Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Skal jeg slette min Windows 8.1?

6. maj 2015 kl. 18:3357
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Simpelt spørgsmål til jer.
Skal jeg slette min Windows 8.1 og til fordel for hvad?

I skal naturligvis have lidt baggrund. Jeg "arvede" en Acer Aspire v5 med Windows 8, som jeg opgraderede til Windows 8.1.
Det er ikke ret tit jeg starter den laptop da jeg ofte anvender en Intense PC (en stationær fit-PC). Der kan gå to-tre uger mellem, at jeg starter den.
Min Windows laptop har en anti-virus på, og min oplevelse er at når jeg tænder den laptop, så er den oftest ubrugelig en times tid pga. anti-virus og Windows-opdateringer.
Først efter en time er system-load nede omkring nul igen - det er for latterligt.
Det er lidt tricky at skifte harddisken ud, men min tanke er at slagte Windows 8.1 og smide et nyt operativsystem på.

Her er der jo mange sjove valg:

  • Ubuntu 15.04 er lige kommet, men det er umiddelbart på overfladen "same same" som Ubuntu 14.04 og 14.10, eller hvad siger I?
  • Debian 8 er lige kommet. Det er nok mere denne jeg lurer på. Gnomes nyere GUI har fået meget ros. Kan man egentlig installere denne nemt på de nyere laptops med UEFI?
  • Hurd 2015 (stor overraskelse) er også netop blevet annonceret - vildt.. nogen der har prøvet?
  • En anden vej jeg seriøst overvejer er Arch Linux - køre bleading edge. Nogen af jer, som er kørt den vej?

Der er masser af andre valg, så kommentér gerne nedenfor :-) Også hvis du mener at jeg IKKE skal slette min Windows 8.1.

Artiklen fortsætter efter annoncen

/pto

57 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
54
10. maj 2015 kl. 09:57

Med fare for at ramme lidt off-topic, så kommer her min liste over foretrukne apps. Top down - vigtigste først...

Ubuntu 14.04 LTS , fordi jeg ikke gider major udpates. Det er min arbejds PC.

Chromium browser - fordi den æder det meste. Eneste no-go er min Synology Survalence station som kun understøtter IE (gab!).

VPN Cisco Anyconnect - fordi vi bruger den i firmaet

Thunderbird mail + Davmail + Lightning, fordi layout og setup minder meget Outlook. Davmail kører som en drøm mod Exchange og tåler alt, også dvale, og nedbrud af VPNen. Lightning er kalender plugin, og ligner Outlook kalenderen på en prik. Firmaets AD får man fat i med Thunderbirds LDAP Directory.

Pidgin - fordi vi bruger Lync i firmaet. Jeg får presence info og kan chatte - men ikke voice og video. Men det er rigeligt - gider ikke tale for meget med de andre når jeg arbejder.

Unity Tweak Tool - fordi det er rart at kunne tilrette småting på desktoppen.

VirtualBox - ok, indrømmet - jeg har virtualiseret min gamle Win7 maskine. Firmaet har jo i forvejen købt dyre licenser, så hvorfor smide dem væk. Har dog ikke haft rigtig brug for Win7 maskinen endnu. Men den er rar at have så man ikke helt glemmer hvor gammeldags Win7 egentlig er.

gnome-sushi - fordi andre i familien bruger Mac, og jeg elsker at daske space-baren for at previewe billeder.

VLC - fordi det en gang imellem er rart at kunne se en videofil af mystisk format. VLC æder næsten alt.

Gimp + UFraw - fordi min Photoshop er overkill til det meste, og fordi Gimp kan læse mine Canon og Sony RAW filer direkte. (Og nop, den er faktisk ikke speciel vanskelig at bruge. Giv det de to timer det tager - det er tiden værd).

RawTherapee - fordi det en gang imellem er dejligt at kunne lave batch op's på raw filer.

AdobeFlash - så virker streaming fra dr.dk og eb.dk

AdobeReader - fordi den bare kan alt det som alternativerne ikke kan. Adobe har så valgt ikke at støtte linux længere, så sidste version hedder 9.5.5 og det må være ok for nu.

dropbox - fordi min smartphone kopierer fotos til dropbox

exfat-fuse - fordi det er rart at kunne flytte FAT formatterede diske mellem maskiner.

ttf-mscorefonts - fordi Libreoffice bare ikke er født med de samme fonts som win eller osx. Erstatningsfontene får selv de mest primitive dokumenter til at reformattere, så på med alle ttf's. Mangler der noget kan man jo lige dykke ind i VirtualBox Win7 maskinen og hente det der mangler (hvilket vist nok skulle være licensmæssigt lovligt).

xsane - fordi jeg har en gammel flatbed scanner, og fordi min HP hjemme-printer har en netopkoblet scanner. xsane ser det hele og er laaangt bedre at bruge end noget af det software producenterne leverer med.

