Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Tror du på julemanden .. og din backup?

11. maj 2014 kl. 22:0034
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Alle nyhedstjenester vælter for tiden rundt i Se-og-Hør-skandalen, som jeg slet ikke forventer er enestående.
Vi har det så ofte ting i hverdagen, hvor vi stoler på at ting "bare" er i orden, som måske slet ikke er det.
Jeg gætter på at samme problemstilling angår vores backup-situation.

Jeg har ofte hørt folk diskutere backup-diske og backup-programmer mv. men jeg har ikke hørt nogen, der snakker test af backup.
I mit tidligere arbejder havde vi solide systemadministratorer til at styre backup, og på papiret var der styr på hvor tit data skulle gemmes.
Efter et års tid skulle vi lige hente lidt data ud fra backupen, men vupti - der var ingen data i backupen. Ups ....

Hjemme kører jeg med en backup-disk, hvor al data kopieres over via albackup (dvs. rsync), så jeg har fuld kopi af mit filtræ i hver backup hvor det stort set kun er forskellen i filerne mellem de to backup-tidspunkter, der skal gemmes på ny.
Jeg checker et par gange per måned at filtræet i backupen ser fornuftig ud - især ved at kigge efter kataloger, hvor jeg har tilføjet filer.
Et par gange per år kopierer jeg seneste backup over på en anden disk, som jeg sender væk fra huset af hensyn til brand.

Hvad er din backup-strategi? Hvor tid gemmer du dine data og har du nogenside checket om du kan få filerne tilbage?
Du må meget gerne bruge 30 sekunder på at udfylde spørgeskemaet her
og du kan se alle svar når der er svaret på de to spørgsmål. Det skal nok blive interessant at se alle svar :-)

Artiklen fortsætter efter annoncen

/pto

34 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
34
14. maj 2014 kl. 07:16

Dropbox til daglig backup af vital information - evt. i krypterede filer hvis det er personfølsomt. Derudover en ugentligt Carbon Copy Clone (Mac) til externe HDD (cycler mellem to) jeg kan boote direkte fra og lave et recovery hvis min HD går ned. Brugte i en periode Amazon (Irland) som så mange andre, men stoppede igen: for dyrt og besværligt hvis en total recovery blev nødvendig.

33
13. maj 2014 kl. 21:00

Vores virksomhed benytter Dansave Backup. Vores server gik ned, og der virkede gendannelse med Dansave's hjælp. Det tog dog i alt ca 12 timer. Vi havde også mange data. Har dog hørt historier om at restore af ens backup ikke virker tit. Vi tester ikke om vores restore virker, men vi få daglig backup rapporter om backuppen har fejlet eller kørt uden fejl.

32
13. maj 2014 kl. 14:14

Har en Synology NAS til lokal backup, dog tager jeg kun backup af personlige data, dokumenter, billeder... gider ikke at have backup af OS.

Billeder ryger så også op på Amazon Glacier et par gange om året, koster mig under en halv $ om måneden at opbevare.

31
13. maj 2014 kl. 10:55

Jeg har alle data liggende i Dropbox, der er installeret på flere computere.

De to bærbare laver så begge Time Machine-backup til 2xNAS, henholdsvis en på loftet derhjemme og en på kontoret (så hvis huset brænder ned, så kan begge maskiner også gendannes fra den på kontoret)

iPhone og iPad er backet op til iTunes (og den backup bliver jo så backet up fra computeren til NAS og Dropbox).

Og naturligvis har jeg prøvet at restore en maskine helt fra min Time Machine backup, ligesom jeg har prøvet at gendanne slettede filer.

29
12. maj 2014 kl. 21:56

Familie backup. for 2 voksne og to børn.

 1. alle i familien benytter dropbox til sync af billeder på mobiler. Dette anses for at være det vigtigste på mobilen.
 2. alle har adr. bog, kalender og mail på google, så den behøver ikke backup på mobilen.
 3. alle familie har egen konto på fælles PC(windows) hvorpå der sync’es med dropbox. Dropbox mappe flyttet til dokumentmappe, så det er default sted at gemme. (Forbud mod større videoklip.) Fælles pc sync’es til crashplan, dvs. alle dropbbox mapper for alle brugere og her evt. video, Samt picasaweb filer(genkendte ansigter mm), samt nogle udvalgte mapper.
 4. Der gemmes også på ekstern HD fra chrashplan.
 5. Behandlede billeder og videoer sendes til picasaweb(ekstra plads tilkøbt, og i fuld opløsning)
 6. evt. privat data(dvs. indeholdenden cpr mm.) Lægges på eboks.
 7. evt. andre pc'er sync'es også med dropbox. Hver PC har spec. Admin konto til instalation, samt opdatering. Overstående løsning også blevet brugt kortvarigt på Linux og virker fint. Backup testes ca. hver 3 mdr. ved stikprøver.
28
12. maj 2014 kl. 21:28

