Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ulvetimen: Bypass-operation på netværket

18. juli 2016 kl. 04:005
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Normalt er sommeren en stille tid i det danske erhvervsliv. De fleste rationelle mennesker er forlængst taget på sommerferie, og de få stakler, der glemte at melde ferie ind i tide, sidder tilbage og ønsker sig bort til et bedre sted.

Ingen har lyst til at påbegynde større projekter, og mest af alt gælder det om at holde stand og undlade at påkalde sig større opmærksomhed, indtil kollegerne er tilbage i trædemøllen.

Med andre ord, der sker ikke en skid.

Natten må tages i brug

Ingen regel uden undtagelser - der findes nogle få firmaer, som har ekstra travlt i sommeren, som fx Kviknet. Sommeren er nemlig højsæson for studerende, der flytter hjemmefra for at påbegynde et nyt studie, og nogle af dem skal også have internet i deres nye studenterhybel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ekstra kunder betyder ekstra trafik på vores netværk, og den sidste måneds tid er derfor gået med at få styrket vores netværk og gjort det mere robust, så det også i fremtiden kan understøtte vores vækst.

Som sysadmin i et firma, hvor ens telefonnummer kun er en frustreret Google-søgning væk, opbygger man hurtigt en vis respekt for sine kunders forventninger til oppetid.

Det betyder, at al større vedligehold af netværket så vidt muligt skal foregå i nattetimerne, nærmere betegnet i tidsrummet mellem kl. 03:00 og 05:00, hvor de sidste gamere er gået i seng og de mennesker, der lige er stået op, har andet at tænke på end at gå på nettet. En varm kop kaffe for eksempel.

Dette tidsrum er også kendt som ulvetimen - ja, den rigtige ulvetime, hvor søvnen er dybest og mareridtene mest virkelige, timen, hvor den søvnløse jages af sin sværeste angst, og spøgelser og dæmoner har mest magt over os.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er fristende at blive oppe det meste af natten, udføre sin opgave og så efterfølgende gå i seng, men det er en dårlig ide. Dels træffer man sjældent de bedste beslutninger, når man er træt, og dels er det vigtigt at holde et vågent øje med sit netværk, når man har ændret noget, og det er lidt svært, hvis man sover.

Løsningen er derfor at gå tidligt i seng - og stå rigtig tidligt op.

Efter at have gjort det dagligt i en periode, er jeg efterhånden begyndt at holde af ulvetimen - alting er stille, meget stille, og det giver en dyb ro til at koncentrere sig om opgaven, der potentielt kan påvirke tusindvis af menneskers dag.

Arbejde med spænding på

At udføre vedligehold på et kørende netværk er som at udføre L-AUS-arbejde som elektriker, dvs. pille ved et anlæg med spænding på. Hvis man kører på rutinen og dummer sig, får man et seriøst rap over nallerne, og hvis man er uheldig, ender det rigtig galt.

Derfor skal en vedligeholdelsesopgave planlægges i forvejen, planen skal være testet, i det omfang, det kan lade sig gøre, og der skal også være en plan for roll-back, hvis der er noget, der går galt.

Når man så har gennemført opgaven, skal man vurdere, om den er lykkes. I vores setup er der tre simple krav, der skal være opfyldt:

  • Antallet af DHCP-leases skal være ca. det samme både før og efter
  • Antallet af kunder, der svarer på ping, skal også være det samme
  • Der må ikke være nogen større, uforudsete eller uforklarlige ændringer i båndbreddeforbrug på vores backbone-netværk

Når det er konstateret, at alle tre metrikker består testen, og graferne stadig ser pæne ud, kan man trække vejret igen og begynde at checke de andre ting - virker websitet, står der noget spændende i router-logfiler, server-logfiler, indbakken i kundeserviceafdelingens ticket-system etc.

En ung og dristig IT-mand finder det ofte fristende at pille det hele fra hinanden og sætte det rigtigt sammen igen. Det tager dog ikke så lang tid, før den trang forsvinder igen - livet og natten er for kort til big bang-operationer, hvor man arbejder mod tiden og håber, at ens store master-plan er ikke er helt forkert, da der ikke er nogen plan for roll-back.

Gennem min karriere har jeg mange gange stået sammen med kolleger hele natten i et datacenter og trukket kabler på kryds og tværs, installeret servere og håbet, at vi ville nå at blive færdige før de første solstråler ramte vinduerne.