HPLip - fordi det er rart at følge med i hvad printeren laver (eller måske rettere ikke laver).

OpenShotVideo - fordi jeg en gang imellem bruger smartphonen til video, som lige skal klippes lidt til før det går videre til venner og familie.

Så på med Ubuntu, og gang i Softwarecenter.

56
10. maj 2015 kl. 11:53

OpenShotVideo - fordi jeg en gang imellem bruger smartphonen til video, som lige skal klippes lidt til før det går videre til venner og familie.

OpenShot kommer snart... snart... i en helt ny revideret udgave til Linux. Som iøvrigt også virker til Windows.

Det lader til, projektet er lidt begrænset af midlerne og tiden, derfor har en ny version været udskudt flere gange. Men ellers er der nyheder på dens blog med - ujævne - mellemrum, og dens alpha-channel leverer også opdateringer ind i mellem, så det lever altså endnu.

OpenShot er kendetegnet ved meget høj brugervenlighed, nærmest a la Mac UI. Men også færre funktioner end KDEnlive. Det bliver der forhåbentlig lavet om på i år..

55
10. maj 2015 kl. 10:39

Thunderbird mail + Davmail + Lightning, fordi layout og setup minder meget Outlook. Davmail kører som en drøm mod Exchange og tåler alt, også dvale, og nedbrud af VPNen. Lightning er kalender plugin, og ligner Outlook kalenderen på en prik. Firmaets AD får man fat i med Thunderbirds LDAP Directory.

Du skulle prøve dette plugin i stedet for davmail: https://github.com/Ericsson/exchangecalendar/releases

Plugin benytter EWS protokollen til at kommunikere med exchange, så derfor er der fuld integration til MS Exchange >= 2007 (kalender, invitation med opslag i deltageres kalender (free/busy), outlook indstillinger, out of office reply, besvarelse på mødeindkaldelser), GAL integration (AD opslag). Det skal selvfølgelig være tilladt at anvende IMAP, for at modtage og sende mails virker, men hvis dette krav er opfyldt, virker det også hjemmefra uden VPN, da EWS kommunikerer på samme porte som Outlook Webmail. Plugin er aktivt vedligeholdt, da det anvendes af CERN.

50
9. maj 2015 kl. 16:55

Lykken er at slette sin Windows-partition, uden had vrede eller bekymring bare sådan stille og fredfyldt

51
9. maj 2015 kl. 20:10

Tid er penge, og hvis et OS ikke opfylder tidskriteriet, bliver det slettet. Uanset producent.

47
8. maj 2015 kl. 12:46

Som mange har været inde på allerede, er det en fordel at gemme sin Windows installation, hvis du nu skal opdatere noget firmware eller lignende.

Men jeg kan med fordel anbefale en Arch Linux, eller endda en Manjaro Linux (hvis du vil have den lidt nemme "hold-mig-i-hånden" metode.

Jeg kører selv Manjaro og Arch på alle mine maskiner, desktop, laptops og raspberry pi's. Rolling release modelen er en jeg er rigtig glad for, og så er det slet ikke så ustabilt som mange ellers går og tror/siger.

40
7. maj 2015 kl. 22:32

Som andre anfører, så er det ret vigtigt hvad du skal bruge den til.

Nu har jeg mest erfaring med Mint og elementaryOS. De er to vidt forskellige systemer til vidt forskellige formål.

elementary er godt, hvis man har mange tasks man udfører gentaget. Som f.eks. når man laver hjemmesider. Simpelheden gør, man kan arbejde ekstremt hurtigt, når man fokuserer på én ting. Men hvis du har mange forskellige ting kørende samtidig, som ikke er indbyrdes relateret, så er Mint måske bedre.

Mint er generelt og flesibelt til mange forskellige jobs ad gangen, kommer med et hav af preinstallerede programmer, elementary kan ikke tweakes særligt meget, du skal selv installere programmer du skal bruge og det OS er fenomænalt til fokuserede jobs.

Så man skal regne med lidt tid til setup af selve UIet i Mint, det behøver man ikke på samme måde i elementary*), hvilket også gør det fint til begyndere udi Linux.

Også er Mint meget farverigt, hvor elementary er meget neutrale farver, som ikke stjæler opmærksomhed.

Så hvad vil du bruge dit OS til?

*) Du vil dog nok blive glad for elementary Tweaks og Firefox elementary integration extention, som gør Firefox lidt pænere i eOS.

35
7. maj 2015 kl. 17:52

Hej Peter. Det største problem i vores branche er masseovervågningen. Masseovervågningen er ikke kun et socialt problem. Det er også et teknisk problem. Der bliver masseovervåget fordi det er for attraktivt/billigt at masseovervåge. Ved at gøre det dyrere/sværere at masseovervåge kan vi gøre det uprofitabelt at masseovervåge. Styresystemer er en del af det tekniske problem. Det bedste fosøg jeg har set på at skabe et meget sikrere styresystem er Qubes OS. Jeg bruger det selv. Det virker, men mangler flere frivillige til at gøre det mere brugervenligt. Jeg foreslår du leger med Qubes R3 RC1.

