Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Tid til danske datacentre

6. februar 2015 kl. 10:0367
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I tirsdags kunne man på dr.dk læse en nyhed om, at Apple investerer 2 mia. dollar i et nyt datacenter i Arizona, som skal være “kommandocenteret for Apples globale netværk”. Det nye datacenter skal udelukkende køre på solenergi, og i det hele taget er vedvarende energi et centralt element for firmaer, der har store datacentre. Det gælder ud over Apple også for Amazon, Facebook og Google.

Selvom Danmark på mange måder er en IT-stormagt, så er datacentre et af de områder, hvor vi halter gevaldigt bagefter – også selvom behovet for centre kun vil vokse de kommende år. I Sverige har Facebook netop etableret et datacenter, og Google etablerede for et par år siden et stort data-center i Finland. Herhjemme sker der til gengæld ikke noget. Selvom en række virksomheder har udvist interesse for at etablere centre herhjemme, er de sprunget fra undervejs.

Danmark burde ellers være et ideelt sted at etablere et data-center. IT-penetrationen er høj, vi er et fredeligt og sikkert land, vi har masser af vedvarende energi, og man kan komme af med den ganske betydelige overskudsvarme gennem f.eks. fjernvarmenettet.

Det går imidlertid galt, når man ser på prisen for den energi, der skal ind, og på prisen for at komme af med den varme, der skal ud. Datacentre bruger – som Version2's læsere om nogen ved - enorme mængder strøm, og de danske energi-afgifter er desværre ikke indrettet på en måde, der tager hensyn til det. I Sverige har man f.eks. en lovgivning, som gør, at datacentre får en rabat på strømmen, da de sidestilles med tungt energikrævende industrier som f.eks. papirindustrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark har vi derimod netop afskaffet den såkaldte 100 Gwh-ordning, som giver virksomheder rabat på forbrug over 100 Gwh. Og når vi ser på den overskudsvarme, der skal ud, så er der en 33 pct. beskatning, hvis den udnyttes, samt store afgifter på varmepumper, som samlet set gør det urentabelt at sende det ind i f.eks. fjernvarmenettet.

Arbejdspladserne ved datacentre er først og fremmest i opførelsesfasen. Efterfølgende er der tale om relativt få, men dog højt kvalificerede IT-medarbejdere. Der er dog alligevel også et erhvervsudviklingspotentiale i at satse på dette område. Datacentre kan med fordel placeres i områder væk fra de store byer, hvor der i dag kun er relativt få IT-arbejdspladser, og hvor der er relativt nem adgang til vedvarende vindenergi. Det vil være med til at øge jobmulighederne for IT-specialister i områder af Danmark, hvor det i dag er svært at få arbejde.

Jeg synes, at vi herhjemme skal se på, om vi kan lave en ordning, så datacentre får adgang til billigere el, hvis der f.eks. er tale om vedvarende energi, og hvor vi gør det nemmere at komme af med overskudsvarmen. Derfor vil jeg nu rejse sagen i Folketinget, så vi forhåbentlig kan få skabt et politisk flertal. Facebook har etableret sig i Sverige, Google i Finland. Et fælles mål kunne være, at Apple eller Microsoft slog sig ned i Danmark.

67 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
67
23. februar 2015 kl. 22:12

Facebook har etableret sig i Sverige, Google i Finland. Et fælles mål kunne være, at Apple eller Microsoft slog sig ned i Danmark.

Microsoft har også allerede valgt Finland. Det var en del af aftalen da de købte finske Nokia at de vil etablere et $250m datacenter i Finland. 1½ år senere er de dog tilsyneladende stadig ikke gået i gang med at bygge datacentret, som det fremgår af denne artikel fra i fredags: http://www.zdnet.com/article/after-the-nokia-deal-microsoft-promised-a-250m-datacenter-for-finland-so-where-is-it/Men de har dog bygget et lille datacenter i Finland sidste år som det også fremgår af artiklen.

Men Apple har jo også ligget i forhandlinger med Viborg Kommune med flere i 3 år før de i dag offentliggjorde planer om at bygge et datacenter i Danmark og der går nok et stykke tid endnu inden de tager første spadestik.

64
23. februar 2015 kl. 16:10

Bare for at undgå spekulationer om mine eventuelle som spåmand, så vil jeg lige gøre følgende klart:

Er jeg glad for aftalen?

Jeg er meget glad for den aftale der er blevet offentliggjort i dag. Den skyldes hårdt og dedikeret arbejde af blandt andet Søren Pape Poulsen, da han var borgmester i Viborg. Det kan vi alle i Danmark være glade og stolte over.

Har jeg været vidende om aftalen, da jeg skrev min blog?

Nej. Jeg fik først nyheden i dag sammen med jer andre. De forhandlinger Viborg Kommune har haft med Apple har været fortrolige, og derfor har Søren Pape naturligvis ikke orienteret mig om dem. Søren Pape stoppede desuden som borgmester i september måned 2014.

Betyder dette, at min pointe om, at de danske el-priser er en hindring for etablering af datacentre i Danmark ikke holder, når det kommer til stykket?

Det er alt for tidligt at sige noget om det. Detaljerne i aftalen med Apple er ikke offentliggjort, så jeg kender ikke baggrunden for deres beslutning – en beslutning jeg for øvrigt er meget glad for. Jeg kan se i den omtale af sagen, der har været indtil nu, at datacentret skal ligge ved den omformerstation, hvor strøm fra Norge kommer ind i Danmark. Der er ikke mange af den type omformere herhjemme, og alene af den grund er det svært at konkludere noget ud fra de oplysninger der foreligger nu.

65
23. februar 2015 kl. 18:51

Godt at høre det er vandtætte skotter mellem de ting, som skal holdes adskilt.

Med mindre Apple skal købe strøm til norsk pris, så har etableringen af centret vist at pris ikke er det eneste kriterie. Det er godt fordi Danmark skal ikke konkurrere på pris.

57
23. februar 2015 kl. 11:23

V2, kan I ikke spørge B. Mikkelsen om han bare er genial eller har inside info?

62
23. februar 2015 kl. 12:42

V2, kan I ikke spørge B. Mikkelsen om han bare er genial eller har inside info?

Søren Pape Poulsen som nu er formand for Brian Mikkelsens parti (Det Konservative Folkeparti) var indtil 3. september 2014 borgmester i Viborg Kommune. Viborg Kommune har sammen med Udenrigsministeriets afdeling ”Invest in Denmark”, Aarhus Universitet og på Energi Viborg ligget i forhandlinger med Apple i 3 år, som det fremgår af denne pressemeddelelse fra Viborg Kommune: http://kommune.viborg.dk/Om-kommunen/Presserum/Pressemeddelelser/2015/Februar/Apple-investerer-milliarder-i-mega-datacenter-ved-ViborgDet vil sige at Søren Pape har været borgmester i Viborg i det meste af forhandlingsperioden. Så mon ikke Brian Mikkelsen fået noget insider info fra Søren Pape og sikkert også noget insider info via kontakter i Udenrigsministeriet.

