Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ubuntu 14.10 er ude - HURRA! ... øh, er det ikke bare 14.04?

19 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg24. oktober 2014 kl. 00:48
errorÆldre end 30 dage

Jeg har prøvekørt Ubuntu 14.10 (Utopic Unicorn) et par uger i desktop-version. Der fungerer generelt rigtig godt efterhånden.
Det værste fejltrin i Unity er forbedret frem til Ubuntu 14.04, men skridtet til 14.10 er overraskende lille - nærmest nul.
Der er som altid nye wall-papers - som vanligt flotte, men en nyhed er det ikke.
Denne gang er der også kun en mindre release note.

Det er interessant at tænke sig et par år tilbage, hvor hver ny Ubuntu release betød store ændringer det pågældende halvår. Jeg tror Canonical har hevet en hel del kræfter væk fra desktop for at kunne fokusere på mobile enheder, dvs. mobiltelefoner og tablets, og samtidig er de seks måneders release-cyklus nok for lille når der skal laves solid software. Internt bruges der nok også mange ressourcer på MIR - en næste-generation erstatning for det gamle XFree86.

Hvis du kører Ubuntu 14.04 som desktop, så vent med at opgradere.

Det kan nævnes, at jeg er rendt ind i en irriterende ændring, der er kommet med Ubuntu 14.10.
Min backup (monteret på /backup) er en EXT4 partition, men alligevel går følgende i knæ.

  1. $ cd /backup
  2. $ ln /backup/home/pto/Billeder/enEllerAndenFil testlink
  3. ln: kunne ikke oprette hård lænke 'testlink' - '/backup/home/pto/Billeder/enEllerAndenFil': Ugyldig lænke over adskilte enheder

Mit problem er at kataloget /home/pto/Billeder er et soft-link til kataloget /storage/billeder/
Det giver tilsvarende problemer med min rsync-backup pt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg må finde en workaround - eller måske kan I :-)

/pto

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
25. oktober 2014 kl. 03:43

Uh, det der tekniske dansk er svært. Tillad mig at anbefale nogle settings til /etc/default/locale:

LANG="en_DK" LANGUAGE="en_US" LC_ALL="en_DK"

Så snakker systemet et fint forståeligt engelsk, mens man stadig kan bruge danske bogstaver i shell og filnavne.

(Hård lænke?!)

19
27. oktober 2014 kl. 00:54

Mon ikke det er et angreb fra <a href="http://klid.dk/dansk/glfpd/">http://klid.dk/dansk/glfpd/</a&gt;
Der er lavet flere sproglige katastrofer der...

Korrekt! Jeg overtog oversættelsen af GNU coreutils for velsagtens 5 år siden, men de fleste gloser er uændrede pga. naturlig inerti kombineret med at det måske ikke er så slemt. I visse tilfælde kan det også være et omfattende arbejde, da disse gloser indgår i mange programmer. Det meste arbejde går med opdateringer af de større distributioner/skrivebordsmiljøer to gange om året, hvor man ofte ser et lidt mere moderne ordvalg som f.eks. "links" og "webbrowsere".

Mange af de gamle konventioner er bortgået for evigt, herunder den historisk infame "infokage" (cookie).

Men I må have mig undskyldt, da jeg skal rulle nogle tjæreboller på den anden datamat...

14
24. oktober 2014 kl. 19:12

Grunden til at 14.10 ikke har så mange ændringer er at det meste arbjede foretages ved siden af, primært på Mir. Og det arbejde er ikke klart endnu. Så derfor pusher man en relativt simpel Ubuntu-Release ud i mellemtiden inden at man overgår til en Mir-baseret desktop.

Så grunden til at tingene ikke ændrer sig er at de forbereder sig på en senere release der formentlig kommer til at hive ret voldsomt i setuppet. Om Mir så er en bedre ide end Wayland, det må tiden vise. IMO virker det lidt spildt at arbejde på to projekter, men tiden må vise hvordan det lille forsøg ender.

11
24. oktober 2014 kl. 16:05

Da jeg begyndte at følge Ubuntu for ca. 9 år siden, skiftede jeg altid mellem de korte releases hvert halve år.