Snowden om "endpoint security": Encryption works. Properly implemented strong crypto systems are one of the few things that you can rely on. Unfortunately, endpoint security is so terrifically weak that NSA can frequently find ways around it. Kilde: https://freedom.press/encryption-works

34
7. maj 2015 kl. 16:01

Føler lidt, jeg prædiker til koret, Peter :) - men here goes:

Jeg kører Ubuntu 14.10, der snart skal opgraderes på min desktop. Det kører fint og godt, også med Steam og AAA-native-spil. Den bliver også brugt til lidt hygge Python-udvikling og hjemmearbejde i ny og næ.

Ubuntu standard er for tungt til min aldrende Acer netbook (af en art, jeg ikke lige kan huske). Der har jeg installeret Elementary OS og en SSD-disk. Det ser flot ud og kører ok efter omstændighederne. Chromium kan lige køre på den, men fint til mail og SSH.

(Men mærkeligt, E-OS ikke kalder menuen frem ved tryk på super-key).

På min kærestes Sony Vaio touch pro 11 har jeg netop installeret Ubuntu Gnome 15.04 efter at have fjernet Ubuntu 14.10, som blev installeret efter at have fjernet Windows 8.1 (og den installerede crapware).

Ubuntu 14.10 vold-åd iøvrigt også dens batteri (modsat Windows 8.1), ser ud til at være bedre med 15.04 og Gnome - uden jeg kan sige, hvad det nærmere skyldes.

Ubuntu og UEFI kom aldrig til at fungere på den, så nu booter den via legacy-understøttelse.

Forklaringen ift. UEFI lader til at være noget med, at Sony har hardcoded en eller anden sti til at skulle hedde noget med Microsoft. Der er flere workarounds på nettet, men jeg har ikke kunnet få noget af det til at du'. Skod.

Ubuntu Gnome - som med staging PPA kører Gnome 3.16 - lader umiddelbart til at have en pæn, strømlinet, touch-venlig og funktionel brugergrænseflade, hvis man går op i den slags. Også set i forhold til standard Ubuntu og Unity.

Så nu overvejer jeg at drøne Ubuntu Gnome ind på desktop-computeren og min arbejdscomputer også. Sidstnævnte kører Ubuntu 14.04 pt.

37
7. maj 2015 kl. 20:53

installeret Ubuntu Gnome 15.04 efter at have fjernet Ubuntu 14.10,

Fik da en besked, om jeg have lyst til at opdatere, trykket ja da jeg fik tid. min password og besked om jeg vil ryde op, også en genstart, så hvorfor af installeret og reinstalleret du, i stedet for at opdatere ? En af fordelene ved en Linux OS er jo at de ikke sander til på samme måde, især op til en ny betalt versions release, og plads er jo ikke det den bruger mest af, og den rydder selv op i det gamle. Selv om SSD plads kan være lidt dyrt og sparsomt

45
8. maj 2015 kl. 09:06

Fik da en besked, om jeg have lyst til at opdatere, trykket ja da jeg fik tid.
min password og besked om jeg vil ryde op, også en genstart, så hvorfor af installeret og reinstalleret du, i stedet for at opdatere ?

Fordi Ubuntu Gnome er forskellig fra Ubuntu :) Og nu endte jeg så alligevel med at opgradere til alm. Ubuntu 15.04 fra 14.10 ved sudo do-release-upgrade

Det gik forholdsvist hurtigt og smertefrit. Erfaringsmæssigt synes jeg nu ikke altid, det går sådan med Ubuntu-opgraderinger, hvor en re-installation til tider virker til at være mere effektiv.

46
8. maj 2015 kl. 12:34

Krymp Windows-partitionen og smid noget *NIX på resten. Som andre herinde også har skrevet, er det ofte en fordel at have adgang til Windows, da der kan være system-specifikke hardware-ting, som kræver Windows.

Personligt er jeg ikke så begejstret for Ubuntu-familien, da den intensive brug af sudo på *buntu-platformen let kan degradere sikkerhedsniveauet.

For en del år siden prøvede jeg Ubuntu på min ældre Thinkpad, men kunne ikke forliges med at den grundlæggende wifi-opsætning lå i user-space og GUI, så distroen røg ud igen samme dag. Jeg gik tilbage til Mandriva, og skiftede senere til PCLinuxOS, som er en brugervenlig fork af Mandriva (ca. som forholdet Ubuntu - Mint).