56
23. februar 2015 kl. 11:02

Apple datacenter til over 6.000.000.000,- i Foulum ved Viborg. Drevet af vedvarende energi og overskudsvarmen leveres ud i fjernvarmenettet.

Regnedrengene i Apple er åbenbart uenige med jeres store modstand mod DC i Danmark. :-)

58
23. februar 2015 kl. 11:29

Regnedrengene i Apple er åbenbart uenige med jeres store modstand mod DC i Danmark. :-)

Regnedrengene i Apple er sikkert meget kompetente, og ved nok hvad der tjener Apple bedst, herunder en lemfældig beskatning af multinationale selskaber - en ting er helt sikkert, når Apple gør hint eller dette, så er det for Apple, ikke ud fra en altruistisk betragtning.

Så lad os nu lige spise brød til, og se hvor mange varige arbejdspladser dette kaster af sig, og hvor meget (eller rettere lidt) der flyder til den danske statskasse i form af skatter.

Umiddelbart ville jeg nok tro at en mellemstor eksportvirksomhed med 50-100 arbejdspladser ville være en meget større gevinst for landet.

Man skal lade være med at lade sig dupere af et tal, bare fordi der er en masse nuller i det.

66
23. februar 2015 kl. 19:13

Enig, og se f.eks. <a href="http://finans.dk/live/erhverv/ECE7474520/Analytiker-Apple-investering-l…;
"Ingen jobfest"

http://fortune.com/2015/02/23/apples-2-billion-wont-bring-a-lot-of-jobs-to-ireland-or-denmark/

<strong>Apple's $2 billion won't bring a lot of jobs to Ireland or Denmark</strong></p>
<p>The company’s $1 billion data center in Maiden, N.C. employs only 50 full-time workers.

http://www.bizjournals.com/phoenix/blog/techflash/2015/02/apple-data-centers-have-disappointed-other.html

<strong>Apple data centers have disappointed other communities</strong></p>
<p>When Apple Inc. decided to build a massive data center in Maiden, North Carolina, the rural area was ecstatic.</p>
<p>The honeymoon period didn't last long after Apple (Nasdaq: AAPL) spent $1 billion building one of its largest data centers at the time and bring it to an area racked with high unemployment. It also brought a total of 50 jobs to the region.</p>
<p>That was three years ago. On Monday, Arizona Gov. Doug Ducey announced Apple was going to build a $2 billion data center at the Mesa site of its failed partnership with GT Advanced Technology.</p>
<p>Total jobs planned for the new facility? 150.</p>
<p>Such is the nature of data centers. It's no different at myriad other centers that already operate in the Valley who employ anywhere from 50 to 200 people in facilities that span hundreds of thousands of square feet. <strong>And while the $2 billion investment sounds like a lot, odds are much of that will be spent buying equipment from out of state or out of the country.</strong>

59
23. februar 2015 kl. 11:33

SAgen viser at regeringen er LANGT foran Brian Mikkelsen!

53
9. februar 2015 kl. 00:57

Kære Brian Mikkelsen.

Vi har ikke samme politiske ståsted, men du skal have stor ros for at være villig til at involvere dig med Version2's brugere. IT-ordførerskaber har en tendens til at blive tildelt "til sidst" i partierne, og mange uheldige beslutninger bærer præg deraf.

Jeg kan ikke komme med så lang og god en liste som PHK, men jeg vil pege på to ting der er helt essentielle:

  1. Det er et skråplan at tilsidesætte borgere og virksomheders retssikkerhed i terrorbekæmpelsens navn, se for eksempel http://www.information.dk/519946

  2. PHK har fuldstændig ret, når han gang på gang nævner behovet for en IT-havarikommission. Den eneste måde vi, som samfund, kan undgå den næste Amanda eller POLSAG, er ved at tage ved lære af dem, med vilje. Så kan vi måske også undgå sager som denne, og spare skatteyderne for nogle kroner: http://www.version2.dk/artikel/database-firma-griner-af-statens-adressesystem-til-5-millioner-kroner-vi-goer-det-gerne

51
8. februar 2015 kl. 13:07

Hvis man til tiltrække de interessante IT arbejdspladser er uddannelse måske det bedste sted at starte, fordi der er rigtig mange "ufaglærte" IT medarbejdere i Danmark.

Som det er i dag koster det 80.000 - 100.000 plus det løse, efter skat, at efteruddanne sig til bachelor og master niveau hver især. Nogle kan få arbejdsgiver til at betale, ellers er det rigtig mange penge.

Man kunne prøve at gøre det mere attraktivt at efteruddanne sig.

38
7. februar 2015 kl. 00:03

Umiddelbart kan jeg ikke se det fornuftige i at få Apple og Microsoft til at slå sig ned i Danmark, med henblik på datacentre. Der vil næppe være mange arbejdspladser i det, og den efterfølgende kreative skattebetaling vil nok heller ikke være til meget gavn.

At sænke afgifterne kunne være dejligt. Men hvis det går som det plejer i dansk politik, betyder det bare at de store igen får en rabat, og de små skal betale for den.

At datacentre skulle gavne udkantsdanmark tvivler jeg også på. Det kan godt være der er flere vindmøller plantet i udkantsdanmark, men der er til gengæld mangel på fornuftigt bredbånd. Så kunne man sikkert argumentere at et datacenter i udkantsdanmark ville medføre at der endelig kom bredbånd til alle, men det er nok mere realistisk at de bare ville bygge det et sted hvor infrastrukturen allerede var på plads.

Jeg kan dog godt lide at der kommer politisk fokus på danske datacentre, her havde jeg så bare ønsket at der var med fokus på sikkerheden i dem - CSC, Se-Og-Hør og DAMD sagerne er glimrende eksempler på nødvendigheden af dette.

41
7. februar 2015 kl. 10:22

At datacentre skulle gavne udkantsdanmark tvivler jeg også på. Det kan godt være der er flere vindmøller plantet i udkantsdanmark, men der er til gengæld mangel på fornuftigt bredbånd.
Så kunne man sikkert argumentere at et datacenter i udkantsdanmark ville medføre at der endelig kom bredbånd til alle, men det er nok mere realistisk at de bare ville bygge det et sted hvor infrastrukturen allerede var på plads.

Der er masser af backbone fiber i hele Danmark. At der ikke er fiber ud til hver husstand har intet at gøre med at der ikke er backbone fiber i Vestjylland. Både TDC, elselskaberne og GC har masser af fiber.