Det er et overstået kapitel - jeg er blevet for gammel til den slags. Så nu går jeg i stedet efter de små iterationer, hvor man nogle gange må gå et par ekstra skridt for at færdiggøre opgaven. Evolution i stedet for revolution - og helst kl. 4 om morgenen.

Nye projekter på vej

Vores ZTE-routere kører nu i fuld drift, og vi har fået opgraderet vores forbindelser til omverdenen. I skrivende stund er Kviknet forbundet til omverdenen med 40 Gbit/s hos hhv. GlobalConnect og Cogent, men vi forventer at udvide yderligere inden så længe.

Desuden er vores coax-projekt begyndt at røre på sig igen. Som lovet starter vi op på Fyn, hvor vi har bestilt kapacitet på CMTS'erne i Odense, og vi forventer at kunne koble de første testkunder på i slutningen af august. Hvis vores test går som vi håber, kommer vi til at åbne for almindelige kunder i september.

God sommer til alle derude - og især til jer, der sidder tilbage og får samfundet til at fungere, selv om vi andre holder ferie.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
18. juli 2016 kl. 17:05

Nu kender jeg hverken kviknet's eller yousee's planer/infrastruktur, men når de skal ud over stepperner kunne Hillerød vel være lige så godt et bud at udvide som fx Esbjerg eller SiIkeborg.

Lige netop Hillerød er et oplagt sted at udvide på coax. Set fra et forretningsmæssigt perspektiv vil det give mening at starte på de steder, hvor der er flest potentielle kunder, og her stikker nogle lokationer ud:

  • Borups Allé (Yousees såkaldte TV-fabrik)
  • Hillerød
  • Virum
  • Taastrup

Personligt er jeg lidt træt af at al udvikling skal ske i hovedstadsområdet, mens resten af landet efterlades i glemsel, men vi kommer ikke uden om, at det er et godt sted at sælge internet.

Når vi starter på Fyn er det primært fordi det ligger rigtig godt i forhold til vores test. Det er besværligt at sende vores egne teknikere til den anden ende af landet, og vi forventer ikke den store hjælp fra TDC.

4
18. juli 2016 kl. 16:56

Det kan jo være at det kan hjælpe med lidt forarbejde fra din side ;-)

  • som da SE ville lægge fiber ned her i byen. Landområdet lige øst herfor kunne knap nok få DSL, så da de samlede rigtigt mange kunde-tilkendegivelser derude, fik de gravet fiber ned før os, selvom det ikke var SEs oprindelige plan.

Nu kender jeg hverken kviknet's eller yousee's planer/infrastruktur, men når de skal ud over stepperner kunne Hillerød vel være lige så godt et bud at udvide som fx Esbjerg eller SiIkeborg.

Set fra Kviknet er det vel næpper en ulempe at man har en formodning om at der er X kunder i et område som venter på at komme online via dem ;-)

/Henning

3
18. juli 2016 kl. 15:23

Så det har lidt længere udsigter. Jeg er potentiel kunde i Hillerød :)

2
18. juli 2016 kl. 14:00

Betyder 'Hvis vores test går som vi håber, kommer vi til at åbne for almindelige kunder i september.' at der også geografisk åbnes op?? Eller er det forsat Odense?

Det betyder, at vi forventer, at vi åbner for almindelige kunder på det meste af Fyn, dog undtaget Svendborg-området i første omgang.

Vi har købt os ind på de tre CMTS'er i Odense, som er åbne for 3.-partsoperatører, og med dem dækker vi en stor del af Fyn. Der er en enkelt CMTS i Svendborg, som vi ikke har købt kapacitet på endnu, men den kunne være en oplagt kandidat til udvidelse af dækningsområdet, hvis det går godt med salget på resten af Fyn.

Som bekendt er vi skeptiske over for business casen på coax, da den nærmest inviterer til, at man skal give sine kunder en dårlig oplevelse i spidsbelastningsperioderne (typisk om aftenen), eller tabe en masse penge som ISP.

Da begge dele er udelukket hos os, tager vi den derfor med ro og får skabt en solid kundebase i vores dækningsområde, før vi udvider til resten af landet.

1
18. juli 2016 kl. 12:49

Betyder 'Hvis vores test går som vi håber, kommer vi til at åbne for almindelige kunder i september.' at der også geografisk åbnes op?? Eller er det forsat Odense?