Jeg har både Debian og PCLinuxOS kørende på reelle computere, samt en Archphile på en Raspberry Pi. Arch tiltaler mig så meget, at jeg seriøst overvejer Arch på min nye selvbyggede maskine, hvis jeg kan få den til at håndtere UEFI. Jeg tror dog, at jeg starter med en bloated distro, jeg kender, som f.eks. PCLOS, for at sikre mig at jeg kan få den op at køre. Når jeg så har lært den nye hardware at kende, tror jeg, at der kommer Arch på. Alternativt kunne det blive Gentoo igen, hvis jeg kan finde nogle dage i kalenderen til at lave en komplet Stage1-installation. Det er Bleeding Edge, som faktisk fungerer - når alle compiler-settings og flag er blevet sat korrekt.

Min eksisterende CoreDuo (32-bit) Thinkpad, som har tjent mig i snart 10 år, er bare så forskellig fra mit nye APU-baserede system fra AMD, at jeg ikke vil risikere at låse mig selv fast et sted mellem uforståelige compiler-fejl og kernel panic fra hardware, som måske viser sig slet ikke at være understøttet endnu. Derfor starter jeg lige med et velkendt system og bevæger mig videre ud bagefter. Måske du skulle gøre det samme, hvis hardwaren er markant anderledes end noget du ellers kender.

Nu ved jeg, at du kender Ubuntu-familien ret godt, Peter, så måske du på længere sigt også skulle prøve kræfter med en anden måde at gøre tingene på, f.eks. CentOS, Gentoo, Slackware, eller som du selv er inde på: Arch.

God fornøjelse med projektet, og hold os gerne opdateret herinde

38
7. maj 2015 kl. 21:39

En af fordelene ved en Linux OS er jo at de ikke sander til på samme måde,

Jeg har ret daarlige erfaringer med Ubuntus opdateringsvaerktoej.

Jeg vil klart anbefale at tage skridtet til Arch Linux, igennem distributionen Manjaro. Stort set alt bliver testet i Manjaro repos foer release, Det goer at der kan vaere et lille lag time fra release i Arch repos til de naar Manjaro, men stadig langt, langt nyere software end hos debian baserede systemer. Jeg oplever meget sjaeldent fejl, og Manjaro er rolling release.

Manjaro har nogle klare fordele over Arch:

Live CD er som paa Ubuntu, den saetter alt op for dig, installerer properitaere drivere og checker om du har SSD og tuner selv efter dine specs. Der er grafiske vaerktoejer til kernel og sprogopdateringer - og har du kernemoduler der skal opgraderes med, saa opgraderer vaerktoejet automatisk til den rigtige version. Du kan ogsaa have flere kerner installeret for at teste forskelle, eller for at have easy fall back til en konfiguration du ved virker.

AUR support er hvad der goer Arch godt. du er ikke laengere begraenset af at skulle tilfoeje fjerne repos og checke kompabilitet mellem repos og de officielle. AUR goer det nemt for dig.

Der er et dejligt Manjaro community der altid er klar til at hjaelpe med de smaa quirks der maatte vaere. Jeg ved det er selvfoelgelig afhaengig af konfiguration, men jeg oplever selv en stoerre stabilitet paa Manjaro end jeg har gjort tidligere paa ubuntu. Uanset om du er for bleeding edge eller ej, det er en religionskrig, saa synes jeg du skulle proeve det, dan din egen holdning. Eneste jeg kan sige er, at Arch er kommet meget langt de sidste par aar.

30
7. maj 2015 kl. 13:20

Hackingtosh?

29
7. maj 2015 kl. 11:49

Hvis det er for at lege, vil jeg som andre foreslå at du investerer i en bedre HDD og så multiboot'er mellem Windows og noget Linux og/eller BSD og iøvrigt opgraderer 8.1'en til 10.

Mit setup er Windows 7 (daytime job) og Mint + OSX + Ubuntu server (the other job). OSX på en autoriseret macbook, da jeg ikke har brug for at slås med apple :)

Hvis jeg skulle eksperimenterer skulle det være med BSD til noget serverkode - gerne med docker deployment - og en rolling distro på klienten - arch for at være præcis. På klienten overvejer jeg Debian + Cinamon. Red Hat har jeg ikke brugt i årevis og SuSE blev ødelagt for altid, da Miguel de Icaza hærgede der.

Har iøvrigt samme slags acer og samme modvilje mod at grave ind til HDD - men, det gør kun ondt én gang :)

Lad os hører hvad du finder ud af - der er materiale til mange gode og læseværdige blogs.

41
7. maj 2015 kl. 23:45

og iøvrigt opgraderer 8.1'en til 10.

Jeg har også arvet sådan en Windows-laptop (Asus). Den har Windows8 eller noget. Men at opgradere til 10eren, den gælder kun for et år, så skal man betale?

https://www.yahoo.com/tech/microsoft-clarifies-who-gets-free-windows-10-114730456889.html

Hvorfor skulle man dog det?

Og så er der selve opgraderingsprocessen, som i et andet tilfælde med samme computer, tog over 24 timer(!) hvor jeg også var inde over...

Jeg overvejede så at slette Windows8, men laptoppen er forholdsvist ny, så der er selvfølgelig UEFI eller hvad det hedder, så installation af Linux i stedet, det bliver en gang tidskrævende arbejde, at dømme efter alle forumindlæggende på Linux-forums med disse UEFI-maskiner.

Så resultat: Jeg har ikke rørt den Windows-laptop i to måneder. Min nuværende laptop fungerer, ikke optimalt, men til det den skal. Den ER allerede sat op, så nul extra tid til opsætning.

Jeg gider ikke at bruge tid på installation ud over netop installation. Ikke noget tid på "opgradering", ikke extra tid på "tweaking". Det er tidspilde. Tid er penge.

42
7. maj 2015 kl. 23:54

Hej Rune.

Det jeg gør med min Linux pcere er at jeg kopierer alle opsætningsfiler ind i et Git repo. Herfra kan jeg opdatere, rette osv. Når jeg får en ny PC installerer jeg via live cd, Git clone, reboot så er opsætning done and done på 5 min. Der er lidt vedligeholdelse i at opdatere sit Git repo, ved nyt software, men det er så lidt i forhold til det dobbelt arbejde der er i at tweake en installation fra bunden.

43
8. maj 2015 kl. 01:09

Kan man få noget GUI-applikation til at køre over GIT?

Jeg er ikke så glad for terminal.

Hvis du har en blog, kunne du måske lave en tutorial. Det ville jeg være ganske interesseret i at læse.

52
9. maj 2015 kl. 20:39

Hvis du har en blog, kunne du måske lave en tutorial. Det ville jeg være ganske interesseret i at læse.

Jeg er faktisk ved at lave et grafisk konfigurationsbackup tool, der gemmer dine konfigurationsfiler i git. Jeg er meget bevidst omkring brugervenlighed, og er af den holdning at terminal ikke er for almindelige brugere.

Jeg har faktisk en del content til en blog. Jeg møder tit problemstillinger hvor ledelse, IT-udvikling, Contextual Design og Human Computer Interaction ikke passer sammen (Jeg læser kandidat i IT-ledelse på AAU). Jeg har dog ikke et medie, måske Version2 vil donere lidt spalteplads? :)

53
9. maj 2015 kl. 21:44

Jeg vil godt stemme for den spalteplads..

Vil det sige, du har både interesse i Linux og brugervenlighed?

57
10. maj 2015 kl. 20:37

Vil det sige, du har både interesse i Linux og brugervenlighed?

Ja. Jeg tolker nok brugervenlighed som værende meget mere end UI og rigtig placering af knapper; Tilgængelighed, genkendelighed og produktivitet er eksempelvis også en del af brugervenlighed. Jeg beskriver lige kort begreberne nedenfor

Tilgængelighed: Hvis systemet ikke har den rigtige funktion på det tidspunkt hvor du har behov for den, så er systemet ikke optimalt designet.

Genkendelighed: Hvor nemt er det for brugeren at genkende elementer af systemet? Hvor nemt er det at bruge systemet efter at have været væk efter en længere periode? Især komplekse multifunktionelle systemer (SAP, Microsoft Dynamics) har et problem her. Selvom brugeren anvender systemet meget hyppigt i sit workflow, er det ofte svært og lære og huske delelementer af processen.

Produktivitet: Det om vi kan udføre en opgave hurtigere. Et eksempel alle kender er sleep funktionen - du kan hurtigt komme tilbage til der hvor du var og samtidig spare strøm når computeren ikke anvendes.

Jeg anvender Linux, mest fordi det øger min produktivitet i min hverdag. Linux er ikke for alle. Det kræver, desværre, viljen til at lære og forstå hvordan opgaver kan løses anderledes. Jeg deltager, når jeg kan, i supporten på Manjaro's IRC kanal, og skriver mindre programmer til eget brug. Mit backup-tool bliver det første, som bliver finpudset til offentlig release.

For at holde det simpelt finder programmet alle ens konfigurationsfiler selv, og laver backup når de ændres. Selve brugergrænsefladen er bare en liste over eksisterende konfigurationer og en "Restore" knap.

Hvis der ellers er interesse for at høre eller se nærmere på mine projekter og ideer så send mig en besked :).

49
8. maj 2015 kl. 20:55

Jeg kiggede også på "giggle" fordi designet (windows decoration) minder lidt om hvad jeg har (så det kan integreres i eOS), men APPen ikke opdateret siden 2007, ser det ud til. Så prøver jeg nok gitg. Er også lidt "eOS-agtig".

31
7. maj 2015 kl. 13:29

nej... nu om dage er leg == virtualisering, det er kun ved ekstremt video eller diskintensitive ting du laver multiboot til leg.

