Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

USA som uland

3. januar 2018 kl. 12:5247
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg er netop hjemvendt fra en (ellers udmærket) ferie i USA, og igen har det slået mig hvor tilbagestående USA er på mange punkter, og hvor lidt vilje, der er for at gøre noget ved det. Udover de store ting såsom sundhedssystemet, så er der en del uhensigtsmæssigheder i det daglige liv, som jeg har bidt mærke i:

  1. Når man køber ting i butikker, lægges salgsafgift (sales tax) oveni prisen, når man betaler. Det betyder, at man skal lægge f.eks. 7.89% oveni den angivne pris for at finde den reelle pris. I den stat, jeg besøgte, var det præcis 6%, så det var ikke helt så galt, men dog alligevel irriterende. De fleste stater i USA er større end Danmark, så hvis man i Danmark kan finde ud af at sætte prismærker i DKR inklusive moms på alle varer, så burde man i USA vel sagtens kunne finde ud af det samme. Dog kompliceres dette af, at mange lokalområder i USA lægger en lokal salgsafgift oveni statens afgift, så afgiften varierer mere. I denne tid med Internethandel er der yderligere et problem med salgsafgifterne: Når en butik sender en vare til en kunde i en anden stat, opkræves ikke salgsafgift (med mindre denne butik har "tilstedeværelse" i modtagerstaten), så man kender ikke prisen før man har angivet modtageradresse, hvilket gør det svært at sammenligne priser mellem forskellige webshops. Endvidere er det forskelligt fra stat til stat, om der opkræves salgsafgift af forsendelsesomkostninger eller ej. Salgsafgiften fungerer heller ikke som moms, VAT og lignende: Det er kun i det sidste salgsled, at salgsafgift opkræves. Der er så vidt jeg ved ikke nogen planer om at gøre dette system mere gennemskueligt for kunder eller webshops.

  2. Hastighedsgrænser er angivet i MPH (miles per hour), hvilket i sig selv ikke er noget stort problem. Problemet er, at der er generel konsensus om, at disse hastighedsgrænser kun er vejledende, så folk forventer ikke at få bøder, med mindre de overskrider grænserne markant ("nine, you're fine, ten, you're mine"). Det betyder, at der reelt ikke er retssikkerhed: Alle overtræder i princippet loven, så politiet kan reelt forfølge udvalgte individer eller befolkningsgrupper for at overtræde fartgrænser, som alle andre uden konsekvenser overtræder. Endvidere er grænsen for, hvor meget man "må" køre for hurtigt flydende og kan variere fra område til område, så der er stor usikkerhed om de reelle fartgrænser.

  3. Vandspildet i badeværelsesinstallationer er enormt. Der er sjældent en "lille skyl" knap, og ældre toiletter kan rask væk bruge 12-15 liter vand per skyl. Endvidere er skyllet ofte så dårligt, at der skal skylles flere gange. Brusere har ofte ingen indstilling for vandtryk (kun for temperatur), og når de er i gang, er vandtrykket enormt. Da samme skrueknap bruges til at tænde for vandet og justere varmen, skal man hver gang, man slukker for bruseren, bruge tid (og vand) på at finde den rigtige temperatur, når man tænder igen. Det betyder, at man sjældent slukker for bruseren under indsæbningen. I visse stater er der vandmangel, så dette ekstragavante vandforbrug er et reelt problem. Der er dog gjort noget ved sagen: Nyere toiletter må maksimalt bruge 1.6 gallons (ca. 6 liter) per skyl, men der er ikke krav om mulighed for mindre skyl, og brusere er stadig vandfald snarere end regnbyger.

  4. Alle mål er i USCS (Unites States Customary System), hvor længder måles i tommer, fod, yards og mil, hvor en fod er 12 tommer, en yard er 3 fod og en mil er 1760 yards. Vægt måles i unser (1 ounce = 28,35g), pund og ton, hvor et pund er 16 unser og et ton er 2000 pund. Sjovt bruges gram til små vægte, hvilket ikke gør det lettere. Væskemængder måles i væskeunser (1 fluid ounce = 29.57ml, så vægten af en væskeunse vand er sjovt nok lidt mere end en unse), kopper, pints, quarts og gallons. En kop er 8 væskeunser, en pint er to kopper, en quart er to pints og en gallon er to pints. Dette system er ret svært at regne med, f.eks. hvis man skal konvertere et tal fra pund per tomme² til tons per yard² (sammenlignet med f.eks. omregning af gram per cm² til ton per m²), men der er ingen tegn på, at de er ved at skifte til det metriske system, udover at melposer og mælkekartoner i reglen har indholdet stående i gram eller milliliter i parentes efter målene i pund og quarts eller gallons.