Rent infrastruktur mæssigt hvad angår fiber og forbindelser ind/ud af landet, vil det give god mening at placere et DC i Danmark, da vi har mange store naboer tæt på.

30
6. februar 2015 kl. 17:07

Tja må nok være enig med den del der her på siden på peger at datacenter i Danmark pga. el, temperatur mv. ikke er noget optimalt sted at ligge et datacenter.

Men nu er Danmark jo ikke kun lille Danmark i Europa måske kunne man forstille sig datacenter i Grønland hvor der er en del uudnyttet vandkrafts potentiale og i stor udstrækning er dækket af dansk lov.

Desuden ligger det centralt mellem Europa og USA

Skal dog være opmærksom på Grønland i den sammenhæng har et svage punkt lille befolkning og dårlig infrastruktur i forhold til Danmark. Men det kan der jo laves lidt om på med investeringer.

29
6. februar 2015 kl. 16:24

Hej Brian Jeg er ikke lige din kernevælger, men jeg vil godt lyfte hatten for at du rent faktisk går i dialog på denne side, hvor der er mange der har forstand på IT, og dermed også let kan blive en øretævernes holdeplads, hvis man som ikke fagperson skriver noget forkert. Det skal du ikke tage alt for ilde op, men som du netop gør forsætte dialogen. Og jo længere du begår dig her jo mere viden vil du også få om emnerne. Min største anke omkring Chrisitansborgs tilgang til IT er at I beslutter ting ud fra nogle ønsker, men ikke ud fra en viden om hvad der kan lade sig gøre og er fornuftigt. Derfor vil jeg råde dig og dine kollegaer til at skrive og lytte her, og tage den uundgåelige øretæve der kommer af og til. Indtil videre god stil!

17
6. februar 2015 kl. 13:28

"Selvom Danmark på mange måder er en IT-stormagt"...

16
6. februar 2015 kl. 13:27

...det er for at køre dem under dansk lovgivning, altså for at kunne overholde de regler som vi har her i landet. Det er kommuner, regioner og staten samt virksomheder som håndterer oplysninger om borgerne. Det er meget begrænset. Alle andre kan få varen leveret billigere i andre EU lande, hvis de skal overholde EU lovgivning... ellers kan datacentret være der hvor det er billigst. Brian Mikkelsen skal kikke på om vi i Danmark reelt kan drive noget som helst billigere end andre EU-lande (hvilket er meget tvivlsomt).

6
6. februar 2015 kl. 11:35

Hvis islændingene går videre med deres "Data Safe Haven"-tanker kunne det være interessant med et dual-DC setup, i hver sin ende af DANICE.

5
6. februar 2015 kl. 11:30

Og når vi ser på den overskudsvarme, der skal ud, så er der en 33 pct. beskatning, hvis den udnyttes

Hvis det er rigtigt, at der er så høj beskatning på udnyttelse af overskudsvarme, så er det da et politisk selvmål af dimensioner. Det vil jo få virksomheder til at sende overskudsvarmen ud til gråspurvene i stedet for at genanvende den til samfundets bedste. Det vil jo spare varmeproduktion andre steder.

8
6. februar 2015 kl. 11:44

Hvis det er rigtigt, at der er så høj beskatning på udnyttelse af overskudsvarme, så er det da et politisk selvmål af dimensioner. Det vil jo få virksomheder til at sende overskudsvarmen ud til gråspurvene i stedet for at genanvende den til samfundets bedste. Det vil jo spare varmeproduktion andre steder.

Hvis jeg husker rigtigt - så er der vist stort set afgiftsfrihed på strøm til industri/processing (fx. datacentre). Men anvender du strømmen til opvarming - så mister du afgiftsfriheden - og skal formentlig også betale/opkræve afgift af den varme du sender videre.

Iøvrigt et sjovt startup i den dur:http://nerdalize.com/Sætter en server op i dit hjem - og bruges til at varme hjemmet op - de sælger så processing-power og bruger det til at betale el-regningen = "gratis opvarmning".

7
6. februar 2015 kl. 11:38

Hvis det er rigtigt, at der er så høj beskatning på udnyttelse af overskudsvarme, så er det da et politisk selvmål af dimensioner.

Det er helt korrekt et selvmål af dimensioner.

Argumentet var vist nok i sin tid at virksomhederne ikke skulle kunne "tjene penge på at frådse med energien".

Idag står denne afgift i vejen for rigtig mange fornuftige tiltag, f.eks kunne mange supermarkeder dumpe køleenergien i nabobygninger om vinteren, i stedet for at fyre for gråspurvene.

34
6. februar 2015 kl. 20:10

f.eks kunne mange supermarkeder dumpe køleenergien i nabobygninger om vinteren

Nogle byer kan endda varmes op udelukkende af overskuds varmen..

Brande Energicentrals partnere ønsker at udnytte de store mængder overskudsvarme der er fra de 4 procesvirksomheder i byen, som producerer hhv. kartoffelmel og fiskefoder. Overskudsvarmen fra virksomhederne kan dække hele Brandes varmeforbrug af fjernvarme og individuel naturgasfyr + 40 % mere. Der er kort sagt overskudsvarme i rigelige mængder og projektet har haft til formål at undersøge, hvorledes denne varme kan udnyttes til glæde for alle.</p>
<p>Overskudsvarmen har dog vist sig ikke at være nem eller særlig rentabel at udnytte. Udfordringen er, at afgifter på overskudsvarme, forrentning af investering i overskudsvarmeanlæg, krav om tilbagebetalingstid mv. resulterer i en varmeproduktionspris, der har svært ved at konkurrere med fjernvarmens nuværende varmeproduktionspriser.
[...]
Ved afsætning af overskudsvarme skal der betales overskudsvarmeafgift med en fastsat procentdel af afsætningen. Ved anvendelse af varmepumpe betales dog ikke overskudsvarmeafgift for COP under 3. I Brande er det overskudsvarmeafgiften ved anvendelse af varmepumpe med COP over 3,1, der er aktuel.
[...]
Flere forskellige løsninger var oppe at vende undervejs og hver gang har beregningerne vist et ikke tilfredsstillende resultat. Det har været en kringlet proces, hvor der er gået frem og tilbage og fundet nye løsninger undervejs. Mange af forhindringerne skyldes afgifter og regler, der bremser de åbenlyse og logiske løsninger, derfor har det været nødvendigt at tænke kreativt og finde komplicerede løsninger til et ellers simpelt projekt.

