Tjekditnet version 2: En simpel brugerflade
I sidste blogindlæg gennemgik vi databasen og API'et, og læserne kom med en række gode forslag til forbedring af prototypen, hvoraf vi har implementeret en del. Vi har nu udarbejdet en frontend til den nye version af Tjekditnet, som vi mener, den kunne se ud.
Farvevalg m.v. har lagt sig op ad tjekditnet.dk's nuværende sammensætning, da vi kan se, de har ønsket et bestemt udtryk med siden. Om man kan lide farverne eller ej er en individuel smagssag, og umiddelbart er det ikke der, den store forbedring skal findes.
Forbedringen findes derimod ved, at vores oplæg er en stærk forenkling, og en forenkling er det, der skal til, hvis vi skal have almindelige borgere til at bruge websitet.
Brugerfladen er responsive, og "varedeklarationen" samt prisen vises kun, hvis man anvender en stor skærm. I mobilvisningen medtager vi kun det absolut nødvendige, så overblikket ikke forsvinder.
Da vi har baseret brugerfladen på vores API, vil enhver webudvikler kunne udvikle en ny og pænere brugerflade. Desuden kan API'et bruges til at vise data på tredjeparts websites, fx ejendomsmæglersider, kommunale websites m.v.
Jeg skal for en god ordens skyld understrege, at vores prototype på ingen måde er godkendt af Energistyrelsen, og at vi udelukkende har medtaget deres logo for at vise, hvordan en ny version af siden kunne se ud. Hvis de føler sig trådt over tæerne, skal de naturligvis blot sige til, så piller vi logoet af igen.
Live data
Vi har importeret data fra Kviknets eget dækningsområde med reelle hastigheder, vi kan levere på TDC's DSL-netværk.
Et par interessante tal:
- Vi kan levere til samlet set 3.119.684 danske adresser
- 413.223 danske adresser kan ikke få DSL - lad os håbe, de kan få fiber, coax eller andet
- Den gennemsnitlige download-hastighed er 23,1 Mbit/s
- Den gennemsnitlige upload-hastighed er 5,1 Mbit/s
- 2.364.046 adresser kan få pair bonding
Antallet af adresser i databasen er højere end tidligere estimeret, da der foruden de 2,6 mio. husstande også findes et antal sommerhuse, erhvervsbygninger og lignende.
Den gennemsnitlige upload-hastighed er ikke specielt imponerende, og da vi i mange tilfælde leverer 10, 20 eller 30 Mbit/s i upload på VDSL, dækker tallet over en række ADSL-forbindelser til adresser, der ligger langt fra centralen.
Disse adresser findes ikke kun i Udkantsdanmark:
Heldigvis kan de få pair bonding, hvor man anvender to trådpar til fordobling af hastigheden.
Jeg har noteret mig nogle features til en eventuel endelig version af sitet:
- Håndtering af erhvervskunder (fx et tilbudsværktøj)
- Full blown REST-API til opdatering (hvis det ønskes af udbyderne)
- Spejlfunktion, hvor en udbyder kan koble sig på en anden udbyders datasæt
- Link til avancerede funktioner (til kommuner, myndigheder m.v.)
- Webinterface til indberetning for mindre udbydere, antenneforeninger m.v., inkl. CSV-import
Vi tager prototypen med til vores møde med Energistyrelsen i ugen, der kommer.
Herfra skal der lyde en tak til de læsere, der har bidraget undervejs. Skulle der være flere gode ideer, så giv lyd fra jer - så tager vi dem med.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.