Smitte-appen gør en forskel – men skal jeg snart æde min gamle hat?
Jeg har tidligere i et par blogs skrevet lidt om, at man burde droppe den smitte app, og hvis den på nogen måde skal have mulighed for at få chancen, som det våben Magnus har talt om den skulle være, så skal otte torne klippes af (og den efterfølgende kommentering gave en ekstra torn, så vi kom op på 9 torne). Jeg skrev vist også noget om, at jeg ville æde min gamle hat, hvis den blev en succes. Hvilket jeg gerne gør. Men ...
Med den seneste udvikling, hvor sygdommen bobler op rundt omkring i Danmark, så har vi brug for alle midler til at sikre, at vi har et samfund, som fungerer. Jeg er personlig bange for, at vi lukker for hårdt ned igen. I forvejen er en række brancher trængt. Nogle har slet ikke fået lov til at komme tilbage. Andre som lige har fået lidt luft, vil blive bedt om at holde vejret igen. Det vil bare gøre for ondt, hvis vi igen skal se en nedlukning. Det kan vores økonomi ikke kan tåle.
Vi har tidligere hørt talt om anden bølge (som er set så mange gange før). Kommer den nu? Jeg har hørt rygter om, at anden bølge er mindre farlig men langt mere smitsomt. Måske er det bare uheldige tilfælde lige nu? Uanset hvis vi ikke når at stoppe smittekæderne, kommer vi til at se ind i et mørkt efterår. Dvs. torn nummer 5 og 6 er nu i spil (se den foregående blog).
Vi har brug for et ”våben”, og da vi ikke har en vaccine, som bl.a. sundhedsmyndighederne siger. Denne vaccine kommer tidligst i første halvår 2021 (med mindre god skik ved medicinudvikling tilsidesættes, som der er set eksempler på). Dvs. så kan jeg p.t. kun se smitte-appen, som det bedste supplement til den manuelle smitteopsporing, når skaden er sket. Derfor er det ikke et alternativ til f.eks. mundbind.
Hvad er status fra seneste blog … ?
Jeg brugte lidt tid i den seneste blog om de 8-9 torne, som skulle fjernes. Nogle af dem er slet ikke blevet adresseret. Nogle af det er gået i sig selv igen (og heldigvis for det). Personligt havde jeg ønsket en eller form for adressering af disse emner, da de skal være med til at sikre succesen af denne app.
Der er nogle vigtige torne (fra det foregående blogindlæg), som jeg vil trække frem i denne blog.
Torn nummer 3 - Tech kritikkerne vil få has på den
Jeg har ikke kunne finde udsagn fra tech people, at denne app ikke er sikker. Den generelle holdning er, at det er gode folk, som har set på sikkerhedsniveauet af denne app. Både det sikkerhedsfirma, som har udarbejde en rapport, og Cybersikkerhedsrådet har ikke fundet anledning til at være bekymret.
Jeg er ret sikker på de gode mennesker, som vil fremstille sådan en app har en ambition om det højeste sikkerhedsniveau. Hvis der findes den mindste fejl, så vil den blive rettet.
Så kan man spørge sig, hvad er anledningen til ikke at dele kildekode? Men lad os ikke ødelægge den gode stemning. Heller ikke den uheldige udmelding fra Udenrigsministeriet om, at ansatte i UM ikke må bruge Bluetooth, som efterfølgende bliver underkendt af Cybersikkerhedsrådet. Det virker ukoordineret og gavner ikke Danmark og kampen mod Corona. Stop nu det politiske spil mellem parter, som skal stå sammen her.
Torn nummer 4 - Der er ingen, som vil downloade den pga. frygt for overvågning!
Bliver vi nu overvåget?
Ja, men nok ikke af denne app. Det valgte princip – Privacy by design - skulle gøre det total anonymt, så der kun bliver lagret nøgler, som er ubrugelig uden appen.