  5. Næringsindhold (fedt, kulhydrater, protein osv.) står angivet i gram per portion (serving). Da der ikke findes nogen standardiseret portion, kan det være svært at sammenligne to produkter for at finde det sundeste. Her foretrækker jeg klart at få næringsindhold per 100g. Fortalere for næringsindhold per portion siger, at det gør det lettere at optælle det samlede indtag af fedt, kulhydrater og protein i løbet af en dag, men da de angivne portioner sjældent har meget at gøre med reelle portioner, er de ikke til meget gavn. Madvarer er tilmed propfulde af sukker (eller majssirup) og kunstige farver. Det er f.eks. stort set umuligt at opdrive "rigtig" müsli -- i stedet kan man få granola, som er en slags müsli, der er ristet i rigelige mængder sukker, sirup eller honning. Og det er ikke ualmindeligt, at morgenmadsprodukter er farvet i alle regnbuens farver (se f.eks. https://www.instacart.com/kroger/products/70366-kellogg-s-froot-loops-cereal-12-2-oz). For at få de sukkerholdige produkter til at se sunde ud, står der f.eks. "Contains no cholesterol" med store bogstaver på pakken. Det har jeg sågar set stå på en pose sukker, ligesom jeg har set en pose sukker med store bogstaver proklamere at være glutenfri.

Der er meget få ting i USA, som jeg synes fungerer bedre end herhjemme. Dog er jeg glad for muligheden for at dreje til højre ved rødt lys (hvis ikke andet er angivet) og den tydelige skiltning med vejnavne (hvor man ofte i god tid får at vide, hvad vejene i næste kryds hedder). Generelt er USA en nation af bilister, så forholdene for biler er gode -- modsat fodgængere og cyklister. Dog forudsætter skiltningen, at man forstår engelsk -- man bruger meget lidt ikonografi, men meget tekst på skiltene.

47 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
47
5. januar 2018 kl. 18:12

“Hvad er varens sande pris?”

Når jeg kommer frem til kassedamen, vil hun have nogen penge, det beløb hun vil have er det beløb der bør stå på prissedlen

46
5. januar 2018 kl. 16:51

Men det er jo lidt noget andet, for det er et spørgsmål om at lade pengene følge patienten.

Nu var det ikke kun sygehusvæsenet jeg tænkte på. Men for nu at komme med et eksempel i den boldgade, så kunne jeg for et år siden gå til mit lokale lægehus, hvis jeg skulle have taget en blodprøve. Nu skal jeg køre 40 km, i 1+ time, + bestikkelse til parkeringsmafiaen. Det kræver altså store kassetænkningsskyklapper at få det til at blive en besparelse. Det er egentligt lidt sigende (måske ubevidst ?) at "respekt for borgeren" er en lille bisætning i dit indlæg, men det er faktisk lige præcis det, jeg ser bliver trådt under fode i disse år. Jeg tror faktisk at rimelige muligheder for at kunne fravælge visse dele af fælleskabet, kunne medføre at borgerne blev en lille smule mindre undersåtter, og lidt mere kunder i det offentlige. "One size fits all"-modellen vil få knapt så gode kår. Så jeg har forståelse for den modvilje mod at lade sig koste rundt for egne penge, som er helt grundlæggende i USA. Men det betyder altså ikke at jeg er tilhænger af Trump, eller mener at man har generelt bedre samfundsindretning end i DK.

45
5. januar 2018 kl. 14:03

Personligt kan jeg rigtig godt lide at så meget som overhovedet muligt ligger i hænderne på folk og ikke dikteres centralt og financieres med evigt stigende skatter. Jeg vil helst selv bestemme hvad mine skattepenge skal bruges til, herunder selv vælge hvor jeg vil behandles hvis jeg bliver syg.

Jeg har ikke tal på de amerikanere jeg har chattet med på nettet, som er deprimerede over ikke at have råd til sygesikring eller råd til behandling på deres egne hospitaler.

Ting som er helt gratis og frit tilgængelige for enhver dansker.

Eller hvordan amerikanere vælger jobs ud fra deres mulighed for sygesikring, så hvis drømmejobbet ikke har den gode sygesikring, vælger man det fra. I visse industrier er det heller ikke standard at man kan flytte sin sygesikring mellem jobs.

Det amerikanske "sygehusvæsen", hvis man kan kalde det sådan, er en komplet vittighed for de der står uden job og for de der er på vej på pension.

Den største årsag til personlig konkurs i USA er hospitalsregninger.

Det er heller ikke blot pengene i sig selv, men også administrativt bøvl med at forstå sin sygesikring: Betaler man for meget for sygesikringen? Betaler man for meget for selve behandlingen? Her kan man rende ud i at skulle have advokathjælp til at reducere sin hospitalsregning.

