Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Stem på IT-folk til valget

19. oktober 2021 kl. 09:4530
Stem på IT-folk til valget
Illustration: Prosa.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Så skal vi til valg igen.

Du kan faktisk brevstemme allerede nu. Se på brevstem.dk hvor - og hvis din kommune mangler eller du finder fejl i data, så download regnearket, ret det til og send det til mig.

IT er ikke det vigtigste for de fleste af os, men for mig er det ikke uvæsentligt, at vi får folk stemt ind, som har en forståelse af IT. Det kan godt flytte mit kryds en smule.

Lige som sidste gang tænker jeg, at vi laver en crowd sourcing af listen over IT-folk. Listen er på ingen måde komplet, så hvis du kender andre, kan du så ikke lige poste en kommentar med et link, der fortæller deres IT-politik eller i det mindste fortæller at de faktisk er IT-folk?

Artiklen fortsætter efter annoncen

For mig ville det nok også være vigtigt, hvordan mine kandidater svarer på:

  • hvad de synes om PROSAs anbefalinger for offentlige it-systemer https://www.prosa.dk/prosa-mener/it-og-samfundspolitik/anbefalinger-for-offentlige-it-systemer
  • om de kan støtte op om http://web.archive.org/web/20190622070543/https://www.wepromise.eu/da/page/charter
  • om de vil kæmpe for https://publiccode.eu/
  • om de vil kæmpe mod masseovervågning - f.eks. ved at bede kommunen om at efterleve EU-domstolens kendelse https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2016-12/cp160145en.pdf og Schrems II
  • om de mener, at sundhedsdata er det offentliges eller patientens
  • om de vil stemme imod smart city-løsninger, hvor det ikke fremgår tydeligt, at Privacy-by-Design er tænkt ind (jvnf. EU-Persondataforordningen)

Listen (opdateres løbende)

Region H

Region Sjælland

  • Frederik Damgaard, I

Gladsaxe Kommune

  • Sune Rastad Bahn, Ø

Greve Kommune

  • Frederik Damgaard, I

Herlev Kommune

Holbæk Kommune

  • Kim Aarenstrup, C

København Kommune

Sorø kommune

Post en kommentar hvis du har noget, der kan gøre listen bedre: F.eks. links der bedre beskriver deres IT-politik, hvis du finder andre IT-folk på valg, eller hvis du ved hvilket parti eller kommune/region de stiller op i.

30 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
5. november 2021 kl. 15:29

Jeg er IT-Arkitekt og ansat i forsvaret.

Så ifht. de første 2 spørgmål er jeg faktisk opmærksom på best practice og gode arkitekturprincipper.

Så skal vi selvfølgelig passe på borgernes data.

Men ellers vil jeg som kommunal politiker ikke beskæftige mig med IT så meget.

Jeg kæmper for bedre skoler, mere kultur og mere natur.

27
5. november 2021 kl. 09:11

Hej

I er velkommen til at sætte mig på listen over kandidater med IT erfaring der stiller op til kommunalvalet. Jeg har 20 års erfaring i netværk og IT drift. Jeg stiller op i Egedal kommune for socialdemokratiet.

I kan læse mere om mig her: https://s-egedal.dk/morten

Morten Lyager, Kandidat til Egedal byråd Mail: ml@s-egedal.dk

26
3. november 2021 kl. 09:31

Ah ja, gode gamle Chinese Postman.

25
1. november 2021 kl. 10:06

Som et lille kuriosum kan jeg afsløre, at det var en fordel at kunne sine søgealgoritmer, da jeg i går skulle rundt i et tildelt distrikt og omdele kampagnemateriale.

mvh

-Morten Brørup

23
27. oktober 2021 kl. 10:54

Det samme gælder også for venstre og socialdemokratiske kandidater. Deres privatlivs udtalelser er bare til skåltaler. Det er meget op ad bakke hvis de skal overbevise mig om min stemme.

De fleste danske partier er rummelige nok til at deres medlemmer kan have individuelle holdninger til forskellige emner. Det gælder også Det Konservative Folkeparti.

Ovenfor har jeg forklaret min personlige holdning til beskyttelsen af vores privatliv og baggrunden herfor. Det er muligt, at andre politikere ikke vægter privatlivsbeskyttelse så tungt som jeg gør, når det skal holdes op mod andre emner.

Specifikt for telelogningen har Søren Pape formodenlig troet på argumentet om at det var et godt værktøj for politiet til bekæmpelse af kriminalitet, fordi han ikke havde bedre kilder til information.

Og netop telelogningen er et fremragende eksempel på, hvorfor Ole Tange efterlyser IT-folk, der stiller op til valget - vi har langt bedre forudsætninger for at tage stilling til emner, der involverer IT.

mvh

-Morten Brørup

22
26. oktober 2021 kl. 13:29

Jeg er bestemt kritisk over for alle tech-giganterne - dog ser jeg ikke et problemer med at bruge det til indhold alle må se.

