Sundhedsplatformen og de mærkelige koder
Det nye IT-system til 3 milliarder kroner har alvorlige problemer, og det lader til at de mere er kulturelle end tekniske.
Sundhedsplatformen er baseret på det amerikanske Epic system, der af naturlige grunde er lavet til det amerikanske sundhedsvæsen, uden at nogen har overvejet forskellene på det amerikanske og det danske sundhedssystem. Selvom der har været meget omtale og kritik af det amerikanske sundhedssystem i danske medier, er der tilsyneladende ikke nogen som har overvejet, om det laver noget andet end det danske.
Det amerikanske sundhedssystem er omkring dobbelt så dyrt i forhold til udbyttet end det danske. Dets omkostninger ligger faktisk langt over alle andre vestlige lande. I den situation er det mindre afgørende hvor hurtigt og effektivt det er at bruge et IT-system. Arbejdstimerne og omkostningerne kan gemmes i et meget større budget. Der er endda tale om private hospitaler hvor der hidtil har været begrænset konkurrence, så det var vigtigere at tænke på fortjenesten end omkostningerne.
Det bringer os hen til de underlige koder, som har været omtalt i pressen, og som nogle læger klager over. I USA er der koder både for sygdomme og behandlinger. Når lægen skriver at en patient har fået en bestemt behandling, er det vigtigt at han eller hun samtidig skriver en kode, som gør at behandlingen kommer på patientens regning.
Derfor er det ikke en fejl, men en feature, hvis systemet undlader at gemme oplysninger om en behandling, hvis koden mangler. For hospitalet er koden mindst ligeså vigtig, som hvad der er noteret i journalen. Ingen kode, ingen betaling.
Der er i øvrigt to forskellige systemer for koder, ICD-9 og CPT, hvor det kan være nødvendigt at bruge begge for at registrere en behandling. Lægen skal altså kode behandlingen på to forskellige måder.
Dette kodesystem har fået sit helt eget liv i USA. Når en behandling kan give en lille betaling, og en anden behandling som er næsten den samme, kan give en langt større betaling, så er det klart at hospitalet og IT-systemet gerne skal forhindre, at den billige kode bliver registreret. I USA er der konsulentfirmaer som rådgiver om, hvordan hospitaler kan få dyrere koder på deres behandlinger, og forhåbentlig andre som hjælper patienter og deres familie, som vil klage over at regningen er for høj.
Dette system med koder er langt mere kompliceret end noget vi har brug for i Danmark, hvor formålet er at kunne finde dokumentation over den behandling patienten har fået, gerne i klar tekst med kommentarer, og desuden nogle oplysninger til en offentlig sundhedsstatistik. Vi er interesseret i hvor mange kræftpatienter der er behandlet, men vi er ikke interesseret i hvor mange hovedpinepiller der er uddelt. Det sidste er til gengæld vigtigt for et betalingssystem, hvor hospitalet har en god fortjeneste på hver eneste pille.
Måske var en af fejlene da man skulle vælge system, at der kun blev kigget efter funktioner som manglede, mens der ikke var nogen som undersøgte, om der var overflødige og tidskrævende funktioner i systemet.
http://politiken.dk/debat/kroniken/art6078599/Stop-med-at-afvise-ignorere-og-nedgøre-kritikere-af-sundhedsplatformen
http://www.huffingtonpost.com/2013/05/08/hospital-prices-cost-differences_n_3232678.html

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.