

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk
Lad mig starte med at bekende, at jeg i forhold til mange af Version2s læsere er en teknologi-novice. Jeg har ikke en IT-faglig baggrund, og min eneste faglige relation til IT er statistisk programmering.
Jeg er årgang `88, og min digitale dannelse bestod i stor udstrækning af Windows, Warcraft og datidens internetpionér, Google.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
Android 13 er på gaden med mere privatliv og sikkerhed
Android18. august 2022
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Glimrende indlæg og kommentarer. Vi skal ikke finde os tvangs-digitalisering. Jeg hæver såmænd månedligt mine penge til dagligdagen og betaler kontant i supermarkedet.
Og så kan man måske mene meget om den nye regering ... storebededag er nok ikke regeringens 'finest hour', men idèen om et dedikeret digitaliseringsministerium kan - måske - vise sig at være et skridt fremad. 'Digitaliseringsstyrelsen' har i hvert fald ikke lige frem brilleret med gode løsninger.
Tak til forfatteren for at tage fat på dette problem. Det er besynderligt grænsende til det bizarre at det offentlige Danmark insisterer på at vil overlader kontrollen med vores devices til amerikanske techfirmaer og vilkårlige kineske producenter. Tager man selv kontrol over softwaren på sit device ved at installere feks Lineage eller /e er udgangspunktet åbenbart at man så ikke skal have lov til at køre apps såsom Mitid, kørekort og sygesikring. Det er åbenbart forbeholdt dem som blindt stoler på producenterne.
Faktisk går Digitalisering styrelsen en del skridt længere end bare at bruge googles safetynet check. Selv når man består disse checks og google lader en betale med google pay har man fået tilføjet ekstra hjemmebryggede tests for at lukke ned for adgangen til feks Sundhedskort appen for dem der selv har taget styringen over hvad der foregår på deres device.
Alt sammen noget man kan komme omkring, men det viser tydeligt at myndigheds Danmark åbenbart ser det som en vigtig opgaver at sikre at brugerne herhjemme indordner sig under, hvad deviceproducenter og google nu synes skal ske på devices.
Hej anonyme, og tak for dit svar!
Jeg må indrømme, at jeg end ikke har gjort forsøget med kørekort/sundhedskort, fordi jeg mener de vil svække min digitale sikkerhed, og det signal er vi, efter min mening, nødt til at sende til det offentlige ved ikke at acceptere løsningen. Når det er sagt er jeg helt enig i, at der heller ikke i disse tilfælde bør være opstillet så store forhindringer, netop fordi jeg med min ringe indsigt stiller mig tvivlende overfor, meget meget sikkerheden reelt øges ved disse manøvre.
Når min nuværende telefon ikke længere kan repareres påtænker jeg at købe en telefon direkte fra Murena, da det er mit indtryk, at andre brugere når forbi relativt mange benspen med et "præinstalleret" system.
Hej, desværre - se anmeldelse af den ellers meget fine e/os fairphone her:https://www.version2.dk/holdning/fairphone-3-eos-anmeldelse
MitID mv nægter at køre på dem, ikke fordi de ikke kan, men fordi man har bestemt at de ikke må.
Vil man køre MitID appen mv på et ikke godkendt/rootet os er den eneste måde at snyde de pågældende apps til at tro at de kører på et godkendt os.
Ja, super indlæg - tak. Det må berettige til ærestitlen "frontrunner" blandt den yngre generation, som måske først nu (forhåbentlig) for alvor er ved at opdage privacy-problematikken.
Jeg går du fra, at du allerede kender Shoshana Zuboffs "Overvågningskapitalismens Tidsalder" og Markus Bernsens "Danmark Disrupted".
Jeg ser frem til flere indlæg fra din side.
Hej Anne-Marie og tusind tak for titlen, om end jeg ikke mener, at har gjort mig fortjent til, eller har skuldrene til at være den.
Jeg er bekendt med Zuboff, men må indrømme, at de tre gange jeg har været i gang med den som lydbog har den forekomemt mig utroligt tung at komme igennem, fordi det samfundsfaglige og økonomiske faglige niveau forekommer mig ganske højt. Jeg afventer nu at modtage et trykt kopi, i håb om, at det kan hjælpe forståelsen og koncentrationen på vej. Problemet her er jo, at når jeg, selv efter at have brugt en anseelig mængde timer, finder stoffet tungt, er det jo utopi at forvente af gennemsnitsbrugeren, at de kan forholde sig til de uoverstigelige konsekvenser big techs magt. Netop derfor kunne man ønske sig, at i det offentlige med den fornødne indsigt rejste sig og tog ansvar.
Markus Bernsens var jeg ikke bekendt med, så de tip vil jeg gå med, tak! :)
Tak for et dejligt indlæg fra en ikke-tekniker. Det er dejligt at se at dit segment begynder at kigge på det. Murena var et godt tip - den vil jeg kigge nærmere på.
Personligt kører jeg LineageOS (OSS delan af android - super fed faktisk) - og så har jeg valgt microg (re-implementation af Google Play Services). Alt virker på den (som jeg skal bruge) - bort set fra:
Chromecast (Google har et proprietært API her - så INGEN udover dem kan snakke med dem - så der er du desværre ikke så fri.. De VED hvad du ser på dem :)
McDonalds, og MitID app (pga. det latterlige safetycheck problem du snakker om)
Speak (proprietær google service i Play services) - så min osmand (fantastisk maps - der virker 100% offline - bruger openstreetmap - så 100% open source) - kan ikke længere "navigere med stemme"
Jeg blev personligt træt af at google overvåger min færden konstant (bruges til maps - så den ved om der er "congestion" - man kan ikke opt'e out svjv) og så spurgte google hele tiden om "X sted du lige har været var godt" - uanset om jeg havde haft startet maps appen overhovedet..
Jeg er ikke fan af at et privat firma skal vide hvor jeg er på alle tidspunkter af døgnet :)
Hvis jeg havde adgang til den slags data (eller f.ex. adgang til indkøbskvitteringer) - så er det nemt at se hvornår folk er på ferie og sælge det til indbrudstyve f.ex.
Hej Klavs, og tak for de fine ord!
/e/OS er faktisk en fork af Linage, som i høj grad forsøger at gøre sig mere tilgængelig for den almene bruger i kraft af sit indbyggede økosystem med cloud osv, og det bruger, ligesom du, MicroG.
Jeg har også undret mig over det med McDonalds, og det samme har været et problem med Pokémon Go som børnene har været svært glade for. Sidstnævnte er dog lykkedes at få i gang under /e/OS, men alt andet lige har det da fået mig til at tænke en ekstra gang over, om netop disse apps nu også er nogen jeg har et ubendeligt behov for at bruge. Børnene, og deres brug af spil udgør en helt anden udfording, som det kan være jeg elaborere på et senere tidspunkt, men ift. Pokémon Go kommer udfordringen i, at det jo er et fantastisk univers, som jeg faktisk gerne vil dele med mine børn, og i særdeleshed når det driver os ud i verden, hvor vi ved flere lejligheder har skabt nye relationer. Det er bare ærgerligt, at den menneskelige/digitale pris (har vi et ord for det her?) skal være så høj!