Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

T-44w og vi leder med lys og lygte

21. november 2020 kl. 11:5422
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vores situation i datamuseum.dk er ikke ligefrem blevet lettere med de seneste Covid-19 restriktioner og realistisk må vi forvente at der kommer endnu strengere restriktioner, om ikke andet til januar, når de folk og fæ, der stadig ikke fatter alvoren, har holdt jul på gammeldags maner.

Lige nu er fokus at få flyttet fra det dyre fjernlager 2 til det billigere fjernlager 3.

Det er nok ikke alle der fuldt ud har forstået præcis hvor stor en samling vi taler om, men I har sikkert alle set panoramaet over kælderen i Ballerup:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det billede er otte år gammelt, vi stoppede ikke med at indsamle og bevare datahistorien i 2012 og der er kommet meget til siden.

Vi har lidt under 400 pakkede paller, de fleste på vores fjernlagre, det svarer til 13-14 fyldte sættevogne.

Vi ca. 100 reolfag i kælderen og vores bedste gæt er at de fylder lidt under en palle hver, lad os kalde det 3 fyldte sættevogne mere.

Endelig er ca. 200 kvadratmeter gulvplads opdaget af computere, nogle af dem meget store og klodsede. Her taler vi noget der ligner 20 læs med flyttevogne.

Det er en meget stor samling.

Vi har prøvet at skyde os ind på hvor meget plads det vil kræve at lave en god, dækkende og brugbar presentation af danmarks IT historie og vi ser ud til at kunne nøjes med ca. 1000 kvadratmeter uden lagerfaciliteter.

Nu er jagten gået ind på bygninger i den størrelse og det ser ud til at blive vores næste udfordring.

Ejendomsmarkedet for erhvervsbygninger drives i gode tider af virksomheder der vokser ud af deres bygninger og i dårlige af virksomheder der må dreje nøglen om.

Lige nu sker der ingen af delene. på grund af Covid-19 sker der simpelthen ingenting, i hverken den ene eller den anden retning.

Folk i bankbranchen forventer en bølge af konkurser i starten af det nye år, men det tager typisk et år før bygningerne kommer til salg så det kan vi bruge til noget.

Lige nu er vores bedste chance formodentlig at vores bygningsbehov er atypisk, i den forstand at vi kan bruge bygninger som ville være lidt trælse for almindelige virksomheder, men her taler vi ofte om bygninger som man har opgivet at sælge og derfor skal man kende nogen der ved at der ligger en tom bygning og venter på os.

Skulle nogen blandt læserne have kendskab til sådanne bygninger, vil vi meget gerne høre om det, enten i debatten herunder eller via email.

Realistisk skal vi kende vores nye addresse første juni næste år, om sølle 7 måneder, ellers bliver vi nødt til at aktivere plan Z og køre hele samlingen på fjernlagre i provinsen.

Og nu til noget helt andet...

Med Covid19 restriktioner og andre forhindringer, er der en del af vores "torsdagsaktive" der har kastet sig over digitalisering af samlingen, både scanning af dokumenter og læsning af datamedier.

Sparekassernes Data Center, SDC, købte meget tidligt en "Bull Gamma 30" computer, som vi overtog da SDC nedlagde deres eget interne museum for mange år siden.

Gamma 30 er ca. samtidig med RegneCentralens GIER computer, også teknologisk, men hvor GIER var lavet af ingeniører for ingeniører, hvilket dog på ingen måde forhindrede den i at blive brugt til bogføring og andre adminstrative funktioner, er Gamma 30 bygget udelukkende til bogholderiopgaver.

Henrik har indscannet "Håndbog ved programmering af Gamma 30" og det er godt nok et ... anderledes? ... instruktionssæt.

F.eks arbejder den kun med strenge af 6-bit tegn, selv "ADD" instruktionen lægger to strenge sammen, tegn for tegn:

Og så til noget helt tredje...

Jeg har selv indlæst harddiske fra DDE computere, der er tydelige problemer med holdbarheden af harddiske den periode, særligt slutningen af halvfemserne, så det er om at bevare hvad der kan bevares mens tide er.

Som altid laver jeg et sanity-check på indholdet, både for at se at læsningen er gået godt og for at få en ide om hvad maskinen i sin tid lavede.

En af disse harddiske havde en masse binære filer med korte ord(-stumper): "TIDS-", "GER", "STRO-", "MARTS", "DERI" og det gjorde mig ærligt talt nysgerrig.

Filerne påstod også at de var "GKS metafile version 1.0".

Før PDF var der Postscript.

Før Postscript var der GKS: "Graphical Kernel System", et snart 50 år gammelt forsøg på at lave et portabelt format for stregtegninger.

Portabelt vil i den forbindelse sige "Skrevet i FORTRAN".

