Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Steve og jeg

Af Poul-Henning Kamp6. oktober 2011 kl. 08:3217
Artiklen er ældre end 30 dage

Det tætteste jeg nogensinde kom på Steve Jobs var omkring en halv meter, da vi begge mødtes i den "Computer Literacy" boghandel der lå på "1 Infinite Loop" i stueetagen af Apples Hovedkvarter. Det var i 1995 og de eneste ord vi udvekslede var "'scuse me".

Jeg har aldrig opfattet Steve Jobs som en computerpioner, han var ikke bit-nørd, det havde han andre folk til, The Woz f.eks.

Stort set alle nekrologerne sammenligner alligevel Steve Jobs med Bill Gates idag og det er skudt helt forbi.

Bill sagde ting som "640kilobytes er nok til alle."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Steve sagde ting som "Der er for mange ledninger", "Den er for svær at bruge" og "Den er grim."

Steve Jobs var arkitekt, den bedste arkitekt, i den helt specielle og obscure disciplin der hedder "Human Factors in Computing".

Det "Steves magic touch" der gjorde Apple ][, Macintosh og MacBooks til mega-hits er i alle tre tilfælde præcis den samme ting: En computer mor kan holde ud at se på og som hun kan finde ud af at bruge.

Rent teknologisk fik de alle tre tæv af anmelderne for at være for lidt, for dyrt og for sølle, hvilket blot viser at computeranmeldere ikke lytter nok til deres koner.

Ikke at Steve ikke forstod den programatiske side af sagen, det gjorde han bestemt, men han var ikke besat af abstrakte våde teknodrømme om databaser som filsystemer eller private internet, for ham var operativsystemet bare et "middle-layer."

Jeg er naturligvis stolt over at mit navn står i licensfilen på en OS/X maskine og at der er så meget af FreeBSD indeni, ikke mindst fordi jeg ved at koden er importeret fordi den kunne noget Steve havde brug for, ikke fordi han specielt kunne lide den, eller fordi den passede i et ideologisk agenda, men simpelt fordi den løste opgaven. Højere aspiration kan man fundamentalt set ikke have som programmør.

Til gengæld synes jeg det er pinligt at Danmark ikke for længst har lavet en "nobelpris" for arkitektur og brugskunst og at Steve Jobs ikke for længst har modtaget den.

Det havde ikke behøvet at koste en formue, uden at kende ham, er jeg er sikker på at Steve Jobs ville have værdsat et sæt Magreteskåle og en Raadvad Urtekniv.

phk

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
7. oktober 2011 kl. 08:33

Kunne man skære det til benet, og sige at manden havde et særskilt godt talent, for udvikling af brugskunst?

Måske koblet med fremragende æstetisk smag, fanatisk "attention to detail", samt en god portion karisma og vision....

7
6. oktober 2011 kl. 17:03

Nu skal vi heller glemme, at det er over 10 år siden Apple introducerede Mac OS X og der der løbet meget vand igennem bækken siden.

iOS er langt mere closed-souce og låst end OS X og langt de meste inkl. systemkernen er ikke frigivet som open source som i fx OS X's tilfælde. iOS er meget låst til Apple og deres lukkede standarder. Der er langt fra den åbenhed som man proklamerede, da man præsenterede OS X.

6
6. oktober 2011 kl. 16:24

... så har Bill Gates vist nok i virkeligheden aldrig sagt det med 640 Kb

https://secure.wikimedia.org/wikiquote/en/wiki/Talk:Bill_Gates

selv om jeg også ofte selv har brugt citatet som en sarkastisk kommentar når nogen har nævnt en eller anden begrænsning som vi systemudviklere ikke behøvede at tænke på fordi det aldrig ville blive aktuelt.

10
6. oktober 2011 kl. 18:28

Mnjah ... der var der trods alt en forklaring, at der var behov for at spare på hukommelse, så der var en trade off.

Det jeg tænker på er ting som "i kan roligt hardcode den del, for det vil ikke ændre sig. Kundenumre har altid startet med 04 som de første to cifre" eller "nej, hvis de er et ægtepar vil adressen altid være den samme for dem begge to, de kan jo ikke være gift og leve hvert sit sted", eller "hver bruger kan så registrere sin telefon ... nej, jeg tror ikke vi vil få brugere som har mere end en telefon".

:-)

4
6. oktober 2011 kl. 12:04

han var ikke besat af abstrakte våde teknodrømme om databaser som filsystemer eller private internet

Han havde bestemt sans for, hvad folk kan forstå og hvad der fungerer i praksis. Men i modsætning til mange andre firmaer mener jeg der har været en høj grad af "do it right" i stedet for at forfalde til lappeløsninger og hænge fast i legacy. Her tænker jeg f.eks. på LLVM, deres flirt med ZFS, Time Machine - og FreeBSD selvfølgelig :-).

5
6. oktober 2011 kl. 12:28

Well, det afhænger af hvilket "do it right" vi taler om.

Det er helt klart "do it right" i forhold til den endelige brugeroplevelse, men nedenunder ligger der ofte nogle gevaldige kludetæpper som ikke har ret meget med "do it right" at gøre.

