Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Telefoncentral søges

17. oktober kl. 22:1321
Artiklen er ældre end 30 dage

I Datamuseum.dk arbejder vi med en tidshorizont på ca. 25 år, hvilket lige nu vil sige ca. 1997.

Dermed er både bulletinboards ("BBS", "FidoNet") og dial-up internet indenfor vores radar.

Men for at kunne lave en opstilling hvor man kan ringe til et BBS eller en ISP, skal vi bruge et (lille) telefonnet.

Det er bestemt en mulighed er at gøre det med Asterix, men vi er jo et museum, så vi vil hellere gøre det med en rigtig, og tidstypisk, telefoncentral.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dvs. "rigtige" telefoncentraler var nogle store skrumler dengang, det har vi naturligvis ikke plads til - med mindre bygningen den står i følger med til en meget fordelagtig husleje :-)

Men de mindste af de små telefoncentraler som virksomheder anvendte, PABX'er, ville være lige i skabet.

Hvis der er nogen der kender et sted hvor der stadig hænger en gammel analog PABX på væggen, eller hvor der ligger en på reservedelslageret, vi vi meget gerne høre om det.

I mellemtiden er her en interessant artikel med et flot audiogram, der forklarer hvad alle de der beep og hvæselyde faktisk gør godt for, når et modem ringer til et andet:

https://www.windytan.com/2012/11/the-sound-of-dialup-pictured.html

phk

 

 

 

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
24. oktober kl. 17:31

Kan en Nortel Meridian 11C anvendes? Jeg er ret sikker på, at jeg kender en lokation her i København, hvor der stadig sidder sådan én på væggen... Jeg kender dog ikke dens konfiguration, så måske er den kun (primært) bestykket med digital line cards. Jeg vil gerne undersøge nærmere, hvis det har interesse.

21
25. oktober kl. 11:39

Uden at jeg ved det så tror jeg at linjekortene er uvæsentlige i projektet, jeg tænker at telefoncentralen kun skal bruges lokalt mellem computere på museet (?)

Et modem er principielt set ligeglad om det skal ringe 8 cifre eller 4 cifre så den del af det vil fungere selv med lokalnumre, det er bare at sende en ATDT afsted.

Til gengæld er antallet af mulige lokalnumre = antal computere som kan ringe hinanden op, så jeg tænker jo flere lokallinjer desto større fleksibilitet.

Nu kom jeg i øvrigt i tanke om at mailsystemer allerede før BBS'erne brugte dial up linjer... både på UNIX og IBM systemer - det kunne også være relevant udstillingsobjekt.

17
21. oktober kl. 12:44

Det er vigtigt, at den central, vi leder efter, kan transportere et analogt modem signal. Centralen skal således være helt analog med relæer, eller være en digital central med så gode A/D D/A konvertere, at hele spektret kommer igennem uden generende digitaliseringsartefakter. Jeg har set mange digitalcentraler - specielt de tidlige (fx Ericsson Business Phone) - som ikke kunne dette.

Som tidligere nævnt er en gammel central som BELLA 24 (vistnok fra Kirk) en god reference, da den er analog, kan det den skal og er lavet med så simpel elektronik, at vi nemt kan reparere den. Den har også en tidsalder, som vil passe ind på museet.

...og med dens strømforbrug er det nok ikke noget, nogen private vil køre med mere :-)

Claus/Datamuseum

18
23. oktober kl. 11:34

Hvad med PKB kollegierne omkring DTU, mon de stadigvæk har noget stående i kælderen, hvis ikke det er kørt til skrot. Medmindre telefonanlæggene der stadigvæk er i brug?

19
23. oktober kl. 20:03

PKB kollegierne opdateret telefon centraler i starten af 00'erne. På nogle af kollegierne flyttede man ikke de gamle. Primært fordi der ikke var nogle der ville. Så det er ikke utænkeligt at der stadig er nogle gamle centraler der ikke bliver brugt til noget.

12
18. oktober kl. 19:45

Jeg har en LG ISDN central liggende som jeg arvede fra min arbejdsplads, den er til specielle telefoner (som jeg også har) men har også mulighed for en del analoge telefoner - jeg husker ikke hvor mange. Den kan ikke drive en gammel ringeklokke men skulle kunne levere nok ringestrøm til en elektronisk klokke (og dermed også et modem). Den er fra lige omkring årtusindskiftet og jeg har også manual til den.

16
19. oktober kl. 20:17

Der er et LG GDK-162

Den har kørt hjemme hos mig indtil TDC lukkede ISDN tidligere i år og jeg har haft en PSTN telefon koblet til. Jeg har kun ISDN2 linjekort men der findes PSTN linjekort til den. Programmering sker via et telefonapparat af de specielle.

13
18. oktober kl. 19:58

Det minder mig om at jeg har haft et par af de små analoge TDC anlæg liggende... jeg skal grave lidt i kælderen men jeg er ikke sikker på at jeg fortsat har dem.