I et nyligt eksempel blev et brækket ben der ellers ville koste $40.000 reduceret til nogle få tusinde, simpelthen fordi patienten selv havde energi og intelligens nok til at gennemgå sin egen sygesikring og regning for behandling og fandt adskillige fejl i den.

https://twitter.com/mdlaplante/status/946884839931756544

Den slags barbari har vi slet ikke i Danmark, fordi staten forhandler medicin- og behandingspriser for os.

Sygehusvæsen SKAL simpelthen dikteres centralt, så individer ikke bliver gidsler af medicinalfirmaer og private sygehuse, der behandler deres patienter som var de mobiltelefon-kunder, og USA er ved siden af lande som Somalien meget klare eksempler på, hvordan det ikke skal gøres.

Det vi har nu, må vi aldrig give slip på.

43
5. januar 2018 kl. 13:00

Re: Hvorfor har de så ikke... faktisk viser varens pris?

Hvad er varens sande pris? Her er folkene fra Ameristan nok tættere på virkeligheden. Herhjemme kan du normalt kun se, hvad du skal betale for en vare, men det er ikke helt det samme som en vares pris.

En vares sande pris rummer ikke afgifter og skatter.

Det er bl.a. derfor, at de få seriøse prissammenligninger i f.eks. EU benytter priserne FØR afgifter og skatter (du ved: afgifter er skatter, der ikke må kaldes skatter, da skatteniveauet så bliver for højt ;-)

Men selv i denne for Danmark bedre situation er det danske prisniveau langt, langt højere end gennemsnittet i EU (kan ikke huske, om vi også her er dyrest).

42
5. januar 2018 kl. 12:45

Jeg tror hvis vi sammenligner innovations materialet gennemtiderne mellem USA og DK får vi baghjul .....BIG TIME.

hvis USA er innovations land nummer 1

Hvorfor har de så ikke innoveret prissedlen, så den faktis viser varens pris

Hvorfor har de så ikke innoveret hastighedstavlen til faktisk af vise hvad man må køre

Hvorfor har de så ikke brugt denne innovative kraft på af lave en vandsparer

Hvorfor har de så ikke været innoveret nok til af bruge samme måleenhed som resten af verden

41
5. januar 2018 kl. 12:26

Mest som følge af meget nærværende stigende transportomkostninger, i både tid og penge, til fordel for påståede centraliseringsgevinster.

Men det er jo lidt noget andet, for det er et spørgsmål om at lade pengene følge patienten.

Jeg mener heller ikke at vi skal acceptere et evigt stigende skattetryk, men omvendt så har vi altså et fællesskab, hvor vi skal passe på hinanden, med respekt for borgeren.

Personligt tror jeg at der ville være plads til både skattenedsættelser og forøgelse af kernevelfærden, hvis midlerne blev forvaltet mere intelligent, i stedet for hele tiden at kaste penge (over dammen) til det ene skandaleprojekt efter det andet.

Pers udtalelse (som jeg læser det) er en Trumpsk holdning om ikke at ville bidrage til fællesskabet.

40
5. januar 2018 kl. 12:12

Og så skide være med at halvdelen af befolkningen er så fattig at den ikke har råd til at blive behandlet

Der er da ikke nogen direkte sammenhæng mellem det Per skriver, og denne kommentar. Jeg har selv bevæget mig i retning af Pers holdning. Mest som følge af meget nærværende stigende transportomkostninger, i både tid og penge, til fordel for påståede centraliseringsgevinster. Alt dette krydres så med stigende arrogance, som følge af at beslutningstagerne sjældent eller aldrig behøver at se kunderne/borgerne i øjnene.

39
5. januar 2018 kl. 10:19

For nogle år siden havde min kone mistet sit pas i lufthavnen i San Francisco på indrejsen. Vi henvendte os på deres hittegodskontor og det overraskede os, at man der anvendte et håndskrevet system med en kolonnebog. Vi havde forventet brug af en database. Vi politianmeldte det også på en station i Ashbury Heights. Uden resultat. Der var et dansk konsulat og vi fik fabrikeret et midlertidigt pas.

38
4. januar 2018 kl. 23:20

Jeg kan godt undre mig over at vi her i Europa er så afhængige af IT fra USA. Det er som om vi ikke rigtigt kan komme op i omdrejninger på den front. Måske har firmaerne sovet lidt i timen i den tro at internettet nok bare er en mode-dille, som nok snart forsvinder af sig selv. Desværre har vi ikke rigtigt nogen IT giganter i Europa. Kigger man for eksempel på Nokia som faktisk på et tidspunkt havde størrelsen til at søsætte et mobil operativ-system, men da tiden kom så manglede de modet og fremsynet, og så løb Google med det hele. Det er jo ikke fordi vi mangler muligheder for at gøre os fri, men det sker bare ikke.