Hvs nogen mangler noget fredags læsning: http://www.danskfjernvarme.dk/~/media/danskfjernvarme/gronenergi/projekter/fjernvarmevækst/slutrapport%20for%20projekt%20brande%20energicentral%20%20m%20epilog.pdf

4
6. februar 2015 kl. 11:06

Først - enig i at det er godt at se nogen politikere og folk med noget at sige skrive på Version2. Så længe man er indstillet på noget debat og evt. kritik, ikke leverer ren valgpropaganda, og gerne blander sig, så kan det kun være godt. Velkommen!

Et par ting der slog mig, og som jeg muligvis helt har misforstået ....

Rabat på storforbrug af strøm generelt har vist ikke de grønne incentimenter som jeg helst ser. Men hvor det er muligt vil rabat på grøn strøm være en glimrende ting.

Og så den med afgifter på varmepumper. Det virker umiddelbart molboagtigt. Varmepumper er vel om noget decideret grøn teknologi, eller hva?

Og i den udstrækning en virksomhed/fabrik/datacenter har mulighed for at sende overskudsvarme ud på varmenettet, virker det da oplagt at få ryddet sten af vejen så det kan lade sig gøre.

Det sagt giver det jo rigtigt god mening, at datacentre placeres der hvor der er rigelig adgang til grøn energi; Islandske vulkaner og Norske vandfald. Har ærligt talt ikke så meget styr på den Danske vindenergi, men et projekt (grebet ud af fri luft), med et datacenter placeret ved en kyst, som er fødet direkte fra en vindmølle el-pipeline, ville måske ikke være så ringe endda, hvis det kunne lade sig gøre.

Tak for indlægget.

3
6. februar 2015 kl. 10:58

Det store spørgsmål er blot, hvorfor lige præcis datacentre skulle have billig strøm. Fx er de ude af stand til at bruge "smart" strøm, da de bruger samme mængde energi døgnet rundt.

Hvad med alle vores mindre hostingcentre, der kæmper en ulige kamp mod Amazon og Azure, og hvad med alle de tusinder af virksomheder, der af forskellige grunde er nødt til at have in-house servere kørende. Og hvad med alle de andre virksomheder, der har maskiner og robotter kørende for at holde Danmark i gang?

Svaret er selvfølgelig, at el-afgifterne skal voldsomt ned generelt.

2
6. februar 2015 kl. 10:57

Et datacenter er en stor firkantet bygning der bruger en fandens masse strøm og som i bedste fald skaber ca. 30 permanente arbejdspladser.

Alle arbejdspladserne er desuden lavtlønsjob med treholdsskift og/eller tilkaldevagt.

Indholdet af bygningen kommer altsammen fra fabrikker i asiatiske lavtlønsområder.

Kun en forsvindende lille del af de 2 mia USD som Apple investerer kommer i nærheden af det lokalområde centeret placeres i.

Særligt er det værd at bemærke at de digitale tjenester i datacenteret ikke bogføres i den geografi hvor datacenteret er placeret.

Datacentre placeres derfor primært hvor elektricitet og køling er billig, hvilket typisk vil sige langt mod nord i umiddelbar nærhed af hydroelektriske kraftværker, fordi datacenterets konstante belastning passer utroligt godt til hydros kontinuerte produktion.

Se f.eks DMIs placering af den nye supercomputer på Island.

Elektriciteten konverteres totalt til varme, med for lav temperatur til økonomisk genanvendelse, typisk max 40 grader celcius, af hensyn til udstyrets levetid.

Jeg ved ikke hvem Brian Mikkelsen har talt med, eller hvad han har læst som har kunnet give ham den ide at Danmark egner sig til eller har fordel af store datacentre, men jeg takker ham for at gøre det indlysende klart hvilket IT-forståelsesniveau Konservative repræsenterer.

63
23. februar 2015 kl. 14:56

Elektriciteten konverteres totalt til varme, med for lav temperatur til økonomisk genanvendelse, typisk max 40 grader celcius, af hensyn til udstyrets levetid.

http://ing.dk/artikel/apple-vores-danske-datacenter-skal-koere-paa-100-procent-vedvarende-energi-174308

Oven i det skal der være salg af overskudsvarme til fjernevarmenettet i Viborg. Det fortæller administrerende direktør for Viborg Fjernvarme Christian Hagelskjær. <strong>Overskudsvarmen er lavtemperatur, og derfor skal temperaturen hæves, for eksempel ved hjælp af varmepumper og sendes de ti kilometer ind til Viborg by:</strong></p>
<p><strong>»Men vi håber også, at kunne bruge kølevandet fra varmepumperne til at køle datacentret,«</strong> siger Christian Hagelskjær, som dog understreger, at der ikke er besluttet noget endnu.</p>
<p>Når datacentret er fuldt udbygget, vil det kunne levere mere varme, end Viborg by i dag bruger. Der skal derfor findes andre måde at udnytte varmen på.

25
6. februar 2015 kl. 14:59

FB datacenter i Sverige medførte en investering på 9 mia. SEK og etablering af 4.500 permanente arbejdspladser.

Det betyder med andre ord, at 1,5% af regionens samlet økonomi blev skabt ved eet datacenter.

Er dette tal for højt - det ved jeg ikke. Men alle positive tiltag til at skabe investeringer, vækst og beskæftigelse er vel godt?

Kan det gøres smartere - måske?

Men hvis de ikke ligger dem i Danmark, så ligger de dem i andre lande. Og det betyder, at vi går glip af væsentlige økonomiske investeringer.

32
6. februar 2015 kl. 18:29

FB datacenter i Sverige medførte en investering på 9 mia. SEK og etablering af 4.500 permanente arbejdspladser.

Det lyder meget højt. Investeringen på 9 mia. SEK lyder muligvis rigtig (om end selv den er noget høj), men det meste af det udstyr kommer i færdigbyggede containere fra udlandet, der så sættes op i en lagerhal. Kølingen foregår gennem kabler koblet til containerne. Normalt har man meget lidt vedligehold på en container. Døde maskiner slukkes bare og når en tilstrækkelig stor del af containerens indhold er dødt udstyr skifter man bare hele containeren. Nødstrøm er et par små batterier på motherboardet i rack'et der akkurat kan holde indtil data er synkroniseret i persistent lager. Driften sikres ved at rulle alle forespørgsler til et andet datacenter et andet sted på kloden, hvis strømmen går.

De 4500 permanente arbejdspladser lyder helt ude af proportioner. Hvis det er tilfældet kunne jeg godt tænke mig at vide hvorledes man er kommet frem til den beregning, for grundlaget kan simpelthen ikke være det samme grundlag som det jeg regner med.

24
6. februar 2015 kl. 14:56

Kære Poul Henning Kamp

Tak for din kommentar. Jeg er i bund og grund enig i mange af dine betragtninger og jeg tager en række af dem frem i mit indlæg. Jeg nævner f.eks. selv, at data-centre ikke bidrager med mange permanente arbejdspladser, når centret er bygget. Min pointer er som end bare, at når man ser på, hvor mange IT-arbejdspladser der pt. er i "udkantsdanmark", så er selv få arbejdspladser efter min mening en forbedring.

