Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Teknologiens lyksaligheder

6. marts 2020 kl. 16:1516
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mit vækkeur ringede kl. 03:25 i morges. Dvs, uret viste 06:25, som var det tidspunkt, jeg havde sat den til at vække, så jeg stod op. Men da jeg så, at det stadig var bælgmørkt udenfor, kiggede jeg på min telefon. Den sagde 03:27 (der var gået et par minutter). Jeg gik tilbage for at se på vækkeuret. Ikke alene sagde det 06:27, det sagde også at datoen var 16/8, og året var 2082. Besynderligt.

Uret er af den slags, der stilles automatisk efter et radiosignal fra Tyskland, så forklaringen må være, at den har modtaget et signal, der har fået den til at sætte tiden heeeeelt forkert -- bortset fra minuttallet. Det ville ikke være sket med mit gamle vækkeur, der godt nok også er digitalt, men skal stilles manuelt. Allerhøjest kunne jeg have stillet det forkert, eller det kunne være løbet tør for strøm (batteriet holder ca. et år, så et sker ikke så tit), men at uret af eget initiativ stiller sig på et absurd tidspunkt, det ville ikke ske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Min formodning er, at der har været støj på signalet, så uret har modtaget et tidspunkt med nogle bitfejl. Men burde der ikke være en checksum (eller endnu bedre, en fejlkorrigerende kode)? Det kan selvfølgelig tænkes, at checksummen tilfældigvis så fin ud, eller at den fejlkorrigerende kode har korrigeret forkert. Men chancen er ikke voldsomt stor. Derudover burde programmøren ideelt set have lavet et sanity check på det modtagne data: Hvis tiden ikke er stillet manuelt siden det sidst modtagne signal, så kan det ikke forskydes med flere timer, endsige måneder og årtier. Men det er nok for meget at forlange i et ur, der kostede omkring en halvtredser.

Jeg har dog ikke tænkt mig at gå tilbage til det gamle ur, for ud over at være ret ramponeret (det er 20 år gammelt, og har været på gulvet en del gange), så bruger det AM/PM i stedet for 24-timers visning, og det har fået mig til at stille alarmen 12 timer forskudt et par gange. At det nye ur udover at vise tid valgfrit i 24 timer eller AM/PM også kan vide dato som dd/mm eller mm/dd, ugedag på flere forskellige sprog, årstal og temperatur i °C eller F, betyder i den sammenhæng ikke så meget -- det kan jeg sagtens undvære. Men man kunne ønske sig lidt mere præcis tidsangivelse fra et ur, der bryster sig med at være præcist, fordi det stilles automatisk. Men hvis det sker igen, så kan jeg heldigvis slå den automatiske opdatering fra.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
25. april 2020 kl. 20:57

Jeg har brugt ure styret af DCF77 (senderen står ved floden Main ved Frankfurt) i over 20 år. Mit ældste ur er et lille analog vækkeur med et 1,5 Volt batteri. Det var en reklamegave fra SIEMENS. Så længe batteriet er friskt, og det står i en sydvendt vindueskarm, så fungerer det udmærket. Når batteriet er blevet halvdårligt, så fiser viserne rundt med ca. 50 gange normal hastighed. Hvis uret står i en underetage og/eller der er meget elektrisk støj, så viser det helt vilkårlige tider. Til den skole, som jeg arbejdede på, købte jeg en række analoge ure af mærket Westerstrand. De fungerede fint, undtagen i nogle lokaler i underetagen, de stillede sig ikke om mellem normaltid og sommertid. Efter en nat i vindueskarmen på 1. sal, så havde de også stillet sig om. Jeg har også en vejrstation fra OBH. Den har et digitalur styret af DCF77. Når jeg har sat nye batterier i, så viser den 1. januar kl. 00:01, og fortsætter derfra. I løbet af 10 - 20 min. så viser det korrekt tid og dato. Konklusioner: Ikke alle DCF77 modtagere er lige gode/følsomme. Det tager op til ca. 20 min at få den komplette tid og dato. Signaler for minutter og sekunder kommer meget hyppigger.

Fredag eftermiddag var der her et meget tankevækkende/morsomt indlæg om hvordan Jyder forsøger at bekæmpe Københavnere, hvor blev det indlæg af?

15
12. marts 2020 kl. 23:29

2082??! Du troede ikke, at du var med i QEDA?

https://www.youtube.com/watch?v=jT9bsoGAMIAhttps://fjernleje.filmstriben.dk/film/9000005008/qeda(Den er god. Se den gratis ^^).

Man kan nogle gange være lidt søvndrukken så tidligt på dagen. Der er også det mærkelige, at fuglene, siden oktober-november engang, synger klokken cirka 04.30 om morgenen. Det er meget mystisk. Som om vi var et halvt år længere fremme i tidsregningen.

