I dag publicerer Lægemiddelstyrelsen en smartphone app, "Medicintjek", der giver adgang til oplysninger om medicin herunder indikationer, anvendelse, indlægsseddel, pris, mm. Det er sæson for denne kategori af app for ved årsskiftet publicerede Dansk Lægemiddel Information (DLI) en lignende, der på mange områder kan det samme som Lægemiddelstyrelsens.
Men der er alligevel forskelle:
Platforme
Medicintjek er udviklet til iOS 4.0+ og Android 1.5+ og kan således køre på iPhones, iPads, iPod touch og de fleste Android telefoner (omend den ikke er optimeret mod små skærme). medicin.dk kører udelukkende på iOS i skrivende stund.
En analyse fra Creuna fra 22. juni 2011 opgør antallet af danskere der har en iPhone til 12%, mens 13% har en Android telefon. Medicintjek rammer altså 25% af befolkningen, mens medicin.dk kun dækker 12%.
Offline eller nyeste data?
Når man har downloadet medicin.dk går programmet i gang med at hente hele lægemiddelkataloget ned fra DLIs servere, en operation der er tidskrævende og skal udføres hver 14. dag helst over et wifi netværk. Til gengæld har brugeren så adgang til lynhurtige opslag og kan bruge programmet selvom internetforbindelsen er slukket eller serveren er nede. Medicintjek laver altid live opslag mod Lægemiddelstyrelsens web services, der igen trækker på styrelsens centrale registre og ikke tager ekstra plads op på telefonen. Omvendt virker dette kun når telefonen har adgang til internettet og serverne er oppe.
Slår man oftest oplysningerne op et sted hvor der ikke er adgang til internettet er DLIs applikationen at foretrække. Er internetforbindelsen intet problem giver arkitekturmønsteret med at hente alle data ned ikke den store værdi, da hastigheden på live opslag mod serverne ikke er mærkbart langsommere.
Funktionalitet
De to programmer er langt hen ad vejen ens: Begge gør det muligt at søge på produkt eller indholdsstof, se stamoplysninger om pakninger, scanne en stregkode og gemme produktoplysninger som favoritter / bogmærker. medicin.dk gør det muligt at konfigurere hvilke stamoplysninger der skal vises og i hvilken rækkefølge. Det kan man ikke i Medicintjek, men her er der til gengæld mulighed for at se om der er problemer i at kombinere to eller flere produkter herunder dem der er i bogmærkelisten.
Offentlig eller privat afsender?
Medicintjek trækker på data fra Lægemiddelstyrelsen, som hører under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Lægemiddelstyrelsens mission er, "Vi arbejder for, at effektive og sikre sundhedsprodukter - lægemidler, medicinsk udstyr og nye terapiformer - er til rådighed for samfundet og vi fremmer, at produkterne bliver brugt rigtigt."
medicin.dk udgives af DLI, der ejes af Lægemiddel Industri Foreningen (LIF), som er brancheforeningen for lægemiddelvirksomheder i Danmark. LIFs mission er, "Lif arbejder for, at lægemiddelindustrien har de bedst mulige betingelser for at forske, udvikle, markedsføre, distribuere og informere om lægemidler, for derigennem at sikre patienterne en bred og hurtig adgang til den bedste medicinske behandling."
Om man hælder mest til at information om lægemidler skal komme fra en offentlig myndighed eller en privat interesseorganisation er en hvepserede jeg ikke vil stikke hånden i, men blot nøjes med at konstatere at nu har man i hvert fald et valg.
Åh ja og så skal jeg lige huske disclaimeren: jeg har været med til at lave Medicintjek, så hvis dette indlæg på nogen måde synes at favorisere denne app er det derfor.
God fornøjelse med begge apps!

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.