Jeg ved ikke hvem Brian Mikkelsen har talt med, eller hvad han har læst som har kunnet give ham den ide at Danmark egner sig til eller har fordel af store datacentre, men jeg takker ham for at gøre det indlysende klart hvilket IT-forståelsesniveau Konservative repræsenterer.

I forhold til din kommentar om Det Konservative Folkepartis manglende IT-politiske forståelse, så håber jeg, at jeg over de næste par måneder kan få dig til at genoverveje det synspunkt. Jeg skal dog med det samme indrømme, at jeg ikke er IT-specialist på dit niveau. Omvendt kan man vel også tillade sig at sige, at du heller ikke har ligeså meget politisk erfaring, som jeg har.

Under alle omstændigheder så glæder jeg mig til debatten.

Brian

35
6. februar 2015 kl. 23:36

hvor mange IT-arbejdspladser der pt. er i "udkantsdanmark"

Du kan simpelthen ikke bygge et datacenter i udkantsdanmark ... infrastrukturen er slet ikke på plads, jeg kører jævnligt fra København til Holstebro og turen tager raskt væk 4 timer, hvis der er meget trafik op til 6 timer.

Det er afgørende at vi kan få teknikere og hardware (Dell, HP, Kølefolk, Elektrikkere) til centeret med kort varsel ... ligesom vi skal have semi-kvalificeret on-site staf og afhængig af hvad du ønsker at bruge dit datacenter til skal der også administration, salg mv. til.

Hvis du vil "fikse" den jyske Vestkyst så byg en motorvej Brønderslev->klitmøller->Skive->struer->holstebro->Ringkøbing->kjern->Esbjerg->Flensborg - selvfølgelig koblet sammen med Herning og Esbjerg-motorvejenm og byg et Universitet i Holstebro ... ikke et University College ... men et rigtigt Uni hvor man kan blive cand. scient o.l. og måske flankere af en pulje der skal gøre børn og unge interesseret i IT og Naturvidenskab i udkantsområder .. og så skal vi have styr på den offentligt transport igen så de unge der ikke kan komme omkring uden at ulejlige far og mor ... det er et stort problem i vestjylland, og det er en af grundene til at de fleste unge ender i scooter-bander ... du er nødt til at have knallert eller scooter hvis du vil kunne komme rundt.

42
7. februar 2015 kl. 12:57
37
6. februar 2015 kl. 23:58

Det er afgørende at vi kan få teknikere og hardware (Dell, HP, Kølefolk, Elektrikkere) til centeret med kort varsel ... ligesom vi skal have semi-kvalificeret on-site staf og afhængig af hvad du ønsker at bruge dit datacenter til skal der også administration, salg mv. til.

Det har du slet ikke behov for. Maskinerne er ikke DELL eller HP og i stedet for at reparere et defekt køleanlæg erstatter du bare hele dyret med en ny container, hvis uheldet skulle være ude. Desuden vil Google meget gerne have datacentre der ligger afsides fordi de er nemmere at sikre.

http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Modular_Data_Center

Bemærk også at dette er Google i 2009. De holder deres datacenterteknologi meget hemmelig fordi det er en af deres mest innovative områder.

Der er et helt andet problem med et datacenter af Google's størrelse i Danmark. Det spiser ca. 100 megawatt, eller 12% af Avedøreværkets kapacitet. Man kunne drive det på vindkraft hvis datacenteret er designet til at skalere efter hvor meget vind der er[0], men noget tyder på at de hellere vil have stabil kapacitet.

[0] Det lyder langt ude, men Google gjorde det reelt for et datacenter i Holland. De slukkede det simpelthen når der var hedebølge.

27
6. februar 2015 kl. 15:08

Omvendt kan man vel også tillade sig at sige, at du heller ikke har ligeså meget politisk erfaring, som jeg har.

Og så er det man kan spørge sig selv, hvad drejer denne politiske erfaring sig om?

Er det kun et spørgsmål om hvordan man kan gebærde sig med/mod de andre politikere inde på det beskyttede værksted ved navn Christiansborg, eller er det et spørgsmål om at man i virkeligheden burde være til for borgerne?

Jeg ville håbe at det er det sidste, men er blevet skuffet for mange gange.

9
6. februar 2015 kl. 11:49

Kære Poul Henning Kamp

jeg har læst dit indlæg og der er lidt fakta der skal rettes lidt til for at give det fulde billed:

"Et datacenter er en stor firkantet bygning der bruger en fandens masse strøm og som i bedste fald skaber ca. 30 permanente arbejdspladser"

Ja der bruges en masse strøm, men de servere der står i et DC vil blot stå et andet sted og bruge strøm, om strømmen bliver brugt i et professionelt styret miljø eller i en kælder på Østerbro må blive det samme.

"Alle arbejdspladserne er desuden lavtlønsjob med treholdsskift og/eller tilkaldevagt"

Medarbejdere er primært faglærte elektrikkere eller ingenøre, der går i datacenteret for veligeholdelse, og installation. Kunderne i DC sender deres IT medarbejdere og jeg tvivler på det er ufaglært arbejdskraft der roder med driften.

"Elektriciteten konverteres totalt til varme, med for lav temperatur til økonomisk genanvendelse, typisk max 40 grader celcius, af hensyn til udstyrets levetid".

Det er ikke korrekt, den primære strøm bruges til at holde serverne i drift, dernæst er det køling. 40C er langt over hvad standarden er ASHRAE anbefaler 18-27C og en luftfugtighd mellem 20-80. De fleste vil lægge mellem 20-21 grader

Det helt andet aspekt er hvis data og server ikke køre vil flere virksomhedder ikke kunne drives, og mange arbejdspladser gå tabt. Hvis en bank mister forbindelsen til sine data, og der er sort skærm over hele linien, går der ikke mange timer før det har kostet miliader i tabte handler, og meget kort tid efter må de dreje nøglen..... Det er med stor fordel at have DC lokalt så ved du også hvor dine data er og under hvilken lovgivning. Der vil altid være større sikkerhed i driften, under bedst miljø og besparene forhold hvis maskinerne står i et professionelt DC. Man lader også professionelle mekanikere servicere bilen....

Søren Pedersen - Colt Technologies Data Center

23
6. februar 2015 kl. 14:02

Lige indtil den übercoole danske leverandør beslutter sig for at sælge biksen til et firma i USA...
...som det f.eks. skete med stort set samtlige danske spamfiltre.

Jeg kan jo også vælge at mine data ikke forlader min PC.