37
4. januar 2018 kl. 17:32

Hej Torben. De punkter du nævner synes jeg ikke svarer til at USA er et uland. Dertil kan jeg f.eks. se at flere lande vi helt officielt betragter som ulande, de bruger vores metriske system. Det du observerer er bare et land som er anderledes end vores.

I øvrigt behøves jeg bare køre til Flensburg, for at kunne få lov nogle steder at tage et højresving selvom lampen lyser rødt. Tyskerne har placeret en grøn malet pil, når du kan tillade dig det. Det fungerer fint.

USA - uciviliseret. Derimod synes jeg godt man kan betragte USA som et uciviliseret land. Dette baserer jeg på at civiliseret opførsel bl.a. drejer sig om at mennesker kan leve side-om-side, uden de helt store konflikter. Læg dertil at i USA er skydevåben tilladt, at kriminaliteten er højere (og i øvrig - at befolkningstætheden er lavere) end i Europa. Retsstaten fungerer på en særlig måde, som knytter sig op imod penge (hvis du har penge, så kan du få retten på din side - køb den bedste og dyreste advokat du kan betale). Hudfarve bestemmer hvordan politiet opfører sig overfor dig (profiling) og giver i nogen grad en skæv-vridning (og bl.a. at "hvide" mennesker slipper afsted med nogle ting, som andre ikke kan). For nylig var der en situation hvor politiet kom til at skyde en familiefar med to børn - han havde intet gjort, men blev plaffet ned da politiet havde banket på døren og han valgte at åbne den. Jeg tror at amerikanere anser sig selv som civiliserede - måske med slet skjult stolthed verdens mest civiliserede nation ... men det mener jeg faktisk, at det er de ikke.

36
4. januar 2018 kl. 17:18

En sømil er kun lig et bueminut på den ene led, en breddegrad er 60 sømil, en længdegrad er fra 0-60 sømil afhængig af afstanden fra ækvator.

33
4. januar 2018 kl. 16:07

Personligt kan jeg rigtig godt lide at så meget som overhovedet muligt ligger i hænderne på folk og ikke dikteres centralt og financieres med evigt stigende skatter. Jeg vil helst selv bestemme hvad mine skattepenge skal bruges til, herunder selv vælge hvor jeg vil behandles hvis jeg bliver syg.

32
4. januar 2018 kl. 14:09

Jeg forstår din kommentarer, men er det ikke også et spørgsmål om vanesag? Det virker jo åbenbart for amerikanerne! Men ja, som dansker kan det være svært at omsætte deres måleenheder. Jeg er selv også uddannet pilot hvor alt regnes i imperial enheder. Når man først er vant til det så tænker man ikke i metric systemet længere og derfor er det ligegyldigt hvad man regner i. I DK er vi gode til de ting du kritiser USA for, men vedr. tax er det så ikke sammenlignligt med en amerikaner der skal arbejde i DK for først at finde udaf når skatten skal betales er den er 40-50% og ikke 15-25%. Jeg har selv boet i USA, England og Australien og mange betragter DK som et kommunistisk land netop fordi vi alle skal være lige og betale så meget i skat. Jeg tror ikke der er mange danskere der opfatter DK som kommunistisk, men det gør mange fra USA og Australien når de høre hvordan vores land er skruet sammen. DK er da også i uland på mange punkter som eksempelvis fødevarer. Kvaliteten og udbudet af fødevarer er 10x større end i DK. Mange danske super markeder minder jo om et russisk supermarked i 1980'erne ift. USA. Kvaliteten af eks. kød er meget højere i USA og Australien end i DK. Hvem er det lige der står bag rigtig mange moderne opfindelser i verden....USA, her er DK og resten af europa et uland. Hvem har lanceret og producerer de kendte elbiler Tesla....Elon fra USA. I europa har vi ikke tænkt os at udvikle elbiler, ser det pt. ud til! Jeg tror hvis vi sammenligner innovations materialet gennemtiderne mellem USA og DK får vi baghjul .....BIG TIME.

28
4. januar 2018 kl. 10:17

En fordel, hjælper ikke på af USA stadig er tilbagestående på mange punkter

27
4. januar 2018 kl. 10:04

Det giver selvfølgelig en masse afledte problemer, men DK kan slet ikke være med

Udvalget er enormt , varieret og priserne generelt lave.

26
4. januar 2018 kl. 09:45

Hektar er en del af metersystemet, akkurat som hektokilo eller hektometer.