Men giver vi så informationer til Google/Apple? Nej. Data ligger på telefonen, indtil brugeren melder sig smittet. Appen tracker heller ikke gps-koordinater. Når man melder sig smittet, giver man lov til at sende besked ud til dem, man har mødt på sin vej. Det sker via en central database, hvor data ikke ellers kan tilgås. Vigtigt at understrege at det kun er anonyme tal, der deles med serveren. Ingen kontaktdata eller personhenførbare informationer. Den regner ud, hvor stor en risiko den anden part er for at blive smittet. Og vigtigt at præcisere at det er telefonerne selv, der beregner om der risiko eller ej. Det sker heller ikke centralt.
Den klare holdning fra sikkerhedsfolket er, at hvis har f.eks. download Facebook app’en, så overvåger den os mere end smitte app’en. (Det giver sig selv da den eneste overvågning er, hvor tæt og længe man har været på en anden telefon med denne app). Hvis man i forvejen har en CPH-app, Endomondo-app og et par stykker til, så har ”de” styr på dig som bruger. Google kender dig forvejen. Og hvad de ikke ved, det ved Amazone. Sådan kunne vi blive ved. Denne app kommer – som jeg forstår det - ikke til at gøre en forskel mht. overvågning. Vores privatliv er eksponeret – om vi så skriger eller ej.
Men virker den så?
Uanset hvad så skal vi se, om det virker. Hvis det virker, har vi må bedre mulighed for at fortælle en god historie. Måske overbevise om, at dette er et brugbart våben.
Her er jeg jo fan af fakta. Men jeg støder hovedet mod en mur. App-designet med den største respekt for privatlivet gør, at det ikke er muligt at hente data. Uanset hvor meget jeg vil bruge ”aktindsigt” kortet, er det ikke muligt at få blot en lille dråbe data.
Jeg kunne skrige – for jeg mener, at målinger er vigtige! Jeg kan ikke argumentere for noget som helst. Men privatlivet er intakt. Jeg tænker, det er superærgerligt, da man ikke kan vide om det virker. Det er lige før, at man burde tilsidesætte lidt privatliv for at finde ud af, om appen virker.
For et par uger siden blev der gennemført en spørgeskemaundersøgelse (dvs. ingen data fra smitte-appen). Som bl.a. viste at blandt de adspurgte, som var blevet testet for Corona, svarede de 48, at de fik foretaget en test som følge af app-notifikationer. Af de 48 var 46 ikke blevet notificeret af Styrelsen for Patientsikkerhed i den manuelle smittesporring. Det viser meget klart, at der er en betydelig mængde smitsomme kontakter i samfundet, som appen finder, og som ikke kan findes manuelt (f.eks. ham du møder i bussen, som du enten ikke kan huske, eller ikke ved hvem er). Dvs. appen komplimenterer den manuelle smittesporing.
Jeg ved godt, at det er et lille tal, men undersøgelsen blev foretaget, mens der var meget få smittede. En undersøgelse foretaget i dag vil meget sandsynligt vise et helt andet og langt større tal. Og dermed vil understrege en mere statistisk signifikans. Så måske skal jeg så i gang med det hatte-måltid. Bare ikke lige nu.
Konklusionen er så …
Endnu en gang er det vigtigt at sikre, at man kan måle, følge, se etc., at de initiativer, som bliver gennemført, at de faktisk virker. Således at man enten kan glæde sig over det virker, eller at man kan justere/ændre etc. sit initiativ, så det kan få en bedre effekt.
Privatlivet er bare vægtet højre her, så en millioninvestering ikke kan evalueres. Lige nu mangler jeg fakta i større grad, så hatten bliver ikke spist.
Appen komplimenterer den manuelle smittesporing, men det kunne være rart med en undersøgelse, som har et noget større antal svar for at sikre et resultat med højre statistisk signifikans.
Og hvis man har et overvågningsproblem med denne app, så skal man nok starte med at slette Facebook app og et par stykker til.