36
7. maj 2015 kl. 18:16

nej... nu om dage er leg == virtualisering

@Maciej Jeg ville give dig ret, hvis target maskinen ikke var en Acer Aspire. På sådan én har man ikke lyst til at bruge virtualisering!

Iøvrigt er virtualisering til visse formål ved at være passé i forhold til containers som f.eks. docker :)

28
7. maj 2015 kl. 10:01

Fedora Core, har lige opdateret til 21'eren og væk med det bullshit til gnome shell.

Ind med en ny kerne, med nvidia drivere fra producenten og det hele kører som smurt.

Træls med det "nye" bullshit alle distros har gang i, med deres bullshit user-interfaces der kan opsummeres således:

99% bling 1% produktivitet

Thank god at man har et valg i linux og kan instalere noget andet. Jeg er selv blevet glad for kde.

27
7. maj 2015 kl. 09:19

Kubuntu 15.04 is the way to go!

Det er længe siden jeg har haft så meget sjov med at få et OS op og køre.

Derudover er det, OS'et som Windows prøver at efterligne, men aldrig kommer til at være. Et moderne OS som ser godt ud og kan alt det som et OS skal kunne.

Kubuntu 15.04 er ikke helt stabil endnu, men jeg har hverken tabt data eller produktivitet og hvem vil have et 100% stabilt OS? Så er der jo ingen sjov.

Hvis man kan li' at tegne eller lege med billeder, er Krita perfekt og kan bruges til lige så meget og mere end Gimp kan.

Ellers findes alle de tools som findes på andre distros og fungere lige så godt.

Jeg bruger Kubuntu til dagligt på mit arbejde (support af Windows miljø med både servere og pc'er) hvor det er mest stabilt og hjemme (media center, revciever, masser af USB, dårligt netudstyr etc.). Kører 4K uden problemer og sætte 4 skræme til er intet problem.

Det er simpelthen det bedste OS jeg nogensinde har haft.

Som creme kongen ville sige: I love IT!!! .

26
7. maj 2015 kl. 09:01

Ubbuntu 15.04 er den første ubuntu med systemd. Dvs. at hele opstarten er anderledes og at du har fået mange nye værktøj til at administrere dit system. Tag et kig på systemctl, journalctl, "systemd-analyze critical-chain", "systemd-analyze plot", "systemd-nspawn", osv. Jeg kan ikke huske hvilken version af systemd ubuntu bruger, men hvis den er rimelig ny så er "machinectl" også et rigtigt stærkt værktøj til at lege med containers og forskellige formater som docker osv.

25
7. maj 2015 kl. 08:53

I windows update vindue: Tryk: Change settings. I dropdown menu, vælg enten: Download updates but let me choose whether to install them. eller Check for updates but let me choose whether to download and install them.

23
7. maj 2015 kl. 08:41

Noget du overhoved ikke kender endnu. F.eks.: BSD, Solaris, MenuetOS, QNX, plan9, eComStation og så kan du passende blogge om dine oplevelser med det :-)

22
7. maj 2015 kl. 08:33

Har længe haft Lubuntu på udlåns laptoppen, da det er en aldrende sag med en Core2Duo. Lubuntu fylder ikke meget, hverken på disk eller i RAM. Jeg må dog konstatere at driverne til det Intel grafikkort den er født med, er så mange gange bedre i Windows 8.1, så jeg valgte at gå retur igen. Jeg er stoppet ned at anvende antivirus, graden af beskyttelse holder ikke kontra de ressourcer det trækker ud af maskinen. Den har i stedet fået Reboot Restore RX smidt ind, så den gendanner sig til et snapshot ved hver genstart, så kommer den også tilbage i samme stand som da jeg lånte den ud :)

20
6. maj 2015 kl. 23:25

Har du ikke *Nix maskiner nok i forvejen? Hvis harddiskindholdet i øvrigt ikke har nogen værdi for dig kunne det være at du skulle reformatere og geninstallere, det er til tider den letteste måde at slippe af med både præinstalleret skrammel og hvad maskinen ellers måtte være udsat for i årenes løb. Evt. kan du jo opgradere til 10 ved samme lejlighed.

Paint.net - Fordi Gimp ikke er til at hitte ud af. Notepad++ - Undgå at vælge side i Vim vs Emacs, og bliv i stand til at skrive kode uden at huske 100 forskellige tastaturkommandoer. Visual Studio - Hvis du skulle få lyst til at lave Windows-programmer (eller blot et port). Internet Explorer - Relativt nødvendig hvis du skal have mulighed for at teste dine web-ting på de mest udbredte platforme.