F.eks er OS/X objektivt set stadig et underligt sammensurium af MACH og Unix/FreeBSD (I stort omfang pga. et personspørgsmål) ligesom både Apple ][ og Macintosh led af en del tekniske "kompromisser"

LLVM er en typisk historie: Grundlæggende handler det om at GPLv3 satte GCC udenfor døren set fra Apples synspunkt. Apple har aldrig drømt om at være i compiler-branchen, men nu blev de nødt til det.

Men når først gutterne er inviteret indenfor, dukker der en masse sjove muligheder op som bliver udnyttet på Apple vis, f.eks JIT af OpenGL osv.

Importen af FreeBSD skete af tilsvarende begrænsede årsager, men konsekvensen er at Apple pludselig ligger forrest indenfor innovativ sikkerheds-arkitektur, således at deres "Parental Controls" kunne implmenteres simpelt og intelligent, istedet for som et grusomt hack a'la M$'s content-scan hooks.

11
6. oktober 2011 kl. 19:42

Men når først gutterne er inviteret indenfor, dukker der en masse sjove muligheder op som bliver udnyttet på Apple vis, f.eks JIT af OpenGL osv.

Poul, det de laver med OpenGL er vist ikke så meget JIT'ing, men mere partiel evaluering af koden (hvor parameteren er hardwarens capabilities) således at der dannes et OpenGL bibliotek optimeret til den aktuelle maskine.

8
6. oktober 2011 kl. 17:49

F.eks er OS/X objektivt set stadig et underligt sammensurium af MACH og Unix/FreeBSD (I stort omfang pga. et personspørgsmål) ligesom både Apple ][ og Macintosh led af en del tekniske "kompromisser"

tjoeh, synes ikke det er så slemt når jeg har forsøgt at se lidt nedenunder motorhjelmen. Interessant er det dog at Apple indimellem har valgt at gå imod gamle Unix vaner og brudt med gamle måder at tænke på, her tænker jeg specielt på launchd som erstatter en masse tidligere processer og måder at gøre tingene på - og som er et stort fremskridt.

Jeg vil endda gå så vidt at sige at Apple sammen med Linux i høj grad er medvirkende til at Unix stadig lever som familie. ... og inden i flamer mig til helvede ja, BSD som jeg selv elsker findes også og er supergodt, men på desktoppen er der ingen tvivl, Apple og Linux har langt størstedelen af brugerne. På serversiden har Apple næsten trukket sig ud, lidt synd for det er dejlige maskiner og Mac OS X Server kan varmt anbefales.

Derudover er det skønt at Apple har valgt at tage en masse "almindelige" Unix værktøjer og mange scriptsprog med i default. Det betyder at Perl, Ruby, PHP osv. bare virker med det samme - uden at man skal finde det selv. Der er ihvertfald mere end +100 open source projekter der er medtaget i en standard install, herunder ekstremt vigtige ting som OpenSSH, Apache HTTPD, Cups, tcpdump og Postfix. Selv applikationer som er mere relevante for en server er medtaget, som BIND (named).

Jeg synes også det er en trist dag, men Apple skal nok overleve - det var jo ikke 100% uventet :-(

16
7. oktober 2011 kl. 10:04

Nu er Cups, vist nok et Apple projekt fra start af?

Nope, men for et par år siden ansatte Apple fyren der er primus motor på CUPS og købte rettighederne til CUPS. Men det er stadig opensource.

Ps! Webkit er en Apple fork der har rimelig succes som open source html lib.... Inklusive den mobilvariant de bruger i iOS... Så helt lukket er iOS ikke. Ligsom de småting Apple har været med til på kompiler siden...

12
6. oktober 2011 kl. 23:23

For tiden er det iPhone og iPad som de har fokus på og som de mildt sagt tjener ret godt på. iOS tillader som bekendt kun i stærkt begrænset grad at rode med systemet og kommet ned under motorhjelmen og kigge og mængden af open source-komponenter i iOS er ret begrænset.

Derved er Macs blevet en mindre del af Apples produktserie. De forsøger at opdatere systemet ved at få det til at ligne iOS endnu mere og erstatter åbent software såsom Samba med deres egen proprietære løsning.

Desuden kan jeg ikke rigtige finde nogle produkter som Apple har lanceret efter 2006, hvor de brugte en stor mængde open source udover opdateringer af eksisterende produkter såsom Mac OS X.

3
6. oktober 2011 kl. 11:06

Besøgte Red Dot designmuseet i Essen i sommer. De har - naturligvis - en hel Apple-sektion. Det fremgik at man havde valgt at hædre design teamet, under ledelse af Jonathan Ive, frem for Jobs selv.

1
6. oktober 2011 kl. 10:29

Danmark udlover flere designpriser i forhold til sin størrelse end noget andet land. Og Apple-produkter (som f.eks. iPod) har da også modtaget danske designpriser.

2
6. oktober 2011 kl. 10:55

Jep, men der er forskel på at hædre et produkt og på at hædre en designer.

Anyway, for sent nu.