Jeg benytter OpenMediaVault (OMV) NAS distro med OwnCloud. Owncloud sikrer at filer synkroniseres fra den enkelte bruger/pc/mobil ind på det primære OMV NAS. Jeg har bygget et backup OMV NAS af en gammel tynd klient pc og et par 3½" diske. En gang om måneden bliver dette Backup NAS hentet hjem og startet op på lokalnettet. Det vil via rsync pull'e alle data fra det primære NAS. Næste morgen lukker jeg Backup NAS og bringer det off site. Jeg har et par gange måtte restore pga datafejl eller "data fjumseri". Det er lykkedes at genskabe data fra Backup NAS i alle tilfældene. Kombinationen af OVM og Owncloud kan anbefales.

27
12. maj 2014 kl. 20:31

Mine hjemme pc (Mac) kører Time Machine mod en ekstern harddisk. Jeg hiver jævnligt slettede filer ned fra den igen. Vigtige data krypteres og smides i Dropbox. Mobil, ipad osv. backes op mod hjemme pcen.

26
12. maj 2014 kl. 19:17

rdiff-back på tre forskellige usb diske - nemt og effektivt og med historie

24
12. maj 2014 kl. 18:39

Jeg bruger en 1-2-3 strategi.

Jeg har en Synology DS1813+ som er partitionereret i et RAID-5 med en hot spare og et RAID-0 med to diske, alle diske er på 4TB.

der arbejdes fra RAID-5 og denne backes op til RAID-0 dagligt. (Når de 8TB på RAID-0 ikke længere er nok, vil jeg udvide RAID-5 med disse diske og tilføje en DX513 til den daglige backup.)

Ydermere backes RAID-5 så op til en ekstern Synology DS412+ som står hos en ven. (i tilfælde af brand/tyveri)

Det giver 3 kopier.

 1. "Live Miljøet". (indeholder, udover diverse, også backups af med PC'er med historik)
 2. en daglig lokal backup af "live miljøet". (ingen historik)
 3. en daglig off-site backup af "live miljøet". (ingen historik)
25
12. maj 2014 kl. 18:45

Nå ja, jeg jeg kontroller via notifikationer fra NAS'en, jeg får en mail hver nat når backuppen er færdig (både lokal og offsite)

23
12. maj 2014 kl. 17:22

GDrive, når jeg skal flytte data til/fra samarbejdspartnere og devices. NAS + ekstern disk til resten.

22
12. maj 2014 kl. 14:32

Jeg har 2 Time Machine bacups af min laptop, en derhjemme og en på arbejde. Derudover bruger jeg BackBlaze for backup til skyen og endeligt tager jeg en SuperDuper backup en gang om dagen på hverdage. SuperDuper er smart, fordi backup-disken er en bootable klon af min laptops indbyggede drev. I tilfælde af, at min maskine falder død om, kan jeg blot boote en låne-computer fra min SuperDuper backup, og et ikke taget ud af spillet i den halve dage, det tager at genoprette fra en Time Machine backup.

21
12. maj 2014 kl. 12:42

Nu er jeg jo sysadmin af profession - så jeg kan ikke lade være :)

Min egen backup bruger jeg rdiff-backup til (og så db dump tool af både pg og mysql) - og så har jeg kopi af backup'en på mine servere (hostet ude) - på en server derhjemme, og backup'en af de personlige pc'ere, billeder mv. derhjemme fra, bliver sync'et ud til serverne derude.

20
12. maj 2014 kl. 12:28

Alle jer med NAS-bokse og flot setup; hvad gør I så med "andre" enheder? - Jeres laptops, jeres mobiler?

30
13. maj 2014 kl. 10:36

Jeg backer slet ikke laptops etc. op. Jeg har mounted mine NAS folders som netværks drev, og gemmer alle dokumenter, billeder mm. på NAS. Det eneste der er på PC er de installerede programmer.

For vores iOS devices, har synology en app der tillader automatisk upload af nye billeder fra devicet til NAS. På den måde har vi også automatisk backup af billeder.

19
12. maj 2014 kl. 11:32

Jeg bruger et setup med dirvish (rsync-baseret, fuld image/tree), som kun opdaterer nye filer hver dag. Gamle/uændrede filer får bare et ekstra ahrdlink. Enkelt at sætte op og kører på min ubuntu hjemmeserver (som også trækker NAS/samba/nfs, Myth-TV, squeeze-server etc). Serveren kører en client-version af min dropbox-mappe, så jeg også har lokal (daglig) backup af den.

