Tænk World of Warcraft
Kan du spille World of Warcraft' Eller har du måske set et par halvvoksne over skulderen, når de spiller'
World of Warcraft spilles over internettet, og det gælder om at klare forskellige typer af udfordringer - såkaldte quests - dels for at kunne komme videre i spillet og dels for at løfte sig selv til et højere fysisk og intellektuelt niveau.
Når en spiller står over for en større quest, som han næppe kan klare alene, kan han byde sin quest ud til andre spillere. Han spørger simpelthen, hvem der kunne tænke sig at deltage i questen?
Efter nogle minutter har der som regel samlet sig en pæn gruppe af spillere, og questen kan gå igang. Lykkes questen, bliver alle de deltagende spillere belønnet med øget score. De får således en individuel gevinst ved at arbejde sammen med andre i en quest, og alle står stærke i spillet efter en vunden quest.
Her ligger i mine øjne en kanon idé til os, der arbejder i organisationer, hvor vi løbende skal allokere ressourcer til projekter. Det gør vi typisk på en langt mere traditionel og top-down orienteret måde. En måde, som for de involverede ikke altid er lige motiverende. Typisk er det en chefbesat styregruppe, der udpeger en projektleder, hvorefter de deltagende afdelinger mere eller mindre modvilligt "afleverer" medarbejdere til projektet.
Hvorfor ikke gøre som i World of Warcraft? Simpelthen byde projektet - questen - ud og spørge åbent i hele organisationen, hvem der kunne tænke sig at være med. Chefer som medarbejdere. Og lade de interesserede selv afgøre, om der skal være en projektleder eller om gruppen skal være ledet i fællesskab af alle.
Eksperimenter i min egen afdeling med denne model har givet rigtig gode resultater. Og frem for alt engagement, med deraf følgende lavt sygefravær og toptilbagemeldinger fra brugerne, som har haft berøring med de projekter, der er blevet bemandet på "Warcraft-måden".

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.