Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Tvangsdigitalisering og privatisering af dansk infrastruktur

Af Therese Hansen2. december 2013 kl. 14:20
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er efterhånden ikke nemt ikke at have NemID og hvorfor skulle man også have lyst til at undvære? Tjaa, man kunne, som jeg, være principielt imod at dansk infrastruktur ejes monopolistisk af et privat firma, som danskerne så tvinges til at blive kunde hos. Især når dette private firma ikke just er kendt for at have styr på teknikken... Derudover er jeg også principielt imod tvangsdigitalisering af det danske samfund... ikke digitalisering som besparelse som sådan, men den tvang der følger med. Det bør være et valg, og borgere, der ikke kan eller vil være med på galajen, skal have andre muligheder.

Jeg har via diverse krumspring undgået NemID indtil nu. Borgerservice i min kommune har gjort undtagelser og jeg har måtte møde personligt op et par gange for at få det til at lykkes, men det er gået indtil nu. Indtil jeg manglede et blåt sygesikringsbevis.

Hvis man rejser meget og i længere tid skal man være opmærksom på at det gule sygesikringskort ikke længere gælder i samme omfang i udlandet som det har gjort. Det er derfor en god ide at have et blåt sygesikringskort. Det blå sygesikringskort kan nu kun bestilles på nettet med adgang via NemID. Man kan ikke modtage den service fra det offentlige, hvis ikke man ønsker at være kunde hos et bestemt privat firma.

Jeg har endnu engang forsøgt at tænke udenfor boksen og se om jeg kunne nå et resultat uden NemID. Derfor ringede jeg til kommunen for at høre om de ville bestille en et blåt sygesikringskort manuelt. Loven som jeg har fået citeret kræver at man laver en digital ansøgning, og man kunne jo tolke det til at en email-ansøgning kunne være nok - desuden er det muligt at dispensere fra kravet om en digital ansøgning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viste det sig ikke at være så nemt - ingen ville tage ansvar for at gå udenom systemet, og det blev til 3 tilfælde af "må vi ringe tilbage?". Nr. 2 i rækken gik helt i baglås over at der ville komme et blogindlæg ud af deres afslag, så hun ville få sin chef til at ringe tilbage til mig. Jeg havde ellers bare spurgt til diverse undtagelser til reglen. Hun oplyste mig om at de udøvede aldersdiskrimination og gerne ville bestille blåt sygesikring udenom NemID til ældre borgere... og faktisk ville hun også gøre en undtagelse, hvis jeg havde en psykisk sygdom. Det var ikke kvalificerende at være softwareudvikler, der er imod tvangsdigitalisering og privatisering af infrastruktur.

I forløbet spurgte jeg også til hvordan de forholdt sig til at de tvang borgere til at være kunde hos et privat firma. Var der f.eks. alternativer på tegnebrættet? Kunne man forestille sig at der ville komme et offentlig alternativ til NemID eller at en digital ansøgning kunne komme til at inkludere en ansøgning pr. email. Svaret var kort at man tværtimod begyndte at udfase alternativer såsom TastSelv-koder og lignende og alt ville blive NemID i fremtiden. Budskabet var at jeg lige så godt kunne overgive mig, tvangsdigitaliseringen er her og der er ingen vej udenom.

Eneste alternativ er vel at melde mig ud af mit fædreland Danmark, men det kan man vel heller ikke uden at skulle omkring et kundeforhold til Nets. Det er godt nok en lukrativ monopolaftale de har fået landet der... og den er til salg til højestbydende.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger