Tør du satse på open source telefoni?
I USA er open source telefoni meget udbredt. Derovre kommer den dominerende kernesoftware fra firmaet Digium og hedder Asterisk. Softwaren benyttes af virksomheder som bl.a. IBM, Google og Yahoo, hvor den styrer såvel deres omstillingsborde, gennemstilling fra fastnet- til mobiltelefoner og integration med diverse kalender- og presencesystemer.
I Danmark er open source baseret telefoni et nærmest ukendt fænomen.
Vi er en lille gruppe af 3-4 danske kommuner, som er nået mere eller mindre langt i processen med at se på mulighederne for at tage en software som Asterisk i anvendelse. Til erstatning for vores respektive proprietære telefonsystemer. Vi ser økonomiske besparelser i et skifte, men også mulighed for at kunne tilegne os ny telefoni-/UC-relateret funktionalitet hurtigere.
De fleste vil nok medgive, at en virksomheds telefoni er en uhyre kritisk tjeneste. Det skal bare fungere 24 x 7 x 365. Og når det en dag fejler, skal der være det fornødne beredskab ift fejlafhjælpning og fortsat drift. Det er sådanne betingelser, der i de fleste tilfælde får mange af os til at vælge løsninger, som er velgennemprøvede og som kommer fra velrenommerede leverandører, der kan levere den nødvendige vedligeholdelse og support af løsningen. Asterisk er velgennemprøvet, ja, men som nævnt er softwaren nærmest ukendt i Danmark, hvilket betyder, at man som virksomhed ikke kan tegne en supportaftale med et servicefirma, hvor der er styr på servicelevels og oppetider. Amerikanske Digium er ikke repræsenteret her i landet, heller ikke gennem partnere. Firmaet tilbyder alene telefonsupport til os, der bor på den anden side af dammen.
Som dansk virksomhed skal man derfor gøre op med sig selv, om man selv vil mande op til at klare supportopgaven og driftberedskabet selv. Man kommer altså i realiteten til at skulle lave en insourcing af telefonien og dermed binde flere interne personaleressourcer op på basal drift. Det har naturligvis indflydelse på den samlede business case for et eventuelt skifte. Hvis dét, man som virksomhed sparer i forhold til licenser og aftaler med sin nuværende telefoni-leverandør, mere eller mindre bliver spist op af udgifter til etablering af in-house kompetencer og ressoucer, så er business casen i hvert fald ikke (længere) primært af økonomisk karakter. Så skal man tro på, at man reelt får en bedre løsning og at man f.eks. kan tage nye funktionaliteter hurtigere i brug. Og man skal sidst og ikke mindst have sin topledelses velsignelse af, at man tager en øget risiko ind i huset på en af de mest kritiske tjenester for virksomheden.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.