Jeg checker løbende (men ikke efter en plan), at der laves de forventede backups og oprydning/udtynding.

/Bjarne

18
12. maj 2014 kl. 11:19

Har 1.8 TB billeder som jeg skal holde styr på og det gøres med rsync til en synology box med raid 6. Herudover laver jeg en backup på extern harddisk som er gemt på 2 forskellige lokationer. Desværre ved jeg af erfaring at backupen ikke virker og der skal mere end en type backup til for at være sikker :)

17
12. maj 2014 kl. 09:51

Med den antagelse at plads er billigt har jeg skiftet dvd drevet ud i de bærbare med en stor disk. Her kører jeg i cron et job hver halve time der laver et nyt commit, fetcher fra en server, laver et merge og et push. Det har virket ganske fint og har kørt de sidste 2 år.

15
12. maj 2014 kl. 09:06

Jeg bruger Bacula. Incremental backup 6 gange om ugen, full backup 1 gang om måneden af to Linux (Fedora 20) og en Windows (W7) boks.

14
12. maj 2014 kl. 08:51

rsync (med parameteren --backup) scripts og cron job. Backup hver dag lokalt. Backup ca 1 gang om måneden ud af huset. Jævnlige (når samvittigheden bliver for dårlig) stikprøve kontroller

13
12. maj 2014 kl. 08:30

Vigtige data ala familiebilleder med mere ligger lokalt på en USB disk, ligger på NAS boksen og på Amazon Glacier, og de nyeste er delt ud på et Google drive, så familien og vennerne kan se de seneste pletskud ;)

11
12. maj 2014 kl. 08:10

Jeg har kørt med (Synology) NAS backup i lidt forskellige varianter over de sidste 8 år. Jeg har ca. 400GB data som jeg vedligeholder. Langt størstedelen er HD hjemmevideo.

 1. Raid. I første forsøg for mange år siden havde jeg blot et RAID-5 system hvor jeg antog at kun 1 disk af gangen ville gå i stykker. Det var også sandt, men under et strømsvigt døde raid-partitionen og så var jeg jo lige vidt.
 2. Ekstern HDD. Næste udvidelse var så at sætte en ekstern disk på, hvor NAS blev konfigureret med en nattelig backup til ekstern hdd.
 3. Backup til anden NAS. For at kunne håndtere den situation at huset brændte eller indbrudstyve fandt min NAS, satte jeg i nogle år også en RSync baseret netværksbackup mellem min NAS og en anden NAS i familien. Teknisk virker det rigtig fint, og jeg har også lykkedes med en restore både den ene og den anden vej, men praktisk er der en del løbende tilsyn med systemet fordi der er ændringer til internetudbyder/routere/dyndns/kabler osv. Det er nemt at få en fejl meddelelse når en backup er fejlet, i al fald hvis det er fra min egen NAS.
 4. Backup til Virksomhed. For at undgå at skulle være afhængig af en lidt skrøbelig netværksinfrastruktur i familien forsøgte jeg for lidt over et år siden mig med Amazon Glacier backup som der på daværende tidspunkt fandtes en beta integration for til min NAS. Glacier har den egenskab at det er gratis at upload data (i uendelige mægder), men koster at download (recover). Jeg har aldrig forsøgt at recover fra denne service. Jeg har overvejet at skifte over til google drive, hvilket jo også vil gøre backup filerne mere tilgængelige ud over hvad de er fra min NAS. Google tilbyder pt. 1TB plads for 10$ om måneden.

Jeg har idag andre familie NAS til at backup til min NAS, mens jeg selv backer min NAS (og andre NAS backups) up til Amazon Glacier og Ekstern disk.

12
12. maj 2014 kl. 08:16

Hvordan får du glacier gratis?

10
12. maj 2014 kl. 07:51

Jeg bruger synologys egen backup software på computerne, så alt vigtigt altid ligger på nas'en, og den smider en kopi over til amazon s3 (glacier) i Irland med kryptering en gang om ugen (koster ca $0,01 pr GB pr mdr). Grunden til at jeg valgte Irland var udelukkende prisen. Den var en lille smule billigere da jeg startede med at bruge deres service. Det et kun til sikring mod brand og lign.

Når jeg husker det, tager jeg selv en backup på en ekstern hdd der er låst inde i en boks der er boltet fast i væggen herhjemme.

Jeg tjekker indholdet i backuppen på nas'en en gang imellem, men har heldigvis aldrig haft brug for hverken den eller for en af mine backups af den.

