Skal smartboards udkonkurrere bøger i folkeskolen?
De seneste dage har Politiken haft en række artikler om it i folkeskolen og i gymnasiet. Udgangspunktet er en ny undersøgelse om læreres brug af undervisningsmaterialer, som Det nationale forskningscenter DREAM og Nationalt videnscenter for læremidler offentliggjorde i mandags. Politiken skriver Citat:
52 procent af dansklærerne og 77 procent af matematiklærerne anvender aldrig hjemmesider i undervisningen. Tilsvarende bruger 59 og 78 procent af lærerne aldrig digitale av-materialer. Når det gælder den nye generation af web 2.0 tjenester ' f.eks. blogs, wikis og fildelingstjenester ' er andelen af ikke-brugere helt oppe på 89 og 99 procent.
Man har også spurgt lærerne hvilke undervisningsmidler de har brugt i deres seneste time og her fremgår det, at 45 % af dansklærerne og 29 % af matematiklærerne har brugt hjemmesider i deres seneste time, for digitale av-materialer er de tilsvarende tal 36% og 16% og for undervisningsbøger 81% og 97%. Der er med andre ord noget der tyder på, at de lærere som rent faktisk bruger digitale materialer gør det ofte. Og det er da egentlig nogle meget pæne tal, hvis man i 45% af dansktimerne og 29% af matematiktimerne møder en hjemmeside.
Der kan være mange forklaringer på at en lærer vælger digitale undervisningsmidler fra, nogle af de forklaringer som omtales er manglende it-kundskaber - også blandt nyuddannede lærere, og it-udstyr som ikke virker. Dem af os, som har prøvet at skulle holde foredrag og komme ind til en projektor som ikke virker, ved hvilken showstopper det kan være, og så har man da mere lyst til bruge tavle og kridt næste gang. Eller, hvis det er en vigtig begivenhed så ankommer man 20 minutter før for at teste udstyret og har en nødløsning parat. Det har en skolelærer naturligvis ikke tid til i det daglige.
Jeg synes der er to diskussioner der presser sig på, den ene er, hvorvidt det overhovedet er muligt for en folkeskole at sikre sig at udstyret altid (eller i det mindste næsten altid) virker?
Den anden er, hvad formålet med udstyret egentlig skal være. Er det en mulighed læreren kan gøre brug af for at gøre undervisningen mere interessant for eleverne' Er det meningen eleverne skal lære hvordan man navigerer på nettet og selv bruger udstyr og programmer' Eller skal digitalt udstyr bare partout bruges i alle timer og erstatte alle andre midler, fordi det nu er der - ligesom forestillingen om det papirløse kontor?
Nogle af artiklerne kan findes på:
It-udstyr for millioner samler støv på skolerne
It-kurser for gymnasielærere er sløjfet
Se også blogindlæg og diskussion:
Dumme lærere og IT-kompetente elever?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.