Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ubuntu: Not, Linux Mint: HOT

7. december 2011 kl. 00:1235
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis man har fulgt min version2 blog de sidste fem år, så var der nok en berettiget forventning om at jeg ville blogge om Ubuntu 11.10, hvilket jeg bevidst ikke gjorde.
Som den aktive læser ved, så var jeg slet ikke overbevist ved Ubuntu 11.04, og Ubuntu 11.10 kører til dels i samme rille, men der er så mange forbedringer. I stedet har jeg brugt Ubuntu 11.10 et par uger, og her på det sidste også Linux Mint 11 og især den nyeste version 12.

Jeg synes Ubuntu 11.10 er kommet et godt stykke vej fremad, og det er stil-rent og meget lækkert grafisk, men når man bruger mus, så er Unity-desktoppen noget kluns, Jeg har virkelig prøvet at lade mig overbevise af de nye grafiske elementer, men det holder ikke en meter. Jeg er bl.a. voldsomt træt af at Unity ikke nemt giver afgang til at starte flere terminaler. Når jeg har placeret mine favorit-applikationer i venstre-sidens launch-bar, giver et højre klik at en allerede åbnet terminal får fokus. Det passer oftest dårligt med min arbejdsgang.

Jeg vil normalt gerne starte en ny terminal, hvis jeg trykker på et ikon. Hvis man kan ændre dette, må I meget gerne kommentere nedenfor. Jeg ved, at jeg kan højre-klikke på et ikone og derefter vælge en terminal - men det er "suboptimalt" (læs; irritende)...

Hvis jeg maksimererer en terminal (eller andre applikationer) så giver Unity en skjult topbjælke med menuer fra applikationer, og venstre siden launch-bar er nu væk. Det giver klart en fordel med at man udnytter siden-størrelsen maksimalt, men jeg synes det er irriterende at venstre-sidens launch-bar forsvinder. Det er bare et par af de irritationsmomenter, jeg har med Unity. Måske giver dette god mening for tablet-computere med lille skærm-størrelse, men til almindelig laptop-brug - nej tak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som sagt, så har jeg også rodet meget med Linux Mint det sidste stykke tid. Det er en anden Linux-distribution, som bygger direkte på Ubuntu-Linux, hvor Linux Mint 11 anvender en den ældre Gnome 2 desktop, og dermed i god tråd med tidligere Ubuntu udgaver (før 11.04). Gnome 2 er selvfølgelig en "halv-død hest", da Gnome-holdet for længst er flyttet over til at kode på Gnome 3-serien. Gnome 3 er på mange måder et skil-skifte med Gnome 2. Det var derfor en aha-oplevelse at installere Linux Mint 12, fordi man får Gnome 3, men med Mints' egen Mint Gnome Shell Extensions (MGSE). Linux Mint giver brugeren muligheden for at vælge til og fra i en grafisk menu, om man vil have et design, der ligger tæt op af Gnome 3, eller om der skal emuleres en "Gnome 2" lignende desktop med program menu-bar i bunden mv.
Det er efter min mening glimrende, da jeg så kan vælge nogle af de lækre Gnome 3 ting til, men jeg ved at jeg bliver træt af en ren Gnome 3 desktop.
Med Linux Mint får man også alle de "frække" plugins med direkte såsom MP3- og Flash-support, som Ubuntu har taget ud af standard-udgaven.

Til en almindelig ny desktop-Linux-bruger, så er min anbefaling skiftet fra Ubuntu Linux over til Linux Mint, især fordi jeg synes Unity er skuffende efter lang tids brug, og Gnome 3 stadig mangler en del før det funktionalitetsmæssigt bliver rigtig godt. Linux Mint vinder ved at lade mig vælge hvor meget nyt "lir" jeg vil have og afstanden til Ubuntu er så lille, at langt fleste HOWTO-dokumenter og ppa-arkiver mv til Ubuntu også vil passe til Linux Mint. Det er en stor fordel, idet det er voldsomt meget fokus på Ubuntu Linux.