11
18. oktober kl. 15:58

Som udlært K-elektriker i 2002 husker jeg mest Philips Imagination centralerne (som nævnt ovenover) og TDC's Opera centraler (~10-100 lokallinier). Skal det være helt småt lavede hedengangne Partner Electric i Vojens nogle anlæg med 1-3 bylinier og op til 24 lokallinier.

Sidst jeg så en af sidstnævnte i brug var for 1-2 år siden hos en lokal læge, som nu er lukket.

God jagt :-)

10
18. oktober kl. 15:52

Som udlært K-elektriker fra 2002 husker jeg mest Philips Imagination centralerne (som også nævnt herover) og TDC's Opera centraler (~10-100 lokalnumre). Hvis det skal være helt småt lavede hedengangne Partner Elektric i Vojens PABX'er med 1-3 bylinier og 12/24 lokallinier så vidt jeg husker.

Sidste jeg så en af sidstnævnte i brug, var for kun for et par år siden hos en lokal læge, der desværre er lukket.

God jagt :-)

9
18. oktober kl. 15:06

Pas på, det kan blive et helt museum i sig selv ;-) Hvad for en tidsperiode tænkes der i, meget var jo næsten analogt også meget sent, skal det med ?

I dag er fastnet jo næsten død, men SIP/ISDN/ADSL, skal vel også med selv om der ikke var meget Dansk udstyr der ?

Hvis det skal bruges til data/fax, så pas på, ikke alle typer af linjer understøtter det lige godt.

Hvis man kun vil have noget ENKELT og nemt til at forbinde forskellige udstyr, så vil jeg se på et forholdsvis nye mindre anlæg, som også er forholdsvis neme at sætte op og lave om i. Noget forholdsvis nyt at koble op imod som også kan agere som fastnet linjer ind, og som har NET/SIP/ISDN/ADSL - Det bliver nok ikke Dansk, men jeg vil starte med et sådan.

Som eksempel Draytek lavet nogle små Router, som også var meget simple at sætte op, alt efter udgave var der også ADSL, ISDN og Både FXS og FX0, vil bruge noget liggende som "by linje"

8
18. oktober kl. 14:18

Jeg har et 3U Auerswald Commander Basic anlæg med 10+ POTS (lokalnumre) og 2 x ISDN2, som kun kan tilsluttes med emulatorer (f.eks. Patton box) til SIP trunks - eller undlad dem. Jeg vil gerne være med til at sætte det op igen sammen med dig.

Det ligner det her: https://www.ebay.at/itm/283525630222

7
18. oktober kl. 14:15

Jeg har lige ryddet op i min gamle samling EDB (ja, det hedder det) udstyr. Det blev afleveret på genbrugstationen her i Slagelse.

Jeg ved at du, Poul-Henning bor i Slagelse. Prøv at besøge genbrugstationen og se om der er noget af det tilbage der har interesse.

Der er stadig lidt udstyr tilbage i skabet her:

Et NEC 16-bit AT SCSI Host adapter

Et par REALmagic Hollywood Plus DVD/MPEG-2 Playback Card, inkl Manualen.

Cheers

6
18. oktober kl. 11:37

En mulighed, hvis ikke alt er skrottet, er at bringe en dansk udviklet lokalcentral (ANS) fra det tidligere Diax/Ericsson i spil. To 19" rack skuffer og noget 48 VDC og du har en central, der endda kan klare ISDN, hvis du kan finde liniekortene. Mere i bogen her - og masser af kontakter: https://dikon.dk/mobile/

14
19. oktober kl. 08:48

Tak for det link Dennis! Jeg arbejdede i Diax som hw ingeniør fra 01 til 06 med Diesel og efterfølgende EDA. Jeg skal læse i weekenden - Det bliver en god tur ned ad memory lane!

15
19. oktober kl. 16:42

Det er da rigtigt, Steen! Det var tider i nullerne, hvor vi rykkede på xDSL. Jeg smider lige en anden drivende sentimental ting for nostalgiske telekommunikations-arkæologer ud i DIKON LinkedIn gruppen...

4
18. oktober kl. 10:57

Da BAE rykkede ud af Danmark solgte de vores Philips is3000 sammen med resten af bygningen til et kontor hotel. Om de stadig har den ved jeg ikke. Ellers er Lytzen IT et godt bud på hvor man kan finde en. De supporterede systemet og skiftede dem ud med nyere så de må vide hvor de gør af dem de piller ned.https://nordicals.dk/ejendomme/9400/bouet-moellevej/n401952/4210124

3
18. oktober kl. 09:15

Jeg lavede en mini-PABC med 8 linier som eksamensprojekt i 80'erne ... men har desværre ikke hardwaren (men den kan konstrueres ud fra rapporten ;-) )

1
18. oktober kl. 00:59

Hvis nogen ligger inde med en BELLA24, ville det være et godt match