25
4. januar 2018 kl. 09:34

Der er ret stor forskel mellem staterne, som i en vis forstand kan sammenlignes med forskellene mellem forskellig (europæiske) lande. Men generelt ser man at:

Checks desværre stadig er meget brugt. Med all de problemer som det system giver med "account balancing", "check bouncing" , "cashed vs uncashed checks" osv.

Overførsler mellem forskellig banker kan tage dage og i hver led akkumuleres "fees". Det gælder nogle gange også imellem filialer af samme bank.

Credit Cards overalt, i modsætning til Debit Cards. Renterne er høje og systemet har de samme problemer som checks plus sine egne.

24
4. januar 2018 kl. 09:21

Hjul-, bukse- og tv-størrelser angives i tommer (hvilket er mildt irriterende).

23
4. januar 2018 kl. 08:25

Helt enig.

OK, først erklærer du dig enig i at forhold i USA's kultur, samfund og produkter ikke ser relevant ud i en IT-kontekst...

Såeh der er nok gode og dårlige ting alle steder, men den snak kan du tage på Facebook? Som jo så i øvrigt er noget “IT” opfundet i USA og brugt af 3.5 milliarder mennesker....

... og så skærer du det ud i pap at når man har berøring med IT, kommer man uvægerligt i forbindelse med IT-produkter fra USA.

22
4. januar 2018 kl. 08:19

I modsætning til min svoger blev du dog ikke stoppet af politiet, som han oplevede det - 600 m ned til en park hvor man så løb. Han tog sin hætte på, tog afsted og 300 m senere blev han standset og arresteret. Hans værtsfamilie kunne så fortælle at han var helt ok og fortælle ham at han fremover skulle tage bilen frem og tilbage....

20
4. januar 2018 kl. 01:23

Fint blogindlæg, Torben. Men jeg synes du er lidt for hurtig til at prise USA (og Canada) for at være bilist-venlig. Jeg brugte ti uger i sommer hvor jeg kørte fra kyst til kyst (og tilbage igen), og savnede godt at køre rundt i Europa -- mange gange.

Ja, de er gode til at skilte med vejnavne (og vejnumre!), og ja, det er da fint nok at man kan dreje til højre ved rødt. Men alt det andet de gør forkert gør det essentielt ligemeget.

Det værste er nok de andre bilister i USA. Hvis man synes at danske bilister kører dårligt, så prøv en tur til USA. Det er jo nok ikke uden grund at - hvis man justerer for befolkningsantallet - har 25 gange større risiko for at dø i trafikken i USA end i Danmark; de kører simpelthen som om de har trukket deres kørekort i en automat. De holder ikke til højre på motorvejen, de blinker slet ikke, osv.

Men til bilisternes forsvar, så hjælper det heller ikke at deres trafikingeniører også er en bunke klaphatte. For udover de gode vejnavne-skilte, så er alle deres andre skilte elendige. De bruger for mange STOP-skilte, når de burde bruge ubetinget vigepligt-skilte, hvilket betyder at folk behandler dem som det sidste, og derfor ignorerer dem når de faktisk er væsentlige. Ligesom deres hastighedsbegrænsninger, så tager ingen dem seriøst, heller ikke når det faktisk virkelig gælder!

Derudover, så fatter de ikke chikaner og andre fysiske metoder at begrænse hastigheden på bilerne på. Konstant føler man at hastighedsbegrænsningerne er sat for lavt, fordi de veje man kører på er for store og åbne. Man har kæmpe veje igennem små byer, og begrebet »omvejsvej« må være en by i Rusland for dem.

Og lad mig ikke komme i gang med deres motorveje. Det er jo for åndssvagt at man skal køre af motorvejen for at tanke. Det betyder ofte at tung trafik som lastbiler skal ned igennem små landsbyer for at tanke, i stedet for at tankstationerne langs motorvejene som vi gør det i civiliserede lande (læs: Europa).

Deres valg af standard for skiltning er også så elendig at man kan se de til tider selv erkender det. Det røde omris omkring vejskilte her i Europa er faktisk for at skiltene er nemmere at spotte i naturen. Dette omris er der ikke i Nordamerika. Så hvis et skilt derovre kan være svært at se mod en naturbaggrund (natur, som de i øvrigt, har masser af), så sætter de ekstra skilte op.

Nej, Torben, jeg vil meget hellere være bilist i Europa med vores mere fornuftige vejnet, vejanlæg, skiltning, hastighedsbegrænsninger der giver mening og bilister der faktisk kan finde ud af at holde sig på vejen.

19
4. januar 2018 kl. 00:10

Problemerne ved at skulle skifte målesystem er sikkert flere.

  1. Der vil være en øget risiko for fejl lige efter overgangen (Gimli Glider)
  2. måleinstrumenter og meget værktøj er klar til omsmeltning
  3. folk vil brokke sig
  4. (har jeg ikke fantasi til at forestille mig)

Det er naturligvis et overgangsproblem, overgang til metersystemet vil give så mange fordele, at man undres over amerikanernes stædighed.

Og vi andre skal stadig trækkes med det. Skærme m.v. måles i tommer. Opløsning måles i et eller andet per tomme. En skrue er ikke bare en skrue og en møtrik ikke bare en møtrik.

Heldigvis blev det grafiske punkt standardiseret. Hvilket gav mindst fire varianter i brug i dag, deraf kun to amerikanske. Det metriske punkt er det sjoveste, da det kræver, at meterstokken varmes op til 20 grader.

PS. Blodtryk måles i mm kviksølv. Det er IKKE nogen SI-enhed.

17
3. januar 2018 kl. 22:15

Helt enig. Og i øvrigt ret “Vi danskere ved bedst agtigt”. Lidt som at tage til Mallorca og spise hakkebøf med bløde løg;

For en amerikaner er det vel ganske let at regne sales tax ud? De er vel specialister i procentregning og det viser jo præcist hvad der går til staten og hvad der går til butikken. I DK tror “folk” jo at det er Netto der løber med hele prisen.....

Og hvis man er oplært ud i gallons etc. Ja så virker det vel nøjagtigt lige så underligt at komme til DK og se det i liter?

I øvrigt så synes jeg grundlæggende at amerikanere kører langt mere efter hastighedsgrænsen end i DK, så deres system virker da!

Såeh der er nok gode og dårlige ting alle steder, men den snak kan du tage på Facebook? Som jo så i øvrigt er noget “IT” opfundet i USA og brugt af 3.5 milliarder mennesker....

16
3. januar 2018 kl. 21:24

Tja, det er da nogle meget pudsige observationer, og der er nogle sjove anekdoter i kommentarerne.

Jeg kom til at tænke på den her Metric Math Mistake Muffed Mars Meteorology Mission :)

Om de mange "særheder" ligefrem kvalificerer USA til at være "uland" er nok at stramme den. Det føles formentlig mere naturligt og transparent for den almene amerikaner, end for den hyperuniforme dansker der får flakkende øjne og sved på panden hvis priserne er i euro uden de "rigtige" 25% moms.

I øvrigt må udefrakommende have svært ved at afkode danske aviser og tidsskrifter, hvor enheder ofte angives i antal rundetårns-højder, fodboldbane-størrelser og jumbojet-længder :)

15
3. januar 2018 kl. 21:06

Ikke no'ed med at vække dem, så de får øje på verden omkring dem.

Det øger konkurrenceevnen hos alle andre her i verden ;-)

Ikke fordi vores politkere søger at holde moms og afgifter borte fra den kunde, der skal betale, af hensyn til kundens velbefindende. De få gange, hvor de handlende virkeligt har sørget for, at både afgifter og momsbeløb var tydeligt synlige er hele Christiansborg nærmest gået i selvsving.

Jeg mindes en taxi-tur fra Pensylvania Avenue 2019 til Dulles Airport (hvor man i 2010 skulle vise pas for bare at få lov til at spise forud for checkin). Chaufføren var en meget hyggelig "næsten-normal-amerikaner", der ville undeholde passageren med høflig konversation. Den startede med: "Hvad synes du om vores highways? Har I overhovedet sådan nogle, hvor du kommer fra?" og så var stilen ellers lagt for resten af turen.

De vågner nok en dag, over there in ameristan, men...

Smil og godt Nytår

14
3. januar 2018 kl. 19:30

...samt alle de indlæg, som følger efter, der består af en omgang bu-huu-amerikanerne-er-bare--dumme indlæg?

Facebook havde vist nærmere været stedet.

Torben, hvorfor tog du overhovedet af sted når du har så stor en uvilje mod USA? Der er intet af det du skriver, du ikke vidste / nemt kunne have fundet ud af med 10 minutters research fra sofaen. Så kunne du have sparet en masse penge på at rejse til et andet land.

13
3. januar 2018 kl. 17:46

Jeg har boet i USA i 2 år og i 2017 var jeg på besøg i 12 stater.

I 50'erne og 60'erne var dele USA meget langt foran Danmark. Nu er hovedparten af USA meget langt bagud i forhold til Danmark. Selv folk i Silicon Valley er klar over at de er bag ud på mange punkter.