24
7. maj 2015 kl. 08:45

Notepad++ - Undgå at vælge side i Vim vs Emacs, og bliv i stand til at skrive kode uden at huske 100 forskellige tastaturkommandoer.

http://atom.io eller sublimetext 2/3

Internet Explorer - Relativt nødvendig hvis du skal have mulighed for at teste dine web-ting på de mest udbredte platforme.

http://www.Browserstack.com hvis man ikke har lysten til at vedligeholde en lille VM med de browsere i man skal bruge til tests. :-)

21
6. maj 2015 kl. 23:46

Paint.net - Fordi Gimp ikke er til at hitte ud af.

Hvis ens behov er på de jævne, så kan man jo bruge simplere værktøjer, f.eks. Pinta.

Notepad++ - Undgå at vælge side i Vim vs Emacs, og bliv i stand til at skrive kode uden at huske 100 forskellige tastaturkommandoer.

Bluefish.

Visual Studio - Hvis du skulle få lyst til at lave Windows-programmer (eller blot et port).

Tonsvis af værktøjer, eksempelvis Lazarus hvis man kommer fra Delhi verdenen.

Internet Explorer - Relativt nødvendig hvis du skal have mulighed for at teste dine web-ting på de mest udbredte platforme.

Releativt unødvendigt hvis man sørger for at overholde W3C's rekommandationer, og så i øvrigt accepterer at verden er kommet videre siden IE6.

19
6. maj 2015 kl. 23:11

Jeg havde en Samsung RC530 med samme problem. Det var godt nok Windows 7. Men den skulle også konstant opdatere og efterfølgende genstarte. Hvilket var ret frustrerende fordi genstart mindst tog 6 min. Der kunne samlet set gå 20-30 min før maskinen var brugbar.

Jeg prøvede at rense den, men det lykkedes aldrig at gøre den lige som en vanilla installation af Windows 7.

Jeg satte en SSD disk i maskinen og installerede Ubuntu. Derefter performede den i nogle år indtil keyboardet begyndte at fejle. Det var limet i og kunne derfor ikke repareres. :( Jeg køber ikke en Samsung igen.

18
6. maj 2015 kl. 22:45

Jeg er super glad for Ubuntu Gnome. Kører 15.04 og Gnome 3.16 via staging ppa. Hvad du skal have "under" Gnome afhænger jo af, hvor strømlinet det skal være eller rettere, hvor meget du selv vil tweake.

Mht Windows så lav en recovery usb/dvd, uanset hvor crappy win er, så kan det være praktisk at have i baghånd.

16
6. maj 2015 kl. 22:12

jeg valgte for et halv år siden (til stor frustrasion fra den bedere halvdel) at installere linux mint. Det jeg kan lide ved dette er at den minder om windows dog meget meget bedere starter efter et per sekunder og er klar lige med det samme. Dog kan lukkning taget et halv minut.

Opdateres dagligt.

Har endnu ikke fortrudt at skrotte windows til fordel for linux mint

13
6. maj 2015 kl. 20:57

omdrejnings diske , jeg ville enten droppe windows eller smide en lille ssd i

sørgeligt desværre

10
6. maj 2015 kl. 20:35

Noget af det der skulle være forbedret i den nye Debian release er UEFI:

</p>
<p>UEFI-understøttelsen ("Unified Extensible Firmware Interface"), der blev indført i "Wheezy", er også blevet kraftigt forbedret i Jessie. Herunder omgåelser af mange kendte firmwarefejl, understøttelse af UEFI på 32 bit-systemer og understøttelse af 64 bit-kerner med 32 bit-UEFI-firmware (hvor sidstnævnte kun medtages i vores "multi-arch"-installeringsmedie til amd64/i386).

- https://www.debian.org/News/2015/20150426.da.html

32
7. maj 2015 kl. 13:45

Noget af det der skulle være forbedret i den nye Debian release er UEFI:</p>
<pre><code>UEFI-understøttelsen ("Unified Extensible Firmware Interface"), der blev indført i "Wheezy", er også blevet kraftigt forbedret i Jessie. Herunder omgåelser af mange kendte firmwarefejl, understøttelse af UEFI på 32 bit-systemer og understøttelse af 64 bit-kerner med 32 bit-UEFI-firmware (hvor sidstnævnte kun medtages i vores "multi-arch"-installeringsmedie til amd64/i386).

https://www.debian.org/News/2015/20150426.da.html
</code></pre>
<p>

Uhhh... Understøttelse af UEFI 32bit har jeg ventet på med længsel. Så kender jeg en tablet der skal møde noget Linux.

Ellers vil jeg også anbefale Arch, selvom det kan tage lidt tid: For mit vedkommende gik det største tidsforbrug på at få konfigureret diskkrypteringen rigtigt.

Min erfaring med Ubuntu er at det er godt (og ikke mindst nemt) hvis man kan leve med den måde Canonical har tænkt systemet, men hvis man begynder at tweake for meget går det galt.

11
6. maj 2015 kl. 20:41

Men Debian er det lidt kedelige sikre valg... Hvad med Guix? Eller hvad blev der af Exherbo?

