Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Tak Peter!

1. februar 2022 kl. 21:1131
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

DNS service er en af de der trælse ting der bare skal virke og som ofte gør det godt nok til at der ikke bliver holdt ordentligt øje med dem osv.

Jeg kan ikke huske hvornår jeg begyndte at bruge Peter Larsen's GratisDNS.dk, men det er dælme mange år siden og det har kørt upåklageligt lige siden.

Nu har One.Com overtaget GratisDNS.dk og det har jeg af, formodentlig ret indlysende grunde, ikke meget fidus til, så nu er det nok slut med at bruge "DNS-as-a-(free)-service" for mit vedkommende.

Men en stor tak skal lyde til Peter for alle de år jeg ikke har haft brug for at bekymre mig om det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

phk

31 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
6. februar 2022 kl. 14:16

Når jeg importerer fra GratisDNS til cloudflare, kommer kun de vigtigste poster med. Da jeg har flere tredielevel-ting (ftp, mail, smtp, imap, pop3 etc) med hver sin IPv4 og hver sin IPv6, så er der lidt arbejde i at få genoprettet posterne. Hvis jeg kan "snyde" lidt ved at manipulere med export-filerne....

Jeg har ikke kunnet finde en funktion, der svarer til de templates, der findes på GratisDNS.

Jeg har fået det her til at virke (jeg har en stribe dk-domæner med samme indstillinger)

  1. lav et domæne helt færdigt på cloudflare (arbejder med aaaa.dk)

  2. lav en export (en tekstfil med indstillingerne)

  3. kør søg og erstat på domænenavnet (aaaa.dk-->bbbb.dk) i tekstfilen

  4. opret det bbbb.dk på cloudflare

  5. opdater SOA record i tekstfilen

  6. skift navneservere på dk-hostmaster

  7. importer den ændrede tekstfil

ikke at jeg ved hvad jeg laver :-)

29
6. februar 2022 kl. 11:27

Jeg giver også one.com en chance, men er for et par år tilbage også begyndt at benytte mig af Porkbun til domæne relaterede ting. (Er godt tilfreds)

28
6. februar 2022 kl. 10:36

Dengang han på bsd-dk novice listen spurte ind til tricks til hvordan man kunne Remote opgradere en redhat server til freebsd uden konsol adgang. Er ret sikker på at det var da ns5 skulle etableres. Jeg mener stadig ikke det er er novice spørgsmål i øvrigt :)

27
3. februar 2022 kl. 19:22

Jeg har flyttet alle mine domæner over på AzeHosting, hvor jeg i forvejen havde et VIP100 abonnement til mine websites.

Aze kører oven på Hetzners infrastruktur, og de supporter det samme rene DNS ting som GratisDNS inklusive DNSSEC og IPv6. Det eneste jeg ikke har kunne finde er rDNS og hidden primary.

26
3. februar 2022 kl. 17:14

Er der nogen der har kigget på alternativer til one.com; quickdns, CloudFlare, Route53, Hetzner (Tysk og gratis - <a href="https://www.hetzner.com/dns-console">https://www.hetzner.com/dns-consol…;), osv. ?

Jeg har domain liggende hos CloudFlare og Linode hvor jeg har en VPS, så da følger mulighedn for DNS med i prisen.

Begge to har et ganske fornuftigt API, og jeg har ikke haft noget bøvl med nogle af dem.

Hetzner bruger jeg også til VPS; men ikke deres DNS. Den virkede lidt tung da jeg undersøgte det for en del år siden.

/Henning

25
3. februar 2022 kl. 14:35

Lidt reklame herfra (ved jeg ikke, om man må).

Godt spørgsmål – men når det er relevant for emnet samt med tydelig deklaration af din tilknytning, burde det ikke være et problem, IMHO.

Det er noget andet med spam og astroturfing :)

24
3. februar 2022 kl. 14:32

Lidt reklame herfra (ved jeg ikke, om man må). Vi tilbyder gratis DNS-service ved Bricksite (bricksite.dk). Vi er et mindre dansk hostingfirma i Randers. Man skal selvfølgelig betale for domænet på årsbasis (hvor vi ligger ret gennemsnitligt prismæssigt), men vi tager ikke ekstra for DNS. Vores DNS er dog ret basic ift. hvad andre tilbyder (fx tilbyder vi pga. vores udbyder ikke AAAA records), men vi kan da være med på det meste.

23
3. februar 2022 kl. 12:02

Jeg har en konto & et domæne hos hetzner - et forsøg da min 'hoved' udbyder havde problemer. Meget imponeret - det er et stort og erfarent projekt. Men de tilbyder ikke køb af .dk domæner - det skal foregå andetsteds (simply.com har lige nu gratis oprettelse og .dk domæner til under halv pris.

21
3. februar 2022 kl. 09:24

Som en meget lille bruger har jeg været meget glad for de gratis services på GratisDNS - og har mere en gang undret mig over at det var gratis - nå ja navnet. Et stort cadeau til Peter.

Er der nogen der har kigget på alternativer til one.com; quickdns, CloudFlare, Route53, Hetzner (Tysk og gratis - https://www.hetzner.com/dns-console), osv. ?

20
2. februar 2022 kl. 18:38

Ja så blev jeg da også nysgerrig. 22 år, er det blevet til for kunde nummer 997, oprettet i det herrens år 2000. Har aldrig oplevet problemer med servicen. Kun når man selv fucker noget up og “fejlkonfigurerer” ;-)

Er i øvrigt også blevet varslet om min “gratis” Google tjeneste ophører i år, efter 16 år. Så jeg skal på markedsjagt efter hosting udbyder, med mindre jeg får lavet noget selv.

