Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Tillykke med fødselsdagen - hit med flødebollerne!

5. oktober 2012 kl. 10:0512
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I dag er det min fødselsdag, og det udløser automatisk visse udfordringer, når den falder på en arbejdsdag.

Det er en besynderlig tradition på danske arbejdspladser, at man skal medbringe flødeboller eller allerhelst hjemmebagt kage på sin fødselsdag.

Det kunne ligne et forsøg på at bestikke sine kolleger til at ønske mig tillykke med den lykkeligvis relativt trivielle bedrift at holde mig i live endnu en omgang rundt om Solen.

Og eksekveringen af ritualet er også besynderligt. Det er for eksempel ikke ligegyldigt, hvornår man serverer de søde sager. Lige før frokost er helt forbudt. Tidligt om morgenen dur heller ikke for kage. Så skal det være morgenbrød, men det er forbeholdt runde fødselsdage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det må heller ikke være for sent på eftermiddagen af hensyn til dem, der går tidligt og med garanti vil påpege, at de føler sig snydt. Der synes at være konsensus om klokken 14-15, men der er sikkert forskelle mellem både arbejdspladser og geografi. Det findes der uheldigvis ingen manual for, så du er på spanden, hvis du har fødselsdag i din første uge på en ny arbejdsplads, fordi du risikerer at bryde den lokale etikette.

Og hvad er i øvrigt en rund fødselsdag? Det er ikke helt nemt. Indtil en vis alder kan det defineres i 10-talsystemet som modulo 5 af alderen = 0. Men efter 30 gælder den ikke længere. Så er det kun modulo 10 af alderen = 0, der tæller. Indtil man har passeret 60. 65 tæller således som en særlig begivenhed.

Når man når endnu højere op, så tæller hver eneste fødselsdag, ligesom de gjorde, da man var helt lille.

Kagemail til alle

Næste problem er princippet fra skoletiden om, at man skal have nok med til alle. Det er let nok, når alle er de 24 elever i 4. B. Det er straks værre på en arbejdsplads. Det indebærer som regel, at man for at undgå den sociale brøler at løbe tør, helgarderer sig, og ender med et overskud, som man så skal forsøge at afsætte til kolleger, der stod på nakken af hinanden for at få det første stykke, men nu pludselig hævder at være mætte eller skulle passe på vægten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I disse tider skal der udsendes en mail med budskabet om, at godterne nu er frigivet. Skal den udsendes til hele firmaet? Formentligt kun hvis firmaet har færre end X medarbejdere. Eller kan man nøjes med sin egen afdeling, og hvad gør man i så fald med de kolleger, som sidder lige ved siden af, som ikke tilhører samme afdeling i organisationsdiagrammet?

Serveringen kan foregå enten på en neutral placering i den nærmeste kaffestue, hvilket medfører brok fra de kolleger, der skal bevæge sig fra den anden ende af huset, og ikke når at sikre sig en kaloriebombe med kokos, men må tage til takke med en skaldet flødebolle.

Den kan også foregå direkte ved skrivebordet, hvis man vil sikre sig, at dem, der kommer forbi, rent faktisk husker at sige tillykke og ikke bare stikker ubemærket af med sukkerrovet.

Det er heller ikke ligegyldigt, hvad man serverer. Der er altid nogen, som gør oprør og vil servere noget sundt. Det er en god tanke, men klokken 15 om eftermiddagen er sjældent et velvalgt tidspunkt at prædike om kalorieindtag og fiberindhold over for en flok funktionærer, som har drukket fem kopper kaffe og stadig er knotne over, at de kun måtte tage én hakkebøf til frokosten.

Som kompromis er der så nogen, der har opfundet gulerodskagen. Det er en ret besynderlig konstruktion, fordi den ofte er forsynet med et tykt lag glasur, der formentligt både kan bruges som raketbrændstof og er på listen over forbudte stoffer i cykelsporten.