14
10. marts 2020 kl. 11:04

Det absolute mest sandsynlige er at signalet bliver forstyrret af en eller anden switch-mode forsyning (evt i LED pærer!) eller en robotplæneklipper.

I dette tilfælde har det nok være noget andet: Det var midt om natten, og alt lys (inkl. LED) var slukket, og der er næppe nogen af naboerne, der har slået græs midt om natten i begyndelsen af marts. Jeg checkede tiden, da jeg stillede uret om aftenen, så det må være sket efter dette.

13
9. marts 2020 kl. 20:04

Mit "radiour" (som jeg ikke tør bruge til vækkeur), plejer faktisk at gå stabilt nok. Men lige så stabilt smider det tilsyneladende radioforbindelsen, når der skiftes til eller fra sommertid. Så kan der gå mange timer, hvor det viser "ingen forbindelse" og stadig viser gammel tid. Muligvis antager det, at et skift af tid er suspekt og bør bekræftes? Det er et Casio, men jeg ved ikke, hvilken model (et studie i brugeruvenlighed og grimhed).

11
9. marts 2020 kl. 12:23

Er det utænkeligt, at nogen udsender falske radiosignaler? Er det svært at gøre?

10
9. marts 2020 kl. 10:55

De to vækkeure (Junghans) opdaterer hver time, mit armbåndsur (Casio) nøjes med en gang hver nat

9
8. marts 2020 kl. 11:25

De stiller det ukritisk. Og ja, det er dumt. Men jeg har ikke kunne få flashkredsen ud ;-)

Jeg kan ikke gennemskue om de sammenligner flere minutter, men de modtager alle mere end et minut

8
8. marts 2020 kl. 10:45

Jeg har 6 batteriure. De 3 med display syncer hver time,

Ok, det er meget atypisk i forhold til hvad jeg kender til, men indrømmet, hvis de kan holde strømforbruget nede er det en bedre strategi for det forbedrer deres chancer for at finde et tidspunkt med mindre radiostøj.

Men hvis de bare laver en modtagelse hver time og stiller uret til resultatet, uden at tage hensyn til at de har et glimrende kvartskrystal kørende, er det dumt.

7
7. marts 2020 kl. 23:02

Jeg har 6 batteriure. De 3 med display syncer hver time, jeg ved ikke hvad de 3 med visere gør.

5
7. marts 2020 kl. 13:01

Uret burde korrigere sig selv efter et minut, ligesom at en ordentlig implementering vil modtage flere på hinanden efterfølgende datapakker og kun acceptere hvis tiden stiger kronologisk med præcis et minut per pakke.

Jeg har endnu ikke set et ur som retter sig hvert minut, de retter ind normalt hver ½ time eller hele time. Jeg har en mistanke om at det for viserure skyldes strømforbrug som ved indstilling er mange gange højere end det som bruges når uret går normalt.

4
7. marts 2020 kl. 10:16

De fleste ure anvender en utrolig primitiv algoritme til at indstille sig efter DCF77: De modtager et par minutters data og hvis paritetsbittene passer godtager de svaret.

Det er nogenlunde OK hvis man bor i Tyskland hvor signalet er noget stærkere end i Danmark, men det fejler forbavsende ofte her hos os.

Langt bedre algoritmer er mulige, startende med den simple hvor man insisterer på at få et rimeligt quorum af "timegrams" der er enige, modulus den tid der er imellem dem.

De fleste af de ure der bruger DCF77 er faktisk ganske glimrende i sig selv, end ikke et billigt et kvartskrystal taber et minut om dagen, så hvis batterispændingen er OK og ikke har været afbrudt, kan man markere de resultater der afviger mere end et par minutter fra sidste gode modtagelse som usandsynlige.

Hvis du mangler en god opgave i PRML dekodning til dine studenter kan jeg varmt anbefale DCF77 signalet (sig til hvis du mangler rådata)

3
6. marts 2020 kl. 23:12

Urene stiller sig højst en gang i timen, nogle iop til en gang pr. døgn.

Men ja, meget kunne være opnået med en bare lidt bedre sw :-(

2
6. marts 2020 kl. 23:03

Har prøvet det samme, et par gange på 10 år med den slags vækkeur.

Er ret irriteret over hvor elendig firmware er i de ure... f. eks. kan jeg ikke slå alarmen til/fra hvis uret midlertidigt har tabt signalet fra Frankfurt.

1
6. marts 2020 kl. 21:37

https://da.m.wikipedia.org/wiki/DCF77

60 bits med 1 bit per sekundt og et minut om at overføre tiden. Ingen checksum ud over en paritetsbit.

Uret burde korrigere sig selv efter et minut, ligesom at en ordentlig implementering vil modtage flere på hinanden efterfølgende datapakker og kun acceptere hvis tiden stiger kronologisk med præcis et minut per pakke.

Med andre ord, det burde faktisk ikke kunne lade sig gøre. Det kan også være en fejlet hukommelsechip i dit ur.