...naturligvis forventer jeg en masse kommentarer om hvorfor jeg ikke også har prøvet distribution XYZ såsom BackBox, TinyMe, osv osv - og jeg installerer faktisk jævnligt andet, og tilsvarende på desktoppen, hvor jeg følger KDE, XFCE, Gnome, Unity og et par andre (dog ikke Xmonad endnu). Jeg har også været forbi den nye Fedora 16 og OpenSuse 12.1, men jeg er ikke vildt begejstret for dem. Hvem af jer bruger Debian til grafisk brug?

/pto

35 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
35
9. december 2011 kl. 10:21

I artiklen linker du til et skærmbillede, som skulle være af "Gnome 3 som leger Gnome 2" men billedet hedder "mate.png". Men Mate er jo det her projekt som har forgrenet Gnome 2, med henblik på at holde liv i GNOME 2 fremover, så hvad er det egentlig billedet viser?

34
8. december 2011 kl. 18:54

Mint 12 ser rigtig godt ud men jeg holder nu fast i min Linux Mint Debian Edition (LMDE)[1], som dybest set giver en lidt forsinket men stabil Debian Testing i en pæn indpakning D.v.s. med rolling release, modsat de Ubuntu-baserede udgaver, hvor der ikke er nogen garanti for at man kan 'dist-upgrade' til næste version uden geninstallering.

Jeg har i mange år kørt ren Debian Stable+Backports eller Testing med glæde, men LMDE giver lige lidt ekstra oven i hatten.

LMDE findes i XFCE og Gnome 2 udgaver, men Gnome 3 med MGSE skulle være på vej når den er faldet lidt mere på plads - det passer mig sådan set fint at vente på at alle børnesygdommene er ovre.

[1] http://www.linuxmint.com/download_lmde.php

33
8. december 2011 kl. 15:54

Hvad ville være vigtigt for en almindelig "casual" bruger uden de mere nørde behov for at pille i de underliggende systemer, udvikle software osv. Én, der vil surfe, ordne fotos, se video og bruge almindelige kontorprogrammer og den slags.

Hvad skal de have for at blive fortrolige med systemet, og at det stort set kan passe sig selv i mere end bare 12 måneder?

Min egen liste: Basic requirements for non-power users

 1. Automatic security updates.

 2. Security updates for the next 24 months.

 3. Updated LibreOffice, Firefox, Chromium packages. (perhaps via separate repositories like PPA’s?)

 4. Easy installation of the “closed stuf”, like A/V Codecs, DVD decryption etc., Oracle Java and Flash.

 5. A good software center for picking new applicaitons, and a software repository full of both mainstream and odd apps.

 6. Reliable sleep/suspend-to-RAM. Quick boot is also nice to have as an alternative.

 7. A responsive desktop including the file browser, without noticeable lag between hitting a button and seing an initial response.

 8. Handling USB storage devices, so that it is visible when it is safe to remove it, by turning off their LED, a balloon pop-up message, and consistensy between pressing a eject button, right-clicking an icon for storage and selecting eject og “safely remove device”.

 9. Understandable (and graphic) apps for system settings and desktop settings, at leat for the “relevant tasks”.

 10. Intuitive and feature complete Audio controls, also for extra audio devices.

 11. Intuitive and feature complete controls for multiple monitor setups Including auto-repositioning of panels and docks to a sane place.

 12. Handling wireless network connections (ehm, like NetworkManager does).


Hvad mangler på listen, og som ikke er standard i Suse, Mint, Ubuntu, Fedora, Debian, PCLinuxOS eller lignende store distroer?

Hvad mangler Mint fra listen?