NemID har jeg aldrig stolet på, og ikke brugt i to år. Netop det at de placerer et domæne på en autonom stillehavsø omkring Tonga er én af grundene. Jeg stoler ikke på, de kan tage vare på mine data, når nogetsomhelst går ud af DK.

22
6. februar 2015 kl. 13:58

Lige indtil den übercoole danske leverandør beslutter sig for at sælge biksen til et firma i USA...
...som det f.eks. skete med stort set samtlige danske spamfiltre.

Eller Datacentralen, Kommunedata, Nets ....

Herudover, så er det en typisk naiv gang valggas BM kommer med her.

Danmark er ikke nogen IT stormagt, højst en logrende skødehund for amerikanerne, og der et ingen rationel grund til at datacentre skal lægges i Danmark.

Datacentre skaber stort set ingen værdi som PHK skriver - så hvis man vil gøre noget, så bør BM måske hellere se at arbejde på bedre betingelser for fremstillingsindustrien (herunder energi og NOx straf), mindre rød tape, og undgåelse af alle de flotte IT skandaler, som koster samfundet kassen.

Og måske bruge nogle kræfter på at borgerne kan blive fri for drakoniske overvågningstiltag og Big Brother registrering som eksempelvis et DNA register.

BM prøver krampagtigt at lave valgflæsk på et lille og inderligt ubetydeligt område, hvor der ingen business case er.

44
7. februar 2015 kl. 14:27

Eller Datacentralen, Kommunedata, Nets ....

At sælge den danske energiinfrastruktur til en amerikansk investeringsbank er en kombination af bevidst højforædderi og en intelligenskvotient, som sprænger IQ-skalaen i negativ retning.

11
6. februar 2015 kl. 12:03

Kære Søren,

Dine betragtninger er relevante for så vidt den slags hosting i tilbyder her i landet, men det er ikke det Brian Mikkelsens våde drømme handler om, men derimod massive homogene serverparker, som dem Google, Apple, FaceBook og andre opfører rundt omkring i verden.

Der er absolut ingen fare for at de i stedet ville stille deres maskiner "i en kælder på Østerbro".

Forså vidt personalet i disse datacentre, er der sjældent fuldtidsansatte specialister til el og køling, men derimod firmaer der har kontrakt på at levere ydelserne. Om det skaber gode job eller ej kan bestemt diskuteres.

Det faste personale i datacenteret har ikke faglærte opgaver, men er udelukkende "remote hands" der skal skrue ting ind og ud af racks -- hvis man da overhovedet gider gøre det.

Mange af disse datacentre besøges månedligt af "fix-teams" der klarer hvad det kan betale sig at gøre noget ved. Døde maskiner bliver bare slukket, det er for dyrt at bruge tid på dem.

Mht. til temperaturen er det ikke i Danmark realitisk med frikøling (pga. luftfugten) ret meget af året og derfor løftes temperaturen af kompressorer til ca. 40°C inden varmen dumpes i atmosfæren.

13
6. februar 2015 kl. 12:57

Mange af disse datacentre besøges månedligt af "fix-teams" der klarer hvad det kan betale sig at gøre noget ved. Døde maskiner bliver bare slukket, det er for dyrt at bruge tid på dem.

Man kunne jo prøve at vende den om. Hvis nu forskellige danske virksomheder går sammen om at udvikle "green-tech" datacentre, hvor der netop ikke er brug for it-folk hele tiden, kunne man jo forestille sig, at det kunne blive en eksport-artikel til f.eks. de afrikanske eller sydamerikanske lande.

14
6. februar 2015 kl. 13:12

Der kører masser af frikøling i DK - det er meget få timer om året hvor du ikke kan bruge frikøl i DK (ja næsten hele europa):

Det gør bare Brian Mikkelsens misforståelse endnu værre...

Hvis nu forskellige danske virksomheder går sammen om at udvikle "green-tech" datacentre, hvor der netop ikke er brug for it-folk hele tiden, kunne man jo forestille sig

At verden ville finde det alt for dyrt ?

Personaleomkostningerne i de store datacentre som der er tale om, er allerede så lave at der stort set ingen margin er at spare noget på.

28
6. februar 2015 kl. 15:18

Kære Poul Henning

Fik ikke denne kommentar fra dig med i mit første svar.

Det gør bare Brian Mikkelsens misforståelse endnu værre...

Hvis jeg forstår dig ret og ikke mindst forstår begrebet "frikøling" ret, så mener du at det er et problem, at jeg mener, at den varme der kommer fra drift af data-centre skal udnyttes og ikke "bare" slippes ud i det fri i forbindelse med afkølingen af udstyret?

Her er vi så uenige. Jeg mener, at vi bør indrette vores lovgivning, så den tilskynder virksomheder - herunder data-centre - til at udnytte den varme udstyret genererer. Det gør vi ikke i dag - tværtimod.

Brian

33
6. februar 2015 kl. 18:41

Hvis jeg forstår dig ret og ikke mindst forstår begrebet "frikøling" ret, så mener du at det er et problem, at jeg mener, at den varme der kommer fra drift af data-centre skal udnyttes og ikke "bare" slippes ud i det fri i forbindelse med afkølingen af udstyret?

Problemet med frikøling er at overskudsvarmen er for lav til at du kan drifte fjernvarme fra denne køling. Du kan ikke lave samme nummer som du gør med et kraftværk hvor temperaturen er langt højere. Eller ved at placere is-stadion tæt på svømmehallen og trækken overskudsvarmen fra isen ned i bassinet.

Den underliggende årsag er at varmeudvikling i datacentre er uhensigtsmæssig, fordi det i mange egne af verden kræver aktiv køling. Af den grund er tendensen for computerudstyr:

  • Man øger tolerancen, så det kan arbejde under højere temperaturer uden fejl. Det gør kølingsbehovet lavere.
  • Man søger at innovere i chip-fabrikationen, så computeren i sig selv bruger mindre strøm og derved udvikler mindre varme. For 15 år siden kunne du spejle et æg på centralenheden i maskinen når den arbejdede for fuld skrue. Det kan du ikke i dag, da man har haft fokus på at øge maskinens effektivitet i forhold til dens strømforbrug.

Island er sindsygt interessant for datacentre da energien kommer direkte fra vulkansk aktivitet sammenholdt med at frikøling er tilstrækkeligt.

Jeg er iøvrigt enig med Poul-Henning Kamp: Dansk teknologi og IT er bedre stillet ved at fokusere på andre områder. Datacentre er grundliggende en dødsspiral mod nul i omkostninger/pris. Og det er, stort set, en ombyttelig vare (fungible commodity).

36
6. februar 2015 kl. 23:43

Man søger at innovere i chip-fabrikationen, så computeren i sig selv bruger mindre strøm og derved udvikler mindre varme. For 15 år siden kunne du spejle et æg på centralenheden i maskinen når den arbejdede for fuld skrue. Det kan du ikke i dag, da man har haft fokus på at øge maskinens effektivitet i forhold til dens strømforbrug.

