Skal vi bare acceptere programfejl?
Det er velkendt, at der er fejl i de programmer, som leverandørerne leverer til os kunder. På det seneste har man bl.a. kunne følge en sag i medierne om KMD's Opera system, der anvendes i kommunernes jobcentre til at administrere ydelser og arbejdsgange omkring ledige og som har givet kommunerne meget ekstraarbejde og mange frustrationer.
For nylig oplevede vi i min egen kommune, at et andet centralt system lavede graverende fejl, hvilket betød, at kommunens personale måtte gribe til en ekstraordinær nødprocedure og udbetale tilskud til mere end 500 borgere på gammeldags, dvs. helt manuel manér.
Jamen, kan man da ikke komme efter leverandørerne i sådanne tilfælde?
Jævnfør K01-kontrakten, som er udbredt som skabelon for anskaffelse af 'standard'-systemer som de nævnte, så kan leverandøren i tilfælde af fejl i hans systemer ikke afkræves erstatning for drifttab, følgeskader eller andre indirekte tab, herunder tab af data. Min kommune kan således ikke sende leverandøren en regning for de arbejdstimer der er medgået til at foretage manuel udbetaling til 500 borgere.
Hvorfor skærper vi som kunder så ikke bare de kontraktlige formuleringer vedr. leverandørernes erstatningsansvar, så det også omfatter indirekte tab og følgeskader?
Mit eget umiddelbare bud er, at samfundet som helhed generelt har accepteret, at IT er forbundet med jævnlige (program-)fejl. For hvorfor ser K01-kontrakten, der som bekendt er blevet til som et kompromis mellem kunde- og leverandørside, ellers ud som den gør' Står leverandørerne af, hvis de skal bære det fulde erstatningsansvar'

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.