8
12. maj 2014 kl. 07:31

Jeg leger fotograf og skyder en masse billeder. Mit setup ser ud som følger: Fra kamera til server, kopier til workstation, kopier til ekstern hdd + online backup til backblaze (5 usd/måned for ubegrænset plads, win/mac only, desværre) + 2. online backup til server i skyen. Ja, det er overkill, men nogle gange har det redet mig at have flere kopier, både hvis noget blev slettet og når harddiske går ned.

6
12. maj 2014 kl. 07:09

Har en NAS (Synology) stående i skunken derhjemme, hvor vi gemmer gembare ting. Den står i skunken, så tyven ikke umiddelbart falder over den, med mindre han har meget god tid.

Hver kører et backup script, som kopierer alt fra skunk-NAS til en lignende NAS som står hos noget familie. Så skulle skunk-NAS bryde ned, blive stjålet eller brænde, så har jeg al data hos familien.

Hvordan ser I på Jeres data, mht. hvis de bliver stjålet. Krypterer I data før I tager backup? Har selv haft kryptering på nogle mapper på min NAS, men det introducerede nogle effekter, såsom langsom læse/skrive hastighed og utilgængelighed hvis NAS har genstartet, så lige nu er mine backups ikke krypterede. Forsvarer det overfor mig selv med, at hvis fruens computer blev stjålet, så er data heller ikke krypteret derpå, samt vi har ikke nogle direkte hemmelige data, "kun" personlige.

7
12. maj 2014 kl. 07:23

Krypterer I data før I tager backup?

Et dejligt spørgsmål netop fordi det viser et klassisk sikkerheds dilemma: Fortrolighed eller tilgængelighed? Det er lidt som at ville blæse med mel i munden: For det ligger jo i en backups natur at vi så frygteligt gerne vil være sikker på at kunne læse den, hvorfor den burde være så tilgængelig for os som overhovedet mulige når vi nu får brug for den. På den anden side set vil vi jo også gerne have at der er ikke er uvedkommende der kan snage i vores data. Så den enkelte må vælge hvad der er smartest, ud fra deres egen risikoprofil.

Og så skal i med dropbox og den slags huske at den mest almindelige grund til datatab er at nogen (typisk jer selv) kommer til at slette/overskrive noget man gerne ville bruge. Så før i bruger det som backup, så husk at checkke at servicen kan recover slettede filer.

9
12. maj 2014 kl. 07:33

Nemlig, så jeg har valgt at prioritere tilgængelighed højest lige for tiden :)

Glemte at fortælle, at på min eksterne NAS hos familien, der ligger både en live 1:1 kopi fra skunk-NASen, men samtidigt ligger der en rsync archive backup fra 1:1 kopien, så hvis man kommer til at overskrive eller slette, så ligger det der. Dejligt praktisk, har heldigvis ikke haft brug for det endnu, men har set filerne ligger der ;)

5
12. maj 2014 kl. 06:26

Jeg har følgende setup.

Min server laver en backup til Crashplan, så snart der er ændringer. Crashplan har en service hvor man har ubegrænset backup plads til Kr. 360,- om året. Jeg har sat Crashplan op til IKKE at slette filer som bliver slettet.

Alle mine desktop computere laver en backup til serveren med Crashplan gratis klient.

For mig virker det også at restore data, og jeg vil gerne betale prisen hos Crashplan.

4
12. maj 2014 kl. 06:23

Selv bruger jeg Jottacloud til live-backup, så filer løbende bliver gemt på en ekstern server. Her er der også backup af filer, som jeg ikke tager backup af lokalt, da de ikke er vigtige. Eks. tager jeg backup af mit media center (tv-optagelser og musik).

Med jævne mellemrum, ca. en gang om ugen, gemmer jeg så en lokal kopi på en harddisk. Denne backup er af min bærbare computer og indeholde de vigtigste filer.

Til dato har jeg blot brugt min online backup, til at genskabe filerne, da det er nemmere end at bruge harddisken.

Efter IBM/Nets-skandalen er jeg dog begyndt at overveje om online backup er sikkert nok. Men indtil videre har jeg valgt at stole på at Jottacloud er sikkert og troværdigt.

2
11. maj 2014 kl. 23:57

Jeg bruger dropbox.

Er det optimalt, og inkluderer alle obskure programdata, konfigurationsfiler, og hvad har vi? Nej.

Er det supersimpelt og kan jeg tilgå mine data fra andre maskiner og fra nettet uden problemer? Ja.

3
12. maj 2014 kl. 06:17

Og Dropbox er selv-testende. Jeg har Dropbox installeret på tre uafhængige maskiner.

1
11. maj 2014 kl. 23:19

På hjemmefronten er jeg simpelthen for doven til at rode med ”traditionel” backup så valget faldet på keepit.com som daglig backup og hvert kvartal en backup med systemstate til NAS. Test er lidt efter humøret og burde være mere ofte. men har da virker hvergang.