Kokosnægtere

Flødebollen er den sikre vinder, hvis man ikke er leveringsdygtig i hjemmebag. Og de fås i dag i æsker, hvor alle flødebollerne er med kokos, som de bør være det. Det betyder så, at der nu er nogen, der hårdnakket hævder ikke at kunne lide kokos.

Jeg sætter stor pris på, at dem jeg holder af, og dem der holder af mig, fejrer mig. Jeg sætter også stor pris på mine kolleger. Men vi kommer ikke uden om, at det kan være noget af en social udfordring at holde fødselsdag på sin arbejdsplads.

Så det er heldigt, at min fødselsdag næste år falder på en lørdag.

Medmindre det altså indebærer, at jeg alligevel skal levere søde sager? Skal de så udleveres om mandagen eller fredagen? Hvad sker der, hvis fødselsdagen ligger midt i en ferie - skylder man så stadig?

Nå, men i det mindste er der da så stadig et par år til jeg fylder 40, for jo højere man kommer op i de runde fødselsdage, jo mere kompliceret ser det ud til at blive.

Nu kunne det måske lyde, som om jeg nægter mine kolleger deres sukkerration. Men min kone har bagt kanelsnegle, som er undtagelsen, der gør det muligt at servere kage om morgenen.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
26. marts 2019 kl. 07:33

lidt det samme gør sig gældende med gaver, her synes der at være en konsensus om at 50 og 60 er en anledning til at give en fældes gave, hvorfor ikke når man bliver 30 eller 40 eller når man bliver gift eller får børn, jeg ved ikke med jer men jeg synes det er en større begivenhed at blive gift og få børn end det er at blive 50. er det kun mig eller hvad mener I?

12
26. marts 2019 kl. 07:29

man kan jo altid blive rund af den ;-)

11
5. oktober 2012 kl. 21:43

... tillykke med fødselsdagen!

10
5. oktober 2012 kl. 16:27

I forbindelse med diskussionen om gulerodskagen. Knowledge is knowing that a tomato is a fruit Wisdom is not putting it in a fruit salad

En så ganske herlig lille artikel, og som altid i dybden på emnet. Spot on, herlig fredags læsning. Og tillykke med dagen (får jeg så en kage ??)

8
5. oktober 2012 kl. 14:04

bare melde sig ud af klubben og springe alt det kalorie-hejs over!

7
5. oktober 2012 kl. 12:19

Og tak for at give os alle mere stress ved næste fødselsdag ;-)

5
5. oktober 2012 kl. 11:31

Puha, det er lige før jeg får stress af overvejelserne i forbindelse med min nærtstående fødselsdag.

Fantastisk morsomt indlæg - Flere af dem :)

4
5. oktober 2012 kl. 11:13

... er udelukkende et spørgsmål om et passende valgt talsystem ;-)

3
5. oktober 2012 kl. 11:03

Herligt fredags-indlæg... jeg er stor fan af den form for reflektion over hverdagen :-) Go' humor! Well done Jesper og tillykke med dagen!

2
5. oktober 2012 kl. 10:42

Du har så valgt den "kalorielette" udgave af kage/flødeboller på bloggen ved at vise billederne af disse.

1
5. oktober 2012 kl. 10:30

hvor alle flødebollerne er med kokos, som de bør være det. Det betyder så, at der nu er nogen, der hårdnakket hævder ikke at kunne lide kokos.

Når vi hævder ikke at kunne lide kokos, må du forstå at det ikke handler om kokos som sådan. Når vi undskylder os således, er det snarere en diplomatisk måde at undgå at ødelægge en ellers festlig begivenhed med den - i øvrigt principielt vigtige - diskussion om hvorvidt det er etisk forsvarligt at tilsætte grøntsager til kager.

Serveres den helt utilstedelige gulerodskage som det eneste, deler vi os gerne i to lejre: Dem, der vist hellere må nøjes med en ekstra kop kaffe fordi ribbensstegen i kantinen var lidt for fristende. Og os, der for det gode selskabs skyld spiser med og med et smil siger "Hov, der fik jeg da vist en muskel."

Kom ikke og sig, at nørder mangler sociale kompetencer!