Det gør jeg.

Et problem er at du forærer dem nogle oplysninger om dig når du giver dem data - og eftersom det sikkert kræver at du eksekverer noget af deres javascript ved du ikke engang præcis hvad de indsamler fra din computer. Men det er data om dig, det kan jeg stort set være ligeglad med. (Hvis jeg stod i din adressebog - det gætter jeg på at jeg ikke gør - ville de kunne læse data om mig)

Et større problem er at du kræver at folk forærer dem data hvis de vil se det indhold. Hvis jeg bruger en ren browser i en ren virtuel maskine er det formentlig begrænset hvad de kan få adgang til, men det er afskyelig meget besvær for at høre hvad du påstår at stå for. (Du stiller så heller ikke op i den kommune jeg bor i, så jeg kan være ligeglad, men rent principielt betragter jeg det du har gang i som forkasteligt)

21
24. oktober 2021 kl. 16:03

Svarer gerne på spørgsmål her i tråden ?

20
22. oktober 2021 kl. 19:31

Enig, Henning Jensen. Jeg fornemmer også en os af valgflæsk her...

19
22. oktober 2021 kl. 18:06

Et par korte kommentarer.

Masseovervågning

De konservative har et standpunkt indtil de får magten. Pape havde da nogle år til at få ophævet telelogningen.

Public Code

Åbenhed: softwareudvikling betalt af det offentlige skal være open source.

Sundhedsdata

Stemte de konservative for genomdatabasen til registering af det mest private vi har, vores DNA?

Det samme gælder også for venstre og socialdemokratiske kandidater. Deres privatlivs udtalelser er bare til skåltaler. Det er meget op ad bakke hvis de skal overbevise mig om min stemme.

18
22. oktober 2021 kl. 11:09

Alexander Ryle (Liberal Alliance). Jeg er uddannet cand.merc.it fra Copenhagen Business School og har en bachelor i global virksomhedsinformatik fra IT Universitetet. Til dagligt arbejder jeg som IT-konsulent hos Kainos.

17
22. oktober 2021 kl. 10:28

Jeg er også på Facebook, dog uden at kaste penge på dem

Men så snart du er på Facebook, så tjener de penge på dig.

Jeg vender først tilbage til dem (hvis nogensinde), når det står lysende klart hvordan de beskytter mine data, hvad de bruger dem til og hvordan de tjener penge på dem. Open source?

Målrettede reklamer har jeg intet imod, sålænge man kan betale sig fra dem.

16
22. oktober 2021 kl. 10:00

Jeg, Asger Jørnow opstiller i Sorø kommune. Jeg er Product Owner for IT projekter i rejsebranchen, og medlem af Prosa. Kommunal IT er ikke en mærkesag for mig, men jeg vil da bidrage med mit syn på det hvis jeg bliver valgt ind.

15
21. oktober 2021 kl. 19:24

Jeg er bestemt kritisk over for alle tech-giganterne - dog ser jeg ikke et problemer med at bruge det til indhold alle må se.

Jeg er også på Facebook, dog uden at kaste penge på dem - som jeg heller ikke gør med Google. Tænker det er vigtig vi bruger teknologien kritisk, men ikke melder os helt ud.

Og hvis nogle ønsker videoen sendt igennem privatlivssikret kanal, gør jeg selv sagt gerne dette

14
21. oktober 2021 kl. 17:51

Tænk sig, hvis man havde fortsat med datalærefaget og havde udviklet det frem til dags dato. Mit gæt er, at flere ville have valgt en IT-uddannelse. Men hvorfor ikke tage det op igen? Bedre sent end aldrig og alvoren er vist ved at gå op for de fleste.

9
19. oktober 2021 kl. 16:26

Kan man læse om dem uden at have en facebook-profil?

Man kan i hvert fald læse om kandidaterne fra Det Konservative Folkeparti på vælgerforeningernes respektive hjemmesider. Her er listen af Konservative vælgerforeninger med de respektive vælgerforeningers hjemmesider. På Herlev vælgerforenings hjemmeside kan du under menupunktet "Kandidater 2021" finde bl.a. undertegnede.

Jeg kan ikke udtale mig om kandidaterne fra andre partier. De må selv stå for deres egen markesføring til it-folket og andre Facebook-nægtere. :-)

PS: Webmasteren på hjemmesiden (det er ikke mig) har rigeligt at se til, så jeg har ikke brokket mig over den lidt underlige opsætning af min profilside.

mvh

-Morten Brørup

8
19. oktober 2021 kl. 15:45

Undertegnede: Morten Brørup (C)

Som civ.ing. (med speciale i telekommunikation/software), er jeg medlem af IDA, ikke PROSA.

PROSAs anbefalinger for offentlige it-systemer

Ser fornuftige ud.