Svarer lige på mig selv engang.

Det måske mest interessante grundlag for denne udvikling er mobiltelefonmarkedet og ikke datacenteret. Computere er universielle. Mobiltelefonens komponenter kan lige så godt anvendes i et datacenter, og noget tyder på at der laves forsøg hermed. Det vides ihvertfald at Facebook har haft forsøg hvor overlappet mellem mobil og datacenter er stort (ARM64). Mobiltelefoner er desuden batteridrevne, hvilket medfører et meget stramt energibudget. Resultatet er at udviklingen på mobiltelefoner kommer datacentrene til gode i en interessant krydseffekt.

31
6. februar 2015 kl. 18:22

Jeg mener, at vi bør indrette vores lovgivning, så den tilskynder virksomheder - herunder data-centre - til at udnytte den varme udstyret genererer.

Der er en lov du ikke kan ændre Brian, den hedder "Termodynamikkens anden hovedsætning".

Uanset hvad du lovgiver bliver det ikke rentabelt at genanvende spildvarmen fra moderne datacentre, dertil er temperaturen for lav.

(Men få for himlens skyld ryddet op i det tåbelige virvar af energibeskatning og lav dem om til en klar og tydelig skat på at brænde fossile kul(brinter) af, det vil gavne mangt og meget.)

Mit råd til dig Brian, er at der er meget større fisk at fange end at prøve at lokke et stort datacenter til Danmark: Det er slet ikke den ende af IT branche pengene er i.

49
8. februar 2015 kl. 10:54

Hvad med drivhuse?

Det kunne virke forudsat man blæser den varme luft fra datacentret direkte ind i drivhuset...

40
7. februar 2015 kl. 10:15

Mit råd til dig Brian, er at der er meget større fisk at fange end at prøve at lokke et stort datacenter til Danmark: Det er slet ikke den ende af IT branche pengene er i.

Jeg hører meget gerne mere om, hvad du præcist tænker her.

Og bare for god orden skyld: Jeg er ikke af den opfattelse, at etablering af data-centre er løsningen på Danmarks IT-udfordringer. Det kan være en lille del af det, men er på ingen måde løsningen på alt.

43
7. februar 2015 kl. 13:15

Jeg hører meget gerne mere om, hvad du præcist tænker her.

De Konservative burde om nogen i dansk politik gå foran for privatlivets fred og protestere imod total-overvågningen af befolkningen, det er ihvertfald det indtryk jeres partiprogram giver ?

Men ellers er ønskelisten lang:

En lov der slår fast, at dem der bestemmer hvor meget IT sikkerhed der skal være også betaler alle udgifter der følger af den beslutning, herunder rimelige erstatninger hvis de valgte for lidt.

Indberetningspligt til Dansk Statistik om alle tab af kontrol med persondata (så vi kan se hvor stort problemet faktisk er)

Underretnings- og skadesløsholdelsespligt for de ramte borgere.

Overvej en registerskat for at begrænse antallet af unødvendige registreringer: 10 kr per borger per år hvis der registreres data underlagt persondataloven.

Et datatilsyn der faktisk har resourcer og magt til at forsvare borgernes ret til privatliv.

En IT-havarikommission så vi bliver klogere af IT-katastroferne. (Se: http://ing.dk/blog/it-havarikommission-oenskes-126508)

Et krav om en statsautorisation for Datansvarlige under Persondataloven (ligesom el/VVS/gas/køle-installatører)

Et lovkrav om at Datansvarlige har pligt til slukke al telekommunikation hvis ikke datasystemet de er ansvarlig for ikke er sikkert nok. (Lige som elinstallatøres pligt til at bruge bidetangen i sikkerhedens navn.)

En uddannelse til de Datansvarlige (master-niveau, på linie med "Financial Controller"/"Intern Revision" i banker mv.)

En uddannelse der laver gode systemadministratorer (bachelor niveau)

En uddannelse til IT-systemarkitekter (master-niveau)

Et krav om uvildig vurdering af "væsentlige" IT-systemers sikkerhed (ligesom "Anerkendte statikere" checkker bygningers stabilitet for skoler/haller og andre store bygninger.)

Der er nok at tage fat på...

Ikke mindst for et "vi vil straks stamme reglerne"-parti som De Konservative :-)

50
8. februar 2015 kl. 12:39

Men ellers er ønskelisten lang:</p>
<p>En lov der slår fast, at dem der bestemmer hvor meget IT sikkerhed der skal være også betaler alle udgifter der følger af den beslutning, herunder rimelige erstatninger hvis de valgte for lidt.</p>
<p>Indberetningspligt til Dansk Statistik om alle tab af kontrol med persondata (så vi kan se hvor stort problemet faktisk er)</p>
<p>Underretnings- og skadesløsholdelsespligt for de ramte borgere.</p>
<p>Overvej en registerskat for at begrænse antallet af unødvendige registreringer: 10 kr per borger per år hvis der registreres data underlagt persondataloven.</p>
<p>Et datatilsyn der faktisk har resourcer og magt til at forsvare borgernes ret til privatliv.</p>
<p>En IT-havarikommission så vi bliver klogere af IT-katastroferne. (Se: <a href="http://ing.dk/blog/it-havarikommission-oenskes-126508">http://ing.dk/bl…;)</p>
<p>Et krav om en statsautorisation for Datansvarlige under Persondataloven (ligesom el/VVS/gas/køle-installatører)</p>
<p>Et lovkrav om at Datansvarlige har pligt til slukke al telekommunikation hvis ikke datasystemet de er ansvarlig for ikke er sikkert nok. (Lige som elinstallatøres pligt til at bruge bidetangen i sikkerhedens navn.)</p>
<p>En uddannelse til de Datansvarlige (master-niveau, på linie med "Financial Controller"/"Intern Revision" i banker mv.)</p>
<p>En uddannelse der laver gode systemadministratorer (bachelor niveau)</p>
<p>En uddannelse til IT-systemarkitekter (master-niveau)</p>
<p>Et krav om uvildig vurdering af "væsentlige" IT-systemers sikkerhed (ligesom "Anerkendte statikere" checkker bygningers stabilitet for skoler/haller og andre store bygninger.)

Tak for alle de gode ideer. Meget godt imellem :-).

54
9. februar 2015 kl. 09:37

Brian Mikkelsen,

Hvad med PHKs spørgsmål om masseovervågningen af borgerne? Det undlod du behændigt at forholde dig til og klippede det ud af citeringen.

47
8. februar 2015 kl. 10:17

Spot-on, PHK !!!