32
8. december 2011 kl. 15:38
 1. Installer Avant Window Navigator (AWN) og sæt den til at starte automatisk, når man logger ind.
 2. Slå AWN's Cairo Main menu Applet til, og du har din elskede app-menu
 3. Installer Compizconfig Settings Manager, find Unity settings og sæt 'Reveal mode' til None - dvs slå det fra. Så kommer den kun frem når man kender tastetrykkene og når man kan dem er Unity sådan set ret god.
 4. Meld dig ind på ubuntudanmark.dk
30
7. december 2011 kl. 23:51

Kan man lide *BSD systemer er den kommende PC-BSD i version 9.0 en mulighed. PC-BSD er baseret på FreeBSD 9.0, så FreeBSD 9.0 skal lige frigives først, hvorefter PC-BSD 9.0 udgives omkring lidt over en uge senere (ifølge en PC-BSD gut jeg kender).

I PC-BSD 8.2 (verionen før 9.0) var der kun KDE som desktop, men med 9.0 er der mulighed for et par stykker som er testet og nogle flere som er utestede/ret rå i kanterne:

Testede/stabile: GNOME2, KDE4, LXDE, and XFCE4 Ustedede/rå i kanterne: Awesome, FVWM, IceWM, Openbox, ScrotWM, or Window Maker.

Fluxbox bliver altid installeret. Mere information: http://wiki.pcbsd.org/index.php/Desktop_Selection_Screen

Jeg har planer om at skifte til PC-BSD som mit produktionssystem efter en vis indlæringsperiode, som sikkert er noget mindre med en Linux baggrund, end hvis man som bruger kun havde erfaring med Windows.

Jeg bruger Lubuntu 11.10 med LXDE desktoppen på min Eee maskine. Det kører fint og meget hurtigt.

Mit nuværende Ubuntu 10.10 system med GNOME 2 trænger iøvrigt til at få sparket, for der er nogle gange knas med styresystemet, hvilket får mig til at tro at Canonical underprioriterer ikke-Unity Ubuntu systemer.

28
7. december 2011 kl. 15:55

Jeg har også kigget på Xubuntu på min testmaskine, mens den primære desktop computer beholder Ubuntu 11.04 med klassisk Gnome 2.

Jeg synes ikke at det er helt problemfrit. Der er en del pakker som har Gnome lib afhængigheder, og nogle gange trækker de hele Gnome desktoppen med sig. Så går det helt galt med "sort" skærm. Nautilus er selvfølgelig at lege med ilden, men det kan også ske for andre pakker.

Xubuntu har en mulighed i config for at starte udvalgte Gnome services, f.eks. keyring manager (til SSH passwords, integreret med ssh klienten). Det virkede fint da vi havde Gnome 2, men det virker knap så godt med Gnome 3.

Jeg har ikke fået testet Mint med MGSE endnu, men hvis de kan lave en Gnome2-lignende desktop (bedre end session-fallback) i Gnome 3, lyder det meget attraktivt.

Unity eller Gnome Shell synes jeg er et valg mellem pest eller kolera.

22
7. december 2011 kl. 15:16

Hej. Nu nørderne alligevel er forsamlede: Jeg har Ubuntu 11.04 kørende med Unity på en ældre maskine, og det er noget juks. Jeg har kigget efter en distribution, som udelukkende er til internetbrug, men dem jeg typisk render ind i er store og langsomme - hvilket så også gælder for Ubuntu/Unity.

Har nogen en god idé til en dist., som kan køre på en ældre laptop og som kan køre en browser (inkl flash) i et ordentligt tempo? Det må gerne være en distribution, som kun giver en browser og en slukknap til brugeren...

Undskyld dette forsøg på at stjæle tråden...

25
7. december 2011 kl. 15:37

http://www.slitaz.org/en/

Slitaz er faktisk er rigtig god lille distro, og den rimelig intuitiv at gå til.

Og så stiller den meget beskedne krav til hardware - der kan ingen former for *buntu være med.

27
7. december 2011 kl. 15:53

Ok.... Det kører hurtigt.

Prøvede det lige i virtualbox. Det vil jeg lege lidt med :)

24
7. december 2011 kl. 15:26

Linux Mint 11 LXDE. Den har jeg kørende på en Netbook med Celeron 900 MHz og den gør det glimrende. Den er noget hurtigere end Xubuntu og den er klar til brug efter install...

http://blog.linuxmint.com/?p=1802

23
7. december 2011 kl. 15:20

Xubuntu klarer den opgave nogenlunde.

