Vi er nu nået til 4. afsnit af vores føljeton om tjekditnet.dk. Vi har kigget på, hvorfor tjekditnet.dk ikke udnytter sit potentiale i dag, og vi har kigget på, hvordan vi kan gøre det bedre.
Som bekendt har jeg tilbudt Energistyrelsen, der står bag tjekditnet.dk, at vi hos Kviknet vil udvikle en ny og bedre version kvit og frit, og Energistyrelsen kvitterede med en invitation til et møde.
I den forgangne uge har jeg derfor besøgt Energistyrelsen og fremlagt vores ideer.
Efter mødet, hvor kun halvdelen af Energistyrelsens deltagere mødte op, havde jeg det som Mads Skjern i første afsnit af Matador, da han forlader Damernes Magasin og indser, at der må frisk blod til: Tiden var ingenlunde spildt.
Et offentligt prestigeprojekt
Tjekditnet.dk er en hybrid af forskellige offentlige initiativer. Dels det hedengangne website "Bredbåndsmåleren", som ikke må forveksles med den kommercielle version på it-borger.dk, dels det statslige projekt "Bredbåndskortlægning".
Det forklarer, hvorfor websitet ser ud som det gør - og jeg måtte forstå, at man fra politisk side havde meget specifikke ønsker til, hvordan websitet skulle opbygges.
Websitet er et projekt, der er brugt megen tid på, og som der er investeret megen politisk kapital i - selv statsministeren skulle angiveligt have refereret til projektet i sin nytårstale.
Jeg antager, at de udmærket kender det økonomiske begreb sunk cost fallacy, men det er som om, det ikke rigtig er slået igennem i det offentlige endnu.
Energistyrelsen mener sig derfor ikke i stand til at ændre radikalt på den måde, tjekditnet.dk er skruet sammen på, og de kan derfor ikke tage imod vores tilbud.
Ret skal være ret - de vil gerne tage imod vores input til deres nuværende website, og det kan muligvis resultere i, at bredbåndsmåleren flyttes til en ny position, så det ikke er den første funktion, man møder som mobilbruger på siden. En lille forbedring, men langt fra nok.
Det er udelukket, at udbyderne selv kan opdatere deres data real-time - Energistyrelsen mener, at de står som garant for de data, der ligger på sitet, og derfor vil de gerne manuelt kvalitetssikre de data, der kommer ind.
At deres blåstemplede data derved bliver et halvt til et helt år forældede, betyder mindre.
Lad os gøre det bedre!
Jeg må erkende, at Energistyrelsens tilgang skuffer mig en smule, selv om den er forventelig. Visse af deres medarbejdere ønsker helt sikkert en forandring, mens andre er groet fast i systemet og føler sig trådt på, når vi offentligt kritiserer deres løsning og tilbyder vores hjælp.
Det ændrer dog ikke på, at Danmark har brug for mere gennemsigtighed på bredbåndsmarkedet, og hvis ikke myndighederne er klar til at løfte opgaven, vil vi gøre det i privat regi i stedet.
Vi har derfor tænkt os at starte en konkurrent til tjekditnet.dk op. Websitet skal være reelt neutralt, og der skal være adgang for alle udbydere, der ønsker at tilbyde internet, både til erhverv og privat.
Det bliver IKKE endnu et website, hvor udbyderne skal betale kickback pr. henvist kunde, da det uvægerligt vil føre til, at neutraliteten ryger.
Om websitet skal drives i forenings-regi eller ej, ved jeg ikke endnu, men det skal vores drøftelser med resten af branchen hen over de næste par uger fastlægge.
Foreløbig har jeg fået tilsagn fra to andre internetudbydere, som gerne vil deltage i projektet, og nu foreligger en opgave med at få indhentet opbakning fra resten af branchen og få klarlagt de præcise rammer for et sådant samarbejde.
Som altid tager vi gerne imod gode ideer fra version2's læsere.
God weekend.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.