Det siger sig selv at vi ikke ligefrem vælter os i software til at læse den slags formater mere.

Selv hvis det gjorde, ville det næppe virke, for samarbejdsviljen var begrænset og mange IT-virksomheder troede den gang at de kunne låse kunderne fast ved at lave deres egne inkompatible fortolkninger af standarder.

GKS Metafiler blev i firserne til CGM, Computer Graphics Metafiles, som ikke kunne nøjes med en enkelt mekanisme for "vendor specified behaviour" og derfor har både "ESCAPE" og "GENERALIZED DRAWING PRIMITIVE."

Når jeg ser tilbage på den slags, er det absolut ikke forbavsende at Open Source og Åbne Standarder gik deres sejrsgang ti år senere.

CGM overlever faktisk stadig, en overgang troede nogen at WEBCGM skulle være den næste store ting.

De tabte til SVG, men takket deres indsats er de underliggende standarder, specielt ISO-8632-3 åbent tilgængelige.

Jeg kunne derfor skrive et modul til min "AutoArkælog", der rudimentært presenterer CGM og GKSMF som SVG:

Jeg har aldrig før overvejet præcis hvor mange kryds-og-tværs der bruges i Danmark om dagen, men det må være ret mange: Stort set alle kulørte ugeblade skal bruge en håndfuld om ugen og i gamle dage plejede dagbladende at have en lille en på hverdage, ikke større end at læserne kunne løse den i S-toget eller bussen på vej til arbejde og en noget større udfordring i weekendudgaverne.

Det giver rigtig god mening at nogen har tænkt "Det må en computer kunne hjælpe med!" og den historie vil vi rigtig gerne have med i vores samling i datamuseum.dk, hvis der er nogen der kender den ?

phk

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
29. november 2020 kl. 18:28

Det kan vel ikke undre at de frivillige peger på et sted i nærheden når de frivillige er der fra. Sådan vil det nok altid være. Så må vi jo se om i knækker nakken på at holde fast i at være ucentralt placeret hvor der er for langt for de fleste potentielle nye frivillige.

Det er helt tydeligt at det der er vigtigt for jer er at holde jeres hobby kørende for jer. Der har været masser af gode forslag i div. tråde men de falder alle for at krav nummer et er at dem der er der nu skal kunne lege uhindret videre om det så risikere at koste det hele.

21
26. november 2020 kl. 10:17

Indtil nu har vi ikke haft brug for større indtægter end vores medlemmers beskedne kontingenter kunne levere, ikke mindst takket være Ballerup Kommunes utrolig generøse husleje.

Det er jeg med på, men på nuværende tidspunkt har I tydeligvis brug for indtægter, eller anden finansiering, og hvis jeres produkt ganske enkelt ikke er interessant nok til at tiltrække det, må man se konsekvenserne i øjnene.

Måske bare bare gemme lidt, i tilfælde af en ny John Titor.

20
25. november 2020 kl. 14:39

Måske er tiden inde til at erkende, at hvis man ikke har tilstrækkeligt med indtægter til at kunne betale sine faste udgifter, ikke vurderes som væsentlig nok til at få offentlig støtte i tilstrækkelig grad, eller indgå under et eksisterende museum, ikke er interessant nok til at få sponsorater,

Jeg tror du har misforstået noget helt fundamentalt:

Indtil nu har vi ikke haft brug for større indtægter end vores medlemmers beskedne kontingenter kunne levere, ikke mindst takket være Ballerup Kommunes utrolig generøse husleje.

19
25. november 2020 kl. 14:20

Også mine tanker. Jeg kan sagtens se, at det er en vanskelig situation, men ærlig talt, så har der i denne tråd og i andre været fremført adskillige løsningsmuligheder, og de er alle blevet afvist ret bestemt. Så er der nok ikke basis for at videreføre museet i den nuværende organisation, og er der ikke andre, der kan og vil tage over, er der nok ingen anden udvej end at afvikle det.

18
25. november 2020 kl. 13:57

Måske er tiden inde til at erkende, at hvis man ikke har tilstrækkeligt med indtægter til at kunne betale sine faste udgifter, ikke vurderes som væsentlig nok til at få offentlig støtte i tilstrækkelig grad, eller indgå under et eksisterende museum, ikke er interessant nok til at få sponsorater, og tilmed ikke kan interessere frivillige nok til at ville forlade Københavnsområdet, skal man måske bare få kørt samlingen til destruktion.