6
6. maj 2015 kl. 19:49

Og problemet med opstarten kunne du vel løse med en SSD, hvis du har brug for Windows 8?

14
6. maj 2015 kl. 20:59

Det er nok mest web-ting, rode med Open Source-kode -> lege :)

9
6. maj 2015 kl. 20:18

Præcis - hvad skal maskinen bruges til?

Har du noget meget, meget specielt Windows-only software - for hvis ikke, så er der da ingen grund til ikke at lægge noget andet på.

Det burde da være muligt at skifte disken (man kan ikke lige finde noget entydigt svar, da en Acer Aspire v5 åbenbart kan være mange ting) - har da i hvert faldt selv gjort det på den gamle One-110, som skulle splittes totalt ad for at skifte disken, men det er lade sig gørligt. Og så kan du jo passende putte en SSD disk i, og gemme W8 disken et års tid, ind til det går op for dig at du alligevel ikke savner den.

Hvis det så drejer sig om du primært har behov for et stykke værktøj der bare virker, ja så har jeg vældig positive erfaringer med Linux Mint.

Og i øvrigt, sidst jeg rodede med en UEFI maskine kunne man jo bare sætte bios til legacy (eller hvad det nu var de kaldte det), så var man ud over det problem.

15
6. maj 2015 kl. 21:21

Det er ikke bare - men klart, det kan gøres

Hvad med 2 partioner eller flere (max 4 p.), det har jeg kørt med i mange går. UEFI kan godt lave noget ged i det, især synes Win8.1 ikke om det og legacy,

Men hvis du laver din partion mindre, det kan gøres i Windows. Så kan du skifte til legacy og installere Linux i den free partion, samt lave et H drev (for home) hvor du kan dele data. Der er typisk masser af plads til begge dele, hvis du sletter dit Porno, da linux ikke fylder meget. Så kan du boote i Linux i legacy, og når du i bios skifter tilbage til UEFI så booter du i windows. Så har du begge dele, og kan håbe der kommer et ordentligt OS med win10, samt mulighed for spil og hvad du ellers SKAL bruge windows til.

Så vil ikke slette windows, men lægge det i dvale. Og installer hvad man nu kan lide af Linux. Disp. Bruger selv Ubuntu, med Xbuntu og Kbuntu,så kan man bruge det som passer ens mest. Det er jo kun 2-3 linjer code i en terminal i Ubuntu, også har man det bedste fra de fleste verdener.

PS. Ved godt du ikke har Porno, det er der ingen der har.

5
6. maj 2015 kl. 19:24

Hvis du vil prøve Arch, kan jeg anbefale et installationsimage fra Evolution.http://www.evolutionlinux.com/Installeren er lidt i stil med Debians curses baserede tekstinstaller, og sikre dig en smertefri og hurtig Arch desktop installation.

8
6. maj 2015 kl. 20:00

Jeg kan anbefale et fremragende installscript fra Github, - det har et lidt spøjst navn - helmuthdu. Det hentes ned via Git på Arch Live CD'en, hvorefter du cd til aui mappen og eksekverer lilo scriptet. Når du har installeret base og diverse konfigurationer via lilo, genstarter du på disken og cd til aui-mappen igen (som ligger i hjemmemappen) og eksekverer fifo scriptet, hvorefter du kan installere desktop-miljøer, programmer mm.

Jeg synes også Evolution er hamrende smart og gør livet lettere for nytilkomne Arch brugere, - eller bare generelt vil spare tid. Dette script mener jeg bare har lidt flere tilpasningsmuligheder.

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=130515

7
6. maj 2015 kl. 19:58

Ellers er Antergos også et godt valg til en nem Arch installation.

3
6. maj 2015 kl. 19:04

Anbefaler varmt... har kørt det siden version 9.1 Hvis du vil beholde Win 8.1 til "senere" så lav et image med g4l

2
6. maj 2015 kl. 19:02

Må kun downloade, så kan du evt lade den installere ved shutdown.

Og installer classic shell, det gjorde jeg indenfor en halv time med 8.1

Mvh Rex

1
6. maj 2015 kl. 18:58

Der er vist noget med at hvis har en Win 8 så kan man få en Windows 10. Windows kan være nyttigt hvis laver elektronik, eller embedded software - for nogen laver kun Windows software.

Arch Linux er en rigtig god Linux distro med masser af opdaterede programmer (hurtigere end de fleste vil jeg mene).

Er du til BSD sytemer så er der PC-BSD som er en desktop-BSD med FreeBSD under mortorhjelmen. PC-BSD har et ret smart system med program-pakker (*.pki)http://www.pcbsd.org/PC-BSD handbook: http://wiki.pcbsd.org/index.php/PC-BSD%C2%AE_Users_Handbook/10.0#Table_of_Contents