Skilsmisser, Stram kurs og digitale vælgererklæringer
Umiddelbart har de tre ting ikke så meget med hinanden at gøre – og dog. I 2013 steg antallet af skilsmisser i Danmark med 20%, og i år blev Stram Kurs opstillingsberettiget til Folketinget, og begge dele skete fordi brugen af digitale løsninger var let.
Skilsmisser og System 1 – kan noget blive for nemt?
I 2013 blev det muligt at blive skilt ved at bruge en digital selvbetjeningsløsning på borger.dk. Man kunne (og kan) altså gå på borger.dk, logge ind med sit NemId og lade sig skille på en helt normal regngrå tirsdag aften - uden separationsperiode.
Om det er en god eller dårlig ting, skal jeg ikke kloge mig på, men når noget bliver nemt og uden barrierer, så gør vi det mere! Det viser stigningen i skilsmisser på 20% fra 2012 til 2013 også.
Forskning i adfærd har vist, at vi som mennesker arbejder med to måder at tænke på: System 1, som er hurtigt, automatisk og baseret på følelser og vaner, og System 2, som er langsomt, logisk og beregnende. Hvis man ønsker folk at ændre adfærd, skal man gøre det nemt at træffe beslutningen. Man skal med andre ord, gøre det nemt, at bruge sit System 1 fremfor sit System 2.
Jeg siger ikke, at folk bare bliver skilt, fordi det er nemt. Det var sikkert svære ægteskaber til at starte med, men det viser, at fjernelse af barrierer ændrer adfærd. Og det er præcis de samme mekanismer, som man arbejder med ved at nudge folk til at ændre adfærd til at fx at købe slik i Netto, mens man står i kø til kassen.
Digitale vælgererklæringer og System 2 – er eftertænksomhed godt?
I år blev to nye partier opstillet til det danske Folketing: Klaus Riskær Pedersen og Stram kurs. Begge har nydt godt af, at en digitale løsning, har gjort ting nemmere. I 2016 kom en ny løsning nemlig til verden, og det blev muligt at indgive vælgererklæringer digitalt.
Fortid var dagene, hvor partierne skulle stå på byens torv og samle erklæringer ind, diskutere med vælgerne og kæmpe for hver eneste underskrift. I den nye digitale løsning, skulle man ikke længere møde sine vælgere ansigt til ansigt, men kunne i stedet samle e-mailadresser ind elektronisk, sende dem til ministeriet og efterfølgende få vælgerne til at bekræfte med deres NemId efter en 7-dages betænkningsperiode.
Desværre kunne systemet omgås og partierne kunne fjerne en barriere for borgerne. Partiet kunne nemlig bare registrere deres egne e-mailadresser mange tusinde gange, og så få vælgerne til direkte, at bekræfte deres erklæring – og væk var de 7 dages betænkning. Dette gjorde begge partier, og det har desværre ikke været muligt at sanktionere dem.
Politikerne forsøgte faktisk med deres 7-dages betænkningstid, at indbygge en barriere, og få vælgerne til at bruge deres System 2, inden de endeligt afgav deres erklæring. Men det var en analog eftertænksomhedsperiode, som kunne omgås nemt gennem brug af digital teknologi. Og her skal vi som designere af IT-systemer tænke os om….
Digitaliseringsklar lovgivning og benspænd
De to eksempler på digitalisering viser, at digitalisering kan fjerne barrierer og gøre adfærden nem. Og det er jo netop et af de mest ønskværdige egenskaber ved digitalisering – det skal være nemt. Men skal det være nemt for enhver pris?
Er det ikke ønskværdigt at bygge benspænd ind i nogle digitale løsninger? Benspænd der tvinger os til at reflektere, til at være eftertænksomme og aktivere vores System 2.
I januar 2018 besluttede Folketinget, at der skulle gøres en indsats for at gøre lovgivningen digitaliseringsklar. Love og regler skulle blive nemmere at administrere digitalt, så hverdagen blev nemmere for borgere og virksomheder.
Min opfordring til Folketingets politikere, embedsmænd og kvinder og alle os, der designer systemer er, at vi i digitaliseringens iver ikke må glemme System 2, at vi nogle gange har brug for – også i digitale løsninger – at være eftertænksomme og træffe en langsommere og sikkert bedre beslutning.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.