vores handelsforbindelser er i samme situation... Hvorfor virker vores IP-telefoni ikke mere...?...Hov, vi kan heller ikke pinge vores domæne...hvad er det egentlig for en router vi har...switch...vores linje ud er på hvilken hardware???

Spørgsmålet er, skulle vi have overvejet scenariet noget før?