21
7. december 2011 kl. 14:43

Shift + Alt 'T'

20
7. december 2011 kl. 14:42

@Jesper

Vi har haft meget parallelle oplevelser, kan jeg se. Mandriva 2011 kunne jeg ikke få til at fungere, så jeg er stadig på 2010.2, men er ved at kigge på PCLinuxOS i en VirtualBox. Mageia kunne jeg heller ikke installere.

19
7. december 2011 kl. 14:01

Jeg nyder at den her diskussion kører på argumenter, dvs at folk - startende med Peter - skriver præcist hvad det er, de er trætte af. Jeg har kun småting, der irriterer mig ved 11.10, så jeg er bare interesseret medlytter.

18
7. december 2011 kl. 13:23

Jeg har heller ikke oplevet Unity som en positiv forandring. Der er flere ting der efter min mening ikke er helt gennemtænkte. o Hvorfor kan man ikke manuelt indstille opførslen af launch baren til venstre? o Hvorfor mangler der så mange opsætnings muligheder i system indstillingerne? o Jeg nyder at kunne have flere arbejdsområder, men hvorfor skal det være så besværligt at skifte imellem dem?

Jeg synes at Unity er ret dominerende. Det bestemmer pludselig en del over den måde man arbejder på. Jeg er nu skiftet til Xubuntu. Det virker ret godt.

15
7. december 2011 kl. 12:06

Ib Erik Söderblom: Idiotisk der ikke er en simpel menuoversigt, som i den oprindelige Gnome top-menu. Man klikker og leder sig til døde!

Se, her er det nye jo, at du i Panelet kan vælge, "Flere Programmer", og her kan du sortere efter hvilken kategori du ønsker.

16
7. december 2011 kl. 12:27

Ja, det er korrekt. Men det ender ud i væsentligt mere "klikkeri", end i en simpel menubaseret oversigt, hvorfor det ikke er reelt brugervenligt. Havde jeg kunnet angive et alternativt layout, så havde det måske været en løsning?

17
7. december 2011 kl. 12:29

I Ubuntu 11.04 kunne man højreklikke på apps knappen, og vælge kategori for applikationer. Dette blev stemt ned og fjernet i Ubuntu 11.10.

13
7. december 2011 kl. 11:38

Det er nu lykkedes, at komme med en Ubuntu-opgradering, flere gange i træk, som ikke hver anden gang var det rene "Vista-makværk"! I mange år var .10 versionerne notorisk problematiske. Med 10.10, 11.04 og 11.10 er det bevist, at der kan laves stabile udgivelser, fra gang til gang.Jeg er ikke udelt begejstret for Unity og havde bedre brugerfunktionalitet med AWN. Selvfølgelig skal launch-baren glide væk, når den ikke er nødvendig! Den plankede idé, med applikations-menuerne i desktoppens øverste menubjælke er også smart og pladsbesparende. Uanset jeg arbejder på 26" 1920x1200, eller på min Netbook. Jeg er til gengæld alvorligt negativ på den der Panel-home knap (eller hvad den hedder?), som jeg skal via, hver gang jeg skal starte noget, som jeg ikke har i panelet og som jeg ikke lige kan huske navnet på... Idiotisk der ikke er en simpel menuoversigt, som i den oprindelige Gnome top-menu. Man klikker og leder sig til døde!

Og så er det fedt med Danske Skrivebordsbaggrunde :-)

12
7. december 2011 kl. 10:59

Folk lyder som gamle XP brugere der nægter at opgradere til Windows 7, bare fordi man er imod forandring. Det samme oplevede vi da Gnome 1 blev opgraderet til Gnome 2, hvis nogle kan huske dette.

