Tak til Marie Bjerre for at pege på problemerne med it-budgetterne: Her er Dansk ITs bud på løsninger
I et interview med Version2 giver digitaliseringsminister Marie Bjerre udtryk for hendes bekymring for de eksploderende udgifter, som mange statslige it-projekter medfører. I Dansk IT deler vi ministerens bekymring. Marie Bjerre har fat i en god del af problemstillingen, når hun taler om, at forberedelserne til udbud for ofte ikke sker grundige nok, og at det er svært at styre store komplekse projekter. Disse problemstillinger er på ingen måde nye. I 2020 har vi i Dansk IT udarbejdet en række anbefalinger for at øge forretningsværdien af de statslige investeringer og for at løse udfordringerne omkring offentlige IT-projekter. I anledning af digitaliseringsministerens interview vil vi i dette indlæg genbesøge anbefalingerne for at vise, at der er hjælp at hente.
I interviewet peger ministeren på 'at det er svært at forudsige, hvor komplekse de store projekter ender med at være, inden man går i gang'. Dette har selvfølgelig en konsekvens for projekternes budget. I rapporten 'Statens udbudspraksis – hvordan øges forretningsværdien af de statslige investeringer', som er baseret på Dansk ITs faglige viden på området og en række interviews med relevante aktører indenfor offentlig digitalisering, peger vi derfor på, at der er brug for et opgør med de store og komplekse IT-projekter. Tiden af de store it-projekter må være forbi, og vi må ændre måden vi digitaliserer på.
Store IT-projekter er, som ministeren anerkender, svært at forudsige og svært at styre. Derfor mener Dansk IT, at vi må i højere grad bruge en tilgang, hvor vi tillader os at blive klogere undervejs. Vi har brug for mindre projekter, der tager hånd om store opgaver i mindre bider. Erfaringen viser, at vi ikke er i stand til at tænke hele projektforløbet igennem fra starten. Derfor må vi tildele økonomiske midler i takt med at der leveres værdi, i stedet for at bevillige store beløber up front. Der sker fejl i løbet af alle it-projekter. Så hvorfor tillader vi os ikke at lære fra vores fejl undervejs og blive bedre? Hvorfor skal vi først overskride budgetter og blive forsinket, før vi (måske) gør det bedre næste gang?
Vi må også væk fra forestillingen om at offentlige myndigheder er vidt forskellige og må have udviklet sine egne fagsystemer fra bunden. Det holder ikke. Alle industrier standardiserer over tid – det kommer også til at gælde denne sektor. Derfor må man i højere grad til at se på standardplatforme som kan konfigureres, så tempoet og træfsikkerheden kan sættes op.
En anden vigtig pointe af vores nye digitaliseringsminister er, at budgetterne kan skride, fordi udbuddene nogle gange ikke er forberedt ordentlig. Det har hun desværre ret i. Her må vi finde svar på det spørgsmål, som finansminister Nikolai Wammen stillede på Dansk ITs politiske konference i 2019: 'Hvordan kan vi få lavet nogle udbud, som på den ene side giver os det, vi har brug for, og på den anden side er så lidt bureaukratiske og bøvlede som muligt?'
Her anbefaler Dansk IT bl.a. at
- vi ændrer fokus i vores udbudspraksis fra compliance til at understøtte forretningsprocesser og samfundsværdi
- vi skaber et bedre samarbejde mellem statens myndigheder og leverandører
- vi skaber et fælles strategisk fundament til digitale indkøb.
Derfor er det lovende, når Marie Bjerre sigter efter at digitaliseringsministeriet skal have en koordinerende rolle og udarbejde fællesnævnere på tværs af myndighederne og ministerierne.
Vi håber, at Marie Bjerre derudover vil følge vores anbefaling om at indføre en ny ledelsesmæssig kultur. Hvorfor er det så vigtigt, når vi taler eksploderende it-budgetter? Svaret er simpelt: Digitale løsninger gennemsyrer alt, også i det offentlige. Digitalisering er derfor lige med forretnings- og organisationsudvikling. En leder må altid spørge sig selv, hvordan man vil drive forretningsprocesserne, og hvordan man vil udvikle organisationen til at levere. Disse spørgsmål er i dag ens med den måde, en organisation driver ens IT-udvikling på. Derfor må lederne træde i karakter og tage hånd om den digitale udvikling – den foregår ikke længere i en fjern kælder, men er del af organisationernes hjerte.
Regeringen har meldt meget klart ud. Den vil reformer og den kommer til at gennemføre dem. Reformer i dagens Danmark kræver blandt andet klog digitalisering og en forståelse for dem man skal digitalisere for og med. Ellers vil vi ikke lykkes for alvor. Derfor er det også rigtig positivt, at vi nu har en minister som ikke alene er digitaliseringsminister, men også ligestillingsminister. Dermed har vi en minister som helt sikkert også har et stærkt blik for inklusionsdagsordenen, som også er påtrængende så vi ikke efterlader borgere på perronen.
Vi ser frem til en dialog om de bekymringer som ministeren rejser. De er reelle og kræver handling med baseret på indsigt og udsyn.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.