45
7. februar 2015 kl. 15:33

Der er nok at tage fat på..

En rigtigt god og nødvendig liste PHK. Men jeg tror det Brian spørger dig om er: Hvilke gode ideer har du, hvis vi i Danmark vil tjene nogen seriøse penge på IT ? Hvilken slags IT? Hvilke områder? Hvilken teknologi? Hvilken sektor? Hvilke kompetencer? Hvilke uddannelser? Hvor er vores niche? Hvor kan vi tjene pengene hvis vi investerer?

52
8. februar 2015 kl. 19:47

Hvilke gode ideer har du, hvis vi i Danmark vil tjene nogen seriøse penge på IT ?

Det absolut nemmeste penge at tjene er dem vi trivielt kan spare ved ikke at opføre os som IT-ignoranter.

Vi har tabt et par mia skattekroner på offentlige IT projekter over de seneste fem-ti år OG fået elendig og usikker IT-infrastruktur med alt for høje driftsomkostninger ud af det.

Hvis vi hæver IT kompetance niveauet, vil det automatisk smitte af udenfor det offentlige og dermed føre til ny, innovative og dermed salgbare IT ideer.

Det er en utroligt pinlig statistik, at stort set ingen danske IT-millionærer eller millardærer har en offciel dansk IT-uddannelse: Deres success sket på trods af vores elendige IT-uddannelser.

19
6. februar 2015 kl. 13:33

Selvom Danmark på mange måder er en IT-stormagt, ...

Sådan ser det måske ud, hvis man står på Slotsholmen og kniber øjnene gevaldigt meget sammen. Det er ikke det indtryk, jeg har.

26
6. februar 2015 kl. 15:07

Kære Palle Due Jensen

Tak for din kommentar.

Selvom Danmark på mange måder er en IT-stormagt, ...</p>
<p>Sådan ser det måske ud, hvis man står på Slotsholmen og kniber øjnene gevaldigt meget sammen. Det er ikke det indtryk, jeg har.

Det har du desværre ret i. Sætningen skal i denne sammenhæng forstås relativt.

På World Economic Forums rangliste over landes IT-parathed er Danmark i dag faldet ned på en ottendeplads, hvor vi i 2012 var nummer fire og i 2009 endda indtog en førsteplads. Finland fører listen, ligesom både Sverige og Norge har overhalet os, og i dag ligger henholdsvis nummer tre og fem.

Og vi er i Danmark fortsat langt fra at indfri regeringens målsætning om, at alle husstande og virksomheder i 2020 skal have adgang til bredbåndshastigheder på mindst 100 Mbit/s downstream og 30 Mbit/s upstream.

Så du har fuldstændig ret. Jeg vil dog gerne være med til at ændre det. Som jeg skrev til Poul Henning Kamp, så er jeg ikke IT-specialist. Derfor er en grundene til, at jeg har sagt jag til at skrive denne blog, at jeg forhåbentligt kan få en bedre indsigt i, at hvad I som fagfolk mener skal ændres. Hold jer derfor endelig ikke tilbage, hvis I har gode forslag.

18
6. februar 2015 kl. 13:32

At verden ville finde det alt for dyrt ?

Det er jo dét, der er spørgsmålet.

Personaleomkostningerne i de store datacentre som der er tale om, er allerede så lave at der stort set ingen margin er at spare noget på.

Den lokale ufaglærte arbejdskraft, der bare skal skrue ting ind og ud af racks, koster nok ikke så meget. Og hvordan de ellers drifter centeret, er jo op til dem. Måske vi også kan være behjælpelige med remote indisk arbejdskraft til driften. Danske it-folk er der jo ikke så mange af.

12
6. februar 2015 kl. 12:29

Mht. til temperaturen er det ikke i Danmark realitisk med frikøling (pga. luftfugten) ret meget af året og derfor løftes temperaturen af kompressorer til ca. 40°C inden varmen dumpes i atmosfæren.

Der kører masser af frikøling i DK - det er meget få timer om året hvor du ikke kan bruge frikøl i DK (ja næsten hele europa):http://www.thegreengrid.org/~/media/WhitePapers/WP46UpdatedAirsideFreeCoolingMapsTheImpactofASHRAE2011AllowableRanges.pdf?lang=en

Med Google/Facebook/Apple scale - så bruger de i nye DC designs ikke compressors - men rent frikøl (eller ingen køl - bare open-air) - og de går også rigtig højt op på temperatur (og har scale/distribueret til at have failures) - de fleste nyere servere kan så også klare højere temperature end dem ASHRAE anbefaler (bla. ud fra stigende krav fra de store cloud udbydere - temperaturen er iøvrigt mest et warranty issue)

15
6. februar 2015 kl. 13:19

Ja, vi kører frikøling meget af tiden, om foråret og efteråret er det dog sommetider frikølig kombineret med aktiv køling i nogle af dagtimerne og om sommeren er der perioder hvor det kun er aktiv køling hele dagen på de rigtige varme sommerdage. Vi(kølefirmaet der passer det) justerer fra tid til anden på hvor høj vi kan holde fremløbstemperaturen på kølevandet. Med adskilte varme og kolde zoner, kan man hæve den mere.

10
6. februar 2015 kl. 12:02

Søren, tror du snakker om co-location DC'ere og det er vist ikke det B. Mikkelsen har i tankerne når han håber Apple eller Microsoft vil etablere sig.

Mht " Hvis en bank mister forbindelsen til sine data, og der er sort skærm over hele linien, går der ikke mange timer før det har kostet miliader i tabte handler, og meget kort tid efter må de dreje nøglen..... Det er med stor fordel at have DC lokalt så ved du også hvor dine data er" ...jeg forstår ikke hvordan du kan drage den sammenhæng -tværtimod typer alt HA erfaring på, at du skal have dine systemer distribueret og ikke kun lokalt

1
6. februar 2015 kl. 10:43

datacentre i danmark??

  • politisk sats på vindmølle strøm (ustabilt og dyre pso afgifter) - det er ikke helt ideelt til datacentre
  • tung politisk styring/indblanding i energi-sektoren - og med skiftende retning (ikke langsigtet sikkert for en virksomhed)
  • mangel på IT folk, ingeniørere
  • ikke væsentligt internationalt knudepunkt for data-udveksling

datacentre er en subsideret industri - kig fx. på Luxemborg som satser stort på det fra statslig side - poster mia i at bygge og løbe igang - andre lande har formentlig gang i det samme.

DMI har placeret deres nye datacenter på Island:http://www.version2.dk/artikel/dmis-nye-supercomputer-kommer-til-staa-i-island-71180

færre politiske "sats/eventyr" - tak (men arbejd gerne på bedre rammebetingelser for os alle).

ps. godt at se flere politikere skrive om IT herinde.