16
24. november 2020 kl. 22:03

Det er lige før, jeg synes, at Ballerup & omegn er den største forhindring for bevarelsen af den danske datahistorie. Jo, jeg forstår helt og aldeles, at frivillige ikke ønsker at pendle langt for at få lov til at arbejde gratis. Jeg er selv som helsingoraner i samme båd, hvis Teknisk Museum flytter til Svanemølleværket. Bortset fra, at en flytning til et "godt" sted muligvis kunne tiltrække andre frivillige, som i dag ikke gider tage til Ballerup, så kunne man måske overveje at skille tingene lidt ad og i første omgang reducere ambitionsniveauet for udstillingsaktiviteter. Jeg tænker I retning af at få et godt og billigt lager der, hvor det nu kan lade sig gøre at få det, og så oprette en langt mindre enhed med en lille, skiftende udstilling og en "legestue" for Ballerup & nærmeste omegns nørder? Senere, når tidspresset ikke er så hårdt, og hvor man måske har kunnet samle nogle flere penge og sponsorer sammen, kan man måske arbejde for et egentligt museum. Teknisk Museum har også stort set altid måttet sprede sig over flere lokationer. Den nuværende, absolutte geografiske begrænsning fratager desværre ca. 95 % af befolkningen muligheden for at hjælpe jer med andet end mønter.

15
22. november 2020 kl. 23:32

Er Hillerød for langt væk?

Det vil jeg tro.

Sidst vi spurgte de frivillige fik vi en polygon der hed noget i stil med Ballerup - Lyngby - Sydhavn - Høje Tåstrup - Ballerup forudsat der var brugbar offentlig transport i aftentimerne.

For hver regional station vest for Høje Tåstrup faldt antallet af oprakte hænder med 50%.

13
22. november 2020 kl. 20:28

... på dansk jord, burde et bette hjørne af det vel være nok til jer. Og med jer oven i kunne værtskommunen blive gladere. Om det kan ske indenfor tidsrammen...

11
22. november 2020 kl. 12:37

Gamma: mon ikke det var vellønnede ingeniør timer/dage/uger, der gik med at fordanske den noget repetitive gennemgang af I/O-instrutioner?

VAXstation: Model 2000 var erstatning for Pro'en i halv størrelse. Uanvendelig som VMS-platform, men glimrende som fat-client med VaxElan.

Posthuset Enigma havde været bedre som venue for formidling af den danske IT-historie end en bronær fjernlagerbygning.

Pyt, om 100 år er alting alligevel glemt;)

8
21. november 2020 kl. 21:33

Der er 1200 kvm erhverv på tvangsauktion i skælskør.

Hvis Dansk Datahistorisk Forening købte den bygning ville der formodentlig kun være to eller tre medlemmer der var aktive i foreningen hver uge.

Der er også en masse andre fodnoter, f.eks lejemål der skulle siges op, prioritetsgæld der følger med osv, men det primære problem er at vi re nødt til at holde os i nærheden af vores publikum.

(Jeg kender forresten godt bygningen :-)

7
21. november 2020 kl. 20:07

Nu ved jeg selvfølgelig ikke om det var fra en en Supermax eller en SPC/1 (eller IPC/1) disken kom. Men var GKS ikke også navnet på det grafiske lag (API) vi brugte til at lave grafik-applikationer på Supermax'en, Peter?

Så måske har det været en eller anden meta-fil i forbindelse hermed?

Ihvertfald synes jeg at kunne erindre at det var det GKS vi udviklede ovenpå i f.eks. GMI/GKS/Euromax løsningen til aviser, reklamebureauer og andre typografiske opgaver.

6
21. november 2020 kl. 18:21

Hej PHK,

Der er 1200 kvm erhverv på tvangsauktion i skælskør.

https://www.tvangsauktioner.dk/107287

Den ligger ved den gamle station, som står ubrugt(?).

Ejendomsværdi er sat til 2,5 mill, men auktioner går typisk lavere. -meget kort deadline, beklager.

Mvh

3
21. november 2020 kl. 14:27

Enigma er ikke nævnt. Betyder det at der ikke var plads i posthuset eller?

Det ville ellers være et oplagt "kommunikationsmuseum", når udfordringen med aflagt IBM-udstyr er løst.

Rant on:

Coronafixet kunne være at forlade den USAnske løsningsmodel (da branchen ikke orker at gemme sin egen backlog) og gå efter den danske løsning - men visse modifikationer - statslig allokering af ressourcer.

Vi taler om den DIGITALe kulturarv, som få kan overskue. Ville have været rart med nogle gamle VAXer og PDPer. Men hvad man ikke forstår er det ofte bekvemt bare at bagtale og svine til.

Nutidens "super"-computere er kendetegnet ved at være i containere og PCer på steroider. Så de første kan gemmes bekvemt i den tredje verden - ledsaget af et par windmøller/solceller + batterier.

Rant off!

1
21. november 2020 kl. 13:18

Jeg ved, at Kurt Alstrup (dde fra 1982 - 1989) arbejdede med GKS. Han er nu hos Keysight Technologies, USA. (fra Linkedin) Harddisken har nok været i en af Tekniske Systemers maskiner.