Rent faktisk (modregnet dualmonitor bugs), er de UI rettelses forslag folk indsender, modsat rettede, -Forslag A siger man skal gå til venstre, forslag B siger til højre. Brugerne siger der skal udvikles en platform til fremtiden, ikke fortiden, og det er det Ubuntu gør. Jeg er en glad Unity bruger, og er pt. ved at migrere en hel skoles IT infrastruktur til Ubuntu 10.04 LTS, også på desktoppen. Dette kunne kun lade sig gøre med enten Ubuntu eller CentOS, og så foretrækker jeg nu Ubuntu.

11
7. december 2011 kl. 10:01

Jeg opgraderede min ubuntu til 11.10 og fandt ligeledes ud af at jeg blev rigtig irriteret over hvordan ting virkede. Jeg prøvede så først bare at installere xfce-desktop, men det fungerede ikke rigtig optimalt. Jeg havde så overvejet xubuntu men blev i stedet tillokket af #! (crunchbang). Det er jeg til gengæld blevet glad for: det er en meget stripped-down debian-variant men med nok funktionalitet til at jeg stort set ikke savner noget (og derudover er der apt-get hvis man skulle mangle noget). Grafisk er det ikke nær så flot som ubuntu - hvilket passer mig ganske fint :) Til gengæld får man et meget mere lean system, med fokus på effektivitet.

Unity er for mig at se et skridt i retning af MacOSX - og det er helt cool til normale brugere men bare i vejen hvis man ikke har noget at bruge en poleret flade, der gemmer ting væk for en, til.

9
7. december 2011 kl. 09:53

Du kan ændre launcherens opførsel (som Baldur nævner) ved at skrive about:config i alt-F2 menuen. Du skal vist nok først installere cccsm (se link nedenfor) Hvis du ikke er vild med den globale menu kan den også fjernes

Ændre unity's opførselFjern den globale menu

10
7. december 2011 kl. 09:53

Ubuntu har for mig aldrig rigtig fungeret i dual screen setup, med dock.

Vinduer og ikoner "spawner" altid på den skærm koblet til VGA porten, også selv det er min DVI skærm, som er sat som primary. Docking af laptop fungerer ikke. Skærme aktiveres ikke automatisk, og laptoppens skærm slukker. Af-dockning fungerer heller ikke, laptops skærm tænder ikke, når man fjern den fra docken. Mange applikation tillader kun fullscreen på primary skærmen (fx. Remmina)

8
7. december 2011 kl. 09:49

Da min oftest anvendte pc er en 12" er jeg rigtigt glad for Unity. Har dog udvidet Unity med diverse X-Ayatana-Desktop-Shortcuts i .local/share/applications (se fx http://maketecheasier.com/8-really-useful-ubuntu-unity-quicklists/2011/05/07)

På en lille 12" skærm har Unity været en stor forbedring over det gamle gnome2 interface.

Hvad angår andre brugere har mormor, farfar haft både Mint (Helena) og Ubuntu. Af disse er det erfaringen at Ubuntu 11.04 med Gnome 2 fungerer bedre end Mint. Der er lidt for meget "støj" i Mints opbygning af menuer.

Jeg har endnu ikke haft muligheden for at skifte dem til Unity men jeg tror det vil være et godt interface til dem. Her er det nødvendige der dækker deres behov så de ment kan løse deres opgaver. Ingen "støj" fra en masse menuvalg som de alligevel ikke bruger.

Jeg kan forstå mange brugeres oplevelser af at Unity er "anderledes" og jeg kan se at hvis man har en stor skærm giver Unitys kompakte interface mindre mening.

I min 12" hverdag er Unity et fremskridt over Gnome 2. Særligt at der er lavet så mange default keyboard shortcuts. Man kan (næsten) manøvrere hele interfacet uden at bruge mus/trackpoint. Problemet med at åbne nye terminaler løser jeg med tastekombinationen ctrl+alt+t.

Jeg er glad for de mange forsøg på at modernisere/udvikle både KDE, Gnome og Unity. jeg håber de forskellige parter bliver ved med at forsøge at gøre vores anvendelse af computere sjovere/lettere/bedre.

