Informationsteknologi har igennem årtier øget produktivitet i virksomheder og organisationer. Der er ikke længere mange af os, der samler meget data i ringbind. De fleste informationer gemmer vi elektronisk. Men denne øgede produktivitet har også omkostninger. Alle de enheder, der er koblet på nettet, giver desværre også uvedkommende muligheden for at se med. Men hvor sikker bør man være?
Hvordan vælger man som it-administrator mellem sikkerhed og produktivitet? Og er man nødt til at vælge? De fleste kender paradokset – stigende it-sikkerhed på arbejdspladsen sker ofte på bekostning af produktivitet: Hvis vi laver en ”Fort Knox” rent it-sikkerhedsmæssigt, lukker vi ned for produktiviteten. Det er en hårfin grænse, som alle it-administratorer dagligt må balancere på kanten af.
Lad mig give et eksempel fra hverdagen: Hvis du udstyrer din hoveddør med både en hængelås, en kæde, tre nøglelåse, et alarmsystem og måske endda en vagthund – ja så er du nok så sikret, som du kan blive mod indbrud. Men det gør det alt andet lige også noget besværligt at smutte i Netto efter en liter mælk. På den anden side betyder det jo ikke, at du skal fjerne din hoveddør og byde indbrudstyvene velkommen.
Det er den afvejning, som enhver it-administratorer skal forsøge at lave – og det er ikke altid, at alle medarbejderne har forståelse for vigtigheden af opdateringer og installationer, fordi disse afbrydelser ofte har en tendens til at forekomme, når medarbejderen har allermest travlt, og det er allermest ubelejligt. Hvem kender ikke til, at computeren lige skal lave 16 opdateringer, inden man skal skynde sig ud af døren?
Men selvfølgelig skal vi hverken lave en ”Fort Knox” eller en fuldstændig hovedløs ”Welcome in”-dørmåtte til hackere. Ingen af delene fordrer en lønsom virksomhed.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.