Vi har et KÆMPE problem i Danmark fordi mange danskere er uvidende om de kæmpe problemer som USA skubber foran sig. 1.) KÆMPE underskud på betalingsbalance. 2.) KÆMPE gæld hos både indbyggere og stat. 3.) MEGET dårlig kultur i forhold til sund mad og levevis. 4.) MEGET dårlig kultur i forhold til at gi svage en reel chance. 5.) MEGET dårlig uddannelse og viden i store dele af samfundet. 6.) MEGET få mennesker ejer reelt hele produktionsapparatet. 7.) USA er ikke en reel retsstat. 8.) USA er ikke et reelt demokrati. .... listen kunne fortsætte.

På grund af den kæmpe gæld som er meget større end Grækenlands gæld og samtidig en meget mere negativ betalingsbalance end Grækenlands. Så er det ikke længere usandsynligt at USD crasher inden for de næste 10 år.

Hvis 1% af USA's befolkning forlader landet og tager mange af deres værdier med sig og lader de andre så tilbage med gælden og uden et produktionsapparat. Samt en masse uro, 10% af befolkningen med sukkersyge endnu flere uden uddannelse. Og en økonomi som ikke kan købe energi i udlandet, så falder USA måske sammen.

Husk der er masser af kloge mennesker i Afrika, der er bare ingen tilid....

12
3. januar 2018 kl. 17:18

Helt enig - drikkepenge er noget skrammel. Personligt har jeg ikke så meget imod regneriet, men mere den falske sleskhed man bliver mødt med når man betjenes, fremfor ægte, ubetalt venlighed.
Så hellere betale for at betjeningen får en solid og fornuftig grundløn de kan leve af, og man så kan få en ærlig og uforfalsket menneskelig interaktion, fremfor at betale dem for at spille skuespil. Hvis jeg vil se skuespil går jeg i biffen eller teatret, ikke til bageren eller frisøren.

Min Amerikanske kollega brandte ca. 130 dollars af på drikkepenge, en aften vi var ude og give den gaz. Fint at mad, drikkevarer, indgang osv. er latterligt billigt. Det nytter bare ikke noget, når pengene så i stedet går til drikkepenge. Jeg var ved at få spat, netop når man kommer fra et land, hvor drikkepenge ikke er hverdag, så glemmer man det hele tiden, og de bliver selvfølgelig møgsure (Det er jo ikke altid de lige er klar over at man er Europæer og ikke vant til drikkepenge, og mange er i øvrigt ikke klar over at man ikke giver drikkepenge i (nord) Europa som standard.), og efterfølgende er der ingen til at hjælpe, for de undgår jo en som var man betændt.

Det må ikke være rart for dem, for det bliver jo en jagt på at få (gode) drikkepenge.....

10
3. januar 2018 kl. 16:57

Det giver dog nogen navigationsmæssig mening, da en sømil er det samme som et bueminut.

Som igen er en ikke-metrisk enhed: Jordens omkreds er 360 grader, der hver er delt i 60 bueminutter som igen er opdelt i 60 buesekunder.

Meteren blev oprindeligt defineret sådan at bueafstanden mellem nordpolen og ækvator er 10 000 km (det er så senere defineret anderledes, men det er ikke mindre præcist end sammenhængen mellem bueminut og sømil). Så med nygrader (https://da.wikipedia.org/wiki/Nygrad, https://en.wikipedia.org/wiki/Gradian) er en gons (en nygrads) forskel i breddegrad lig med 100 km, og et nyminut (= 1/100 gon) er lig med 1 km.

8
3. januar 2018 kl. 16:25

Og så er der lige det maritime: Favne, knob og sømil.

7
3. januar 2018 kl. 16:24

Generelt er USA en nation af bilister, så forholdene for biler er gode -- modsat fodgængere og cyklister. Dog forudsætter skiltningen, at man forstår engelsk -- man bruger meget lidt ikonografi, men meget tekst på skiltene.

Første gang jeg var i USA, der blev jeg kørt direkte fra lufthavnen til hotellet sent om aftenen. Næste morgen ville jeg løbe en tur. Jeg løb ud af hotellets hovedindgang og hen langs stien der gik langs parkeringspladsen. Stien endte ude ved vejen, som ikke havde noget fortov. Der var heller ikke noget fortov på den anden side af vejen og jeg måtte derfor løbe på vejen, for at komme over til en park ca. 800 meter længere nede af vejen. Det var i øvrigt med fare for ens liv, bilisterne dyttede, kørte hurtigt forbi og var tydeligvis ikke vant til gående/løbende på vejen.....