31
8. december 2011 kl. 13:39

Problemet med at åbne nye terminaler løser jeg med tastekombinationen ctrl+alt+t.

Jeg har remapped min til ctrl+menu. Det sparer enormt meget tid.

Derudover kan jeg anbefale ppa:ayatana-scrollbar-team/release hvis man savner at kunne midterklikke på sin scrolbar for at hoppe direkte til positionen, og ppa:indicator-multiload/stable-daily hvis man savner den gamle system load applet.

Generalt kan man finde mange fine ting der er pænt placeret i PPA'er. F.eks. temaer, hvis man er træt af default, og opdaterede versioner af programmer.

7
7. december 2011 kl. 09:19

Du kan starte en ny terminal med den tredie museknap (på min mus er det den der er i midten og som også er et scroll-wheel).

Jeg lever fint med Unity. Jeg har dog slået auto-hidde fra applicationsbaren i venstre side.

6
7. december 2011 kl. 08:56

Bruger debian testing med kde hvis der skal være lidt "lir" på (Konen og børnenes maskiner") og ellers xfce4 hvis det bare er til mig selv. Vigtigste applikationer er "xfce terminal emulator", console, gvim, Raw therapee, gimp, Gwenview, iceweasel, krusader, libreoffice.

5
7. december 2011 kl. 08:49

Som en af dem der ellers tidligere har kritiseret Version2's bloggere for at være lige lovlig hurtigt ude mht. kritik af Ubuntu/Unity, må jeg indrømme, at 11.10 også for mig var noget af en skuffelse - mest p.g.a. de problemer jeg oplever med multimonitor support.

Linux Mint 12 virkede bedre for mig, men jeg savner dog Unity's tonede UI frem for Gnome3's meget bastante sort/hvid UI. Desværre er det ikke lykkedes at få Mint til at virke på en Macbook Air, så hører da gerne i denne tråd fra folk der har haft success med dette. :)

4
7. december 2011 kl. 08:34

Jeg er en gammel Debian-fan, så jeg har for kort tid siden installeret Debian GNU/Linux (testing) på min laptop. Som desktop-miljø jar jeg valgt XFCE. Defire vigtigste applikationer for mig for tiden (hmm, sådan har det været længe) er Emacs, OpenOffice/LibreOffice, Terminal og Chrome. Det er rart at have et desktop-miljø, som ikke går i vejen.

3
7. december 2011 kl. 07:00

Jeg ville gerne lade min gamle far køre Mint, men synes desværre den mangler alt for meget oversættelse .. Det mærkelige er at jeg kan se at i hvert fald nogen af disse ting ifl. launchpad burde være oversat. Firefox er også på engelsk fortsat ?? Men rart man bare kan slukke i menuen, synes det er fjollet i ubuntu, at der ikke bare er en direkte "sluk" knap.

2
7. december 2011 kl. 02:38

Måske skulle jeg prøve Linux Mint, den er jo meget rost fra mange sider. Hvilken vil du da anbefale, Ubuntu eller Debian varianten?

Jeg er mangeårig og (mest) glad Mandrivabruger, men Mandriva 2011 har skuffet mig fælt, så fælt at jeg er på udkig efter en anden distribution, og jeg har i processen fundet ud af, at jeg nok vil foretrække en rolling release distribution. Ikke mindst fordi jeg finder det traumatiserende, at skulle geninstallere og konfigurere det ikke-standard software, jeg bruger og er afhængig af, hvert eller hvert andet år. For ikke at tale om import af bogmærker, e-mail og hvad har vi. Jeg har brug for en distribution, der bare kører, og hvor jeg kan installere det software, jeg har behov for og ændre i opsætningen efter behov, uden at skulle igennem hele det cirkus, hver gang der komme en ny version. Har du et forslag, ud over Linux Mint, eller er mine ønsker for meget at forlange af en distribution?

