Spritkørsel med PROSA
Jeg var 2017-11-29 til åbent hus hos Autonomous Mobility, hvor jeg fik lov at køre i selvkørende minibus.
Oplevelsen
I testområdet kører vi op til 10 km i timen. Her er autoen ret stille, og man kan uden problemer have en helt normal samtale i autoen. Den kan fint køre 25 km/t, men teststrækningen er så kort, at det når vi ikke op på.
Jeg får en af arrangørerne til at springe ud foran autoen (vi vælger ham, der har den bedste ulykkesforsikring), og autoen bremser helt som forventet. Den binger blidt af ham, og i lyspanelet prøver den at fortælle ham, at han spærrer vejen. Da han begynder at gå, kører den efter ham i samme tempo.
Jeg kan sagtens se sådanne minibusser køre fra parkeringspladsen til stationen eller til lufthavnsterminalen. I starten regner man med at have en steward ombord, så folk kan vænne sig til autoen.
AM leaser bilerne ud, så man får en full service aftale.
Lovgivning
En af barriererne for autoer er lovgivning. Den største er ryddet af vejen i Danmark. Her er autoer lovlige på offentlig vej - dog skal autoen typegodkendes, og det er typegodkendelsen, som endnu mangler for AM's minibus. De regner med, at den falder på plads i 2018.
Danmark er et af de eneste lande, der har en generel tilladelse - i andre lande er forsøgene kun med specialtilladelser og dispensationer; derfor er der en mulighed for, at Danmark kan blive et testcenter for autoer, når de skal prøvekøres i et virkeligt miljø.
Teknik
Bussen er aerodynamisk symmetrisk, har for- og baglys i begge ender, så den kan køre lige godt forlæns og baglæns. Motorerne er elmotorer og trækker på alle 4 hjul, som også alle 4 har styring. Det giver en ret lille venderadius. Batteriet holder til 8 timers drift og kan lade op med induktion: Den skal dermed ikke bruge et menneske til at sætte den i stikkontakten, men kan i princippet klare det selv.
Mange af delene af bussen kommer fra eksisterende biler, og er derfor gennemprøvet teknologi.
Bussen har digitalt kort over kørselsområdet. Bussen er altså ikke beregnet til at køre på ukendt vej, men er lavet til rutedrift. Kortet optages ved manuel kørsel. Herefter renses kortet og stoppesteder, trafiklys, vigepligter og andet sættes på manuelt. I øjeblikket kræver autoen, at trafiklyset udsender et signal - den kan med andre ord ikke genkende grønt lys med kameraet. Den del regner man med kommer med i næste version af softwaren.
Den benytter både gyro og differential GPS til locationsstyring. Long-range LIDAR'en dækker op til 60 meter, og har på den afstand en præcision på ned til 2 cm. Ud over long-range LIDAR foran og bagpå har den short-range LIDAR på alle 4 sider, så den har et fuldt billede af objekter hele vejen rundt om bilen.
I modsætning til metroen (hvor der er et styringspanel i "vindueskarmen" i hver ende), har AM's minibus hverken rat eller pedaler. Så når man manuelt skal manøvrere den uden for dens kendte områder, tilkobler man istedet sin Xbox spilcontroller (og ja, den connector sidder bag et aflåst panel).
Privatliv
Ligesom med rigtigt mange andre IT-projekter er privatliv ikke tænkt ind, og det er lidt synd.
Jeg kan sagtens se det rimelige i, at vi lige skal igang, men det ville være klædeligt, hvis man allerede nu i det mindste identificerer udfordringerne, så andre kan arbejde med at lave løsninger på disse.
Den helt banale udfordring er, hvordan man anonymt skal kunne bestille en auto og betale for den - altså svarende til at man prajer en taxa på gaden og betaler kontant. Det mere komplekse er, om LIDARs 3D-model er persondata, når den opfanger en person, der går på fortovet, eller når kameraet opfanger nummerpladen på bilen foran og bagved.
Hvis minibussen starter på halv-lukkede områder (som lufthavnens P-plads), så er privatlivsproblematikken begrænset.
Julekalender
AM laver en julekalender hvor du kan lære mere om autoer i de næste 24 dage.
Fredagsbar?
"Skulle vi ikke holde en fredagsbar, hvor vi kører spritkørsel i selvkørende biler?", spurgte min kollega, der allerede er i julefrokosthumør.
Hvad siger du? Ville du komme, hvis PROSA i foråret holder en fredagsbar med Autonomous Mobility i Lyngby?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.