Det føler jeg ikke længere nogen trang til, siden 10.04 og især 12.04 har jeg hellere ville beholde min LTS. Jeg tror, det er fordi Ubuntu siden 12.04 og nu igen med 14.04 har opnået en meget stabil kvalitet i brugeroplevelsen, der ganske enkelt fjerner motivationen til at opgradere hele tiden.

13
24. oktober 2014 kl. 18:59

Det føler jeg ikke længere nogen trang til, siden 10.04 og især 12.04 har jeg hellere ville beholde min LTS. Jeg tror, det er fordi Ubuntu siden 12.04 og nu igen med 14.04 har opnået en meget stabil kvalitet i brugeroplevelsen, der ganske enkelt fjerner motivationen til at opgradere hele tiden.

Enig. Men ih hvor jeg blev forbavset i sidste uge, da jeg reformatterede og installerede en frisk 14.04.01 (som muligvis svarer til den omtalte 14.10). Så lå www root pludselig som www/html, gzip fungerede ikke længere "out of the box", nu hedder default host filen 000-default.conf, vagrant / virtualbox harmonerede slet ikke mm. En masse små ændringer, som gjorde det hele lidt mere besværligt. Til gengæld er det i 14.04 klart nemmere at slippe af med Unity :) Var ret glad for 12.04, og tror hellere jeg køber en ny laptop end vil tage besværet med at opgradere herhjemme.

7
24. oktober 2014 kl. 12:01

copy fra Ubuntu 14.10 release notes:The general theme for 14.10 on the desktop is one of bug fixes and incremental quality improvements.

Det er da vidunderligt at Ubuntu vælger stabilitet frem for bloat og bling.

12
24. oktober 2014 kl. 17:13

Ja, det ligner en bot som måske crawler Version2 og så poster det på den "blok". Ligner en ret skummel side.

8
24. oktober 2014 kl. 12:06

Der er også en masse som er direkte hentet på ing.dk.

Så hvad er computerdk.com - domænet er registreret i Kina, og der er ingen på siden som optræder under navn?

Klart stof til en ophavsretssag.

1
24. oktober 2014 kl. 08:12

prøv

ln -s /backup/home/pto/Billeder/enEllerAndenFil testlink

9
24. oktober 2014 kl. 14:44

Et hard link kan ikke fungere på tværs af filsystemer, da du blot refererer den samme inode to eller flere gange, hvilket ikke har indvirkning på antallet af filer som sådan, men i stedet på antallet af referencer til en given inode med den detalje at samtlige links til en inode skal slettes for at slette inoden.

Dette står i modsætning til symlinket, der netop er en symbolsk linkning mellem en fil og dennes inode til multiple referencer, som ikke er persistente i tilfælde af sletning af den oprindelige link kilde.

Det, som synes at være problemet er dermed at du uforvarende prøver at hard linke på tværs af filsystemer, ved at linke til noget hvor rsync angiveligt ikke har fulgt disse symlinks korrekt, og omdannet disse til filer med rod i /backups, men i stedet kan have oprettet et symlink fra din oprindelige position for /home/pto/Billeder, hvilket vil resultere i at dele af dit filsystem ikke sikkerhedskopieres som forventet.

Løsningen må være som minimum at sikre dig at rsync --copy-links --copy-dirlinks er anvendt, således at symlinks til såvel filer som mapper reproduceres som filer og mapper hos modtageren, hvorved du undgår at der i stedet oprettes symlinks . . .

-Når disse filer og mapper eksisterer som reelle filer og mapper på /backup burde dine kvaler være ovre . . .

10
24. oktober 2014 kl. 15:59

Ja, det spændende er så bare, hvorfor det lige knækker efter opgraderingen til 14.10? Har rsync ændret funktionalitet?

2
24. oktober 2014 kl. 10:51

Den bevarer symlinket til /storage? ln ---no-dereference ? Hvis din maskine har skriverettigheder til /backup risikerer du vel at en fejl sletter din backup med?

3
24. oktober 2014 kl. 11:13

Det kan vel tilføjes at det er 10 års jubilæum, fra 4.10 til 14.10!