Nu du er inde på det, så har det tit undret mig, at du og andre 'hardcore' Linuxbrugere er så ivrige Ubuntubrugere. Bevares, det er meget let at installere, men det kan vel ikke gøre det. De par gange jeg har prøvet Ubuntu, har jeg ikke været ovenud begejstret. Hvorfor ikke Debian, Slackware, Arch Linux, OpenSUSE eller lignende?

29
7. december 2011 kl. 15:55

Personligt er jeg meget glad for Slackware64 13.37 med KDE 4.6.5. Det virker bare. Det er også muligt at benytte KDE 4.7.3, hvis man ikke bryder sig om 4.6.5.

Jeg har gennem noget tid overvejet at prøve Xmonad, da hele konceptet tiltaler mig. Det er bare ikke blevet til ret meget mere end overvejelser, nok mest fordi mit KDE setup fungerer som det skal og fordi jeg generelt er blevet mere doven med alderen. :D

14
7. december 2011 kl. 11:47

Jeg er mangeårig og (mest) glad Mandrivabruger, men Mandriva 2011 har skuffet mig fælt, så fælt at jeg er på udkig efter en anden distribution, og jeg har i processen fundet ud af, at jeg nok vil foretrække en rolling release distribution

Michael, jeg har selv været mangeårig Mandriva-bruger, men 2011'eren kunne jeg slet ikke forliges med. Jeg kunne ikke finde en brugbar menustruktur, så jeg endte med at kyle Mandriva på porten efter omkr. 10 år.

Det lykkedes mig at finde en browser, så jeg kunne læse lidt om forkede Mandriva-varianter og mit valg faldt så på PCLinuxOS http://en.wikipedia.org/wiki/PCLinuxOS som reelt er en videreudvikling af Texstar-udgaven af Mandrake 9.2.

Der er forskelle fra Mandriva, for en del af de manglende pakker til f.eks. patentbeskyttede codecs m.m. følger med som standard i PCLOS. Der er også mindre forskelle i filstrukturen, ligesom man har valgt Synaptic som standard-program til pakke-håndtering.

Til gengæld virker distributionen faktisk mere sammenhængende end Mandriva. Der er ikke helt det samme beta-præg som Mandriva godt kan have på en dårlig dag. Jeg valgte at installere fra KDE-FullMonty Live-DVD'en, og bortset fra at den danske sprogunderstøttelse er lidt mangelfuld i standard-opsætningen, fungerer den tilsyneladende upåklageligt.

Der skulle også eksistere en anden fork af Mandriva: Linux Mageia, men den fejlede under installationen hos mig (på en 5½ år gammel Thinkpad med 32bit arkitektur).

God fornøjelse.

1
7. december 2011 kl. 02:08

Nu er jeg ikke helt sikker på at jeg ved hvad du mener med "bruger Debian til grafisk brug", men hvis du mener daglig GUI desktop miljø, så count me in. Min daglige desktop er distributionen "Aptosid", som basalt er Debian SID/Unstable, med en kernel tunet til desktoppen. Derpå KDE 4.6.5, tunet til mit behov. Kører dejligt hurtigt og lean-mean, selv på min aldrende desktop-pc. Det setup har jeg kørt i en 3 års tid nu. Før det Debian Stable, men programmerne blev sgu for hurtigt gamle til en desktop maskine.

Leger lidt med tanken om at kigge seriøst på Arch linux med XFCE4 desktop miljøet, da det er ved at gå op for mig at langt de fleste af KDE programmerne er ikke noget jeg bruger. Jeg kender mine behov rigtigt godt nu, og er gammel i gårde mht. Linux, så Arch er ikke noget der skræmmer.

Jeg har lagt mærke til Mint's opadgående succes bølge for nyligt, og har en fornemmelse af, at det til dels er Gnome3 og Unity der er skylden. Det er to miljøer jeg ikke har tænkt mig at prøve. Men jeg er også bare en gammel sur mand, der bare gerne vil bruge sit keyboard til det hele :-) Jeg har ikke tålmodighed længere (overhovedet ikke) til ting der er langsomme, eller bare er i vejen.