Nede i parken så jeg cyklister. De kørte hen til parkeringspladsen og satte deres cykler på bilen, efter endt cykeltur. Der har øvrigt ikke været store anstrengelser på den cykeltur, for stierne i parken var ca. 1.8 miles (3 km), så hvis der skulle sved på panden skulle man køre i rundkreds nogle gange. Jeg oplevede i øvrigt ikke nogen der kørte hurtigt på cykel, så der var ikke meget træning over det. Jeg løb i øvrigt 2 gange rundt.....

Resten af turen dyrkede jeg motion i hotellets motionsrum. Det var lettere at bruge løbebåndet, men selvfølgelig meget kedeligere :-)

5
3. januar 2018 kl. 16:21

En hektar er 100x100 meter, så mere kompliceret er det dog ikke. Vi bruger jo også gerne både cl og dl, ikke kun liter og ml. Mere irriterende er det at se priser angivet pr. ½ kg i butikker.

4
3. januar 2018 kl. 16:10

For 25 aar siden flyttede jeg til Canada, der fandt jeg en anden Dansk ingenioer som fortalte mig om sit foerste job. FOr et Amerikansk firma skulle han designe en fremkaldermaskine til X-ray film. Han forsoegte at lave alle sine tegninger i tommer, men havde store problemer. Ved det foerste moede spurgte han om han lunne faa lov til at lave tegningen metrisk, for i tommer kunne han ikke lave den med mindre de hjalp ham lidt. Han fik lov, men som de sagde, det ville vaere let for dem at overbefise ham om at tommer var bedre. Hans spoergsmaal var: Tanken til fremkaldervaedsken er 4 tommer * 4 tommer * 8 tommer, hvor mange gallons af fremkaldervaedske indeholder den. 3 personer satte sig saa tilrette med deres lommeregnere (det var foer de fik smartphones) og efter et kvarter kom de frem med 3 forskellige resultater. Saa proevede han med metriske maal: 10cm *10cm *20 cm og uden brug af lommeregner og kun med nogle faa millisekunders hjerneaktivitet (millisekunder bruges ogsaa i USA) kom han frem med resultatet 2 liter. Han fik lov til at lave en metrisk tegning. Hvis i er i tvivl om hvor dumme de er saa proev paa youtube at finde: rick mercer talking to americans
Nogle af de mennesker der udtaler sig er hoejt uddannede, professorer paa universiteter ja og saa presidenkandidat Bush, som da han blev valgt gav indrejseforbud til Rick Mercer

3
3. januar 2018 kl. 16:10

Her i Danmark kan vi dog også være med.

I stedet for kvadratmeter, eller kvadratkilometer, så bruger man stadigvæk hektar og tønder, og for os som ikke arbejder i et landbrug, eller andet relaterede erhverv, så er 'hektar' og 'tønder land' et ukendt betegnelse for de fleste.

2
3. januar 2018 kl. 15:59

Oven i kommer så hele økonomien omkring drikkepenge,

Helt enig - drikkepenge er noget skrammel. Personligt har jeg ikke så meget imod regneriet, men mere den falske sleskhed man bliver mødt med når man betjenes, fremfor ægte, ubetalt venlighed. Så hellere betale for at betjeningen får en solid og fornuftig grundløn de kan leve af, og man så kan få en ærlig og uforfalsket menneskelig interaktion, fremfor at betale dem for at spille skuespil. Hvis jeg vil se skuespil går jeg i biffen eller teatret, ikke til bageren eller frisøren.

Og så er der ineffektiviteten i arbejdsstyrken. Jeg ved ikke om det gælder generelt for hele USA, men der hvor jeg har været, var der et rend af individer som alle delte en opgave, der sagtens kunne klares med et skilt, noget køkultur, eller maks 1 person på stand-by, der løste noget andet arbejde mens han ventede på opgaver, der rent faktisk krævede menneskelig interaktion.

Men bevares - fjerner man mindstelønnen (eller sætter den lavt nok), kan arbejdsmarkedet jo så få lov at være bistandskontor, hvor stort set alle kan få arbejde ved at kræve en tilpas lav løn, svarende til deres tilsvarende lave produktivitet.

1
3. januar 2018 kl. 13:56

Enig - deres sales tax er virkelig bøvlet og besværlig. Særligt når man lige skal brænde de sidste slanter af i souvenirbutikken. Oven i kommer så hele økonomien omkring drikkepenge, som oftest udgør en stor del om ikke hele den ansattes løn.

Mht. forfølgelse af befolkningsgrupper - så skal man bare sørge for de kommer i fængsel. Så har de ingen stemmeret og dermed effektivt sat udenfor indflydelse. Man kan så starte med at stoppe dem for at køre for hurtigt - så dukker der nok noget op i bilen...

Jo mere man lærer om det USAnske samfund, des mere tilbagestånde synes det.