Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Teleskejby .. Snart .. Open Source Telemedicin

29. juni 2012 kl. 09:1611
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg har netop afsluttet arbejdet på et telemedicinsk softwareprojekt for Region Midtjylland, Teleskejby, hvor mit firma Silverbullet i samarbejde med klinikere fra Skejby Sygehus har udviklet et system til overvågning af patienter i eget hjem. Min kollega her på Version2, Jesper Kildebogaard, skrev en artikel om dette i forgårs, der har affødt en række spørgsmål jeg skal forsøge at besvare nedenfor:

Teleskejby projektet er financieret af Fonden for Velfærdsteknologi og i projektets første faser afprøvede man bla. konceptet med overvågning af patienter i eget hjem via et kommercielt produkt. Som det fremgår af pressemeddelelsen fra Skejby Sygehus var dette en for dyr løsning og i efteråret 2011 så man sig om efter billigere alternativer uden held. Man valgte derfor at igangsætte udvikling af et nyt system fra bunden i januar og softwaren er blevet til i første version fra februar til medio juni.

Slutresultatet er en Android 4.x baseret tablet applikation, der udveksler data med en server via REST snitflader. Tablet applikationen er patientens interface og giver mulighed for at gennemføre spørgeskemaer, herunder udføre målinger af vægt, blodtryk og CTG (puls, mm. for foster og mor), kommunikere med sygehuset med beskeder og se egne måledata. Måleenhederne kommunikerer med tabletsoftwaren via Bluetooth, men det er også muligt at indtaste måleresultater, så andre ikke-Bluetooth baserede målere også kan anvendes.

Klinikeren har et webinterface, der giver en lang række muligheder herunder konfiguration af spørgeskemaer til patienter, opsætning af udstyr, opsætning af tærskelværdier (f.eks. vægt) der kan udløse alarmer, konfiguration af patienter, aflæsning af spørgeskemabesvarelser mm. Serversoftwaren er bygget i Grails, der gemmer i data i en MySQL database.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De af læserne, der har prøvet at lave enterprisesoftware, vil vide at vi har været igennem er et sindssygt accelereret forløb for et så relativt stort projekt som dette, når man indregner at der ikke forelå en kravsliste før medio februar. Af samme årsag er der også tale om proof-of-concept software, der mangler en produktionsmodning før det kan tages i brug i større skala. Produktionsmodningen foretages i efteråret 2012 og det er planen at have et endeligt produkt klar inden årets udgang. I mellemtiden afprøves softwaren på Skejby Sygehus og erfaringerne fra dette arbejde kanaliseres ind i udviklingsforløbet kort efter ferien.

Teleskejbyprojektet afsluttes officielt i morgen den 30/6, hvorpå produktet videreføres i regi af det nationale Klinisk Integreret Hjemmemonitorering (KIH) projekt.

Kildekoden er ikke frigivet endnu og det er der 3 grunde til:

  • Det er ikke besluttet hvilken licens, der skal anvendes
  • Organisationen bag håndteringen af kildekoden er ikke på plads endnu, men det arbejdes der hårdt på
  • Produktionsmodningen i efteråret skal bringe systemet til en version 1.0 og det giver først rigtig god mening for projektet at frigive koden til almen brug når det er mere robust og blankpoleret.

Forventeligt vil kildekoden kunne hentes i løbet af efteråret og senest ved årets udgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det endelige featuresæt for version 1.0 er under udarbejdelse, men jeg kan afsløre, at der vil blive support for iOS (iPad) og systemet vil blive åbnet yderligere for integration med andre systemer. Vi forventer at kunne kommunikere flere detaljer om projektet kort efter ferien herunder planer, oplysninger om repository, licenser, etc.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
6. juni 2013 kl. 16:33

En skam at du ikke havde hørt om opencare før - det har jeg ellers været med til

7
29. juni 2012 kl. 16:35

Jeg havde sendt en email til Projektlederen af TeleSkejby, Kristian K. A. Groth, som skrev:

Hej Lars</p>
<p>Tak for din henvendelse.</p>
<p>Jeg været en tur efter dine links.</p>
<p>Vores pressemeddelelse der er gengivet på version2.dk er en pressemeddelelse udarbejdet af hospitalets journalist og tiltænkt bredt til pressen. Det fremgår af kommentarerne og din mail at version2's læsere er interesseret i de tekniske aspekter på et noget mere detaljeret niveau.</p>
<p>Jeg er ikke i stand til at levere det detalje niveau for de tekniske problemstillinger du spørger til.</p>
<p>Jeg har sendt din mail videre til vores software leverandør som jeg håber vil se sig tid til at svare på nogle af dine spørgemål.
Han har en blok på Version2's hjemmeside, som han vil skrive noget til.</p>
<p>Med venlig hilsen</p>
<p>Kristian Groth

  • og du svarer på alle spørgsmål. Jeg synes også at det er godt at i vil blankpolere den noget mere før den blivet givet fri.

Jeg har et ekstra spørgsmål: Kender i til eksistensen af OpenCare projektet, som blev udviklet på Ingeniørhøjskolen i Aarhus?

Det er også Open Source, og det lyder som noget af det samme som TeleSkejby.

Nogle links om OpenCare projektet:http://opencareproject.wikispaces.com/

http://ieeexplore.ieee.org/xpl/login.jsp?tp=&arnumber=5191176&url=http%3A%2F%2Fieeexplore.ieee.org%2Fiel5%2F5160793%2F5191145%2F05191176.pdf%3Farnumber%3D5191176

http://ieeexplore.ieee.org/xpl/login.jsp?tp=&arnumber=5191177&url=http%3A%2F%2Fieeexplore.ieee.org%2Fiel5%2F5160793%2F5191145%2F05191177.pdf%3Farnumber%3D5191177

De 2 forrige links igen som korte links, da det i previewet ser ud til at de ikke virker:http://goo.gl/8NGKuhttp://goo.gl/cRVtq

8
29. juni 2012 kl. 23:03

Velbekomme :)

Vi har ikke været opmærksomme på OpenCare, men det ser spændende ud og virker umiddelbart ret så relateret, så det vil vi bestemt se på i den kommende fase!

9
30. juni 2012 kl. 05:16

Det er Stefan Wagner der har/har haft fingrene dybt nede i det system. Gå ind på http://iha.dk og find ham der, og send ham en email. Han er nok tilbage fra ferie engang i august.

Han vil sikkert gerne hjælpe jer med adgang til OpenCares kildekode og den detaljerede dokumentation der findes om det.

5
29. juni 2012 kl. 12:34

Hvorledes håndterer i transmission af i allerhøjestegrad personhenførbare data ?

1
29. juni 2012 kl. 10:41

eksportere (og importere) skidtet også data til RM-EPJ?, eller skal alle klinikere i RM (Region Midt), kigge i endnu et system for at sikre sig at de har alle relevante data på en patient?

(En eller anden brandmanager begynder snart at græde hvis du bliver ved med at sige Skejby Sygehus.)

4
29. juni 2012 kl. 12:26

Alright så, Aarhus Universitetshospital. Nu er begge navne repræsenteret her, så evt. personer der ikke er opdateret på det nye brand stadig kan finde artiklen :o

2
29. juni 2012 kl. 12:13

"... og systemet vil blive åbnet yderligere for integration med andre systemer" betyder netop integration med forskellige andre kliniske it-systemer. Aktuelt er systemet stand-alone pga. den ultrakorte projektperiode, men en produktionsmoden udgave skal netop sikre, at klinikerne bruger de it-systemer, der bedst løser bestemte faglige opgaver og ikke endnu et system.