Punktet om ejendomsretten er dog alt for unuanceret. Jeg tror, at der er meget større samfundsperspektiver i, at en virksomhed udvikler noget, som kan sælges til flere kunder, og (i teorien) derfor bliver billigere for den enkelte kunde.

En kommericel virksomhed har større incitament til at forsøge at sælge til andre kunder, også i udlandet - det er de offentlige instanser fuldstændig uinteresserede i, da de offentligt ansatte ikke har nogen incitamenter i den retning.

Kravet om fuldstændig ejendomret kan desuden forhindre en leverandør i at bygge videre ovenpå leverandørens proprietære basisteknologi, så løsningen skal bygges helt fra bunden, hvilket er dyrere. (For at forklare konceptet: Forestil jer fx en databaseapplikation, der ikke må bygges ovenpå en eksisterende SQL-server, fordi selve SQL-serveren ikke kan komme til at tilhøre kunden.)

De dele af koden, der er udvilket specifikt til en kunde (100 % for kundens regning) kan aftales at tilhøre kunden. Dette gælder naturligvis også offentlige kunder.

Der er iøvrigt fremragende initiativer i det offentlige til fællesindkøb af systemer, fx OS2-samarbejdet.

Charter om Digitale Rettigheder

Ser alle gode ud.

Jeg vil især fremhæve punkt 7, som jeg ofte har ytret mig om: Det er særdeles problematisk, at privatejede formidlere i den offentlige debat (fx Facebook) udøver censur udenfor domstolenes kontrol. Og det er endnu værre, når de censurerer politikere, uanset hvor tossede politikernes ytringer måtte være.

Vedr. punkt 10: I min kommentar til PROSAs anbefalinger om ejendomsretten til offenlig software kan jeg opfattes som modstander af OSS. Det er jeg absolut ikke. Sidste år fik jeg en pris for mit bidrag til DPDK-projektet. Derudover har jeg bidraget mere eller mindre anonymt til adskillige OSS-projekter, bl.a. Linux-kernen (senest med en realtime-patch, som jeg sendte til Jesper Brouer hos Red Hat).

Public Code

Det er jeg modstander af. Jeg tror ikke på, at offenlige instanser er bedre til at løse opgaver end private virksomheder. Og slet ikke softwareudvikling!

En privat virksomhed har en kommerciel interesse i at få størst muligt udbytte ud af den software, som virksomheden udvikler. Det gør den ved at sælge den til flere kunder.

En offentlig instans har ingen interesse i at bruge 150 % af et udviklingsbudget for at resultatet også kan benyttes af andre offentlige instanser. Der er for meget kassetænkning i det offentlige til at det kan lade sig gøre.

Det er desværre utopi at tro andet. Ligesom kommunisme er utopi - det ser godt ud på papiret, men det kan ikke implementeres i praksis.

Masseovervågning

Masseovervågning er forbudt - uanset om overvågningen foretages af private eller offentlige aktører. Schrems II-dommen understreger dette faktum.

Lovene skal overholdes, også lovene mod masseovervågning. Og masseovervågning skal fortsat være strengt forbudt.

Historien har rigeligt med virkeligt skræmmende eksempler på, hvorfor vi skal værne om retten til privatliv! (Hvis du er i tvivl, så spørg en gammel østtysker, om STASI var godt eller skidt for samfundet.) Af samme årsag er jeg medlem af Amnesty International, der kæmper for den samme gode sag i lande, hvor det står langt værre til end i Danmark.

Sundhedsdata

Igen henviser jeg til vigtigheden af at beskytte retten til privatliv. Mine helbredsinformationer er mine egne, ikke "samfundets". (Jeg har iøvrigt også ret til at give mine helbredsinformationer væk, hvis jeg lyster - bl.a. har jeg frivilligt deltaget i et medicinsk forskningsprojekt om D-vitamin.)

Smart city

Igen: Retten til privatliv.

Selvfølgelig skal EU-forordningen også tænkes ind i smart city-løsninger. Det er jo bestemt ved lov, og lovene skal overholdes.

mvh

Morten Brørup, kandidat for Konservative i Herlev

6
19. oktober 2021 kl. 12:11

Kan man læse om dem uden at have en facebook-profil?

5
19. oktober 2021 kl. 11:55

Det ville være super fedt, hvis vi emailede/kontaktede de kandidater på listen og hører om deres svar på dine spørgsmål Ole..

Hvad de svarer på de spørgsmål du nævner vil klart være udslagsgivende for mig - har de fornuftige svar på det, har de umiddelbart fornuftige værdier og jeg ville stole på deres beslutninger generelt set. (såfremt de ikke gaslighter og barer svarer hvad vi vil høre selvfølgelig :)

3
19. oktober 2021 kl. 10:50

Frederik Damgaard (I)

2
19. oktober 2021 kl. 10:48

Frederik Damgaard (I)