19
2. februar 2022 kl. 17:00

Jeg bruger også CloudFlare hvis mindste "plan" er gratis. Jeg er meget tilfreds.

18
2. februar 2022 kl. 15:32

Sikke en trist nyhed. Har brugt GratisDNS i mange år til min egen web-server og mail-server, og deres service har altid fungeret upåklageligt. Jeg er godt nok noget betænkelig ved ONE.com, må nok se mig om efter et alternativ.

16
2. februar 2022 kl. 13:17

Jeg tilslutter mig hyldestkoret - ikke en stor kunde men dog en kunde og jeg blev også ked af at læse det - men Peter bliver vel også ældre og det er klogt at sikre arvesølvet mens man selv kan bestemme retningen lidt. Jeg har ingen mening om One.Com andet end de er store og super rationelle så service er sikkert meget lig med selfservice. Vi får se. (Og tak til PHK for at give os et sted at udtrykke vores skuffelse (?))

15
2. februar 2022 kl. 11:47

...også bruger af GratisDNS siden 2002 og har fået "support" af Calzone :-)

Trist at denne service forsvinder - Peter har altid lavet åbne nobullshit services - hvilket er omtrent det modsatte, jeg har oplevet med One - Hvis ikke man er domænebruger med det hele på One - så spiller det ikke - de bestemmer 100%. hvordan brugeren skal opføre sig. Ikke noget skævt i DNS eller egen mailserver - uha - uha.

Så hvad gør vi nu - er der nogen, som har nogle gode alternativer - Skal vi lave GratisDNSV2 - evt bare som frontend (uden web) til vores egne skjulte primære DNS servere ? Kramse gør sig nogle tanker i et andet blog indlæg...

Det ville være fedt, hvis vi kunne få lidt anmeldelser af alternativer, som folk kan anbefale.

14
2. februar 2022 kl. 11:19

Du skal lave dobbelt linieskift for at få et nyt afsnit.

13
2. februar 2022 kl. 11:03

Og hvordan kan et spørgsmål få en down-vote?

12
2. februar 2022 kl. 10:25

Og hvad er der i vejen med Version2's debat? Alle de linjeskift, jeg har lavet, er blevet fjernet og har gjort teksten noget mindre læsbar.

11
2. februar 2022 kl. 10:20

Jeg har været bruger af gratisdns i mange år og ligeledes af one.com. Gratisdns har der ikke været noget med. Jeg satte det op og så kørte det af sig selv. one.com har faktisk været lige så pålidelig. De forskellige sites jeg har kørende i deres regi, har altid kørt upåklageligt på nær når jeg havde lavet en fejlkonfiguration eller når de opdaterede PHP til en nyere version (og ja, de havde informeret mig på forhånd). Deres service har også fungeret fint - specielt den engelsksprogede. Jeg har, på de mest sære tidspunkter, fået ganske glimrende assistance. Derfor undrer kritikken mig en anelse.

10
2. februar 2022 kl. 09:55

Det var da en ærgelig nyhed, sådan at få i sin indbakke.

GratisDNS var altid en af ingredienserne, i det mig og mine nørdevenner baksede med i vores ungdom. Jeg har siden da været flittig bruger og altid anbefalet tjenesten til mine venner/bekendte/på arbejdet.

Jeg var lige inde og kigge. Jeg blev bruger i 2002, så tak for 20 år. Sejt stykke arbejde.

9
2. februar 2022 kl. 09:33

en tak for mange års upåklagelig drift... tror faktisk ikke der har været en eneste afbrydelse af service. Jeg har bidt i det sure æble og er ved at flytte til cloudflare... virker ok indtil videre... Men amerikansk kontrolleret hmmm

8
2. februar 2022 kl. 09:05

Jeg har også brugt gratisdns i hvad der føles som årtier, så det var en trist melding. Deres service har fungeret upåklageligt i alle år!

Min erfaring med one.com er ærlig talt ikke særligt god, så jeg leder også efter gode alternativer.

7
2. februar 2022 kl. 09:00

Måtte sku godt nok synke en ekstra gang da jeg fik den mail. Har sovet i timen og vidste ikke at one.com havde opkøbt gratisDNS. Har altid været super tilfreds med gratisDNS og lige så lidt tilfreds med one.com. One.com skriver godt nok at de eksiterende gratis domæner bibeholdes som en gratis løsning. meeeeeeeen.....

6
2. februar 2022 kl. 08:57

Jeg bruger også GratisDNS - og har fået mail om migreringen. One.com skriver det stadig vil være gratis (og jeg har i forvejen webhotel hos One) - så nu ser jeg hvordan det går...

5
2. februar 2022 kl. 08:29

Hørt. En service der vil blive savnet.

4
2. februar 2022 kl. 00:24

jeg bruger cloudflare.com til mine domains dnssec også på .dk, og ret let interface til dns records. og så har de 1.1.1.1 servicen

3
1. februar 2022 kl. 22:05

quickdns.dk ?

2
1. februar 2022 kl. 22:04

Kan kun tilslutte mig PHK.

Tak Peter for en perfekt service, når der en yderst sjælden gang har været brug for det. Og altid fordi eksterne ting er gået galt.

Godt nok er de fleste af mine domains flyttet væk pga manglende API-adgang til dns'en men derudover har der aldrig været problemer med GratisDNS

Igen tak til Peter og team. Det var rigtig godt så længe det varede.

/Henning

1
1. februar 2022 kl. 21:46

Helt enig; stort tak til Peter Larsen (og de øvrige flinke folk og firmaer, der har driftet servicen). One.com har jo sådan set længe drevet gratisdns videre, men det er så slut nu.

Hvem/ hvad vil du så bruge fremover? PHK? I andre kloge hoveder?